HE 1150 pkt.
HE 1150 pkt.
Przygotowałem 2 wstępne wersje ofensywnej rozpiski na 1150 pkt. Proszę o rady.
Commander @ 145 Pts
Lance; Heavy Armour; Ithilmar Barding
Pure of Heart [0]
Helm of Fortune [25]
Blessed Tome [25]
1 Mage @ 162 Pts
Magic Level 1; Ithilmar Barding
Dispel Scroll [20]
Ring of Fury [30]
1 Mage @ 147 Pts
Ring of Corin [35]
5 Silver Helms @ 122 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Musician
5 Silver Helms @ 136 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Great Eagles @ 50 Pts
2 Tiranoc Chariot @ 170 Pts
4 Dragon Princes @ 210 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Standard; Musician; Ithilmar Barding
War Banner [20]
1 Drakemaster @ [33] Pts
Amulet of Purifying Flame [15]
II rozpiska:
1 Commander @ 145 Pts
Pure of Heart [0]
Helm of Fortune [25]
Blessed Tome [25]
1 Mage @ 162 Pts
Dispel Scroll [20]
Ring of Fury [30]
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
1 Tiranoc Chariot @ 85 Pts
5 Ellyrian Reavers @ 127 Pts
Spear; Normal Bow; Light Armour; Musician
War Banner [20]
1 Drakemaster @ [33] Pts
1 Great Eagles @ 50 Pts
Obie są podobne, bo podobne mam założenia. Proszę też o rady jeśli chodzi o ekwipunek bohaterów.
Commander @ 145 Pts
Pure of Heart [0]
Helm of Fortune [25]
Blessed Tome [25]
1 Mage @ 162 Pts
Dispel Scroll [20]
Ring of Fury [30]
1 Mage @ 147 Pts
Ring of Corin [35]
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 136 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Great Eagles @ 50 Pts
War Banner [20]
1 Drakemaster @ [33] Pts
II rozpiska:
1 Commander @ 145 Pts
Pure of Heart [0]
Helm of Fortune [25]
Blessed Tome [25]
1 Mage @ 162 Pts
Dispel Scroll [20]
Ring of Fury [30]
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
1 Tiranoc Chariot @ 85 Pts
5 Ellyrian Reavers @ 127 Pts
Spear; Normal Bow; Light Armour; Musician
War Banner [20]
1 Drakemaster @ [33] Pts
1 Great Eagles @ 50 Pts
Obie są podobne, bo podobne mam założenia. Proszę też o rady jeśli chodzi o ekwipunek bohaterów.
w pierwszej rozpisce za duzo herosow.
ogolnie:
ten commander jakis taki nijaki.. to ty masz sie przebijac, wiec ten +1LD jest zbedne.. lepiej juz zrobic z niego BSB.. albo puszke..albo z BattleBanerem.
Rowniez te pierscionki sa zbedne.. kazdy bedzie w stanie to zdispelowac.. to strata punktow..
druga rospiska calkiemi calkiem - poza bohaterami - i nie wiem czy jeden rydwan to wystarczajaco
ogolnie:
ten commander jakis taki nijaki.. to ty masz sie przebijac, wiec ten +1LD jest zbedne.. lepiej juz zrobic z niego BSB.. albo puszke..albo z BattleBanerem.
Rowniez te pierscionki sa zbedne.. kazdy bedzie w stanie to zdispelowac.. to strata punktow..
druga rospiska calkiemi calkiem - poza bohaterami - i nie wiem czy jeden rydwan to wystarczajaco
Jak wystawiasz 2ch magow to 2lvl koniecznie, jak jednego to na te punkty tez mozesz mu dac 2lvl i wlasnie pierscionek i scrolla, albo 2xscroll, channeler i 1lvl. Reszta to kwestia gustu ale sadze, ze herosa wywalisz/zmienisz. Jak bierzesz 2ch magow to przydatna jest jakas 10 piechoty, albo 6ka kawalerii. Do herosa zreszta tez
Co doradzicie w kwestii herosów? Rozumiem, że na te pkt 3 to za dużo, więc wiem już że dwóch... ale jakich. Mag + bohtaer, czy bohater + bsb? Jeszcze zaświtała mi myśl, żeby wystawic bohatera/ów na orłach, ale nigdy nie grałem w ten sposób i nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę o komentarz.
