Polska - Rosja
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
a ja to czytam i nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać. Wasze pojęcie na temat historii Rosji i stosunków polsko-rosyjskich nie przekracza nawet progu podstawówki. Lepiej, żeby jakiś mod zamknął ten temat, zanim ktoś z Was urazi jakiegoś przypadkowego użytkownika swoimi wypowiedziami na temat
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
Chodzi o to, że nikt bezkarnie członka UE nie zatakuje. Łączy się to ze zbyt duzymi konsekwencjami, przede wszystkim gospodarczymi. Wyobrażacie sobie, żeby Rosja pogrywała sobie w Finlandii tak, jak to robi w Gruzji?Ośmiele się nie zgodzić. Zanmi UE się ogarnie, aby podjąć jakieś działania to już dawno będzie po zawodach. Traktaty europejske nie zawierają klauzli Casus foederis, Poza tym UE ciągle nie posiada odpowiedniego potencjału miltarnego i wspólnei polityki wojskowej.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
W ogóle najbardziej "błyskotliwym" posunięciem ze strony Polaków w 1612 było umieszczenie składu prochu w chatce na pierwszej linii w samym środku armii, który pierdyknąłby po każdym skoncentrowanym ostrzale, a nawet od jednej fartownej kuli jak to miało miejsce w filmie. . .PiotrekN pisze:Nie no nawet ja tak nie umiem celować armaty żeby za jednym strzałem roznieść +/- ponad tysiąc luda
Nie ma to jak robić z wrogów bezmózgów To nadal szkoła filmowa z "czterech pancernych" (poniekąd spoko serialu) gdzie twardy, nieustępliwy i profesjonalny historycznie wróg jest co rusz sprowadzany do rangi idioty
Tak sobie myślę - oglądając filmy bazujące na wydarzeniach z XVII w, ze w husarii mieli średnie IQ na poziomie 50 punktów. A to w Ogniem i Mieczem szarżują w błoto mimo, że widzieli iż całą noc padało. . . standardem było w takich sytuacjach wysyłanie lekkiej kawalerii albo mniejszych sił do próbnej szarży. W 1612 ich intelekt spadł jeszcze bardziej ;P
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"
Widukind z Korwei, Kronika Saska
Widukind z Korwei, Kronika Saska
dokładnie. A w historii ( chyba ,że znajdzie się kolejna osoba ,która zarzuci mi ,że powinnienem sie pouczyć historii) było tak: główny dowódca armii ,która uganiała się za kozakami ,zachorował i posłał do boju bardzo dobrze zapowiadającego się jako hatman syna. Ten nie mając dużo wojska ( w przypadku do kozaków może jakoś 1 do 10 ). Spotkali się nad żóltymi wodami . Pierwsza szarża husarii była rzeżnicza , ponoć zarąbali mnóstwo kozaków, jednak jak mówią pogłoski kozacy zaczeli zagaradzać się wozami ( co zresztą przejeli od husytów w walkach o śląsk) i reszta ataków była nie pocieszająca. Wiedząc ,że nie ma szans rozpoczął paktowanie po udanej rozmowie polacy zaczeli opuszczać pole walki. Ale chmielnicki dał rozkaz do ataku i wycofujące się wojska ( składające się właściwie z armat i husarii) nie miało szans nawet walki i zostało praktycznie wyrżnięte. Stąd Książe Zborowski już nigdy nie paktował z Kozakami ,a właściwie z chmielnickim. Ogniem i mieczem , jest filmem politycznym , nie mającym atakować ukraińców ,więc wyszło jak wyszło. Ale przynajmniej husaria była piękna , a nie jak w 1612 atakujący wykałaczkami
- WiaraWBoga
- Warzywo
IMO powinniśmy zaatakować Rosję i ja rozwalić wszystko od Białorusi do uralu a Syberię zamienić na państwo niewolnicze.
A IMO powinieneś poluzować z tego typu opiniami, bo sobie grabisz u administracji nie pierwszy już raz...
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Oooo Dobrze że Ty nikogo nie uraziłeś drogi kolego.Yudokuno pisze:a ja to czytam i nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać. Wasze pojęcie na temat historii Rosji i stosunków polsko-rosyjskich nie przekracza nawet progu podstawówki. Lepiej, żeby jakiś mod zamknął ten temat, zanim ktoś z Was urazi jakiegoś przypadkowego użytkownika swoimi wypowiedziami na temat
Zakładając, że posiadamy mniejszą wiedzę w kwestji stosunków polsko-rosyjskich niż kwiat młodzieży podstawówkowej, nalegam byś wymienił treści z którymi się nie zgadzasz i podał swoją argumentacje. "Warto rozmawiać". Może nawet kogoś przekonasz i wszyscy na tym skorzystamy.
