CS na Macki Wojny

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jedy Knight pisze:
b_sk pisze:Te karty mi się całkiem podobają, kiedyś mieliśmy kilka turniejów na karty w Łodzi. Same karty były nie do końca zbalansowane, ale pomysł dobry.
Moje karty były zbalansowane. To Zbyszek z biodra odstrzelił DL i VC.

Tyle kart ile partii.
Obowiązek zagrania karty i oddania, wpisania wraz z wynikiem.

Proponuję.

1 - Mydło. (Zmienia partię na picz)
2 - Włócznie to piki. :):):):)
3 - -2 do casta (boundy też)
4 - No ward, no regeneration.
5 - Sabotaż.

Wystarczy by wyrwać chwasty. Cztery z pięciu parti bez wardów wyleczą miłośników Demonów.
Hehe, bardzo mi sie to podoba :D
Tylko co oznacza sabotaż?
Rozumiem, ze karty zagrywane są jednocześnie?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Malal pisze:Dorzuc do tego no armor sv zas zamiast -2 do casta -4 do casta.Oraz np maszyny nie strzelaja
Przy sabotażu maszyny (Gunline'u) pojawiają się na stole koło czwartej tury.
W sam raz by zdać (lub nie) parę panik.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Kołata pisze: Hehe, bardzo mi sie to podoba :D
Tylko co oznacza sabotaż?
Rozumiem, ze karty zagrywane są jednocześnie?

Wykopki archeologiczne...

Każdy gracz w Turnieju Szwajcarskim dostaje 5 kart - może (i musi) zużyć jedną w trakcie jednej bitwy. Gramy na jawne rozpiski, karty kładziemy po poznaniu armii przeciwnika. Karty kładzie się zakryte przed bitwą. Odsłania się je jednocześni. Oddaje się zużytą kartę wraz z wynikiem bitwy. W pucharze nie ma kart ani scenariuszy.

1 - Sabotaż.

Działa na obie armie.
Jeśli dowolna jednostka "core" jest wystawiona więcej niż 2 razy;
Jedna jednostka jest wystawiana normalnie, druga w drugiej turze. Trzecia w trzeciej, itd...
Jeśli nastąpiło podwojenie slota "special";
Jednostki pierwszego slota są wystawiane normalnie, drugiego w drugiej turze, itd.
Jednostki typu Rare - wchodzą do gry w drugiej turze.
Jednostki wchodzą do gry w fazie "Remaining Moves", jak powracające z pościgu. Pojawiają się tam gdzie mogłyby normalnie zostać wystawione, lub tuż obok, jeśli w tym miejscu coś stoi.
2 - Lucky seven.

Jednorazowa, działa tylko na własną armię.
Gracz przed dowolnym (2 lub 3 D6) rzutem na LD , Break Test, Rally, oświadcza się, że jego wynikiem będzie 7.

3 - Magic flux.

Działa na obie armie.
W czasie całej bitwy obie strony mogą czarować używając tylko takiej ilości kości, iloma dysponuje w obronie magicznej przeciwnik.
Zwoje rozproszenia magii w tej bitwie nie działają.
4 - Włócznie to piki.

Działa na obie armie.
Przy szarży od przodu (przez kawalerię, rydwany lub potwory) wszystkie włócznie lub halabardy mają charakterystyki pik - ASF, dodatkowe +1 do siły bazowej. HE biją z trzech rzędów - reszta z dwóch. Piki mają po prostu dodatkowe +1 do siły.

5 - Standard - Pitch Battle

Rozgrywka wg scenariusza Pitched Battle.

Karta "Pitched Battle" to karta pusta - przegrywa automatycznie z inną.
Inne karty się sumiją.
Na magic flux i sabotaż - obowiązują jednocześnie.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Jedy Knight pisze:
b_sk pisze:Te karty mi się całkiem podobają, kiedyś mieliśmy kilka turniejów na karty w Łodzi. Same karty były nie do końca zbalansowane, ale pomysł dobry.
Moje karty były zbalansowane. To Zbyszek z biodra odstrzelił DL i VC.
Ja o tych co kiedyś w Łodzi mieliśmy mówiłem. :)
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

b_sk pisze:Ja o tych co kiedyś w Łodzi mieliśmy mówiłem. :)
Idę wypić kawę... :oops: :oops: :oops:

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

b_sk pisze:Euro magia raczej w grę nie wchodzi
To może ograniczenie nie ilości PD tylko rzucanych czarów na turę? Usunie spamowanie jednokostkowych inwokacji...

