Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
podczas mojej niedawnej gry na vampiry zaciekawiła mnie jedna rzecz. Gośc miał oddział kawalerii (chyba blood knights ale nie jestem pewien) i w nim czempiona bsb i gienka. Ja wjechałem w to gralami pegazami i errantami i niestety podobno może byc tylko jeden challange czyli nie mogłem naraz atakwac gienka bsb i czempiona czy to prawda ?
1 czelendż naraz.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
czyli raczej nie powinnienem się chwalić ,że wygrałem...? dobra dzięki za odpowiedziJagal pisze:damsle przeceiz to general ;p Wydae mi sie ze to nie byl walek, tylko po prostu dawal sowj ld errantom, stad to ze to mogl byc generał.Hero_Lord pisze:. BSB nie mógł byc generałem wiec ci się coś pomyliło albo koleś cię zwałował
Armia jest źle złożona, bez konkretnego pomysłu.
Wymaga wielu poprawek, napewno bym nią nie zagrał
Pegazy mają dowodce z bomby tak btw
brak sztandarów magicznych boli
brak scrolli to cos strasznego jak juz masz damsel to scrolle koniecznie, ew. mozna pokusic sie o calkowite jej wywalenie, tez to jakiś pomysł.
Ogolnie mniejsze lance, wtedy mogą łucznicy jeszcze wejsc na ich miejsce
grale na takie male pkt to kiepski pomysł, za duzo pkt zjadają, za to mozna dac kolejną małą lance i nawet moze 4ty pegaz by sie zmieścił.
pozdr
I believe in Honour.!
a po co mailes ich atakowac w challangu? zawsze mozna deklarowac hity po genku/bsb ;D byle było BtB...Rilam pisze:podczas mojej niedawnej gry na vampiry zaciekawiła mnie jedna rzecz. Gośc miał oddział kawalerii (chyba blood knights ale nie jestem pewien) i w nim czempiona bsb i gienka. Ja wjechałem w to gralami pegazami i errantami i niestety podobno może byc tylko jeden challange czyli nie mogłem naraz atakwac gienka bsb i czempiona czy to prawda ?
Niestety przez przypadek wyszło tak, że mój gienek nie stykał się z wampirzycą mój bsb tak. Jego bsb z jakimś normalnym sie stykla wiec była to trochę dziwna sytuacja. Ale końcu udało mi sie pokonać BsB w czelendżu a wampirzyca się później w śmiesznym przypadku posypała, bo chyba zostało 4 kolesi przegrywają walkę o 5 i narka (nie mieli już regeneracji, bo fartem Bsb zginął od mojego Grala) Kurcze szkoda ze można tyko jeden challenge.
Witam mam nastepujace pytania:
1. jak bretonia radzi sobie z 3 fanatykami wyskakujacymi z klocuszko gobasów jest takich klocuszków 4np
2. jak radzisobie z silnym ostrzałem wroga np linja hundgunerów wspomagana armatami i kuszolami
3. jak radzi sobie z undedkim dowskrzeszaniem (nie wybijesz całego unitu wstanie z powrotem 30 lub wiecej jak wskrzesza vampir ponad stan)
4. jak radzisobie z trudnym stołem duzo lasów
1. jak bretonia radzi sobie z 3 fanatykami wyskakujacymi z klocuszko gobasów jest takich klocuszków 4np
2. jak radzisobie z silnym ostrzałem wroga np linja hundgunerów wspomagana armatami i kuszolami
3. jak radzi sobie z undedkim dowskrzeszaniem (nie wybijesz całego unitu wstanie z powrotem 30 lub wiecej jak wskrzesza vampir ponad stan)
4. jak radzisobie z trudnym stołem duzo lasów
1. Podsylasz jolmenow i problem z glowy
2. to najprostsza gra jaka mozna sobie wobrazic. Poprostu na maksa do przodu, wystarczy ze 3 dojedzie i juz zamiatasz.
3. Nie radzi sobie.
4. A to tez dobrze, zawsze jest sie gdzie schowac przed ostrzalem itp.
2. to najprostsza gra jaka mozna sobie wobrazic. Poprostu na maksa do przodu, wystarczy ze 3 dojedzie i juz zamiatasz.
3. Nie radzi sobie.
4. A to tez dobrze, zawsze jest sie gdzie schowac przed ostrzalem itp.
co do pkt 3 to ujebac generala i wampiry a klocki juz topnieją
ad4. Twilight banner + to co powiedzial Kallessin
ad4. Twilight banner + to co powiedzial Kallessin
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
A możesz je przytoczyć? nie grałem nigdy przeci katapultom, więc nie znam zasad ich dotyczących (... wystarczyło powiedzieć TAK/NIE )Myth pisze:Trebuchet jest katapultą, która nie może się przemieszczać i ma większą siłę oraz zasięg rażenia, nic więcej. Wszystkie zasady dla katapult obowiązują.
Deklarujesz cel (musisz widzieć cel).WhiteWolf pisze: A możesz je przytoczyć?
Deklarujesz odległość strzału (nie możesz wcześniej mierzyć tej wartości).
Rzucasz kośćmi altyleryjnymi, by określć punkt w którym spadły kamyki.
