CS by Furion ODSŁONA DRUGA

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ale Pasiak ma rację. Z WE wychodzi jakis mało grywalny potworek.
DE też dostają w dupę, jako armia opierająca się przede wszystkim na corach.
Cory w układzie 3,2,1 i speciale 2,1,1 strasznie ograniczają inwencję w skladaniu rozpisek, szczególnie w przypadku licznych i tanich punktowo armii. Zawsze wychodzi to samo - 90% armii będzie miało ten sam układ jednostek core (DE przykładowo 3xDR, 2xharpie, kusznicy) WE (2xdriady, 2x łucznicy). Ten CS promuje tylko jeden, najmocniejszy mimo przycięć, standard.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

90% armii będzie miało ten sam układ jednostek core
Nie zgadzam się 90% armi będzie miało ten sam układ najmocniejszych jednostek Core. Niezapominajmy o jednostkach core które nie podlegają tym ograniczeniom.

Zresztą, to trochę takie gadanie jak by teraz było inaczej...
Pasiak pisze:Ty sobie jaja robisz furion?
Nie wiem, nie znam się na WE. Musiałbym trochę ogarnąć tę rozpiskę, potem można myśleć o jakiejś walce. Nie będę się wypowiadał na temat zasadności i siły tej rozpiski, bo Ty się znasz na tym lepiej. I nie gadaj bzdur, że w swoich wardancerów wpuszczasz czołg czy jakiś jego substytut - na takiej zasadzie to każda jednostka jest słaba.

To co mnie śmieszy, to fakt, że każy gracz ma inną wizję jedynej słusznej, najmocniejszej i najbardziej standardowej rozpiski na ten CS :-)

Dla protego przykładu, Ty mówisz, że Waywachers to plewy do pierwszego firebolla, z kolei Scimitar uważa ich za sensowny rare.

Wśród graczy VC absolutnie to samo zjawisko występuje :-) śmiem twierdzić, że tak jest dla każej armii.

Pasiaku - jestem naprawdę otwarty na propozycje. Uważam jednak, że WE z 3+2 Core praktycznie nic nie tracą, a tracić coś powinny, choć odrobinę - to silna armia. Wiem, że mogę się mylić - proszę, przekonaj mnie że tak jest, dla dobra PGA i graczy WE.

pozdrawaim
Furion

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jankiel pisze: Cory w układzie 3,2,1 i speciale 2,1,1 strasznie ograniczają inwencję w skladaniu rozpisek, szczególnie w przypadku licznych i tanich punktowo armii. Zawsze wychodzi to samo - 90% armii będzie miało ten sam układ jednostek core (DE przykładowo 3xDR, 2xharpie, kusznicy) WE (2xdriady, 2x łucznicy). Ten CS promuje tylko jeden, najmocniejszy mimo przycięć, standard.
a bez CSa cokolwiek w tej kwestii sie zmienia?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

thurion pisze:
Jankiel pisze: Cory w układzie 3,2,1 i speciale 2,1,1 strasznie ograniczają inwencję w skladaniu rozpisek, szczególnie w przypadku licznych i tanich punktowo armii. Zawsze wychodzi to samo - 90% armii będzie miało ten sam układ jednostek core (DE przykładowo 3xDR, 2xharpie, kusznicy) WE (2xdriady, 2x łucznicy). Ten CS promuje tylko jeden, najmocniejszy mimo przycięć, standard.
a bez CSa cokolwiek w tej kwestii sie zmienia?
Hehe, dokładnie to samo pomyślałem :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Tak. Bez CS mogłem sobie wystawić 2xkuszników, 2xDR, 2xharpie. W specialach dwa rydwany i dwa oddziały shades czy dwa oddziały COK. Teraz jestem skazany na kombinację 2xharpie 3xDR, bo szybkie jednostki w tak podatnej na ostrzał armii musze mieć, a nie mam żadnej innej możliwości.
O&G jak wezmą 2x10 arrer boyzów, to już nie mogą wziąć 2xwilków i 2xpająków. Jak bym wziął WE, to nie mogę wziąć 2xtancerzy i 2xwildów tylko muszę mieć w rozpisce przeglad wszystkich jednostek z armybooka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze:Tak. Bez CS mogłem sobie wystawić 2xkuszników, 2xDR, 2xharpie. W specialach dwa rydwany i dwa oddziały shades czy dwa oddziały COK. Teraz jestem skazany na kombinację 2xharpie 3xDR, bo szybkie jednostki w tak podatnej na ostrzał armii musze mieć, a nie mam żadnej innej możliwości.
O&G jak wezmą 2x10 arrer boyzów, to już nie mogą wziąć 2xwilków i 2xpająków. Jak bym wziął WE, to nie mogę wziąć 2xtancerzy i 2xwildów tylko muszę mieć w rozpisce przeglad wszystkich jednostek z armybooka.
w demonach moglbym sobie wziasc 2x horrory, 2x furie, 2x demonetki a tak jestem skazany na bloodletterow... w warriorach chetnie bym sobie wzial 2x rycerzy + 2x dogry a tak jestem skazany na cos innego... czego figurek nawet nie posiadam, wybacz Jankielu ale z takim podejsciem nie stworzy sie zadnego systemu :) zreszta i tak te wszystkie moge, moglbym itp sa czysto hipotetyczne bo i tak wiadomo co w danej armii sie znajduje...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

