Polhammer Fantasy Battle vol 1
-
- Mudżahedin
Luzior Ritchie. Po prostu dla mnie warhammer to jest fun i wiem, ze GW ma z tego kase. Dlatego nie moge zrozumiec tych calych dyskusji na temat CSa i Polhammera.
PS: Uwierz mi, ze nie trzeba wchodzic do takich tematow zeby uslyszec/przeczytac narzekania.
PS: Uwierz mi, ze nie trzeba wchodzic do takich tematow zeby uslyszec/przeczytac narzekania.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY

Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY

mimo wszystko gra jest warta świeczki. chciałbyś by na turniejach grały same DL i VC? taka sytuacja bardzo zubaża całego battla, a przecież jest tyle ciekawych armii... tylko najwięksi klimaciaże po nie sięgają i dostają niemalże same bęcki biadoląc przy tym na tych okropnych i wrednych PG co maja samograje.
zacznijmy od małych kroczków i usuńmy największe absurdy typu dragon prinsi dostają kamieniem z katapulty, to padają jak muchy, a wystarczy by ten sam kamień się palił i już im żadnej krzywdy nie robi... :/
takich gniotów jest zbyt dużo!
zacznijmy od małych kroczków i usuńmy największe absurdy typu dragon prinsi dostają kamieniem z katapulty, to padają jak muchy, a wystarczy by ten sam kamień się palił i już im żadnej krzywdy nie robi... :/
takich gniotów jest zbyt dużo!
Ja Ci powiem, że jak chciałbym wygrywać (a chcę jak każdy) to taki battle mi pasuje. DE mogą spokojnie pretendować do 3 siły w battlu, dadzą radę każdemu. . . mają wiele grywalnych jednostek, wiele haków. Jak przychodzę na bitwę to jestem spokojny bo wiem, że mój BSB jest niezatapialny, moi BG zatrzymają wszystko prócz Chaos Knightów z Frenzy (ale za to mój BSB ich zatrzyma ;P ), a moi magowie wygenerują mi wiadro kości którymi będę mógł uskuteczniać najpodlejsze czary. . . wiem też, że mogę polegać na moich DR, wiem że mam super scoutów, Hydry, asów - super mi się gra. Ale dla mnie nie jest fun gdy muszę trzy razy tłumaczyć przeciwnikowi działanie inverta bo do niego i tak nie dociera, że przedmiot może być tak bezsensu. . . wkurza mnie nadreprezentacja niektórych armii (wynikająca z braku balansu) bo to jest nudne gdy co turniej trafia się na DL , wkurza mnie to że wiele jednostek jest niewystawialnych a tak mało brakuje żeby było inaczej (np. WE lub Exe nie wystawie dlatego, że nie mogę tam wsadzić ani BSBka ani Czarki. . . bo nie są khainite) no i na końcu denerwuje mnie brak wyważenia i zjawisko KNP. . . w równym stopniu także wówczas kiedy moja rozpa góruje.
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"
Widukind z Korwei, Kronika Saska
Widukind z Korwei, Kronika Saska
powiem co mnie irytuje.
gdy gram armią uważaną za PG przeciwko armii klimatycznej:
a) przegrywam i słyszę: co? przegrałeś z taką plewną armią? przecież on nie miał żadnej jednostki, która mogłaby ci zagrozić. >> wniosek: podwójna przegrana
b) wygrywam i słyszę: nie dziwne, że wygrałeś. masz przegiętego samograja, wystarczyło rzucać kostką i czekać/iść do przodu. >> wniosek: moja armia ukradła mi zwycięstwo.
refleksja: żadna z powyższych opcji mi nie odpowiada, bo ja chciałbym usłyszeć: grałeś dobrze więc wygrałeś lub zagrałeś źle więc dostałeś bęcki.
gdy gram armią uważaną za PG przeciwko armii klimatycznej:
a) przegrywam i słyszę: co? przegrałeś z taką plewną armią? przecież on nie miał żadnej jednostki, która mogłaby ci zagrozić. >> wniosek: podwójna przegrana
b) wygrywam i słyszę: nie dziwne, że wygrałeś. masz przegiętego samograja, wystarczyło rzucać kostką i czekać/iść do przodu. >> wniosek: moja armia ukradła mi zwycięstwo.
refleksja: żadna z powyższych opcji mi nie odpowiada, bo ja chciałbym usłyszeć: grałeś dobrze więc wygrałeś lub zagrałeś źle więc dostałeś bęcki.