a w ogóle najlepiej z najlepiej to jeden mag tylko dobrze złozony
Mozesz podac przyklad "dobrze zlozonego" maga? Bylaby to bardzo fajna opcja, bo pkt za innych bohaterow moglbym poswiecic na regimenty, ale nie za bardzo potrafie sobie wyobrazic jak mozna wyposazyc jednego maga, zeby primo byl w stanie wzmocnic ofensywe i secundo zapewnic armii ochrone przed wroga magia. Dajac BoS mialbym dodatkowe k3 PD, ale co dalej? Każda z opcji, które analizuję pozbawia mnie obrony magicznej.a w ogóle najlepiej z najlepiej to jeden mag tylko dobrze złozony
proste,
mag na koniku z seerem, silver wandem i channallerem i jak słusznie zauważyłeś BoS gdzieś w tle. Za koszt 242 pkt, mamy 3 poziomowego maga, który sam sobie wybiera czary i do tego 4-7 PD co na te punkty starcza spokojnie.
Ja takim czymż gram nnawet nieraz do 1200pkt i się sprawdza. Zazwyczaj się przebija bez wiekszych problemów, nikt nie inwestuje aż tak w ochrone magiczną na takie bitwy. A jeśli widzisz przed sobą potęzną armię magów to weż high magic i popróbuj powyłanczać wrogich magów za pomocą włąsnej magi. A 3DD i bonus +1 to wcale mało nie jest. Zawsze princeską mozesz dać amulet of puryfing flame
mag na koniku z seerem, silver wandem i channallerem i jak słusznie zauważyłeś BoS gdzieś w tle. Za koszt 242 pkt, mamy 3 poziomowego maga, który sam sobie wybiera czary i do tego 4-7 PD co na te punkty starcza spokojnie.
Ja takim czymż gram nnawet nieraz do 1200pkt i się sprawdza. Zazwyczaj się przebija bez wiekszych problemów, nikt nie inwestuje aż tak w ochrone magiczną na takie bitwy. A jeśli widzisz przed sobą potęzną armię magów to weż high magic i popróbuj powyłanczać wrogich magów za pomocą włąsnej magi. A 3DD i bonus +1 to wcale mało nie jest. Zawsze princeską mozesz dać amulet of puryfing flame
Brzmi rozsądnie.
Spróbujmy więc tak:
1 Mage @ 192 Pts
Magic Level 2
Channeler [10]
Seer [30]
Silver Wand [10]
Pure of Heart [0]
5 First Silver Helms @ 156 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard Bearer; Musician
War Banner [20]
6 Silver Helms @ 145 Pts
6 Silver Helms @ 145 Pts
4 Dragon Princes @ 240 Pts
Banner of Sorcery [50]
1 Drakemaster @ [33] Pts
2 Great Eagles @ 100 Pts
Co sądzicie o tym? Waham się jeszcze, czy nie zamienic jednego oddziału SH na Ellyrian. Probowalem jeszcze robic rozpiske na 2 magach i drugiemu dac Dispell Scroll i Ring of Fury, ale wtedy musialbym zrezygnowac z rydwanow...
Spróbujmy więc tak:
1 Mage @ 192 Pts
Magic Level 2
Channeler [10]
Seer [30]
Silver Wand [10]
Pure of Heart [0]
5 First Silver Helms @ 156 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard Bearer; Musician
War Banner [20]
6 Silver Helms @ 145 Pts
6 Silver Helms @ 145 Pts
4 Dragon Princes @ 240 Pts
Banner of Sorcery [50]
1 Drakemaster @ [33] Pts
2 Great Eagles @ 100 Pts
Co sądzicie o tym? Waham się jeszcze, czy nie zamienic jednego oddziału SH na Ellyrian. Probowalem jeszcze robic rozpiske na 2 magach i drugiemu dac Dispell Scroll i Ring of Fury, ale wtedy musialbym zrezygnowac z rydwanow...
z rydwanów nie rezygnuj na pewno, teraz to wygląda dośc ciekawie.
