Jaszczury 2000

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Arakis
Plewa

Jaszczury 2000

Post autor: Arakis »

Witam nowe jaszczury wychodza za jakis czas, ale poki mam okazje obeznac sie z zasadami 7 edycji i podszkolic sie przez ten czas w taktyce na stole to chcialbym znac wasze zdanie na temat nizej przedstawionej armi. Za bardzo sie nei rozpisze jak to ma wygladac i jakei zadana ma wykonywac na stole bo zbytnio nie mam teraz czasu, ale po powrocie odpowiem na wszelakiego rodzaju pytania i pokarze moje zamierzenia taktyczne.

Heroeas

1 Saurus Oldblood, General; Light Armour; Sotek; Quetzl; Tepok
Charm of the Jaguar Warrior, Amulet of Itzl, Sword of Might, Enchanted Shield

1 Skink Priest, Magic Level 1, Dispel Scroll, Dispel Scroll

1 Skink Chief, Stegadon

Core Units

10 Skink Skirmishers, Blowpipe

Special Units

20 Saurus Warriors, Shield; FCG, Quetzl

3 Kroxigors, Great Weapon

8 Chameleon Skinks, Blowpipe

Rare Units

3 Salamander Hunting Packs, 9 Skink Handlers

Casting Pool: 3
Dispel Pool: 4
Models in Army: 100
Total Army Cost: 1996

Jaszczurx
Mudżahedin

Post autor: Jaszczurx »

Ale klimaciarz ;p
ogólnie zmień amulet of itzl na aura of quetzl, kroxy po 4, jakoś mi nie pasuje czysty skink chief na stegu, wyrzuć 10 skinów albo parę kameleonów i dokup mu coś

Arakis
Plewa

No wlasnie z tym amuletem jest tak ze jakos sie przyzwyczailem do biegajacego/latajacego rzeznika z wardem na 2+ znikajacym po pierwszym oblaniu, wiec jakos mnie to nie odstrasza a mozna przy farcie w kosciach sie tym pobawic(wczesniej gralem dark eldarami w WH40k).

Rzeczywiscie gdzies wcielo mi ta magiczna plujke(krotki luk) co wali 3 razy z sila 5.

Co do kameleonow to raczej to beda mieli kupe roboty na stole wiec na bank sie przydadza.

Kroxy no wlasnie dla mnie 4 to za duzo, za szerokie to, gorzej sie manewruje, jednak pomysle posprawdzam.

Thx

Awatar użytkownika
Cresus
Mudżahedin

Post autor: Cresus »

ja osobiście radze wrzucić jeszcze 3 salki
kamce obniżyć do 5 albo 6, bo zakładam, że będą smrodzić marsze, wtedy 8 to troche za dużo na ich ukrycie
jaka bylaby rola skink chiefa na stedziu?
Obrazek
SZARŻAAA!!!
new steggie has super huge multi fire high strength big blowguns

Jaszczurx
Mudżahedin

ee z tym pierwszym "oblaniem" to ci się słówo przekreciło?

Arakis
Plewa

Ok juz jestem po mini playtestach i w trakcie tych kilku bitewek co rozegralem dzisiaj naszly mnie pewne watpliwosci i poczynilem kilka zmian. Oto jak prezentuje sie to teraz.

Bless spawnng of Quetzl

Heroes

1 Saurus Oldblood, General; Quetzl; Light Armour; Sotek; Tepok, Charm of the Jaguar Warrior,
Enchanted Shield, Amulet of Itzl, Sword of Might

1 Skink Priest, Magic Level 1, Dispel Scroll, Dispel Scroll

Core Units

10 Skink Skirmishers, Quetzl; Javelin; Shield

20 Saurus Warriors, Quetzl; Shield; FCG

Special Units

5 Chameleon Skinks, Blowpipe

3 Terradons, Javelin

Rare Units

3 Salamander Hunting Packs,
9 Skink Handlers

1 Stegadon, Giant Bow
5 Skink Crew, Javelin

Casting Pool: 3
Dispel Pool: 4 + 2DS
Models in Army: 99
Units: 12 + 1 biegacz

Total Army Cost: 1996

Biegacz jest wrecz swietny jezeli chodzi o szybko przemieszczajaca sie liderke, tudziez do ugryzienia 5 kawy, walenia od boku, tylu itd. Jednak nie wiem czy walowalem czy nie chodzi mi o ward save, z tym przedmiotem co mam to az nie oblalem warda na jedynce caly czas go mialem czy cos tutaj pokrecilem?

Skin z javelinami w quetzlu. Wrecz madafaka bombastic jak orki przez 2 tury staraly sie pogonic takie badziewie atakujace ich z boku i nie mogly, dopiero kroxy musialy przewazyc szale.

Kameleony tez wybitnie mi sie sprawdzily, jako opozniacze marszu i szarze na maszynki.

Dolozylem teradony, sadze ze przydadza sie do wyciagania magow z regimentow i ataku na machiny.

Stegeon cud miod, trzymal sie zaslony jak mogl najlepiej i pogonil oddzial nocnikow dzieki terrorowi, rozwalil w szarzy pomidory, a dzieki ostrzalowi skinkow dwie piateczki wilkow uciekly po za stol.

Wiem ze czepicie sie kroxow, wiem ze 4 bylaby lepsza, ale jak na razie 2x3 sprawdza sie swietnie jezeli chodzi o zdolnosc ukrycia wymanewrowania przeciwnika.

Saurusy jak na razie spisuja sie na 4+, ale sadze ze musze sie nauczyc bardziej wykorzystywac mozliwosci skinkow zeby osiagnac w nich sukces.

Co sadzicie o takiej armii?

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

Ten ward dziala tak jakby dawal Ci dodatkowego wounda na 2+. Tez kiedys myslalem tak jak Ty :P Ale bylo giecie paly :)
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Jaszczurx
Mudżahedin

20 saurusów przydaje sie do trzymania wroga albo ściągania ostrzału...
resztę załatwią kroxy :)
ja bym z 20 skinek zamienił javelki na blowpipe(zawsze mogą coś postrzelać)

Arakis
Plewa

Wielkie dzieki Panowie za wszelakie porady, na pewno z nich skorzystam.

ODPOWIEDZ