Ja się nie liczę, ale jestem jak najbardziej za wprowadzeniem takich zmian kosmetycznych. Przyjęcie jakiegoś ogólnego standardu który by usprawnił grę jest moim zdaniem jak najbardziej dobrym pomysłem. Nie mówię tu o dużych zmianach czy przemeblowywaniu armii. Taki przykład jaki podał Shinue jest bardzo dobry. DL i DE nie ogarniam więc się na ich temat nie wypowiem, ale np. mam pomysły dla TK i VC. Dla TK wystarczy IB zwolnić z slota hero i ew. usztkom LA dorzucić. Tyle! Nie chodzi o wyśrodkowywanie każdej armii a jedynie usunięcie kilku "bugów". Oczywiście każdy może mieć inne zdanie co należy zmienić, dlatego musi się zabrać za to taka liczba osób i o takiej wiedzy, która pozwoliłaby na zmniejszenie problemów a nie zwiększenie ich.
Podam jeszcze pomysł na VC. Czepiłbym się tylko magii: po pierwsze, inwokacja nie jest czarem dodatkowym ale nie jest też czarem obowiązkowym, można by rzucać normalnie na czary a zamiast zmiany na jedyneczkę zmieniało by się właśnie na inwokację + usunięcie multicasta z danse macabre i raise dead (niech już ta inwokacja zostanie).
Co do osób, które nie chcą zmian bo od razu polhammer to oczywiście szanuję ich zdanie ale dla mnie to tak jakby gracz Quaka 3 nie chciał grać na promodzie bo nie jest oryginalny. Tak samo nie chodzi tu o zmianę gry w coś innego a jedynie o drobną modyfikację. W sumie to muszę przyznać, że to takie trochę głupie modyfikowanie tych zasad, ale co poradzić... albo się męczymy z "bugami" GW albo cieszymy się swobodną grą bo raczej samo GW nie zamierza nam tego zapewnić.
Pozdrawiam.
PS. Mam nadzieję, że swymi porównaniami Battla do Quaka nikogo nie uraziłem. Jeżeli tak to przepraszam.
EDIT:
Myślę, że zombiakom przydałoby się usunięcie zasady Shambligs Horde.
Podam jeszcze pomysł na VC. Czepiłbym się tylko magii: po pierwsze, inwokacja nie jest czarem dodatkowym ale nie jest też czarem obowiązkowym, można by rzucać normalnie na czary a zamiast zmiany na jedyneczkę zmieniało by się właśnie na inwokację + usunięcie multicasta z danse macabre i raise dead (niech już ta inwokacja zostanie).
Co do osób, które nie chcą zmian bo od razu polhammer to oczywiście szanuję ich zdanie ale dla mnie to tak jakby gracz Quaka 3 nie chciał grać na promodzie bo nie jest oryginalny. Tak samo nie chodzi tu o zmianę gry w coś innego a jedynie o drobną modyfikację. W sumie to muszę przyznać, że to takie trochę głupie modyfikowanie tych zasad, ale co poradzić... albo się męczymy z "bugami" GW albo cieszymy się swobodną grą bo raczej samo GW nie zamierza nam tego zapewnić.
Pozdrawiam.
PS. Mam nadzieję, że swymi porównaniami Battla do Quaka nikogo nie uraziłem. Jeżeli tak to przepraszam.
EDIT:
Myślę, że zombiakom przydałoby się usunięcie zasady Shambligs Horde.
- White Lion
- Kretozord
hmm
Z przyjemnością wezmę udział w testach.
W Battla gram prawie od początku 7 edycji.
Gram obecnie VC i co do zmian w nich to zaproponowałbym:
1- wyrzucenie Dance Macabre z necromantic spells (czyli koniec z multicastem) Raise Dead i Invocation bym zostawił.
2- zmianę 6tej mocy Black Coucha na coś innego np. Walking Death.
3- zniesienie ograniczeń przy mocy vampira etheralness - teraz jest tak słaba że nikt jej nie bierze.
4- shambling horde zombim bym zostawił. w końcu to taki tani oddział więc fajnie że nie goni.