W temacie o Arenie jest dużo świetnych pomysłów, niestety organizatorzy wycofali się z chęci zrobienia bardziej zrównoważonego turnieju.

Ja proponuję:

Stały nowy teren tu i ówdzie na co drugim stole - Monolit z Obsydianu. W promieniu 10" nie działa żadna magia, magiczne przedmioty stają się normalnymi, ward save'y nie działają, etherale mogą być zranieni normalną bronią. Prócz balansującego efektu ma inną zaletę - skłoni graczy do nowych taktyk -będą starać się zwabić przeciwnika do strefy/wywabić z niej, będą ścigać się kto pierwszy ją zajmie, starać się wypchnąć zabunkrowanego w niej przeciwnika.... Taktyka, to pewno będzie nowość dla niektórych ;)

Inny sposób na comp system -rozpiski są przez orgów klasyfikowane w skali 0-3 gdzie 0 to najbardziej bezmózgie potworki, Bloodthirstery wspierane Steam Tankami i inne Drakenhoffy a 3 to najplewniejsze klimaty na Ograch i Beastmenach. Każdy punkt przewagi nad przeciwnikiem w tej kategorii gracz może wydać na bonus w danej bitwie.

Przykładowe bonusy:
- jeden oddział/bohater/maszyna ma wszystkie ataki magiczne, płonące i negujące wardy
- sztandar jednego oddziału generuje 2DD,a raz na bitwę może być użyty jako scroll, po czym przestaje generować DD
- gracz może wybrać jeden oddział lub bohatera który nie jest rozstawiany na początku tylko wychodzi podczas bitwy na zasadzie krasnoludzkich górników
-za 1 punkt przewagi gracz może zawetować przeciwnikowi jeden przedmiot magiczny/bloodline/gift/runę warta do 50pts. Za dwa punkty przewagi może zanegować dowolny przedmiot

itp

Trzymam kciuki za wasze wytrwanie w postanowieniu wprowadzeniu CSa na Masterze :)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Jakiś CS będzie na pewno bo nie chcę kolejnego turnieju, w którym połowa armii to albo demony albo wampiry zrobione z plasteliny i śmieci.
Ponadto jako osobnik grający O&G i Ogrami chcę, żeby dało się te armie wystawić i nie dostawać automatycznie w plecy na każdym stole wyższym niż 10.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja bym bardzo chcial system kartowy. Zajebiscie wzmacnia moja armie - szefa na dzifce, trolle, boar boyzow i duze klocki piechoty savage.

Propozycja Cyela wydaje mi sie rozsadna - ale jako jeden ze scenariuszy, np nr 4. Na srodku stolu jest vortex, 12 cali od niego zasady specjalne, opisane powyzej. Jak sie robi to w 4 bitwie, kiedy juz pierwotny odsiew poszedl i na gornych stolach jest duzo demonow - wypas.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Pomysl z kartami fajny. Mydelniczka powinna usuwac efekt karty drugiego gracza, i powinien byc normalny pitched battle
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Proponuję coś takiego:

Nie ma CS. Przesyłanym rozpiskom według własnego widzimisię organizatorzy przypisują power rating od 1 do 10, gdzie 1=sklep z warzywami a 10=zuo zuo zuo.

Przed każdą bitwą gracze rzucają K6, żeby wybrać scenariusz. Proponuję następujące:
1) It sucks to be lonely: All single models on the battlefield have their movement halved (flyers can fly up to 10", steam tank has to use double the normal steam points)

2) The magic is gone. -2 to cast on the battlefield. Ethereal models are not immune to non-magic attacks.

3) Nothing can save you: wards, regeneration saves and magic resistance don't work.

