HE 2400 pkt

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Rogas
Powergamer Rozpiskowy

HE 2400 pkt

Post autor: Rogas »

1 Archmage @ 355 Pts
Magic Level 4
Seer [30]
Jewel of the Dusk [15]
Ring of Corin [35]
Dispel Scroll [20]

1 Mage @ 180 Pts
Magic Level 2
Channeler [10]
Seer [30]
Silver Wand [10]

1 Commander @ 158 Pts
Dragon Armour; Battle Standard; Ithilmar Barding
Helm of Fortune [25]
Pure of Heart [0]
Sword of Might [15]

1 Elf Steed @ [0] Pts

20 First SpearElves @ 269 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard Bearer; Champion
Lion Standard [25]

20 SpearElves @ 244 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Champion

10 Archers @ 120 Pts
Longbow

10 Archers @ 120 Pts
Longbow

18 Swordmasters @ 308 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Champion
Banner of Sorcery [50]

1 Tiranoc Chariot @ 85 Pts

5 Shadow Warriors @ 75 Pts
Longbow; Light Armour

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

Casting Pool: 9

Dispel Pool: 5

Models in Army: 100

Total Army Cost: 2399

Zastanawiam się nad zmianą dwóch bolców na oddział white lionów. Boli trochę antymagia, mam tylko jednego scrolla. Boli też kontruderzenie, jedynie dwa rydwany. Są niby Shadow Warriorsi, ale na długo wroga nie spowolnią. No ale są też mocne strony, dość silna magia i strzelanie. Walka wręcz też nie wygląda złe. Oczywiście, że jeżeli wpadnie kawaleria w odział Spear elfów to wytnie do ostatniego, dlatego zastanawiam się nad
daniem BSB Lion Guarda, ustoją dzielne elfy szarże niejednej kawalerii.
Co myślicie?

No i przede wszystkim jest mnie aż 100 ;)
http://www.dwarftales.com/

Genialna alternatywa dla figurek GW!!

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

ja mam tylko jedno pytanie - czy ten BSB wchodzi do jakiegoś kloca piechoty??

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Herosi
2 magów to za mało na taki pkt i zamało masz PD i DD
Zamień comandera na maga poziom 2 z seerem
i Weź zamiast ring of corin - ring of fury

Cory:
10 łuczników
5 SH do kontrataku
20 spear elves z lwim sztanarem,FCG

Speciale:
Dałbym DP z warbanerem, FCG
2 charioty
5 shadowsów
i 20 Swordów z FCH i BoS

Rary
No 4 bolce mogą być, tylko pamiętaj aby magami wybrać przynajmniej 2 razy klątwe przyciągania strzał

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

jedni archerzy na silverów,shadowsi na chariot,szkoda że rospiska na turniejach niesprawdzi się,krasie lizze,we i kiszka!

P.s ten format,czemu ostatnio wszyscy na ten grają?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

w ogóle się z wami nie zgodze, proponujecie dosc mizerne zmiany :P Można tym czymś nieco ugrać, spokojnie. Jedyne co bym zrobił to wywalił klocek spearelfów i wstawił 6 princes3ek z banner of ellyrion i czempionem co ma helm of Fortune, a BSB dać szmate z +d6 do CR.

Tego małego maga dać ze scrollem i seerem, dwa to msuowo i tak za mało ale moze sytknie, ewentualnie dac mu dwa scrolle i silver wanda, nie jest to taki głupi pomysł.

Jaik ktos mówił, mozna zamienic archerów na silverów, ale tylko jeden oddział, ale to kwestia gustu.

Shadowów zostaw koniecznie, przynajmniej jedna flanke nieco spowolnisz.

RoC tez zostaw, gdyz jest to niezwykle silny bound, który wyciaga 2DD od przciwnika w niektórych sytuacjach. Gdyz wątpie aby gracz chaosu z okiem na smoku dispelował go na jednej kostce bedąc pod zasiegiem baterii bolców :) Podobnie z broszką woodelficką, po co się meczyc na tego nie zdnaego warda, jak mozna go od razu zlikwidować :)

Acha i arcusia na konika daj.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Rogas
Powergamer Rozpiskowy

Właśnie pisałem to samo co Ty Kosa, dobrze że mnie uprzedziłeś ;)
Dlaczego arcymaga na konia dać?
DP faktycznie przydaliby się, tylko jednak nie kosztem spear elfów, chcę aby były 2 odziały.
BSB z battle banerem jakoś do mnie nie przemawia, dużo kosztuje. A w przypadku gdy nie ma kawaleri raczej się nie przyda.