5- ghoulom dałbym skirmish. Trochę dodało by to mobilności na plus, ale za to ograniczyło by klocki 20osobowe z +3 do CR oraz nie łamali by już rank bonus.
6- umożliwienie podniesienia nekromanty do 2poz za np. 35pkt.
7- podwyższenie kosztu Vampira o 25 i Lorda o 50pkt. ale danie im bazowo chociaż heavy armour w ekwipunku albo danie warda lub regenki na 6+. Ew. danie zasady -1 do strzelania w niego.
8 - Danie Skirmisha Spirit Hostom i zmniejszenie ich kosztu do 50pkt.
9. podniesienie kosztu GG do 15-16pkt i zwiększenie kosztu ich dwuraków do 2pkt.
10. Ograniczenie Blood Knightów do 50pkt na sztandar a nie 75.
11. Podwyższenie kosztu Varghulfa do 200 lub 225 pkt ale danie mu scaly skin na 3+ albo 4+.
12. Zmniejszenie kosztu Bat Swarmów do 25pkt.
13. Zmniejszenie ruchu Cairn Wrightom do 5cali.
Moim zdaniem takie zmiany mogły by spowodować pojawianie się praktycznie nieistniejących jednostek na turniejach a trochę mniejszej ilości tych typowych.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że możecie mieć na ten temat inne zdanie.
p.s. i właśnie proponowałbym żeby to gracze sami proponowali zmiany armii którymi grają, ich ograniczenia lub delikatne poprawki.
Z przyjemnością wezmę udział w testach.
W Battla gram prawie od początku 7 edycji.
Gram obecnie VC i co do zmian w nich to zaproponowałbym:
1- wyrzucenie Dance Macabre z necromantic spells (czyli koniec z multicastem) Raise Dead i Invocation bym zostawił.
2- zmianę 6tej mocy Black Coucha na coś innego np. Walking Death.
3- zniesienie ograniczeń przy mocy vampira etheralness - teraz jest tak słaba że nikt jej nie bierze.
4- shambling horde zombim bym zostawił. w końcu to taki tani oddział więc fajnie że nie goni.
5- ghoulom dałbym skirmish. Trochę dodało by to mobilności na plus, ale za to ograniczyło by klocki 20osobowe z +3 do CR oraz nie łamali by już rank bonus.
6- umożliwienie podniesienia nekromanty do 2poz za np. 35pkt.
7- podwyższenie kosztu Vampira o 25 i Lorda o 50pkt. ale danie im bazowo chociaż heavy armour w ekwipunku albo danie warda lub regenki na 6+. Ew. danie zasady -1 do strzelania w niego.
8 - Danie Skirmisha Spirit Hostom i zmniejszenie ich kosztu do 50pkt.
9. podniesienie kosztu GG do 15-16pkt i zwiększenie kosztu ich dwuraków do 2pkt.
10. Ograniczenie Blood Knightów do 50pkt na sztandar a nie 75.
11. Podwyższenie kosztu Varghulfa do 200 lub 225 pkt ale danie mu scaly skin na 3+ albo 4+.
12. Zmniejszenie kosztu Bat Swarmów do 25pkt.
13. Zmniejszenie ruchu Cairn Wrightom do 5cali.
Moim zdaniem takie zmiany mogły by spowodować pojawianie się praktycznie nieistniejących jednostek na turniejach a trochę mniejszej ilości tych typowych.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że możecie mieć na ten temat inne zdanie.
p.s. i właśnie proponowałbym żeby to gracze sami proponowali zmiany armii którymi grają, ich ograniczenia lub delikatne poprawki.
Jeżeli chodzi o moje skromne zdanie to punkty 1, 2 i 3 wchodzą w rachubę ale reszta to pisanie nowej książki. Nie wiem jak w praktyce ale na papierze zombie IMO są przecenione. Ewentualnie moooożna by rozpatrzyć danie hostom skirmiszu choć nie wiem co miałoby to usprawnić. Większość rzeczy które wymieniłeś za bardzo odbiega od książki. W sumie doszedłem do wniosku, że usunięcie zasady darmowego czaru z inwokacji to też już za dużo, chociaż nadal uważam, że takie cięcie by się przydało.
