kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Jak jest z milicją imperium, pisze że przyjmuje sie że posiada 2 bronie. Czy mogę ich skonwertować np na najemnych halabardników lub szermierzy?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Możesz, ale musisz powiedzieć przeciwnikowi czy to jest milicja, halabardnicy czy szermierze.

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

A jak to jest, jak mam bsb ze sztandarem dającym oddziałowi frenzy i on siedzi w oddziale?
Jak coś podejdzie pod zasięg to musze całym oddziałem szarżować, czy moge nim samym wyszarżować z oddziału, czy jak to jest?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Piotr3K pisze:A jak to jest, jak mam bsb ze sztandarem dającym oddziałowi frenzy i on siedzi w oddziale?
Jak coś podejdzie pod zasięg to musze całym oddziałem szarżować, czy moge nim samym wyszarżować z oddziału, czy jak to jest?
on i oddzial maja frenzy
wiec w comp.mov bedziesz sprawdzal czy oddzial musi na kogos szarzowac; jezeli nie musi to potem sprawdzisz czy bsb solo tez nie moze

Awatar użytkownika
Michał
Falubaz

Post autor: Michał »

Caly oddzial ma frenzy wiec caly oddzial biegnie. GDyby tylko bsb mial frenzy to wtedy on musi sam sarzowac w razie czego.
AND THEY SHALL KNOW NO FEAR

KOLEJNY PUNKT DLA NAS !!! BWT KOCHANA !!!!
Cosmo pisze: 19 sie 2014, o 20:33 BTW gdzie spia Ci co nie chodza spac przed polnoca? Jakies zwierzeta z Nemezisu, BWT, Front..?

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Sytuacja z wczorajszej bitwy:

Brokuł podchodzi na 6' do goblinów i na poczatku mojej tury udaje mi sie zdac terror. Nastepnie gobliny deklaruja szarze na drzewo ale oblewaja test Ld. Wydawało mi sie ze w tym momencie sa traktowani tak jakby oblali strach (terror juz zdali a zgodnie z rb zdaje sie go tylko raz na bitwe) i po przeczytaniu rb w domu dalej mam takie wrazenie. Ale wiekszosc osob ktora byla na tym turnieju twierdzila ze "raz na bitwe" odnosi sie tylko do testu za terroryste w 6", a moje gobasy powinny uciekac i tak tez zagralismy.

Kto mial racje ?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

po zdaniu terroru, potem juz rzucasz tylko na strach a nie na terror wiec Ty miałes racje :)
"raz na bitwe" to chyba dosc jasne okreslenie, nie wiem jak Twoi koledzy nie mogli tego zrozumiec.
Obrazek

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

przykład : Jacyś rycerze z wardem
1 obrywa z balisty
a) rzuca się multipla i warduje
czy
b)warduje 1 rane

Koledzy mi wmawiali że a) ale przecież np jak ktoś ma 3 woundy to nie może oberwać od katapy więcej niż 3 to czemu można by było więcej niż 1

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

b)

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Sytuacja: armata krasnoludzka strzela na bok psów khorna. Pierwszy - zraniony, dostał jedną ranę, drugi... no właśnie. Jeszcze przed rzutem na ilość ran, kolega stwierdza, że nie może być więcej niż jednego rannego modelu w oddziale, więc po prostu automatycznie ginie pies nr 1. Więc moje pytanie:

1. Czy powinno być tak jak kolega powiedział, czy jednak kula mogła zranić psa nr 1 i zabić psa nr 2?
2. Czy może być tak, że jest oddział psów i dwa z nich są na jednej ranie?

Awatar użytkownika
Capek
Chuck Norris

Post autor: Capek »

po prostu rany kumuluja sie i jesli ilosc ran zadana w oddzial jes rowna ilosci ran 1 modelu to sciaga sie 1 model, wyjatkiem jest czempion ktory ma oddzielne rany :) mam nadzieje ze nie pogmatwalem ;p

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Jeżeli dwa psy zostały zranione, i zadałeś im z armaty po 1 ranie, to 1 pies ginie.
Należy ściągać całe modele i nie może być oddziału z 2 psami na 1 ranie

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Jak to jest z porządkiem inicjatywy, bo usłyszałem kilka wersji i chce się dowiedzieć, która jest dobra:
a) najpierw patrzymy, kto wygrał poprzednią turę WW, jeżeli nikt to zaczyna ten z większą inicjatywą, w ostateczności rzut K6, jeżeli inicjatywa jest taka sama
b) najpierw patrzymy, kto ma większą inicjatywę, potem kto wygrał poprzednią turę WW i w ostateczności rzut K6.
c) jeszcze inaczej

pozdro

Awatar użytkownika
Capek
Chuck Norris

Post autor: Capek »

odp. b :)

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Matis99 pisze:Sytuacja: armata krasnoludzka strzela na bok psów khorna. Pierwszy - zraniony, dostał jedną ranę, drugi... no właśnie. Jeszcze przed rzutem na ilość ran, kolega stwierdza, że nie może być więcej niż jednego rannego modelu w oddziale, więc po prostu automatycznie ginie pies nr 1. Więc moje pytanie:

1. Czy powinno być tak jak kolega powiedział, czy jednak kula mogła zranić psa nr 1 i zabić psa nr 2?
2. Czy może być tak, że jest oddział psów i dwa z nich są na jednej ranie?
Jeżeli 1 pies dostał 1 ranę, Drugi zraniony- rzucasz 1 ranę, ściągasz 1 psa. Rzucasz 2 lub 3 rany, ściągasz całego psa, i 1 zostaje na 1 ranie.
Release the Przemcio!

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Ja ostatnio miałem taką sytuacje:
Obrazek
czerwone- dragon prinsi
niebieski- mój lord na dysku
brązowy- maruderzy

Dragon prinsi deklarują szarże w dyskowca. On daje flee. I teraz od kogo daje flee? Mierzy się wypadkową, czy od którego chce, czy jak (oba oddziały mają po 6dp).
My rozegraliśmy to rzutem kostki.. wyszło na to że uciekam od tych po prawej. W wyniku dragoni z lewej wpadli w maruderów, a ci po prawej spalili szarże (bo nie doszli by do maruderów). Ale nie wiem czy szarżujące unity jadą w moim kierunku, gdzie teraz jestem, czy gdzie byłem zanim dałem flee.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Jak jest równy US rzucasz kostką. Gonią Cię po linii ucieczki.

P.S. 2x Dragon Princeów to się przyjmuje i gwałci ;)
Release the Przemcio!

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

A to nie będzie tak że skoro gonili lorda to obaj spalają?

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

A to nie będzie tak że skoro gonili lorda to obaj spalają?
jest taka zasada "enemy in the way" Rb któras tam strona warto przeczytac

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Jeżeli lord da flee, a oni goniąc go wpadną w marauderów to mają szarzę.
Release the Przemcio!

Zablokowany