Wojownicy

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

No dobra, chyba już wszystko wiemy :) Ktoś widzi ich (Chosenów i/lub zwyklaków) w rozpiskach turniejowych? A w klimatycznych? ;)
No i kwestia - czy oplaca się brać Chosenów czy nie?

Plusy:

- Eye of the Gods (pewność wylosowania jakiegoś upgrade'u, praktycznie kazdy przydatny, a niektóre wręcz rewelacyjne);
- WS6;
- champion bierze przedmiot do 25 punktów;
- oddziały 5+

Minusy:
- slot special;
- drożsi o 3 punkty od zwykłych wojowników;
- koszmarnie drogi command group (w sumie biorąc FCG płaci się aż 20 punktów więcej, niz przy zwykłych wojownikach - 50 w porównaniu do 30).

Ogólny minus ciężkiej piechoty chaosu: nadal tylko M4 i duży koszt!
Plusy: fajnie pierdyknięcie i bardzo przyjemne armour save'y + możliwość wardów, niezłe sztandary magiczne i Marks of Chaos.

Tarcze absolutnie obowiązkowe, odradzam bronie ręczne, warto wziąć (zależnie od preferencji) halabardy lub GW.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

imho - nie.

nawet mikroodzial kosztuje duże punkty. 7 z tarczami i niczym więcej? 133 punkty. Niby cos przyjmie. Ale ich potężne 2 ataki s4 nie zrobia wiele...niby save 2+, ale spłyna od CR`a...

105 punktów można zainwestować w 5 maruderów z flailami i markiem khorna. Zdecydowanie wybieram to drugie.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Post autor: Wiewior-lbn »

choseni nie są 0-1 ale to chyba pomylka
ja wystawial bede 6 z markiem khorna i dodatkową bronią ręczno i tarczą

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Wiewior-lbn pisze:choseni nie są 0-1 ale to chyba pomylka
ja wystawial bede 6 z markiem khorna i dodatkową bronią ręczno i tarczą
Brak 0-1 to nie pomyłka, w obecnej edycji bardzo niewiele jednostek jest 0-1.
Zastanawiam się czy jest sens wystawiania ich w aż tak małych oddziałach. Ja bym dał co najmniej 12. No i zdecydowanie odradzam dodatkowe bronie ręczne - wystarczy sobie policzyć trochę statystycznie skuteczność broni i dodatkowa broń ręczna prawie zawsze wypada gorzej od halabard i broni wielkiej. Dodatkowa broń wypada lepiej tylko w walce z bardzo słabo opancerzonymi przeciwnikami, a takich jest bardzo niewielu. Prawie zawsze lepiej jest mieć mniej ataków, ale z większą siłą.

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

ja w mojej rozpie Nurgla wystawiam czołzenów.
w zależności od możliwości rozciągnięcia punktów, zwartość tego oddziału jest różna, ale co najmniej 10, ze sztandarem i obowiązkowo czempionem ze zmianą tabelki. Przy większej ilości punktów dojdzie marka Nurgla, dodatkowe modele i sztandar z wardem na strzelanie/rapturous standard.
nie jest to może bardzo mocny oddział, jest koszmarnie drogi jak na swoje możliwości, ale gra się tym fajnie. I do tego oczywiście świetne modele, których nie mogę się doczekać.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Nehan pisze:i obowiązkowo czempionem ze zmianą tabelki
Niestety, jak już pisałem wcześniej (w temacie o nowym army booku) mam poważną wątpliwość czy ten przedmiot działa na Chosenów, bo oni automatycznie rzucają na tabelkę jako cały oddział, a w opisie przedmiotu jest, że jego posiadacz może zmienić wynik. Rzecz do uściślenia/FAQ i ja niestety się skłaniam do tego, że ten przedmiot nie działa na Chosenów.

Awatar użytkownika
sebol
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: sebol »

Mały oddział (do 10) czołzenów schodzi od ostrzału, a na większy szkoda punktów poniżej 2000-2250. Dlaczego tak myślę? Mv 4 i gra przeciwko defensie lub partyzantce...

Ostatnio razem z bratem testowałem turbokloc Warriorów (25 sztuk z tarczami/bronią ręczną, muzyk, sztandar, war banner) wychodzi to coś około 450-480 pkt. Przeciwko temu dziwnemu tworowi mojej wyobraźni brat wystawił Grali (12 sztuk, full comm, war banner).
Zasady testu:
Oba klocki szarżują i klepią się wg inicjatywy.
Wnioski:
Powiem tylko że przy lepszych rzutach (miałem słabe rzuty na hita) Warriorzy mogli przepchnąć Grali, ale kto wystawi na turnieju unit warty połowę limitu punktów?
Jak dla mnie to Warriorzy znajdą zastosowanie tylko dla gier towarzyskich (takie nasze realia).

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

No niestety Wojownicy nie zostali wystarczająco ugrywalnieni, bo choć statystyki im wzrosły to nadal dobija ich podstawowa sprawa - to że WoC są ofensem (choć z niektórymi armiami możnaby popróbować defensu z dwoma Helkami, ale dwie Helki to wydatek 410 punktów!) oraz M4. W innych armiach (np. HE, DE) piechota została ugrywalniona, ale ma M5, a te armie nie muszą być na dodatek koniecznie ofensami.
Teraz jestem ciekaw co zrobią z Saurusami.
EDIT: oczywiscie mówie o rozpach turniejowych, bo w grach domowych Wojownicy są bardzo fajni i klimatyczni.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Piechota HE ma przede wszystkim ASF, co powoduje, że są słabe szanse na zejście kloca od szarży.
Uerph.

ODPOWIEDZ