- White Lion
- Kretozord
zgadzam się że to dość duże zmiany.
Mają jednak one na celu nie tylko lekkie osłabienie armii ale także spowodowanie aby ludzie grali jednostkami które zwykle na stole się nie pojawiają (Spirit Hosty i Bat Swarmy).
Ale to tylko wstępna propozycja i na pewno powinna zahartować się w "ogniu dyskusji".
np.
nie grając WE zaproponowałbym:
- zmniejszenie kosztu treekinów do 50pkt
- dodanie Warhawkom dodatkowego ataku wręcz oraz elfich łuków.
- ethernal guards powinni mieć stubborn bez postaci
- Drzewiec powinien być droższy o 25-50pkt.
- zmniejszenie kosztu Glade Riders o 5 pkt.
Mają jednak one na celu nie tylko lekkie osłabienie armii ale także spowodowanie aby ludzie grali jednostkami które zwykle na stole się nie pojawiają (Spirit Hosty i Bat Swarmy).
Ale to tylko wstępna propozycja i na pewno powinna zahartować się w "ogniu dyskusji".
np.
nie grając WE zaproponowałbym:
- zmniejszenie kosztu treekinów do 50pkt
- dodanie Warhawkom dodatkowego ataku wręcz oraz elfich łuków.
- ethernal guards powinni mieć stubborn bez postaci
- Drzewiec powinien być droższy o 25-50pkt.
- zmniejszenie kosztu Glade Riders o 5 pkt.
To jako gracz skaveński poniżej przedstawiam listę życzeń i zarzaleń
Jednostki:
- Obniżenie kosztu Master Moulderów bądź dodanie im 3 ręki.
- Obniżenie kosztu Assasinów lub przekształcenie go na wzór assasinów od DE
- Dodanie zasady Mainstay Unit Stormverminom oraz podniesienie im morale o 1 (do 6) lub danie im bodyguarda
- Obniżenie kosztu giant rat packa
- Obniżenie kosztu rat ogrów lub/i pozwolenia na mutacje podobne do tych z armii z Hell Pit
- Zmiana tabeli misfire dla warpfire throwerów, bo teraz wygłąda tak: 1-2 death, 3-4 death 5-6 death
Itemy:
- Cursed blade of delirium (45pkt WS noszącego =10) item bezużyteczny i za drogi
- Blade of nurglitch (20pkt każdy wound obniża T celu o 1) Item tylko do użycia przeciwko celom z wieloma ranami. Nie ma sensu bo nie podnosi siły więc zadanie rany jest niemożliwe. Nie mam pomysłu na zmianę.
- Blade of Corruption (30pkt po zadaniu rany tym czymś co turę cel dostaje następną na 1-3, clan Pestilens only) J/W Item powinien zamiast mieczem być Ceneserem, lub co najmniej flailem.
- Death Globes (20pkt mała templatka w 8'' od rzucającego, znosi jak katapultę, wound na 4+ bez savów, clan scyre only) Można dać tylko magowi, mały zasięg, a może znieść dalej niż można rzucić O_o. Podnieść cenę ale zrobić ją zależną od BS-a
- Brass Orb (50pkt, rzucane jak Death Globes, pod templatką test na I lub śmierć, one use only) Problem jak wyżej.
- Headsplitter (40pkt, proca, cele z t5+ wound na 2+ bez as) To jakiś dowcip jest? 40pkt za procę? Do tego ujową? Zmiana ceny albo dodanie multiple shotów.
- Things-chater (20pkt, killing blow na cele mniejsze niż smok, 2h to use, clan moulder only) Item bezużyteczny bo i heros któremu można go dać jest taki. Proponuje podnieść cenę i zrobić z tego dwuraka
- Rust armor (50pkt, heavy armor, jak nie ma save to zbroja zniszczona ale rana zpreventowana) Item dziwny i nieużywany. Niby fajny ale nie za tę cenę.
- Cautious Shield (25pkt, tarcza, zabiera 1 atak modelowi BtB albo 2 jeśli nie bedziesz atakował) Item klimatyczny ale jednak ciut za drogi, albo obniżyć cenę albo zabierać ataki które trafiły w herosa
- Twisted Cown of the horned rat (50pkt, talisman, daje regenkę) po nerfie regenki item nieco za drogi
- Warpstorm scroll (50pkt, bound lv5, one use only, latacze w 24'' d6 z S6) eeeeee... 50pkt? bound? jednorazowy? bezużyteczny?