@Belaner
Może ja coś wiem o czym Ty nie wiesz :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

na konika bo jest szybszy, proste :P Jest tam gdzie trzeba wtedy.
Skoro nie chcesz pozbywać się tego klocka i nie chcesz dać DP, to Twoja wola, ale dzieki temu manewrowi i z tą szmatą ta rozpiska zrobi się już naprawde mocna :)
F.N.

Rogas
Powergamer Rozpiskowy

W sumie to po zmianie spear elfow na DP i banner D6 do combatu, to pojawia sie kolejny dosc mocne ogniwo. Nie mam juz wtedy tylko strzelania i czarowania, ale tez i odzial uderzeniowy.
Jednak Kosa dobrze radzisz :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

oddział mktóry zamaita niemalże wszystko. Wyjatki jakieś tam stuborny wstrętne ;)

No dizęki temu masz niemażle wszystko. Masz czym postrzelać, poczarować też, przyjać i uderzyć ,przyanjmniej dwoma dewastacyjnymi oddziałami. Ja gram na takie punkty czymś podobnym jak się nastawiam na uniwerslanosć.
F.N.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Rogas
?jak wiesz to powiedz! A jak twierdzisz że rospiska powalczy z przegiętymi armiami,udowodnij,wszystko wypluje
Kosa
Spójż prawdzie w oczy,a zobaczysz jakiż problem ma ta rospiska.

Rogas
Powergamer Rozpiskowy

Belaner, napisz swoje spostrzeżenia, nie każ nam się domyślać.
Nawet można pogonić chore krasnoludy na stubornie, jeśli rzucimy czar dający naszemu oddziałowi fear . DP i fear outnumber prawie w każdym combacie :)

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Ale czarex musi wyjść....
Spostrzeżenia cóż,wyobraź sobie swoją armię,pięknie ustawioną,mającą zaraz ruszyć do bitwy,na przeciw niej nagle pojawia się 8-9 lanc+pegazy lord,caddy,bsb z dorzutem.....a następnie wyobraź sobie 3 turę,oczywiście wystrzelasz ze 2 male i 1 dużą lancę,a co z resztą?i uwież mi że nawet battel niepomoże(spadnie :wink: ),możesz się na nich popchnąć,oni dadzą flee,a następnie kontra.
I tak moge jeszcze długo.....Po prostu elfy zbyt fajnie spadają,cóż smutne życie pieszego elfa który nie jest czarodziejem

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

@Beleanar7

ale piszesz bzdury :roll:

przecież każdy z taka bretą ma przesrane na starcie, co nie oznacza, że musi przegrać? Ma przecież magie i to nie byle jaką. Na durzym magu moze wziąść jak chce bardziej ofensywnie shadow i w odpowienim momęcie popchnąć princeski z flanki, które już pojadą tych bretońćów, do tego czasu może prać 3d6s1 bez sava. Zawsze moze rzucić fera na swój oddział piechoty. Moze tez wziąśc metal, aby prać 2d6 z siłą 6 bez sava, wiec jak czar wejdzie to równa się eliminacji jednej lancy, do tego moze wyciagać super opancerzonych herosów z podobną siłą. Moze poprawiać 2d6S4, do tego 24 strzał z bolców. minimum 7:13 musi ugrać, a moze pokusić się o naprawde znacznie, znacznie wiecej. Daje takie minimum. Jeszcze zaznaczyłeś, że jest jeden caddy, to pieknie, magia bedize wchodzią szybko. Ma shadow warriorów, dobrze wystawi to już ma z głowy 2\3 lance, albo tą ajedną najbardziej niewygodną. Jakoś mnie ta wizja tej brety mnie nie przeraża.

Acha, pozwole sobie odpwiedzieć na Twoje nastepne pytanie, cóz gdy bedzie msicast i na efekt znowu dwie jedynki, to co? Trudno to tylko gra... :roll: ;)
F.N.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Oj kosa bujasz w obłokach,shahadowsi niewiadomo czy będą mieli aż tak super wystawienie,6 z metalu ci nigdy całej lancy nieochaczy,bo 1 wystarczy by bolca puknąć,zresztą,pograj z bretką i sam zobaczysz.

