Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

CzarnY pisze:Moze, dopoki sie z kims styka. Postawienie kamienia naklada na Ciebie obowiazek przyjmowania wszystkich challengów, ale nie musisz ich rzucac, zeby walczyc.
Z tym się nie zgodzę. Bohater może walczyć tylko jeśli rzucić wyzwanie lub jeśli ktoś mu rzuci(nie może go odrzucić) gdy zabijesz wszystkich w oddziale(chempion Hero) to bohater jest już wyłączony z zabawy niestety. Chyba że tak ci wybiją jednostkę i w końcu dojdzie do niego front

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Grichalk pisze:rune of curage nie jest znowu konieczna. Wystarczy r. Stoicism i r. Battle na oddziałowym sztandarze dać. Pierwsza runa zwiększa nam unit strength , a więc mamy niemal zawsze z tego powodu plus do combata, to i ciężko znaleźć oddział który będzie wzbudzał fear i miał większy unit strength. Do tego zamień w tedy hamki na ironów i będziesz miał naprawdę mocny klocek do zdjęcia, zwłaszcza jak dasz BSB na klocku i nastawisz go na przeżywanie.
a potem dwie pechowe szóstki w rzucie na terror i żegnamy się z naszym najważniejszym klockiem.

Ja nie wystawiam hammerersów bez lorda w środku lub r.of courage.
Obrazek

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Vanirh pisze:Chyba że tak ci wybiją jednostkę i w końcu dojdzie do niego front
Tak. Czyli, gdy styka sie z przeciwnikiem, jak juz pisalem. 8)

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Grichalk pisze:Czy bohater który ostawił już kamyk, a nie ma z kim walczyć (brak czempionów i bohaterów), to czy nadal może wypłacać swoje ataki w oddział wroga, czy też jest wyłączony z zabawy??
Tu jest tylko mowa czy może walić w oddział. I odpowiedź jest NIE

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Troche niejasno sformulowane, przyznasz ;)?
Ja pytanie rozumiem w ten sposob, ze przedmowca mysli, ze moze po postawieniu kamienia brac udzial tylko w czelendżach.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Vanirh pisze:
Grichalk pisze:Czy bohater który ostawił już kamyk, a nie ma z kim walczyć (brak czempionów i bohaterów), to czy nadal może wypłacać swoje ataki w oddział wroga, czy też jest wyłączony z zabawy??
Varnith a na jakiej podstawie piszesz, że bohater na kamyku nie może walczyć jeśli w oddziale przeciwnika nie ma bohatera/czempiona? jak walczymy od przodu to bohater może naparzać bez żadnych zastrzeżeń jak nie ma komu krzyknąć czelendża.
Obrazek

Awatar użytkownika
Phelot
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Phelot »

Vanirh pisze:
CzarnY pisze:Moze, dopoki sie z kims styka. Postawienie kamienia naklada na Ciebie obowiazek przyjmowania wszystkich challengów, ale nie musisz ich rzucac, zeby walczyc.
Z tym się nie zgodzę. Bohater może walczyć tylko jeśli rzucić wyzwanie lub jeśli ktoś mu rzuci(nie może go odrzucić) gdy zabijesz wszystkich w oddziale(chempion Hero) to bohater jest już wyłączony z zabawy niestety. Chyba że tak ci wybiją jednostkę i w końcu dojdzie do niego front
Vanirh pisze:
LOL chyba kogos tutaj za przeproszeniem pogielo:P Chcesz mi wmowic ze ustawiasz kolesia z kamykiem w srodku calego oddzialu?!?!? Jesli tak to smiech na sali - nigdy o takim czyms nie slyszalem. Oswiec mnie gdzie jest taki napisane to uznam Twoja racje. Poza tym gdzie jest napisane ze nie moze bic w oddzial przeciwnika??
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, o 00:05 przez Phelot, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Doczytałem się że oddział formuje szyki wokół bohatera, ale o przestawianiu go nie ma mowy. Plusem jest to że rzuca i przyjmuje wyzwania jeśli, nawet jeśli nie jest w walce. O tym że stoi w środku oddziału (tak też kiedyś myślałem), wynika z błędnej interpretacji zapisu "Stosownie do jego decyzji [decyzji bohatera] Powiernicy Kamienia formują szyki wokół niego, zwróceni we wszystkich kierunkach." Minusem jest to, że nie możemy go w tedy przestawiać w oddziale, więc najsęsowniej jest go zawsze ustawiać w narożniku.
Moje wcześniejsze pytanie wynikało z błędnej interpretacji, że należy przestawić bohatera do środka oddziału.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

obowiązek rzucania czelendża bohaterem nie zawsze jest zaletą. W wielu sytuacjach wole żeby to zwykły weteran sie czelendżował skazując go na śmierć, która ma ocalić BSB (np gdy przeciwnikiem jest jakiś saurusowy hero z 4A, i S7, jakiś kolo z bronią no As, czy inny otwieracz do konserw).