- Warp scroll (30pkt, bound lv3, one use only, każdy model w wybranym oddziale w 24'' dostaje hit z siłą 3, panika) to już tem scroll jest lepszy, ale ciagle o jakieś 5pkt za drogi
- Cloak of shadows (50pkt, jeśli bohater jest sam to alby w niego wycelować czarem albo strzelaniem należy rzucić 5 lub 6, eshin only) albo zrobić to tańsze, albo po wybraniu bohatera za cel i nierzucenie tych 5-6 powodowało, że nie można wybrać innego celu albo niech będzie to 1 rzut na początku tury obowiązujący przez cała turę
- Scalm (50pkt leczy bohatera do pełna) za drogie!!!
- sacred standar fo horned rat (75pkt feara) obniżyć cenę do 50
Jednostki:
- Obniżenie kosztu Master Moulderów bądź dodanie im 3 ręki.
- Obniżenie kosztu Assasinów lub przekształcenie go na wzór assasinów od DE
- Dodanie zasady Mainstay Unit Stormverminom oraz podniesienie im morale o 1 (do 6) lub danie im bodyguarda
- Obniżenie kosztu giant rat packa
- Obniżenie kosztu rat ogrów lub/i pozwolenia na mutacje podobne do tych z armii z Hell Pit
- Zmiana tabeli misfire dla warpfire throwerów, bo teraz wygłąda tak: 1-2 death, 3-4 death 5-6 death
Itemy:
- Cursed blade of delirium (45pkt WS noszącego =10) item bezużyteczny i za drogi
- Blade of nurglitch (20pkt każdy wound obniża T celu o 1) Item tylko do użycia przeciwko celom z wieloma ranami. Nie ma sensu bo nie podnosi siły więc zadanie rany jest niemożliwe. Nie mam pomysłu na zmianę.
- Blade of Corruption (30pkt po zadaniu rany tym czymś co turę cel dostaje następną na 1-3, clan Pestilens only) J/W Item powinien zamiast mieczem być Ceneserem, lub co najmniej flailem.
- Death Globes (20pkt mała templatka w 8'' od rzucającego, znosi jak katapultę, wound na 4+ bez savów, clan scyre only) Można dać tylko magowi, mały zasięg, a może znieść dalej niż można rzucić O_o. Podnieść cenę ale zrobić ją zależną od BS-a
- Brass Orb (50pkt, rzucane jak Death Globes, pod templatką test na I lub śmierć, one use only) Problem jak wyżej.
- Headsplitter (40pkt, proca, cele z t5+ wound na 2+ bez as) To jakiś dowcip jest? 40pkt za procę? Do tego ujową? Zmiana ceny albo dodanie multiple shotów.
- Things-chater (20pkt, killing blow na cele mniejsze niż smok, 2h to use, clan moulder only) Item bezużyteczny bo i heros któremu można go dać jest taki. Proponuje podnieść cenę i zrobić z tego dwuraka
- Rust armor (50pkt, heavy armor, jak nie ma save to zbroja zniszczona ale rana zpreventowana) Item dziwny i nieużywany. Niby fajny ale nie za tę cenę.
- Cautious Shield (25pkt, tarcza, zabiera 1 atak modelowi BtB albo 2 jeśli nie bedziesz atakował) Item klimatyczny ale jednak ciut za drogi, albo obniżyć cenę albo zabierać ataki które trafiły w herosa
- Twisted Cown of the horned rat (50pkt, talisman, daje regenkę) po nerfie regenki item nieco za drogi
- Warpstorm scroll (50pkt, bound lv5, one use only, latacze w 24'' d6 z S6) eeeeee... 50pkt? bound? jednorazowy? bezużyteczny?
- Warp scroll (30pkt, bound lv3, one use only, każdy model w wybranym oddziale w 24'' dostaje hit z siłą 3, panika) to już tem scroll jest lepszy, ale ciagle o jakieś 5pkt za drogi
- Cloak of shadows (50pkt, jeśli bohater jest sam to alby w niego wycelować czarem albo strzelaniem należy rzucić 5 lub 6, eshin only) albo zrobić to tańsze, albo po wybraniu bohatera za cel i nierzucenie tych 5-6 powodowało, że nie można wybrać innego celu albo niech będzie to 1 rzut na początku tury obowiązujący przez cała turę
- Scalm (50pkt leczy bohatera do pełna) za drogie!!!
