Pytania początkujących i niepewnych
Moderator: Yudokuno
W angielskim AB:
Witchbrew affects the Hag's unit for the entire battle.
I tu mamy problem w tłumaczeniu "Hag's unit"
Albo przetłumaczymy to jako :
1.Oddział wiedzm
2.Odział w ktorym znajduje się wiedzma
W pierwszym tłumaczeniu nie działa na Exekow.
W drugim tłumaczeniu już działa.
Jeśli jednak pokierujemy się wstępem pisanym kursywą:"It drives Witch Elves into such an ecstasy...."
Choć dla czepialskich nie mam tam "only Witch Elves"
No i dalej jestem w kropce....
Witchbrew affects the Hag's unit for the entire battle.
I tu mamy problem w tłumaczeniu "Hag's unit"
1.Oddział wiedzm
W pierwszym tłumaczeniu nie działa na Exekow.
W drugim tłumaczeniu już działa.
Jeśli jednak pokierujemy się wstępem pisanym kursywą:"It drives Witch Elves into such an ecstasy...."
Choć dla czepialskich nie mam tam "only Witch Elves"
No i dalej jestem w kropce....
Napewno mogą brac obie wiedzmy. Mi sie wydaje ze nie działa na ExE bo w przypisie są wymienione tylko wiedzmy. Skoro Cięzko to roztrzygnać wobec opisu przedmiotu to ja sie kieruje przypisami. Bo innej mozliwości nie ma.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Oddział wiedźm? To takie bardzo "swobodne" tłumaczenie. I zupełnie niepoprawne. Poza tym, nie ma takiego oddziału DE jak Hags. Są tylko Witch Elves.I tu mamy problem w tłumaczeniu "Hag's unit"
1.Oddział wiedzm
Jest to oddział wiedźmy, w jakim by wiedźma nie była (czyli działa na COK, execów i generalnie wszystko).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
JA bym optował nad tym, że dopisek "(Hags only)" Odnosi się do wiedzm jako opis grupy pewnych postaci. Dlatego powinno odnosić się zarówno do czempionki i hero.
Zauważcie jaki opis ma Rending star. "(assasins only)"
Więc jeśli shadowblade nie miałby w profilu postaci, że posiada na starcie Rending Star to nie mógłby tego wziąść?
Przecież jasne jest, ze mimo iż jest postacią imienną to nadal pozostaje assasinem.
Tak samo z Witchbrew.
Czy Death Hag przestaje już być Hag?
GarG..też mi się wydaje,ze przypis kursywą określa wiedzmy jako jedyne jednostki, które mogą czerpać z tego kożyści....szkoda
Jankiel... ze swobodnym się zgodzę i masz też rację popełniłem błąd.
Tu mamy dopełniacz saksoński 's , który zmienai postać rzeczy....Mój błąd. Dzięki za uwagę.
Hag to wiedzma
Witch to też wiedzma
Zauważcie jaki opis ma Rending star. "(assasins only)"
Więc jeśli shadowblade nie miałby w profilu postaci, że posiada na starcie Rending Star to nie mógłby tego wziąść?
Przecież jasne jest, ze mimo iż jest postacią imienną to nadal pozostaje assasinem.
Tak samo z Witchbrew.
Czy Death Hag przestaje już być Hag?
GarG..też mi się wydaje,ze przypis kursywą określa wiedzmy jako jedyne jednostki, które mogą czerpać z tego kożyści....szkoda
Jankiel... ze swobodnym się zgodzę i masz też rację popełniłem błąd.
Tu mamy dopełniacz saksoński 's , który zmienai postać rzeczy....Mój błąd. Dzięki za uwagę.
Hag to wiedzma
Witch to też wiedzma
Nie bede sie kłucił. Jednak uwazam ze powinno dzialac tylko na wiedzmy.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Na 101% Witchbrew działa na KAŻDY oddział, w którym znajduje się Hag i żadne nagięcie tłumaczenia tego nie zmieni. Witchbrew może być brany przez Death Hag i Hag- w tym przypadku Hag działa jak słowo klucz.
Potwierdzeń jest dużo na http://druchii.net/ . Na przykład taki cytat z gościa o wdzięcznym nicku Casual Malevolence:
1) Death Hags are hags, just better ones, so they can use it. i.e. Grand Master is a character, but still a knight, so things which knights can use, he can also use. Same principal.
2) The rule just says "the Hag's unit", and continues to simply say "the unit" without any reference to limitations, so it may be unfluffy and lame, but in the absence of any conflicting rules, it would affect non-witch elf models if they were led by a death hag.
Edit: Co ciekawe, według tego, co jest w armybooku, nawet jak wiedźma opuści oddział, lub zginie Witchbrew będzie działał. Napisane jest: "Witchbrew affects the Hag's unit for the entire battle"
Potwierdzeń jest dużo na http://druchii.net/ . Na przykład taki cytat z gościa o wdzięcznym nicku Casual Malevolence:
1) Death Hags are hags, just better ones, so they can use it. i.e. Grand Master is a character, but still a knight, so things which knights can use, he can also use. Same principal.
2) The rule just says "the Hag's unit", and continues to simply say "the unit" without any reference to limitations, so it may be unfluffy and lame, but in the absence of any conflicting rules, it would affect non-witch elf models if they were led by a death hag.
Edit: Co ciekawe, według tego, co jest w armybooku, nawet jak wiedźma opuści oddział, lub zginie Witchbrew będzie działał. Napisane jest: "Witchbrew affects the Hag's unit for the entire battle"
Opis kursywą nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o zasady. (nie, żebym srał na klimat, ale taka prawda )
Można się pokłócić o to, czy jeśli wiedźma opuści jeden oddział, a dołączy do drugiego, to ten drugi też dostanie zasadę z witchbrew (gdzieś wyczytałem taką interpretację, ale to już chyba przegięcie).
Można się pokłócić o to, czy jeśli wiedźma opuści jeden oddział, a dołączy do drugiego, to ten drugi też dostanie zasadę z witchbrew (gdzieś wyczytałem taką interpretację, ale to już chyba przegięcie).
No nie ma wpływu ale dzięki temu wiesz że lifetaker jest kuszą a nie procą itp Ale w sumie jak teraz przeczytałem opis to zaczynam się zastanawiać czy nie chodzi tylko o hag jako czempionkę wiczek, bo wtedy nie ma problemu z przejściem do innej jednostki. Więc albo to niedoprecyzowanie albo miało być dosłownie tak jak jest napisane.
- Witch_slave
- Pseudoklimaciarz
Być może już padło takie zapytanie, ale zastanawia mnie czy jeśli mamy bohatera na mantykorze to musimy zawsze zdawać LD by panować nad stworkiem. Czy jeśli np. wiem, że jestem w zasięgu szarży i zamierzam szarżować, to czy mogę zdecydować, że nie chcę panować nad mantykorą, wpadamy w szał i dzięki temu zyskujemy po dodatkowym ataku?
musisz zdawać
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"
Widukind z Korwei, Kronika Saska
Widukind z Korwei, Kronika Saska