4) My strength has left me: nothing can be wounded on a roll better than 3+ (1 and 2 rolls to wound always fail)

5) So sleepy: both players select one model from the enemy army (hero or single model, before deployment and selecting spells) - the model will not be able to move in the first two rounds of the game.

6) Fumblefumblefumble: Both players nominate one enemy unit - after deployment (this may be a single character deployed outside of a regiment). The whole unit gets all its rolls modified by 1 , always for the worse.
Gracze porównują power level swoich armii. Róznica 0 - grają wylosowany scenariusz. Różnica 1-2 = słabsza armia ma prawo zdecydować, że nie grają scenariusza, tylko zwykły pitched battle. Różnica 3-6 - słabsza armia może zmodyfikować rzut na scenariusz o jeden lub zdecydować, że zamiast scenariusza grany jest pitched battle. Różnica 7 lub więcej - słabsza armia ordynarnie wybiera scenariusz.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Ten pomysł mi się o tyle mniej podoba, że ocena zależy wyłącznie od widzimisię jednej osoby, a tam gdzie jest taka sytuacja, tam są kłótnie o to widzimisię. Wystarczy wspomnieć oceny malowania i problemy z tym związane.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Alternatywą jest tabelka z siłą armii. Natomiast ja po głowieniu się nad systemami CS coraz bardziej uwazam, że to święty Graal, niestety. EURO CS był w miarę przyzwoity, chociaż miał swoje wady, ale obecnie została w nim ziejąca dziura. Nic lepszego na razie nie powstało.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jedy Knight pisze:Cztery z pięciu parti bez wardów wyleczą miłośników Demonów.
a co ze standardowymi graczami armii Daemons of Chaos? przywieziesz mi w pelni pomalowane i wypasione np HE na StarDragonie? jak tak to spoko, jak nie to dajcie sobie spokoj z jakimis sztucznymi cieciami i przejdzcie do kolejnego etapu wtajemniczenia jakim jest Furionowe pozdro poćwicz :twisted:

EDIT:
zamiast zmieniac zasady armii napisane przez GW wystarczy wprowadzic zwyczajne ograniczenie kompozycji dla 3 najbardziej przgietych armii w tej grze... np:

VC:
Vampire Lord zabiera dodatkowy slot Hero i Rare
Drakenhoff Banner zabiera 2 sloty Special
Wraithy sa 0-1 (jakby ktos wykminil granei bez lorda)

Demony:
Greater Demon zabieraja dodatkowo slot Hero i Rare
BSB zabiera dodatkowo 2 sloty Special
Heraldzi Tzeentcha są 0-2 (jakby ktos wymyslil gre bez duzego)

Imperium:
Maksymalnie 3 modele magujace w armii
Maksymalnie 4 'dziala' w armii (2 cannony + 2 tanki, 3 dziala + tank, 4 dziala)

proste i ogranicza to co w tych armiach jest najbardziej giete...

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Thurion: super cięcia. wielkie poparcie odemnie i mego klubu

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Szczerze - ograniczenia compowe, a już w szczególności Thurionowe, są do bani - zawsze się da to obejść, albo ktoś jest krzywdzony bardziej. QA te Thurionowe to kpina, proszę bardzo - Keeper lub thirster, 2 heraldów, może być i BSB, 2 x 6 psy, jeden oddział flamerów lub fiendów, 3 x horrory, furie do pełna. Jakoś nie robi to na mnie wrażenia pociętego.

Podobne "cięcia" oferuje prosty limit punktów - 2250 to marzenie powergamera, przy dwóch robi się ciężej, bo jak wykupisz wszystkie "ubercombosy", to nie starczy na wsparcie i trzeba dużo bardziej kombinować. 2000 jest przykre dla DL/VC, jak się weźmie 1100 w bohaterach to już 900 na oddziały to żenująco mało. Do tego jeszcze scenariusze (i naprawdę jestem zwolennikiem no ward saves/no regen w jednej bitwie).