- sacred standar fo horned rat (75pkt feara) obniżyć cenę do 50
No i właśnie tak się skończą wszelkie próby przycięcia VC, DL, koncertem życzeń, z którego nic nie wyjdzie.
Nie oceniam merytorycznej kwestii tych zmian bo może są i jakieś słuszne ale gramy w WFB made by GW, a nie własne systemy autorskie, czy się to nam podoba czy nie. Na tej zasadzie to i gracze DL,VC mogą zacząć pisać co by chcieli zmienić w swoich armiach bo ich zdaniem jest za słabe lub nie grywalne. Jak każdy się weźmie za tworzenie swojej wizji, bardziej lub mniej słusznej to nic z tego nie będzie (nasz naród ma to chyba we krwi
Z własnymi modyfikacjami zasad można grać ze znajomymi.
Jeżeli już jakieś zmiany miały by zajść to niech się za to weźmie liga sędziowska i coś ustali. Ale po pierwsze takiej woli jak na razie nie widać a po drugie co by nie zdecydowali to i tak spotkało by się z falą krytyki.
I żeby było jasne, oczywiście nie podoba mi się sytuacja stworzona przez GW, chciałby żeby się to zmieniło, tylko obiektywnie patrząc nie widać sensownego rozwiązania.
Nie oceniam merytorycznej kwestii tych zmian bo może są i jakieś słuszne ale gramy w WFB made by GW, a nie własne systemy autorskie, czy się to nam podoba czy nie. Na tej zasadzie to i gracze DL,VC mogą zacząć pisać co by chcieli zmienić w swoich armiach bo ich zdaniem jest za słabe lub nie grywalne. Jak każdy się weźmie za tworzenie swojej wizji, bardziej lub mniej słusznej to nic z tego nie będzie (nasz naród ma to chyba we krwi

Jeżeli już jakieś zmiany miały by zajść to niech się za to weźmie liga sędziowska i coś ustali. Ale po pierwsze takiej woli jak na razie nie widać a po drugie co by nie zdecydowali to i tak spotkało by się z falą krytyki.
I żeby było jasne, oczywiście nie podoba mi się sytuacja stworzona przez GW, chciałby żeby się to zmieniło, tylko obiektywnie patrząc nie widać sensownego rozwiązania.
hypnotic może nie doczytałeś o co do końca o co autorowi chodzi.
A wracając do meritum to jeśli chodzi o invert warda proponuje podzielic siłe na 2. Dało by to warda na
1 przy sile 1-2,
1,2 przy sile 3-4
1,2.3 przy sile 5-6
1,2,3,4 przy sile 7-8
1,2,3,4,5 przy sile 9-10
Jako, że siła przeciętnego bohatera waha się od 5 do 7 to save, z talizmanu będzie przyzwoitym
Przy wampirach podczas sypania niech nie działa ward save, to złagodzi nieco działanie regenki na bannerze.
Przycięcie demonów i wąpierzy to tylko jeden z wielu elementów. Nie ludź się. To na początku będzie wyglądało właśnie jako koncert życzeń. Ale trzeba zaznaczyć co wymaga zmiany a dopiero potem dochodzić do jakiegoś consensusu. A jeśli ci się nie podoba to powiedz co cię boli, zaproponuj rozwiązanie bo dyskusja ma być konstruktywna. Jeśli chodzi o wylewanie żalów na demony, to są 2 inne tematy do robienia tego w tej części forum. My tutaj potrzebujemy wersji którą będą mogły zaakceptować obie strony, bo jeśli będziemy próbowali narzucić jakieś rozwiązania wtedy projekt nie ma żadnych szans na powodzenie.Ritchie pisze:Proponuje w istocie ordynarną zmianę zasad zawartych w army bookach w postaci errat do każdego z nich. Erraty miałyby na celu równanie potencjału armii do pewnego wyśrodkowanego pułapu, eliminowanie największych przegin, ugrywalnianie niegrywalnych unitów itd. Chodzi o:
a) zmiany punktowe itemów i jednostek
b) nieznacznie zmiany zasad
c) ograniczenia w braniu niektórych rarów i speciali
A wracając do meritum to jeśli chodzi o invert warda proponuje podzielic siłe na 2. Dało by to warda na
1 przy sile 1-2,
1,2 przy sile 3-4
1,2.3 przy sile 5-6
1,2,3,4 przy sile 7-8
1,2,3,4,5 przy sile 9-10
Jako, że siła przeciętnego bohatera waha się od 5 do 7 to save, z talizmanu będzie przyzwoitym

Przy wampirach podczas sypania niech nie działa ward save, to złagodzi nieco działanie regenki na bannerze.
