Jak dobrze rozjaśnić czerwony?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak dobrze rozjaśnić czerwony?
Pytanie jak w temacie; jak dobrze rozjaśnić czerwony kolor? Ja zazwyczaj robiłem po prostu dodając do każdej z warstw więcej białego. Wygląda to naprawdę nieźle i mi się podoba ale ostatnio stwierdziłem ze trzebaby się dowiedzieć jak poparwnie się to robi. Zakładając ze moznaby mieszac farbki typu : red gore, redgore/blood red, blood red to wiadomo. ale mnie interesuje rozjaśnianie np. kiedy mam tylko jeden odcień czerwieni
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Pomarańczowym, tudzież żółtym. Byle nie przesadzić.
Pofałdowane płaszcze, które mają mieć barwę głębokiej i intensywnej czerwieni, rozjaśniam od scab red + "ściemniacz" (chaos black lub scorched brown, ta druga wersja daje "cieplejszy" odcień) przez scab red i kolejne mieszanki z blood red aż do czystego blood red.
Pofałdowane płaszcze, które mają mieć barwę głębokiej i intensywnej czerwieni, rozjaśniam od scab red + "ściemniacz" (chaos black lub scorched brown, ta druga wersja daje "cieplejszy" odcień) przez scab red i kolejne mieszanki z blood red aż do czystego blood red.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
czyli pociemniać brązem po prostu? czy taka mieszanka mialaby rację bytu:
Scorched+Red gore, red gore, red gore/blood red,blood red?
Scorched+Red gore, red gore, red gore/blood red,blood red?
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Ja maluje tak i nie narzekam - scrab red , scrab red + blood red raz albo dwa razy , blood red , blood red + blazing orange czasami na tym koncze , czasami na koniec samym blazingiem przejezdzam - efekt jest taki , ze wychodzi bardzo soczysty oczojebny czerwony...
cholera nie mam blazing orange:P trzeba się zaopatrzeć dzięki za szybką odpowiedź!! ;]
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Do czerwonego zdecydowanie lepszy jest bialy , bo daje wieksze nasycenie kolorem i poza tym latwiej sie czerowny naklada na bialy niz na czarny... Ogolnie jest taka teoria , ze do zywych jasnych kolorow powinno sie uzywac bialego , a do ciemniejszych czarnego...
Jaki czarny underline ?? Ja nie uzywam czarnego underlinu w ogole - to co zostawiam to jest najciemniejszy odcien z danego koloru - np. do czerwonego zostawia srab red , do zielonego DA green - z tym , ze po nalozeniu tych X jasniejszych barw to te kolory przypominaja czarny...
ja tez! jak dobrze ziemko wieDaro pisze:Chyba że tak
Ja jestem zwolennikiem czarnego underline'u. Po prostu jakoś bardizej mi sie podoba. A co do nasycenia barw...mieszanie z pomarańczami, żółciami pozwala uzyskać całkiem pozytywny efekt - IMO oczywiście
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Pod czerwony wypada używać jasnego podkładu, zwłaszcza przy citadelkach, które jak wiadomo słabo kryją (ja używam na wszystko jasnego, gdyż ładniej barwy na takowym wychodzą).
Czerwony można rozjaśniać:
- na sposób prezentowany przez Ziemka, czyli ciemną czerwień rozjaśnić do blood reda - sposób najłatwiejszy, ale efekt słaby: zawsze uzyskuje się podobną barwę i nie ma wyrazistego rozjaśnienia;
- pomarańczem (np. wspomniany blazing orange), żółtym - wychodzi rozjaśnienie oczojebne, wchodzące nachalnie w ognisty pomarańcz;
- białym - wychodzi rozjaśnienie różem, całkiem ciekawa opcja, nie tylko dla elfów ; białym także wypada nieco przetrzeć próby rozjaśnień innych typów, np. sposobu Ziemkowego - aby wyszło mocniejsze rozjaśnienie;
- mieszanką czerwony+zółty+biały - IMO dobry efekt, proponuję ostrożnie popróbować, za dużo tego rozjaśnienia nadaje efekt wyblanięcia na słońcu (to b. dobre np. dla flagellantów );
Czerwony można rozjaśniać:
- na sposób prezentowany przez Ziemka, czyli ciemną czerwień rozjaśnić do blood reda - sposób najłatwiejszy, ale efekt słaby: zawsze uzyskuje się podobną barwę i nie ma wyrazistego rozjaśnienia;
- pomarańczem (np. wspomniany blazing orange), żółtym - wychodzi rozjaśnienie oczojebne, wchodzące nachalnie w ognisty pomarańcz;
- białym - wychodzi rozjaśnienie różem, całkiem ciekawa opcja, nie tylko dla elfów ; białym także wypada nieco przetrzeć próby rozjaśnień innych typów, np. sposobu Ziemkowego - aby wyszło mocniejsze rozjaśnienie;
- mieszanką czerwony+zółty+biały - IMO dobry efekt, proponuję ostrożnie popróbować, za dużo tego rozjaśnienia nadaje efekt wyblanięcia na słońcu (to b. dobre np. dla flagellantów );
- misiekbeer
- Warzywo
Ciekawy efekt daje użycie czarnego podkładu pokrytego lekko białym lub jasnoszarym sprayem. wtedy łączymy to co najlepsze z czarnego i białego podkładu.
- Vilgefortz
- "Nie jestem powergamerem"
brąz jest dobry zeby przyciemnic czerwonyStachu pisze:najlepczy jest podkład ze scorched brown- nadaje sie do wszystkiego i czerwień ładnie się nanosi na niego. ale jak kto lubi....
intensywniejszy bedzie niz po przyciemnianiu czarnym
mozna przechodzic od brąz + czerwień do czerwieni a puzniej rozjasniać po trochu pomarańczowym
powinno dać jednolicie ciepłą barwe z ładnym przejsciem :d