Mierzysz zadeklarowany zasięg w kierunku celu. Ten punkt przesuwasz w kierunku który pokazuje scater o odległość którą pokazuje altyleryjka.
W nowym punkcie ustawiasz znacznik 3''.
Wszystkie modele całkowicie przykryte znacznikiem zostają trafione.
Modele przykryte częściowo są trafione na 4+.
Jeden z modeli, na którym znajduj sie otwór ze znacznika do staje Bighita - est automatycznie trafiony z podwójną siłą.
Chyba tyle.
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.
Witam
mam 2 pytania :
1. Czy damselka znajdująca się w drugim szeregu może rzaucać czary wymagające pola widzenia ?
2. Oddział pegazów otrzymuje ranę, test ochrony pancerza się nie powiódł co się dzieje:
a) jeden z rycerzy ginie, pegaz zdaje LD jeżeli zda to zostaje jak nie to ucieka?
b) 1 z rycerzy otrzumuje ranę i pozostają mu 2 ?
mam 2 pytania :
1. Czy damselka znajdująca się w drugim szeregu może rzaucać czary wymagające pola widzenia ?
2. Oddział pegazów otrzymuje ranę, test ochrony pancerza się nie powiódł co się dzieje:
a) jeden z rycerzy ginie, pegaz zdaje LD jeżeli zda to zostaje jak nie to ucieka?
Niestety nie może. Damselka znajdująca się w drugim szeregu ma zasłoniętą linie widzenia przez pierwszy szereg.Matys pisze: 1. Czy damselka znajdująca się w drugim szeregu może rzaucać czary wymagające pola widzenia ?
2.a) nie.Matys pisze: 2. Oddział pegazów otrzymuje ranę, test ochrony pancerza się nie powiódł co się dzieje:
2.b) nie.
2. c) Oddział pegazów jest oddziałem kawalerii (nie możesz zranić pegaza). Każdy model ma 2 rany. Gdy dostajesz :
-jedną ranę model pozostaje na stole z jeszcze jedną raną.
-zadasz 2 rany lub kolejną model zdejmowany jest ze stołu. Rycerz razem z pegazem.
Ze skavenami jest generalnie ciężka sprawa. Jest kilka sposobów, jednak wszystkie wymagają sporo szczęścia.
Podstawą jest wystawienie. W pierwszej turze należy być daleko od elektryków, tak by nie mieli zasięgu. Zaoszczędza się jedną ture magii.
W drugiej turze wypierdziela się na maxa w stronę klocków z elektrykami. Jego magii rzuca sie scrolle i w trzeciej wpierdziela w klocki i magowie wroga powinni być już wyłączeni z gry. Jest to bardzo dogodna sytuacja do zainstalowania masakry, o ile nie straciliśmy za wiele.
Na maszynki.
Na ratlingi dobrza jest lekka kawaleria. Podbijasz na 16 cali, by ratling nie miał do ciebie zasiegu i prujesz do niego z łuków. Ewentualnie możesz zaryzykować i podjechać bliżej by być na bliskim zasięgu.
Na latarę. Myślę ze pegaz dają rade o ile nie zbiora wcześniej, za dużo ostrzału, bo moga nie dojechać.
No i najgorsze są chyba Jazzaile. Pegazami nie można podlecieć, bo się w następnej turze pegazów już nie ma. Trzeba liczyć że szyko sie przepchnie klocki z magami i wbić sie lancą.
Generalnie ze Skavenami jest ciężko. Albo przetrwasz jedną ture magii/strzelania, albo nie. Wtedy jest albo maska do przodu, albo maska w dupsko.
Ja w sumie zapomniałem jak gra sie ze skavenami bo to chyba już wymarły gatunek, którego nie widuje sie na turniejach.
Podstawą jest wystawienie. W pierwszej turze należy być daleko od elektryków, tak by nie mieli zasięgu. Zaoszczędza się jedną ture magii.
W drugiej turze wypierdziela się na maxa w stronę klocków z elektrykami. Jego magii rzuca sie scrolle i w trzeciej wpierdziela w klocki i magowie wroga powinni być już wyłączeni z gry. Jest to bardzo dogodna sytuacja do zainstalowania masakry, o ile nie straciliśmy za wiele.
Na maszynki.
Na ratlingi dobrza jest lekka kawaleria. Podbijasz na 16 cali, by ratling nie miał do ciebie zasiegu i prujesz do niego z łuków. Ewentualnie możesz zaryzykować i podjechać bliżej by być na bliskim zasięgu.
Na latarę. Myślę ze pegaz dają rade o ile nie zbiora wcześniej, za dużo ostrzału, bo moga nie dojechać.
No i najgorsze są chyba Jazzaile. Pegazami nie można podlecieć, bo się w następnej turze pegazów już nie ma. Trzeba liczyć że szyko sie przepchnie klocki z magami i wbić sie lancą.
Generalnie ze Skavenami jest ciężko. Albo przetrwasz jedną ture magii/strzelania, albo nie. Wtedy jest albo maska do przodu, albo maska w dupsko.
Ja w sumie zapomniałem jak gra sie ze skavenami bo to chyba już wymarły gatunek, którego nie widuje sie na turniejach.