Czy to ma sens? Raczej nie widzę przeszkód, aby nie spróbować...
Wystarczy spojrzeć na wątki związane z CS'ami jak również autorskimi wersjami army booków - jak widać są ludzie, którym się chce i nie trzeba im za to płacić.
Nie widzę też przeszkód aby poprostu nie spróbować skorygować paru "idiotyzmów" w obecnych AB. Jednym z najbardziej jaskrawych przykładów są ograniczenia w doborze ekwipunku BSB pierwszych armii 7 edycji, a wszystkich najnowszych (w któwych już BSB może brać dowolny ekwipunek). Podobnie z armią Imperium i braku możliwości brania przez ich piechotę (corową jak i elitarną) w zasadzie jakich kolwiek sztandarów magicznych pomimo, że już w nowszych armiach prawie wszystko może łazić ze sztandarami magicznymi (w tym corowe jednostki piechoty np. szkielety czy włócznicy HE/DE etc.).
Warhammer posiada 7 edycji - z których można czerpać rozwiązania i pomysły. Warhammerowe "Bugi" w zasadzie były omawiane i maglowane na forach dziesiątki razy i większość graczy jest ich świadoma. Jest spore i doświadczone grono graczy (np. LS), które na battlu się znają i mogą to wszystko posklejać. Nie brakuje też chęci znacznej ilości graczy WFB w tego typu projektach.
Pamiętajmy, że chociażby DE w 6 edycji doczkały się swojej erraty armii. I jestem całkowicie przekonany, że autor tych errat nie musiał być "genialny" ani nie musiał włożyć w to "wiele" wysiłku, aby takie zmiany opracować czy zaproponować.
Stąd nie widzę nic złego w wydaniu takich errat do każdego AB i urządzenie na nich kilku turniejów w celu przetestowania pomysłu.
Wystarczy spojrzeć na wątki związane z CS'ami jak również autorskimi wersjami army booków - jak widać są ludzie, którym się chce i nie trzeba im za to płacić.
Nie widzę też przeszkód aby poprostu nie spróbować skorygować paru "idiotyzmów" w obecnych AB. Jednym z najbardziej jaskrawych przykładów są ograniczenia w doborze ekwipunku BSB pierwszych armii 7 edycji, a wszystkich najnowszych (w któwych już BSB może brać dowolny ekwipunek). Podobnie z armią Imperium i braku możliwości brania przez ich piechotę (corową jak i elitarną) w zasadzie jakich kolwiek sztandarów magicznych pomimo, że już w nowszych armiach prawie wszystko może łazić ze sztandarami magicznymi (w tym corowe jednostki piechoty np. szkielety czy włócznicy HE/DE etc.).
Warhammer posiada 7 edycji - z których można czerpać rozwiązania i pomysły. Warhammerowe "Bugi" w zasadzie były omawiane i maglowane na forach dziesiątki razy i większość graczy jest ich świadoma. Jest spore i doświadczone grono graczy (np. LS), które na battlu się znają i mogą to wszystko posklejać. Nie brakuje też chęci znacznej ilości graczy WFB w tego typu projektach.
Pamiętajmy, że chociażby DE w 6 edycji doczkały się swojej erraty armii. I jestem całkowicie przekonany, że autor tych errat nie musiał być "genialny" ani nie musiał włożyć w to "wiele" wysiłku, aby takie zmiany opracować czy zaproponować.
Stąd nie widzę nic złego w wydaniu takich errat do każdego AB i urządzenie na nich kilku turniejów w celu przetestowania pomysłu.