No i największym minusem Kamyka jest to, że po postawieniu nie można go podnieść (przyczyne zrozumiałem dopiero po przeczytaniu Powiernika Krzywd).
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Grichalk pisze:Doczytałem się że oddział formuje szyki wokół bohatera, ale o przestawianiu go nie ma mowy. Plusem jest to że rzuca i przyjmuje wyzwania jeśli, nawet jeśli nie jest w walce. O tym że stoi w środku oddziału (tak też kiedyś myślałem), wynika z błędnej interpretacji zapisu "Stosownie do jego decyzji [decyzji bohatera] Powiernicy Kamienia formują szyki wokół niego, zwróceni we wszystkich kierunkach." Minusem jest to, że nie możemy go w tedy przestawiać w oddziale, więc najsęsowniej jest go zawsze ustawiać w narożniku.
Moje wcześniejsze pytanie wynikało z błędnej interpretacji, że należy przestawić bohatera do środka oddziału.
No i ja tak to interpretowałem... I też mi tak mówiono, jak się uczyłem grać krasnoludami(tj z półtora roku temu)

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Czyli ostatecznie:
Krasnolud na kamyku musi przyjąć każdy challenge (nieważne czy się styka czy nie), a sam rzucić musi - ale tylko tym z którymi się styka?
Jak rzucimy kamyk to już znaczy że ugrzęźliśmy do końca gry?
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Kris pisze:Krasnolud na kamyku musi przyjąć każdy challenge (nieważne czy się styka czy nie)
Tak.
Kris pisze:a sam rzucić musi - ale tylko tym z którymi się styka?
Nie musi, moze normalnie naparzac w tych, z ktorymi sie styka.
Kris pisze:Jak rzucimy kamyk to już znaczy że ugrzęźliśmy do końca gry?
Tak.

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

pytanie z innej beczki:
Na 2k można mieć dwa oddziałki Longów nie mając wogóle warriorów - jeden za Lorda z Royal Blood i drugi jeśli będą Rangersami - prawda?
[to chyba opłacalne? dwa tak mocne klocki jako cory?]

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Kris pisze:Jak rzucimy kamyk to już znaczy że ugrzęźliśmy do końca gry?
Nie. Gdy uciekniemy to gubimy kamyczek i traci on swe wlasciwosci.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

CzarnY pisze:
Kris pisze:a sam rzucić musi - ale tylko tym z którymi się styka?
Nie musi, moze normalnie naparzac w tych, z ktorymi sie styka.
a własnie że nie. Kolo na kamyku musi ZAWSZE rzucać i przyjmowac czelendże.

Arqueek - ale jak uciekamy to tracimy tez punkty za bohatera... słaba opcja troche.

Kris - tak, można miec w tym wypadku dwa klocuszki Długobrodych.
Obrazek

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Faktycznie, doczytalem w booku wlasnie.

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

A dobrze mi się wydaje że rzuca tylko tym z którymi sie styka? czy wszystkim jak leci?

Awatar użytkownika
Phelot

Kris pisze:
A dobrze mi się wydaje że rzuca tylko tym z którymi sie styka? czy wszystkim jak leci?
By rzucic challenge nie trzeba sie stykac z bohaterem tylko z oddzialem w ktorym jest przynajmniej jeden wrogi bohater - w rulebooku tak jest (jesli sie nie myle).
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, o 00:08 przez Phelot, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

kolo na kamyku rzuca czelendze nawet nie stykajac sie z oddziałem wroga. Wystarczy, że oddział gdzieś sie styka z wrogiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Phelot

Rakso_The_Slayer pisze:kolo na kamyku rzuca czelendze nawet nie stykajac sie z oddziałem wroga. Wystarczy, że oddział gdzieś sie styka z wrogiem.
Aha to w sumie fajnie:> Thx za info.
Obrazek

Zablokowany