Bottom line - jeśli, tak jak pisze Thurion - ograniczenia sprawią, że niektórzy gracze DL zaczną proksować swoimi kasztanami i plastusiami High Elfy na Star Dragonie, to cel został osiągnięty :twisted:

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Juz ci pisalem Zbyszku ze scenariusz no ward/regeneracja rozszerz do scenariusza nie ma niczego :wink: no ward/regeneracja/sv eteryki mozna ranic normalnie nie mozna czarowac :D
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak mnie ostatnoi tknelo.... czemu tylko w demonach bsb jest ograniczany? niech w wampirach branie bsb bedzie tak samo ograniczane jak w demonach... przeciez to sa tak samo bezmyslnie wydane punkty w obu armiach najlepiej zeby po prostu zabierac slot rare

wtedy wydaje mi sie, ze ograniczenie thuriona jest w miare. jeszcze horrory bym ograniczyl, ze nie moze ich byc w sumie z heraldami wiecej jak 4 ,ub 3

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Barbarossa pisze:Szczerze - ograniczenia compowe, a już w szczególności Thurionowe, są do bani - zawsze się da to obejść, albo ktoś jest krzywdzony bardziej. QA te Thurionowe to kpina, proszę bardzo - Keeper lub thirster, 2 heraldów, może być i BSB, 2 x 6 psy, jeden oddział flamerów lub fiendów, 3 x horrory, furie do pełna. Jakoś nie robi to na mnie wrażenia pociętego.
nie uwazam aby rozpa przez ciebie przedstawiona byla przegieta i stanowila turbo bezmozgie zło... duzo bardziej bezmozgi jest thirster ze wsparciem 3 popychaczek na ture... albo dwie szostki flamerow, albo 3-4 oddzialy psow w polaczeniu z bsb, armia ktora przedstawiles jest co najwyzej zwyczajna...
Barbarossa pisze: (i naprawdę jestem zwolennikiem no ward saves/no regen w jednej bitwie).
jakbym grajac VC nie grał na drakenhofie, tudziez ward save nie bylby jedna z podstawowych zasad mojej armii to pewnie tez bym byl...
Malal pisze:Juz ci pisalem Zbyszku ze scenariusz no ward/regeneracja rozszerz do scenariusza nie ma niczego :wink: no ward/regeneracja/sv eteryki mozna ranic normalnie nie mozna czarowac :D
dokladnie... no ward save/ no regenka/ no eteryk/ max save do osiagniecia 4+, taki scenariusz prosze bardzo...
Shino pisze:tak mnie ostatnoi tknelo.... czemu tylko w demonach bsb jest ograniczany? niech w wampirach branie bsb bedzie tak samo ograniczane jak w demonach... przeciez to sa tak samo bezmyslnie wydane punkty w obu armiach najlepiej zeby po prostu zabierac slot rare
wtedy wydaje mi sie, ze ograniczenie thuriona jest w miare. jeszcze horrory bym ograniczyl, ze nie moze ich byc w sumie z heraldami wiecej jak 4 ,ub 3
slot rare to chyba juz za duzo, bo zamiast ograniczyc nagle stworzymi zupelnie inna tabele kompozycji w ktorej gracze posaidajacy flamery i fiendy beda sobie mogli je postawic na polke...
ograniczenie z horrorami jest ok, max 3 unity magujace tzeentcha, wlaczajac w to heraldow, wtedy jak sie ma 2 heraldow to trzeba ich miec w 1 oddzialku... a to jak ma sie myslacego przeciwnika moze zabolec

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

mozliwe, ze rare to za duzo. ale jakiekolwiek operowanie na slotach special to malo. W demonach nie uzywasz z reguly 2 slotow special gdyz 3x psy i tak sie nie miaszcza :) wiec ewentualnie scinanie speciali czyli 3x special za bsb to z kolei zbyt restrykcyjne podejscie. dlatego uwazam, ze rare jest lepszy :) przeciez nie trzeba brac bsb :P mozna grac bez niego ;]

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Shino pisze:gdyz 3x psy i tak sie nie miaszcza :) ]
w mojej rozpisce sie mieszcza :) wiec mnie to boli... ale moze faktycznie nie wzialem pod uwage szkoly warszawskiej wystawiajacej wpip flamerow :wink:

ODPOWIEDZ