A co do tego miscasu to to tak skomętuje:
Niema sęsu żywić się lenkiem że będziemy mieli pecha,i grać wg tego że powiemy,,niezaszarżuje tego bolca rydwanem bo wyżuce 1 impakt i 1 na ranienie,góra też nic niezrobi,a on zadaje 2 rany,przegrywam i uciekam 18 cali chacząc 2 moje oddziały którym zadam 6 impaktów.....''
Bo wówczas się dojdzie do paranoi jakiejś

Rogas
Powergamer Rozpiskowy

1 Archmage @ 355 Pts
Magic Level 4
Seer [30]
Jewel of the Dusk [15]
Ring of Corin [35]
Dispel Scroll [20]
Pure of Heart [0]

1 Mage @ 180 Pts
Magic Level 2
Seer [30]
Dispel Scroll [20]

1 Commander @ 196 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Ithilmar Barding
Battle Banner [80]

1 Elf Steed @ [0] Pts

20 First SpearElves @ 269 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard Bearer; Champion
Lion Standard [25]

10 Archers @ 120 Pts
Longbow

10 Archers @ 120 Pts
Longbow

6 Dragon Princes @ 207 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Standard; Ithilmar Barding; Champion
Banner of Ellyrion [15]

18 Swordmasters @ 308 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Champion
Banner of Sorcery [50]

5 Shadow Warriors @ 75 Pts
Longbow; Light Armour

Casting Pool: 9

Dispel Pool: 5

Models in Army: 86

Total Army Cost: 2400

Po zmianach wygląda to tak. Jednak nie starcza punktów na konika dla arcymaga, ale uważam że chyba lepiej zostawić go pieszego. Może zawsze z odziałem zająć jakiś domek.
Oczywiście że z Bretonią gra się ciężko, ale da sie wygrać tak jak mówi Kosa. Z Bretonią grałem więcej razy niż z pozostałymi armiami, przegrywałem za każdym razem, dlatego bo popełniałem błąd w kluczowym momencie, a przeciwnicy nie wybaczali błędów. Trzeba po prostu uważnie grać i ważyć każdy swój ruch.
Zresztą ta rozpiska nie musi wygrywać ze wszystkimi.
A jak ty byś zagrał z Bretonią Belanerze? Wystawił samą kawalerie? Nie zrobisz drugiej Bretonii z HE. Trzeba sobie radzić tym co HE mają lepsze, czyli magia i strzelanie.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Belaner7 pisze:Oj kosa bujasz w obłokach,shahadowsi niewiadomo czy będą mieli aż tak super wystawienie,6 z metalu ci nigdy całej lancy nieochaczy,bo 1 wystarczy by bolca puknąć,zresztą,pograj z bretką i sam zobaczysz.
wiesz, grałem z nią sporo, wielerazy dostałem, wiele razy wygrałem i nie robi na mnie aż takiego wrażenia jak moze kiedyś, mi ręce nie opadają jak ja widze, przeciez to gra :roll:
Belaner7 pisze: A co do tego miscasu to to tak skomętuje:
Niema sęsu żywić się lenkiem że będziemy mieli pecha,i grać wg tego że powiemy,,niezaszarżuje tego bolca rydwanem bo wyżuce 1 impakt i 1 na ranienie,góra też nic niezrobi,a on zadaje 2 rany,przegrywam i uciekam 18 cali chacząc 2 moje oddziały którym zadam 6 impaktów.....''
Bo wówczas się dojdzie do paranoi jakiejś
nierozumiem Cię? Raz piszesz tak, a raz całkiem inaczej. Własnie Ty dochodzisz do paranoji patrząc na bretke :roll:
Gdyz chyba wg. Ciebie granie z Bretką to jest mniej wiecej tak jak ten nieszczęsny rydwan.

Zreszta jak Rogas słusznie zauważył, co zrobi Bretka jak ten arcymag wejdzie do domku ze spearelfami chociażby? Wtedy elfiki jż jadą na zwycięstwo.
Czy masz jakieś kompleksy z tą breta czy co? każdy ma z nią przejebane, ale nie przesadzaj...

@Rogas:

zamien jednych łuczników na silverów koniecznie, nawet możesz dwa opddzaiły silverów wsadzić, chyba tak byłoby jeszcze lepiej, ale to już jak uważasz, ale jedna piątka helmików to mus :P
F.N.