Jednak war banner dałbym jednostce z 6 chłopkami, ale spójrz na jedno, jak ąłtwo tracisz kolejnych 5 silverów\ellyrianów. Wystarczy wywalić drakemastera, war banner i zmniejszyć silverów do 5 i przyciać jakiegoś muzyka i masz 120pkt. Może warto wstawić 5 ellyrianów z łukami?
Jednak war banner dałbym jednostce z 6 chłopkami, ale spójrz na jedno, jak ąłtwo tracisz kolejnych 5 silverów\ellyrianów. Wystarczy wywalić drakemastera, war banner i zmniejszyć silverów do 5 i przyciać jakiegoś muzyka i masz 120pkt. Może warto wstawić 5 ellyrianów z łukami?
Jeśli przytne 2 szóstki SH do piątek, zrezygnuję z 1 orła i War Banneru to dam radę wstawic Ellyrian z łukami i muzykiem, ale:
1) nie mam wtedy ani jednego oddziału 6 kawalerii, żeby zapewnic ochrone magowi... chyba że zrezygnuje z DrakeMastera.
2) trace War Banner
3) mam 1 orła - to akurat chyba boli mnie najmniej ale zawsze 1 to nie to samo co 2.
Czy ten bilans jest wg was opłacalny?
1) nie mam wtedy ani jednego oddziału 6 kawalerii, żeby zapewnic ochrone magowi... chyba że zrezygnuje z DrakeMastera.
2) trace War Banner
3) mam 1 orła - to akurat chyba boli mnie najmniej ale zawsze 1 to nie to samo co 2.
Czy ten bilans jest wg was opłacalny?
2 orły są ważne z nich nie rezygnuj, już lepiej z tego drakemastera. jak będziesz miał 4 jednostki kawalerii to magiem sobie bedziesz skakał to tu to tam, zresztą najlepiej zostawić jeden unit w ukryciu i tam maga, póki orły i te domniemane fasty nie zajmą się strzelaniem, wtedy mogą wyjechać.
zeby wstawic fasta to bym:
- zdjal barding magowi - 5 pkt
- wywalil sztandar i muzyka z piatki SH - 41
- wywalil jednego kolesia i muzyka z pierwszej szostki SH - 30
- wywalil AoPF - 15
suma 91
mysle ze przy tak szybkiej armii uda Ci sie szybko zniwelowac strzelanie i magie przeciwnika
- zdjal barding magowi - 5 pkt
- wywalil sztandar i muzyka z piatki SH - 41
- wywalil jednego kolesia i muzyka z pierwszej szostki SH - 30
- wywalil AoPF - 15
suma 91
mysle ze przy tak szybkiej armii uda Ci sie szybko zniwelowac strzelanie i magie przeciwnika
Asassello: docelowo myślałem o Ellyrianach z łukami, żeby miec możliwosc eliminacji jakiegos samotnie biegajacego maga/lonera/fanatyka/rattling guna. 90 pkt na to nie starczy, wiec musiałbym ciac cos jeszcze. Co proponujesz?
W chwili obecnej moja rozpiska wyglada tak:
1150 Pts - High Elves Army
1 Mage @ 192 Pts
Magic Level 2;
Pure of Heart [0]
Channeler [10]
Seer [30]
Silver Wand [10]
5 Dragon Princes @ 207 Pts
Banner of Sorcery [50]
5 Ellyrian Reavers @ 122 Pts
Bow (swap); Light Armour; Musician
2 Great Eagles @ 100 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 115 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield
Total Army Cost: 1150
Przyznam, że rozpiska zaczyna mi się coraz bardziej podobac. Czy macie jeszcze jakieś sugestie?
W chwili obecnej moja rozpiska wyglada tak:
1150 Pts - High Elves Army
1 Mage @ 192 Pts
Magic Level 2;
Pure of Heart [0]
Channeler [10]
Seer [30]
Silver Wand [10]
5 Dragon Princes @ 207 Pts
Banner of Sorcery [50]
5 Ellyrian Reavers @ 122 Pts
Bow (swap); Light Armour; Musician
2 Great Eagles @ 100 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 115 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield
Total Army Cost: 1150
Przyznam, że rozpiska zaczyna mi się coraz bardziej podobac. Czy macie jeszcze jakieś sugestie?