A moze by przegiac reszte armi ?? Ja jako Krasnolud myślał bym o tym zeby mojej armii dać zasadę armi stubborna lub immun na fear i terror albo chociaz immune to panic... dodatkowo pare nowych jednostek jak np. jazda na niedzwiadkach i slayerzy w skirmiszu z jakis fajnym wardem na pociski
kazda armia dostała by cos fajnego i moze by sie poprawiło
??

No cóż widzę, że jednak chcecie mieć nowe armie. To to mi na zmiany kosmetyczne nie bardzo wygląda. Przede wszystkim IMO to nie czepiałbym się punktów i statów... to już jest na pewno polhammer a temu mówię NIE! Mam dwa pomysły na OK (nie wiem czy praktyczne ale zawsze to jakaś myśl
). Gnoblarki można by brać nie tylko 1 na Bull Ogry ale 1 na każdy odział ogrów. Drugi pomysł to ten nieszczęsny look out sir który mógłby być standardowo dla 3+ modeli a nie dopiero z gnoblarkiem. Myślę, że takie zmiany ułatwiłyby nieco grę OK.

wedlug mnie panowie co chca zmieniac zasady typu catapulta z ognistym strzalem nie zabija he na koniu jest dobre jest duzo takich zasad
wedlug mnie eternale dobrze ze maja stubborna to jest przeciez prawie core ktory ma 5+sava
jedyna ingerencja w zasady powinna sie tyczyc demony w najwiekszym stopniu i troszke wobe vc
demony
syrena drozsza lub taka jak dworfy maja
greter demony jak slani
ward powinien byc modyfikowany przez sile jezlei atak jest magiczny
zasada ktora napisalem w vampiry i demony zalewaja...
czyli za posiadanie danego speciala lub rare trzeba miec danego cora
jugger nie powinien byc jedno woundowy i powinien dawac troche gorszego sava
nie powtarzalnosc giftow
vampiry cofniecie recastow dla vampirow
regenka i ward zeby nie savowaly rozpadania
blood line wszystkie do 50 pkt i poprawic ta eterycznosc bo to jest zalosne
imperium
wiadomo czolgi 0-1
wood elfy
helm of the hunt dla wilda
bsb bez luku
treemany do 300 pkt
glade radersi tansi o conajmniej 4 punkty
eternale mooglie by miec zamiast tego calkowitego stubborna immun to fear i immun to panic
bron boze teleport w turze przeciwnika to jest zbyt przegiete
i wedlug mnie osoby ktore mysla ze warhammer jest teraz spoko niech sie zastanowia i wciela sie graczy OK Besti lub O&G
i zasada oglna nie mozna dawac shieldow bsb-kom zobaczcie ze wszyscy bsb sa przepiedro... he dl vc de wszyscy z nowych edycji
wedlug mnie eternale dobrze ze maja stubborna to jest przeciez prawie core ktory ma 5+sava
jedyna ingerencja w zasady powinna sie tyczyc demony w najwiekszym stopniu i troszke wobe vc
demony
syrena drozsza lub taka jak dworfy maja
greter demony jak slani
ward powinien byc modyfikowany przez sile jezlei atak jest magiczny
zasada ktora napisalem w vampiry i demony zalewaja...
czyli za posiadanie danego speciala lub rare trzeba miec danego cora
jugger nie powinien byc jedno woundowy i powinien dawac troche gorszego sava
nie powtarzalnosc giftow
vampiry cofniecie recastow dla vampirow
regenka i ward zeby nie savowaly rozpadania
blood line wszystkie do 50 pkt i poprawic ta eterycznosc bo to jest zalosne
imperium
wiadomo czolgi 0-1
wood elfy
helm of the hunt dla wilda
bsb bez luku
treemany do 300 pkt
glade radersi tansi o conajmniej 4 punkty
eternale mooglie by miec zamiast tego calkowitego stubborna immun to fear i immun to panic
bron boze teleport w turze przeciwnika to jest zbyt przegiete
i wedlug mnie osoby ktore mysla ze warhammer jest teraz spoko niech sie zastanowia i wciela sie graczy OK Besti lub O&G
i zasada oglna nie mozna dawac shieldow bsb-kom zobaczcie ze wszyscy bsb sa przepiedro... he dl vc de wszyscy z nowych edycji