BSB

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

dla mnie to znaczy tyle ze odwrotnie do VC moga normalnie przezucic a nie miec -1 do sypania sie i cokolwiek szafa napiszesz nie zmieni tego... spojrz na to z tej strony bo to polaczenie normalnego brejka i sypania sie vampirow...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Moim zdaniem zapis o tym, że można przerzucić oznacza to samo, co pisze powyżej bigpasiak - demony mogą korzystać z BSB. Mogą skorzystać z jego cechy, mają taką możliwość. Jednakże nie uważam, aby to lex speciali odnosiło się do lex generali, jak argumentuje szafa_poznań, konieczności przerzutu BT. On raczej rozszerza działanie przerzutu BT na instability test. A ten z całą pewnością jest oblany kiedy dostaje się przynajmniej jedną ranę i jako taki musi być przerzucony.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Dajcie mi kija.....byle dlugiego......
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Zdanie testu statystyki = rzucenie mniej lub rowno na odpowiedniej ilosci kosci od zmodyfikowanej wartosci statystyki.

W czym tu problem?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

szafa@poznan pisze:odpowiedz masz w army booku demonów - "demony mogą przerzucac testy niestabilnośc w 12 calach od swojego bsb".

Jakiekolwiek by bzdury na temat oblewania wypisali w rulebooku - lex speciali derogat legi generali
Rozumiem zatem, że w wypadku stubborn'a też jedynie MOŻESZ użyc pełnej Ld, jak ktoś zechce przeciwnika niecnie wciągnąc w pułapkę to zdecyduje stubborn'a nie użyc i uciec z walki? W końcu jest zapis can use....

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Malal pisze:Dajcie mi kija.....byle dlugiego......
Ere you go...

http://www.flatrock.org.nz/topics/histo ... _stick.jpg

Zmień napis na kiju na;

"My jesteśmy LS a wy nie"...

Et voila...
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Ja to pisalem prywatnie jako gracz nie jako przedstawiciel LS :wink: Tak jak ty piszesz takiego ....<domyslnie gest kozakiewicza> tak ja pisze dajcie mi kija na takie pomysly :P Choc juz kija chcialem uzywac jak ktos chcial magiczne ataki dla koni wildow i prawie tego kija polknalem :roll: Niezbadane sa wyroki FAQ GW........narazie demony nie musza przezucac* IT....co bedzie jutro nawet GW nie wie

*Na turniejach sedziowanych przezemnie albo na turniejach gdzie ktos sie mnie spyta w tej materii
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Malal pisze:
*Na turniejach sedziowanych przezemnie albo na turniejach gdzie ktos sie mnie spyta w tej materii
Ibidem.

P.S. Skończmy już z tym łykaniem kijów.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

czasem myślę sobie że to nie wina GW że wyłażą kwiatki zasadowe z dupy, tylko naszej rodzinej umiejętności do wyszukiwania najdurniejszych nawet interpretacji zasad gdy tylko nie potrafimy sobie z czyms poradzić...

shino - jestes głównym areny - bedziesz kazał demonom rerolować niestabilności po rzucie "1 rana w grejter demona"?
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

...

Na arene bedziemy pytać sie Shina, a na PGA Szafy, na Stratega Malala... 4 czlonkow z LS wypowiedzialo sie w tym temacie. Jezeli uwazacie te breaki, ze gramy tak jak sie gralo, bo przy tym jestescie, to uscislijcie tak na podforum, a nie : jeden czlonek LS pyta się drugiego: ,, To jak, na Arenie nie przerzucamy, to dla odmiany na PGA bedziemy..."

Po cos robicie te uscislenia, nie? No offence, oczywiscie, ale post Szafy mnie zdetonowal :) c'est vrai

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

jak na mnie sprawa jest az nazbyt oczywista. Pewnie że możemy sobie zrobic uściślenie. I jeszcze jedno. Na przykład że koń nie korzysta z bonusów za broń jeźdźca - przecież to ten sam model, więc czemu ma nie mieć +2 do siły w szarży za lancę jezdzca? w rulebooku nie ma wprost napisane ze nie dostaje takiego bonusu!
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

szafa@poznan pisze:jak na mnie sprawa jest az nazbyt oczywista.
nie watpie ze z perspektywy gracza demonow sprawa jest oczywista. dla mnie jest rownie oczywista w odwrotny sposob :wink:
sorry man - rules are rules :lol2:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Morrok pisze:
Po cos robicie te uscislenia, nie? No offence, oczywiscie, ale post Szafy mnie zdetonowal :) c'est vrai
rl rl'em ale prawde powiedziawszy zawsze uwazalem za oczywiste, ze przerzucac mozna... to, ze mozna sie podroczyc o zasade nie oznacza, ze jest ona uzywana powinna byc uzywana :) to, ze niektorzy pozniej biora takie loophole na powaznie i wychodzenie zalogantami z helki staje sie powanym prtoblemem (tudziez nietypowe laski we ;) ) to juz inna sprawa :) oczywiscta. bsb demonow jest lepszy od bsb zwyklego w podobny sposob jak bsb wampirow jest lepszy od bsb tk :)
sam sie zastanawialem czy can uzyte w tamtym sformuowaniu nie bylo uzyte tylko pod wzgledem tego, ze demony moga korzystac z bsb mimo, ze niestabilnosc nie jest normalnym breakiem lecz uwazam, ze powinno sie grac jak gralo (przy zmianie dragon armour tez uwazam, ze to glupia zasada... tu jak bedzie wieksza debata nie wiem czy nie bede optowal za zmuszaniem do przerzutu)
shino - jestes głównym areny - bedziesz kazał demonom rerolować niestabilności po rzucie "1 rana w grejter demona"?
jesli jestes wlochem to tak ;)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Potraktowany kijem, czy też nie, wciąż uważam, że interpretowanie angielskiego "can" w taki sposób, jak robi to część z Was, jest mocno naciągane. Ewidentnie chodzi o to, AFAIK, że może z tego korzystać tak samo jak inne armie. Może, ponieważ nie jest to oczywiste - instability to nie jest break test. Więc skoro może to stosują się do niego wszystkie inne zasady. Myślę, że to dla większości z Was oczywiste, ale wiadomo, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-)
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