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Rogas pisze: A jak ty byś zagrał z Bretonią Belanerze? Wystawił samą kawalerie? Nie zrobisz drugiej Bretonii z HE. Trzeba sobie radzić tym co HE mają lepsze, czyli magia i strzelanie.
może nie jestem Belaner ale odpowiem :). Ja na bretkę wystawiam samą kawalerię i raz wygrałem 16:4 raz 12:8. rozpa to coś w tym rodzaju (teraz mam nową koncepcję więc nie wiem ile pts to zajmie):

Lord na smoku z 4+warda i stubornem +lanca i inne takie rzeczy
BSB ze szmatką +d6 na koniku
jakiś kolo na czelendże na koniku (1+ sava z przerzutem, SOM, te sprawy)
10-11 DP z banner of ellyrion (ten baner jest wg mnie boski)
10 SH z war banner
2x5 SH z muzykiem
4-5 czariotów
może jacyś shadowsi (zamiast jednego czariota)
2-4 bolty
0-2 orły

Mówię tu oczywiście o takiej bretce na samych lancach i jednym dużym oddziale pegazów (ale 3 małe to też nie problem, nawet mniejszy). A taktyka? Oczywista: zaczynamy, podjeżdżamy wszystkim (no może coś z shadowami lub orłami i smokiem cos kminimy) na 7,5 cala przez co przeciwnik nie szarżuje. Teraz są trzy możliwości - przeciwnik stoi (smok, orły, czarioty szarżują), leci trochę do przodu = jest wymanewrowany (raczej mam małe pole do popisu jeśli nie szrażuje), lub się cofa co jest ewidentną głupotą. Może nie jest to tak różowo jak pisze, ale zawsze jest się szybszym i mocniejszym.

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Ja tylko nieśmiało zapytam: czemu właśnie 18 SM? Masz zamiar tam trzymać magów nawet jak coś podjedzie?
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

A ja jestem Belaner i odpowiem
Na bretke to 4x4 albo smok i spólka,ale napewno rospisek jest więcej niż jedna.
A domki domkami,myślisz że dostaniesz go w super-hiper miejscu tak że wszędzie będzie zasięg z czarów?a może nawet go niebędze w twojej strefie rozstawienia lub okolicy?
Kosa
To ty paranoizujesz(tylko że naodwrót niż rydwan),pisząc takie rzeczy że shadowsami będzie fajnie i odchaczamy 3 lance,super.
A pozatym tą bretkę to tylko naprzykład podałem,a problem jest jeszcze ze WE(tremana jak załatwisz gdy scrolli jest 4?Albo ),TK(wykopią ci się skorpiony,co z nimi,a dotego strzelania od cholery),Skav(w sumie to samo tylko magia jest gorsza jeżeli sami niepowybuchają magicy),bestie(ambusz,i hordy stworów,1 na 5+ rzucone impatky na rydwanie i już kloc conajmniej zatrzymany)lizze(klocki vs ostrzał salamandr i skinki?)
Ale jak się upierasz przy tej rospisce,to trudno graj,ale 1 łucznicy na silverów musowo

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Belaner7 pisze: A pozatym tą bretkę to tylko naprzykład podałem,a problem jest jeszcze ze WE(tremana jak załatwisz gdy scrolli jest 4?Albo ),TK(wykopią ci się skorpiony,co z nimi,a dotego strzelania od cholery),Skav(w sumie to samo tylko magia jest gorsza jeżeli sami niepowybuchają magicy),bestie(ambusz,i hordy stworów,1 na 5+ rzucone impatky na rydwanie i już kloc conajmniej zatrzymany)lizze(klocki vs ostrzał salamandr i skinki?)

i kto tu paranoizuje? :roll:

to po cholere grać HE ajk od wszystkiego dostaja w dupe?
Acha i jako przeciwnik to nie jest tylko Bretka.
Spoko, ja wole to niż 4x4, graj tym. Smok ujdzie w tłoku, ale nie na wszystko, a ta rozpa tutaj jest uniwersalna i jest nad czym kminić.

Powodzenia w dalszej grze hajami, bedize Ci potrzebne, bo przecież ta armia od wszystkiego dostaje w dupe...

A co do SW, nie przenos dyskusji o nich tutaj, bo oni kosztują 75pkt a rozpa jest na 2400 i służą do zgołą innego celu niż odginanie szarż nimi
F.N.

ODPOWIEDZ