Co sądzicie o nowym "przegiętym" Imperium ?
Co sądzicie o nowym "przegiętym" Imperium ?
Serwus !
Od razu powiem, że nie jestem rozgoryczonym graczem Imperium, który dostał baty na nowy podręcznik i chce się wypłakać na forum.
Jest (pewnie i subiektywna) ocena "działa" GW okiem gracza Warhammer'a
Przeczytałem sobie dokładnie podręcznik Empire (uśmiałem się po pachy!).
Nowe zabaweczki to po prostu cudo!
Gołębie Kamikaze, konik z kluczykiem do nakręcania pod ogonem, nowy Steam Tank ... śmiech na sali ?
No ale nie samą techniką przeciętny Imperialny generał żyje!
Zostają jednostki, bohaterowie (?).
Nie ma sensu, się rozpisywać na temat konstrukcji armii itp, bo każdy ja pewni już zna, IMO GW zrobiło (a raczej pan, który napisał podręcznik i uciekł sobie ) graczom Empire naprawdę ostrego psikusa.
Hehe.. ciekawe co czeka nas dalej w świecie Warhammer'a
Od razu powiem, że nie jestem rozgoryczonym graczem Imperium, który dostał baty na nowy podręcznik i chce się wypłakać na forum.
Jest (pewnie i subiektywna) ocena "działa" GW okiem gracza Warhammer'a
Przeczytałem sobie dokładnie podręcznik Empire (uśmiałem się po pachy!).
Nowe zabaweczki to po prostu cudo!
Gołębie Kamikaze, konik z kluczykiem do nakręcania pod ogonem, nowy Steam Tank ... śmiech na sali ?
No ale nie samą techniką przeciętny Imperialny generał żyje!
Zostają jednostki, bohaterowie (?).
Nie ma sensu, się rozpisywać na temat konstrukcji armii itp, bo każdy ja pewni już zna, IMO GW zrobiło (a raczej pan, który napisał podręcznik i uciekł sobie ) graczom Empire naprawdę ostrego psikusa.
Hehe.. ciekawe co czeka nas dalej w świecie Warhammer'a
- Waldek-Mat
- Pseudoklimaciarz
Jest niewątpliwie kilka plusów, nowego AB. Tańsza piechota a zwłaszcza swordsmeni. Znaczna obniżka punktowa Greatswordów, rezygnacja z 0-1 co prawda kosztem magicznego sztandaru ale da się z tym żyć. Dużo lepszy choć ciut tańszy warrior priest. Tańsze magiczne przedmioty. Wprowadzenie możliwości posiadania flagellantów w Core i rezygnacja z 0-1.
Na minus osłabienie hellblastera, przeniesienie Inner Circle knightów do Speciala, zabranie fusilade, zmniejszenie T flagellantom.
Rzeczy którymi się nie przejąłem - mechaniczne konie, steam tank, hellstorm.
Gram Imperium już 10 lat, zaczynałem na zasadach V edycji, gdzie Imperium było słabiutką armią ale jako że jestem graczem praktycznie wyłącznie towarzyskim to mi nie przeszkadzało wiele rzeczy. Dlatego większość zmian w obecnej edycji specjalnie mnie nie rusza, na gry towarzyskie i tak nie bierze się 2 steam tanków czy innych cudów. Ogólnie w miarę jestem zadowolony z kierunku zmian, choć pewne drobiazgi typu mechaniczne konie to rzeczywiście spora przesada.
Na minus osłabienie hellblastera, przeniesienie Inner Circle knightów do Speciala, zabranie fusilade, zmniejszenie T flagellantom.
Rzeczy którymi się nie przejąłem - mechaniczne konie, steam tank, hellstorm.
Gram Imperium już 10 lat, zaczynałem na zasadach V edycji, gdzie Imperium było słabiutką armią ale jako że jestem graczem praktycznie wyłącznie towarzyskim to mi nie przeszkadzało wiele rzeczy. Dlatego większość zmian w obecnej edycji specjalnie mnie nie rusza, na gry towarzyskie i tak nie bierze się 2 steam tanków czy innych cudów. Ogólnie w miarę jestem zadowolony z kierunku zmian, choć pewne drobiazgi typu mechaniczne konie to rzeczywiście spora przesada.
Mnie ogolnie sie nie podoba pomysl w ktora strone zmierza GW. Mechaniczne konie i golebie, rakietnice i ogolnie niewiadomo co...
Zasady ogolnie dzialja znacznie na korzysc Imperium. Wedlug mnie polityka GW dzialajaca na korzysc przeginania co poniektorych armii jest bezsensowna. Wiadomo wiele dzieciakow kupi sobie coraz to nowsze drozsze armie by wygrywac, lecz czy tylko o to chodzi. Jezeli szli w strone zroznidowania jednostek i zasad jednak z wyposrodkowana sila gralo by sie zupelnie inaczej. Nie wiem czy ktos pamieta Ogre kingdoms Armia ktora juz dawno zostala zapomniana przez scene turniejowa. Ciezko sie nia gra i ma powazne problemy z konkurencyjnymi armiami.
