Groźne "księżniczki"
- WiaraWBoga
- Warzywo
Groźne "księżniczki"
Co sądzicie o tym:
Dziewczyny nazywają je „Ana” i „Mia”. To szyfr określający anoreksję i bulimię, dwa zaburzenia łaknienia prowadzące nawet do śmierci. W sieci można znaleźć setki poświęconych im stron. Rodzice powinni zrobić wszystko, by ustrzec dzieci przed destrukcyjnym wpływem „księżniczek”.
W miejsce czterech zamykanych stron na ten temat natychmiast pojawia się 200 nowych. Walka z portalami gloryfikującymi anoreksję i bulimię jest z góry przegrana. Wysiłki zmierzające do zlikwidowania niektórych adresów – ostatni sukces na tym polu zanotowano w Hiszpanii pod koniec ubiegłego roku, kiedy to Agencia de Calidad de Internet (Agencja Kontroli Internetu) zdołała usunąć z sieci cztery blogi – okazują się zupełnie nieskuteczne. Z badań przeprowadzonych przez Optenet, firmę specjalizującą się w walce z nadużyciami w internecie, wynika, że liczba stron promujących anoreksję i bulimię wzrosła w latach 2006-2007 o 470 procent.
O tym, jakie szkody powodują takie blogi i portale, zwłaszcza wśród dziewcząt w wieku od 12 do 16 lat, można przekonać się odwiedzając Instituto de Trastornos Alimentarios (Instytut Zaburzeń Żywieniowych), dysponujący siecią ośrodków specjalizujących się w leczeniu zaburzeń łaknienia na terenie całej Hiszpanii. Dyrektorka, pani Montse Sánchez, uważa, że „wiele chorych dziewcząt prawdopodobnie nie doszłoby do stanu krytycznego, gdyby nie znalazły w internecie różnych porad i słów wsparcia”.
Dziewczyny nazywają je „Ana” i „Mia”. To szyfr określający anoreksję i bulimię, dwa zaburzenia łaknienia prowadzące nawet do śmierci. W sieci można znaleźć setki poświęconych im stron. Rodzice powinni zrobić wszystko, by ustrzec dzieci przed destrukcyjnym wpływem „księżniczek”.
W miejsce czterech zamykanych stron na ten temat natychmiast pojawia się 200 nowych. Walka z portalami gloryfikującymi anoreksję i bulimię jest z góry przegrana. Wysiłki zmierzające do zlikwidowania niektórych adresów – ostatni sukces na tym polu zanotowano w Hiszpanii pod koniec ubiegłego roku, kiedy to Agencia de Calidad de Internet (Agencja Kontroli Internetu) zdołała usunąć z sieci cztery blogi – okazują się zupełnie nieskuteczne. Z badań przeprowadzonych przez Optenet, firmę specjalizującą się w walce z nadużyciami w internecie, wynika, że liczba stron promujących anoreksję i bulimię wzrosła w latach 2006-2007 o 470 procent.
O tym, jakie szkody powodują takie blogi i portale, zwłaszcza wśród dziewcząt w wieku od 12 do 16 lat, można przekonać się odwiedzając Instituto de Trastornos Alimentarios (Instytut Zaburzeń Żywieniowych), dysponujący siecią ośrodków specjalizujących się w leczeniu zaburzeń łaknienia na terenie całej Hiszpanii. Dyrektorka, pani Montse Sánchez, uważa, że „wiele chorych dziewcząt prawdopodobnie nie doszłoby do stanu krytycznego, gdyby nie znalazły w internecie różnych porad i słów wsparcia”.
Anoreksja jak i bulimia to zawsze był problem społeczenstwa
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr
Problem szeroki, ale chyba nie ten dział na takie dyskusje.
Kasowanie stron może jest nie efektywne, ale IMO powinno istnieć nadal. Do tego edukacja i zmiana myślenia wielu ludzi, w mediach, rodziców i wiele, wiele innych rzeczy powinno być zrobionych.