dla mnie nie jest to oczywiste, w Demonic Legionie ze SoCh tez mozna bylo, nie trzeba bylo przerzucac instability... nie sadze aby autor mial w tym wypadku cos innego na mysli, a slowo can zdecydowanie bardiej sugeruje moja i wiekszosci interpretacje niz twoj cudowny myk wynaleziony po 4 miechach uzywania obecnego booka...

dlaczego jak czytam wfb.org to tam nikt jakichs pierdol nie wymysla? a u nas pojawia sie srednio raz na tydzien jakis super giety myk kwestionujacy wszem i wobe funkcjonujace zasady...

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

thurion pisze: dlaczego jak czytam wfb.org to tam nikt jakichs pierdol nie wymysla? a u nas pojawia sie srednio raz na tydzien jakis super giety myk kwestionujacy wszem i wobe funkcjonujace zasady...
Słabo czytasz.

Wymyślać - wymyślają, tylko nikt nie raczy im odpowiadać.
I słusznie.

http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.p ... nstability
superfiend pisze:Not intending to hijack and I apologize if it's answered elsewhere, but this is in the same vein.

BRB says units within 12" of the BSB must re-roll break tests.

Daemon book says the instability test is a special kind of break test.

Daemon book also says the unit can re-roll the instability test if within 12" of the BSB.

So do daemons have to re-roll or can they choose not to? If you go with RAW, it sounds like they do not have to.

Also, say you take your instability test and only suffer one more wound. Then you re-roll the test (for whatever reason) and roll worst than the first time around, losing 4 wounds. The second roll stands, no?

This seems counter-intuitive to me as the ability to re-roll break tests is benefit for all other races (with the exception of UD which I know nothing about). If you fail a break test, you run away. If you re-roll and still fail, you still just run away so the situation hasn't gotten any worse. With daemons it would appear you can re-roll and be worse off than if you just kept the original roll.

Any clarification, even if just a pointer to another thread, is welcome on those topics.
Pies z kulawą nogą nie odpowiedział.
I słusznie.

Zaczynam powoli rozumieć stare podejsćie Barba, żeby nie otwierać puszek z gównem, bo śmierdzą..

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ja zawsze gralem tak ze decyzja o przerzucie nalezy do gracza, jednak po zacytowanym fragmencie z RB gdzie jest wyraznie napisane ze po oblanym tescie trzeba go przerzucic jesli ma sie BSB w 12", to juz nie jestem wcale taki pewny jak nalezy zrobic przy demonach. Słowko CAN oznacza wg mnie ze moga sobie przerzucac instability BSB jest w 12". Nie jest to MAY, wiec nie oznacza tu "mogą, ale nie muszą" lecz oznacza "potrafią".

I nie jest to taka oczywista kwestia. Po powyzszych wypowiedziach widze ze czlonkowie LS (oprocz shina?) sa za tym aby po oblanym tescie demony jako jedyna armia w WFB miala wybor czy uzywaja BSB czy nie. Jesli tak to uscislijcie to, bo po to przeciez LS jest, aby na PGA nie gralo sie inaczej niz na Mackach Wojny :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jedy Knight pisze: Wymyślać - wymyślają, tylko nikt nie raczy im odpowiadać.
I słusznie.
widocznie tam zamiast umartwiac sie nad przegietoscia demonow ludzie spedzaja czas na graniu przeciwko nim tak zeby sie nauczyc jechac je w choko... u nas za to wiekszosc woli podebatowac i pokminic jakby tu uwalic ta mega przegieta armie na papierze... (ktora wcale NIE JEST najbardziej przegieta armia w WFB...)

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Po namyśle stwierdzam, że thurion ma racje, uważając, że oczywistością jest, że demony mogą, a nie muszą przezucać IT z bsb. Bo w sumie to rzeczywiście mocno durnowate, żeby wykupować za kilkanaście punktów coś, co może jeszcze ułatwić im wyparowywanie [vide wyrzucenie 1 rany przerzucone na 4]. W sumie nie wiem czemu od poczatku jakos o tym nie pomyslalem ^^
Uerph.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Czy na pewno strata 1 rany demonami oznacza oblany break test???

Czy nie mozna tu użyć analogii do ataku na domek zhorrorami? jak nie wyparuja z sypania do końca to atakujący nie zdobywa domku, a jest wyraźnie napisane, że oddział który nie zda breja ucieka z domku a atakujący go zdobywa.
W domku mimo dużego sypania demony nie liczą sie jako złamane. Więc dlaczego 1 rana na oddziale ma oznaczać nie zdanego breja?

ODPOWIEDZ