Z modem będzie ciężko bo tymczasowo chyba tylko jeden jest.
Znaczy ,że ja?Tomash pisze:A IMO powinieneś poluzować z tego typu opiniami, bo sobie grabisz u administracji nie pierwszy już raz...
Jeśli ja t rozumiem ,ze niepodobało ci się :"gniem i mieczem , jest filmem politycznym , nie mającym atakować ukraińców ,więc wyszło jak wyszło."
Jeśli o to chodzi to bardzo lubię Ukraińców ,ale nie lubię fałszowania tak pięknej historii.A to co powyżej to czysta historia . A ja jestem z gim , ale zawsze chciałem wrócić do podstawówki
pozdro
I believe in Honour.!
Wow, wiele rzeczy tu widziałem, ale wciskania Agnieszki do podstawówki jeszcze nie.Dzoooma pisze:Zakładając, że posiadamy mniejszą wiedzę w kwestji stosunków polsko-rosyjskich niż kwiat młodzieży podstawówkowej
Chociaż jakiś rok temu była jeszcze w liceum czy technikum... jako nauczycielka
No ale kaman, Yudo, przedstaw swój punkt widzenia. Ten temat, jak wszystkie polityczne, i tak w końcu popłynie na brzydkich emocjach i będzie się nadawał do zamknięcia, ale póki co bawmy się
Do podstawówki zostali wciśnięci wszyscy z pominięciem Yudokuno.
Tak bowiem wynika z wypowiedzi
Tak bowiem wynika z wypowiedzi
Czy Agnieszka to właśnie Yudokuno ? Wybaczcie mi ale nie znam wszystkich z imion. Jeśli tak to nie wciskam jej do podstawówki Tomash'u.Yudokuno pisze: Wasze pojęcie na temat historii Rosji i stosunków polsko-rosyjskich nie przekracza nawet progu podstawówki
Mod nie zamknie bo jest zwolennikiem poprawiania poziomu PiM poprzez polityczny flejm zamiast tematów o dupie Maryni. Or so I've been told.Jasiuuu pisze:no odrazu lepiej a teraz do książek marsz i się edukować ! a moda prosimy o kłódkę raz jeszcze
A licky boom boom down!!!
heh,
pamietajmy, 17 wrzesień...
oczywisćie to nic nie ma do polityki ówczesnej i dalej jestem aby bratać się z Rosją.
Ale tak tylko chcialem napisać, wszakże ludzie zapominają o tej strasznej dacie, a to chyba dobry temat.
pamietajmy, 17 wrzesień...
oczywisćie to nic nie ma do polityki ówczesnej i dalej jestem aby bratać się z Rosją.
Ale tak tylko chcialem napisać, wszakże ludzie zapominają o tej strasznej dacie, a to chyba dobry temat.
Widze dwa modele. Niemiecki i bialoruski. Jak myslisz, ktory z nich kremlowska administracja ma dla nas przewidziany?Kosa pisze:dalej jestem aby bratać się z Rosją.
Nie zapominaja. Bialoruska partia komunistyczna jest za ustaleniem tej daty jako swieta narodowego u naszego wschodniego sasiada, wszak Zachodnia Bialorus zostala wtedy wyzwolona spod polskiego buta przez niezwyciezona Armię Czerwoną.Kosa pisze:Ale tak tylko chcialem napisać, wszakże ludzie zapominają o tej strasznej dacie, a to chyba dobry temat.
Oczywiscie prosze nie mylic powyzszych urojen ze stanowiskiem Bialorusinow, tam tak juz jest, ze wladza i polityka jest zdominowana przez tzw. ludzi radzieckich, niech im ziemia lekką będzie mozliwie szybko.
Niemiecki. Rosjanie już od dawna mówią, że Polskę uznają za "straconą", tj. poza ich obszarem wpływów.
Ewentualnie widzialbym jakies przeslanki, zeby tak twierdzic podczas wizyty Ławrowa w Warszawie. Ale ze "od dawna"?
Myślę ,że załapiemy się na model amerykański ( bo wdług mnie to jest najprawdoppodobniejsze) , ale uważam ,że pomimo rozbiegłego celu i metod polityki uważam ,że powinniśmy chociaż umieć rozmawiać. A w Białorusii zaniedługo pewnie jakaś rewolucja wybuchnie ,bo raczej nikt nie jest aż tak szczęśliwy jak to dziadkowie opowiadają historię swojich dziadów jak to wtedy było( a właściwie to nie ,ale przynajmniej nieżle brzmi )
pozdro
pozdro