Po prostu armie ktore nie sa mocne staja sie mniej popularne. Pamietam szal z nowymi WE dwarfami i teraz z imperium. Troche szkoda ze przez ostatnie dwa lata GW dba przedewszystkim o wlasne inetersy i chyba przestaje wzracac uwage na to co tak naprawde wypuszcza... a szkoda
Zasady ogolnie dzialja znacznie na korzysc Imperium. Wedlug mnie polityka GW dzialajaca na korzysc przeginania co poniektorych armii jest bezsensowna. Wiadomo wiele dzieciakow kupi sobie coraz to nowsze drozsze armie by wygrywac, lecz czy tylko o to chodzi. Jezeli szli w strone zroznidowania jednostek i zasad jednak z wyposrodkowana sila gralo by sie zupelnie inaczej. Nie wiem czy ktos pamieta Ogre kingdoms Armia ktora juz dawno zostala zapomniana przez scene turniejowa. Ciezko sie nia gra i ma powazne problemy z konkurencyjnymi armiami.
Po prostu armie ktore nie sa mocne staja sie mniej popularne. Pamietam szal z nowymi WE dwarfami i teraz z imperium. Troche szkoda ze przez ostatnie dwa lata GW dba przedewszystkim o wlasne inetersy i chyba przestaje wzracac uwage na to co tak naprawde wypuszcza... a szkoda
Hellka została osłabiona względem skirmiszerów i słabej piechoty, to wciąż straszny bat na pancernych. Teraz nawet większy, bo na dalekim mocniej rzeza.Na minus osłabienie hellblastera, przeniesienie Inner Circle knightów do Speciala, zabranie fusilade, zmniejszenie T flagellantom.
Że IC jest w specialach to IMO dobrze, bo nie jest to zwykła jednostka kawalerii (dlatego osobiście sądzę, że chaosowi czołzeni też powinni zajmować special). Za baaardzo głupi ruch uważam ostateczne splewienie White wolfów :/
Do dwóch pozostałych się zgadzam, przy czym flagusie z 4 tafa byliby drożsi, tak więc coś za coś.
Co do nowych wynalazków - i tak nikt w nie nie wnika, więc po co sobie zawracać głowę durnymi wymysłami?
Steam tank - trochę splewiony, aczkolwiek teraz można go mieć na 1,5k :/ co jest bzdurą imo.
Uerph.
I zajmują, ale w armii demonów.e IC jest w specialach to IMO dobrze, bo nie jest to zwykła jednostka kawalerii (dlatego osobiście sądzę, że chaosowi czołzeni też powinni zajmować special)
]]Bo kolesie z 4t w corze i unbreakiem to by było przegięcie. Zresztą popatrz na slayerów, są w special i mają 4t.Do dwóch pozostałych się zgadzam, przy czym flagusie z 4 tafa byliby drożsi, tak więc coś za coś.
- Waldek-Mat
- Pseudoklimaciarz
Flagellanci wylądowali w Core bo zabrano im T4, wolałbym ich w Rare z T4 niż w Core z T3.
Owszem hellbalster jest straszniejszy teraz na jazdę niż kiedyś ale trafić dużo gorzej, w końcu zwykły człowiek ma tylko BS 3 a szkoda kupować w punktach inżyniera i tracić na niego slot - w końcu to straszna cienizna nawet w grze towarzyskiej nie mówiąc o turnieju.
Owszem hellbalster jest straszniejszy teraz na jazdę niż kiedyś ale trafić dużo gorzej, w końcu zwykły człowiek ma tylko BS 3 a szkoda kupować w punktach inżyniera i tracić na niego slot - w końcu to straszna cienizna nawet w grze towarzyskiej nie mówiąc o turnieju.
No i dlatego się opłaca dawać księdza, bo mamy fajny klocuszek do blokowania, który jeszcze zajmuje cora.
tam zwykli chaos knighci też zajmują special, tak samo jak maruderzy. W armi bestii też.I zajmują, ale w armii demonów.
Chodziło mi raczej o taki myk jak w hordzie archaona, gdzie oddziały zaznaczone jako czołzen nie są 0-1 tylko special.
Ale nie ma dzielenia na pół trafień na dalekim, tak więc summa summarum pogorszony jest na bliskim zasięgu, a polepszony na dalekim. Częściej strzela się na dalekim chyba.Owszem hellbalster jest straszniejszy teraz na jazdę niż kiedyś ale trafić dużo gorzej, w końcu zwykły człowiek ma tylko BS 3 a szkoda kupować w punktach inżyniera i tracić na niego slot - w końcu to straszna cienizna nawet w grze towarzyskiej nie mówiąc o turnieju.
Uerph.
-
- "Nie jestem powergamerem"
Widać nasi dawni użytkownicy(pradawni) przewidzieli przyszłość
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Czyli wychodzi, że battlowcy vs majowie 1:0
Jeśli wiesz ,że będziesz grać z Emp to domena metalu i posprzątane zakładając ,zę przeciwnik robi rozpiskę AS 1+. Poza tym jako imperialista nie zgadzam się ,że Emp jest przegiętezajcew pisze:Empire dopiero teraz jest przegięte. Te wszystkie działa i tanki. I do tego armour save 1+. Jak z tym grać?
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!
koledze należy się szacun że znalazł stary topic a nie zakladał nowego.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293