Magnesy, blaszka, movement tray - jak zrobic blaszke?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

bo pytałem o blaszki. Ale nic to - wysylam prywatnie.

oczopek
Mudżahedin

Post autor: oczopek »

a ja sie zapytam co to jest walizka magnetyczna :D

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Tomash pisze:Ale takiego treja potem nie ponosisz w walizce magnetycznej :P

Ponoszę. Na spód plastikowej walizki (lepiej skrzynki na narzędzia)przyklejam odpowienią ilość magnesów, które złapią gumę od spodu poprzez kartonik tray'owy...
:)

oczopek
Mudżahedin

oczopek pisze:a ja sie zapytam co to jest walizka magnetyczna :D

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Walizka, w której nosi się już ustawione w regimenty figurki, które są przyczepione mangesami do trayów, które są przyczepione do walizki ;)

oczopek
Mudżahedin

czyli wyściela sie walizke folią magnetyczną i ona przyciąga treye, tak? no to czas na przebudowe mojej walizki... jak to u was wygląda?
na samym dole gąbka,
figurki metalowe,
gąbka,
folia magnetyczna,
trave,
folia magnetyczna
traye
gąbka?
no i jaką folie polecacie, taka moze być o,6 mm , czy taka też bedzie wystarczyć o,4mm?

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

raczej folia magnetyczna nie zda egzaminu bo jest za słaba.

w walizce magnetycznej chodzi o to, że...
dno walizki wyklejasz mocnymi magnesami do których możesz przyczepić traye z blachy na których ustawione są figurki.

zabawa polega na tym, że otwierasz walizkę i jesteś w 30sec gotowy do bitwy bo cała armia jest już elegancko ustawiona... tylko magnesy muszą być na tyle silne by figsy nie poodpadały w transporcie :)

oczopek
Mudżahedin

no ja takie coś stosuje od pół roku ale bez wyścielania walizki foliami/magnesami. po prostu ustawione figórki na magnetycznych trayah wkładam do walizki. o to chodzi?

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

tak... magnesy w walizce są po to by nie bawić się w obkładanie tego wszystkiego gąbką.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Okazało się, że zdobyć blaszki o odpowiednich wymiarach to zbyt trudna sztuka. Wobec tego rozejrzałem się za alternatywnymi rozwiązaniami. I znalazłem tzw folię magnetyczną.

http://www.integart.com.pl/article-view ... &srcWrd=R3

Czy ktoś z was próbował jej jako movement tray? Jaka jest przyczepnosc takiej folii w porównaniu z blaszkami? Bo finansowo wychodzi znacznie taniej... Tak więc proszę, podzielcie się ewentualnymi doświadczeniami, bo nie wiem, czy walczyc o blaszki czy jednak wziąć folię.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

gervaz pisze:Okazało się, że zdobyć blaszki o odpowiednich wymiarach to zbyt trudna sztuka.
Nie masz w okolicy żadnego zakładu blacharskiego? :shock:
Ładnie zagadaj, a powinni Ci dociąć po kosztach surowca na taki wymiar, jaki zechcesz, z (dla nich) odpadów.

Zobacz co pisałem tu: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=1223
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Folia magnetyczna zda egzamin tylko, jeżeli pod podstawki figsów przykleisz... blachę. Nie łącz foli magnetycznej z magnesami, bo się rozmagnesują i bedzie do dupy.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Tiger i raf - dzięki stokrotne - zwłaszcza za informcację o niekompatybiloności folii i magnesów. Co do zakładu blacharskiego - najprościej faktycznie chyba będzie dla mnie pójść poszukać i rzucić na manipulation + persuasion (+1 za flaszkę wódki jako bonus).

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Gervaz, daj mi dzień-dwa na odpisanie. Już prawie się z życiem ogarnąłem po ostatnich dwóch miesiącach jechania na 120% ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

cały czas czekam na odpowiedź - dla mnie najlepsza opcja to zamówić towar i czekać, a nie jeździć po warsztatach i sie rozpytywać...
Tylko po tych opóźnieniach z odpisywaniem na maila pogodziłem się z faktem, że odpowiedź może nie nadeść i zacząłem sam kombinować.
Jak już odpiszesz, to porównam Twoje warunki z tymi, co poznam w warsztatach i wybiorę sobie najlepszą (co w moim przypadku oznacza najmniej problemowa i relatywnie tania) opcję.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Moja odyseja z blaszkami dobiegła końca. Teraz chciałbym już tylko przedstawić praktyczne podejście dla tych, którzy chcieli by korzystać z tego rozwiązania.

1) Magnesy. Kupiłem je stąd:
http://magnesy.tanio.net

Mają na prawdę najniższe ceny na sieci, szybko odpowiadają na maile, można mointorować stan realizacji zamówienia i przychodzi ono szybko. Jedyny kłopot to ilość i waga magnesów. Kupowałem je do spółki z kumplem i bratem - zamówiliśmy w sumie 840 sztuk. Nie wiem, czy mozna brac mniejsze ilości - ale całość zamówienia (łącznie z wysyłką kosztowała ok 76 zł).

2) Klej - podobno właściwym klejem jest klej cyjanoakrylowy średnio gesty - właśnie taki i żaden inny. Do kupienia w sklepach modelarskich. Przykleja sie nim magnesy do podstawek.

3) Blaszki... Z tym był mały kłopot. Ale rozwiązałem go korzystając z usług warsztatu ślusarskiego przy ul. Korkowej 61 tel. 022 812 49
61 w Warszawie. Zrobili mi te blaszki z materiałów własnych - czyli odpadków. Jednostkowy koszt blaszki (zamówiłem z bratem 20 sztuk) wyniósł 1,5 zł.
Mieszkańcy innych miast powinni szukać zakładów ślusarskich wyposażonych w gilotynę do cięcia blachy. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość zamówienia blaszek w dowolnym rozmiarze.

I to wszystko... Blaszki-movement traye znacznie usprawniają i przyspieszają rozgrywkę - polecam, szczególnie armiom hordowym.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2008, o 06:16 przez gervaz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

A ja znowu zapomniałem odpisać, fukkkk :?

Na korkowej, powiadasz... aż obadam ten warsztat, jeśli sprzedają taniej niż nasz dostawca ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Polecam ten warsztat wszystkim - tanio, no i szybko:)

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

a jakie magnesy zamówiłeś??

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

zamówiłem magnesy kołowe, 5 mm średnicy, 2 wysokości. Trzymają się metalu bardzo mocno.

ODPOWIEDZ