Kasowanie stron może jest nie efektywne, ale IMO powinno istnieć nadal. Do tego edukacja i zmiana myślenia wielu ludzi, w mediach, rodziców i wiele, wiele innych rzeczy powinno być zrobionych.
- Corvus Albus
- Kretozord
Duży wpływ na to ma telewizja i czasopisma. Na każdym kroku pokazują doskonałe przerabiane w photoshopie kobiety do tego pełno programów, teledysków z "doskonałymi ludźmi i młode dziewczynki popadają w kompleksy i się zaczyna gonitwa by stać się piękną szczupła i uroczą. Niedawno słyszałem, że zmarła kolejna modelka w krótkim okresie czasu z wychudzenia O_o. Światowa organizacja modelek chce podjąc zdecydowane kroki by podwyższyć wiek kiedy można podjąć zawód modelki. Coprawda jest oto batalia od lat, ale zobaczymy może kiedyś się uda. Co do samej kontroli i dopilnowania by dziecko nie popadło w anoreksję to chyba jest ciężko. Sam pamiętam ze szkoły jak dzieci dokuczały, wyśmiewały się z innych dzieci, co jest dla nich ciężkie do zniesienia i się zaczyna, jestem za gruba muszę schudnąć. Zaczyna się czytanie takich blogów portali itp i tragedia gwarantowana.
Z mojej strony: WIESZKOM MÓWIMY NIE !!!
Z mojej strony: WIESZKOM MÓWIMY NIE !!!
to proste.. w warhammera gra bardzo duzo młodych dziewczynek, ktore należałoby uswiadomic o takim niebezpieczenstwieSzczurza Jucha pisze:Anoreksja i bulimia jest chyba dość luźno związana z battlem ^^ więc nie rozumiem, co ten temat tu robi.
- Corvus Albus
- Kretozord
Ty nie myśl tyle tylko powiedz kiedy ostatni raz jadłeś ?Szczurza Jucha pisze:Anoreksja i bulimia jest chyba dość luźno związana z battlem ^^ więc nie rozumiem, co ten temat tu robi.
powiedz to Tomb Kingom w oczy...Szczurza Jucha pisze:Anoreksja i bulimia jest chyba dość luźno związana z battlem ^^ więc nie rozumiem, co ten temat tu robi.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Ogrom na pewno nie grozi anorexia
W szeregach mojej armi nie ma żadnych aberracji zywieniowych. Wszyscy dużo jedzą i piją, z naciskiem na to drugie. Bestie, niewiedzieć czemu, bardzo lubią być pijane. Mocno.
A może ktoś w końcu z moderatorów przystanie, popatrzy na ten temat i zakrzyknie: "motyla noga, a niech to gęś kopnie! przecież ja modem tutej jestem, a taki oftop sie szerzy jak bum-cyk-cyk! zaraz w mig to wywalę albo przeniosę w jakieś szczęśliwsze miejsce".
A może ktoś w końcu z moderatorów przystanie, popatrzy na ten temat i zakrzyknie: "motyla noga, a niech to gęś kopnie! przecież ja modem tutej jestem, a taki oftop sie szerzy jak bum-cyk-cyk! zaraz w mig to wywalę albo przeniosę w jakieś szczęśliwsze miejsce".
Uerph.
no łady sobie temacik kolega WiaraWBoga ( ??) wymyślił .
Elfy pomimo że szczupłe, ktoś pomyśli ze takie licho wyglądające istotki są za chude jednak to tylko pozory. Mają niezłego kopa (czasem )
ps I po to maja iltirmarskie zbroje. mlahahah
Elfy pomimo że szczupłe, ktoś pomyśli ze takie licho wyglądające istotki są za chude jednak to tylko pozory. Mają niezłego kopa (czasem )
ps I po to maja iltirmarskie zbroje. mlahahah
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
A wszystko pewnie jak zwykle przez myszy, niby że ich jest ogrom i zabierają innym jedzenie
A ja myśle ze największy problem ma z tym Khaldia, ona to dopiero "koścista" dupa
A ja myśle ze największy problem ma z tym Khaldia, ona to dopiero "koścista" dupa