Moja sugestia jest taka abys wzial cos gdzie bedziesz mogl maga schowac, bo na razie wyglada jakbys wystawial chodzace darmowe 200 pts. dla przeciwnika (glupi strzal z jakiejs maszyny, skorpion czy jakas inna kupa go zdejmuje bez zadnego bolu)
Najlepiej oddzial lucznikow IMHO albo dac mu konika chociarz zeby byl mobilniejszy.
Najlepiej oddzial lucznikow IMHO albo dac mu konika chociarz zeby byl mobilniejszy.
ellyrianie nie maja spearów, wywal jakiegos muzyka, najlepiej od princesek i daj im te speary koniecznie
@esco
wydaje ci się, w 5 kawy na te punkty też moze siedzieć, kwestia umiejętnosci schowania go
@esco
wydaje ci się, w 5 kawy na te punkty też moze siedzieć, kwestia umiejętnosci schowania go
fajna ta rozpiska .. pozwolisz ze wyprobuje ja na 1200 pkt moze nie do jakies gry turniejowej, ale przetestowac ja na kumplach z klubu bedzie mozna
(te 50 pkt pozwoli dopelnic wszystkie ciecia jakie teraz dokonujesz, no i 1200 to bardziej popularny format niz 1150)
zastanawia mnie tylko jedno:
jak juz wydajesz 122 pkt na fasta by miec te 5 strzal..to nie lepiej dac 10 lucznikow.. - mozna tam maga schowac przed ostrzalem.. no i masz 10 strzalow a nie 5.
(te 50 pkt pozwoli dopelnic wszystkie ciecia jakie teraz dokonujesz, no i 1200 to bardziej popularny format niz 1150)
zastanawia mnie tylko jedno:
jak juz wydajesz 122 pkt na fasta by miec te 5 strzal..to nie lepiej dac 10 lucznikow.. - mozna tam maga schowac przed ostrzalem.. no i masz 10 strzalow a nie 5.
niby można, ale wydaje mi sie, że to strzelanie to tylko okazjonalnie. Ot trafi się jakiś ratlingun czy jakis alter woodelficki to go ciup! A pozatym fasty jak to fasty i wspiera armie w postaci kolejnego oddziału kawalerysjiego. noby moznaby było dać 3 jednostke silveró ale po co? tak to nie jest monotonnie
i naprawde do 1200 włącznie opłaca sie grać tylko tym jednym magiem potrafi wiele i zostają punkty na sporo reszty armii
i naprawde do 1200 włącznie opłaca sie grać tylko tym jednym magiem potrafi wiele i zostają punkty na sporo reszty armii
@Asassello: Daj znac jak sie sprawdzi. Co do wyboru Archers/ Ellyrian - przy armii tego typu wolę miec wszystkie jednostki poruszajace sie szybko i unikac stacjonarnych regimentow. Łucznicy służyliby tylko do strzelania, a fast moze wykonac szereg innych zadan, z którymi łucznicy nijak sobie nie poradzą. Tak jak napisał Kosa - strzalanie jest tu dodatkiem zwiększającym uniwersalnosc jednostki, a nie celem samym w sobie.
Myślę, że rozpiska w obecnej formie mnie satysfakcjonuje i mogę jechac w bój. Nie wiem jak będzie, ale przynajmniej przystępuję do gry ze świadomością, że jeśli przegram - to nie przez rozpiskę.
Dziękuję za cenne rady Lordów Wojny. Mądrośc Hoeth przez Was przemówiła
Caladai... Urithair... Cadaith...
Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Salve
Myślę, że rozpiska w obecnej formie mnie satysfakcjonuje i mogę jechac w bój. Nie wiem jak będzie, ale przynajmniej przystępuję do gry ze świadomością, że jeśli przegram - to nie przez rozpiskę.
Dziękuję za cenne rady Lordów Wojny. Mądrośc Hoeth przez Was przemówiła
Caladai... Urithair... Cadaith...
Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Salve