edit: zły pmysł napisałem.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, o 09:55 przez Furion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Jankielu, to są ricochety niestety. Warriorów i tak możesz wystawić 6 oddziałów. Wystaw 2x warriorów, 1x DR, 2x kusze, 3x harpie. Pamiętaj, że reszta ma ograniczone strzelanie, magie, czolgi itp więc wszystko nie wchodzi.

Marudzisz na zasadzie 'ten cs jest chujowy, bo nie moge 4 RBT wystawić"
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Furion pisze: Przecież to, co napisałeś to legalna kombinacja...
no co ty :P ja tych slotow jakos nigdy nie rozumialem...

zawsze myslalem ze jest slot na 3 i slot na 2 + pojedyncze, skoro demony nie maja potrojnego to dodatkowy slot podwojny oznacza 2 + 2+ pojedyncze...

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Furion pisze:...
Hmm... Jankielu podsunąłęś mi pewien pomysł... Narazie go tylko tutaj wrzucę, komentarze mile widziane - ja nad nim jeszcze nie myślałem.
Ogólnie - ograniczenia ETC co do core - są OK. (Trochę skinków brak - wystarczy zrobić wyjątek).
Twoje manewry ze slotami core - niepotrzebne.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

thurion pisze:

zawsze myslalem ze jest slot na 3 i slot na 2 + pojedyncze, skoro demony nie maja potrojnego to dodatkowy slot podwojny oznacza 2 + 2+ pojedyncze...
cs pisze:- Corowa, niestrzelająca piechota Rank&File nie zajmuje żadnych slotów - nie ma żadnyh ograniczeń co do jej wystawiania

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

thurion pisze:

Ale core`owa rankowa piechota się nie liczy. Więc mozesz mieć 2x horrory, 2x furie, 4x demonetki, 3x plagusy i 3x lettery ;)
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

WE na 2313:

highborn, netlingi, hail, stone of crystal mere
bsb, amaranthine brooch, biting blade
magik, 2xDS
magik, DS, divination orb

10 lukow, muzyk
10 lukow, muzyk
9 driad
8 driad
5 gladow, muzyk

6 wildow, war banner
6 wildow
8 tancerzy, champ, muzyk
3 treekiny

drzewo
orzelek

i jak mi ktos powie, ze w realiach CSa to jest niegrywalne, to wypada sie tylko z politowaniem usmiechnac... w porownaniu z rozpiska Lesnika na normalne limited zmiany sa kosmetyczne :wink:

btw, ciekawi mnie jedna rzecz - Pasiak i Scimi krzycza, ze WE na CSa nie da sie zlozyc sensownej rozpiski, a na strefowym forum wiekszosc sie zastanawia czy przypadkiem WE nie sa za mocne na CSie :lol2:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

zreszta i tak te wszystkie moge, moglbym itp sa czysto hipotetyczne bo i tak wiadomo co w danej armii sie znajduje...
W moich rozpach zawsze jest coś innego. A teraz będzie to samo, co u reszty.
Wystaw 2x warriorów, 1x DR, 2x kusze, 3x harpie.
Nie mogę 3xharpii :P
Marudzisz na zasadzie 'ten cs jest chujowy, bo nie moge 4 RBT wystawić"
Marudzę, że muszę wystawiać to, co wszyscy. Że wszystkie rozpiski będą do siebie bardzo podobne - ten CS zwyczajnie zabija kreatywność. Mnie osobiście mało obchodzi fakt, że 70% graczy i tak kopiuje rozpiski i gra "standardami". Ja tego nie robię i dlatego sobie marudzę.
Ogólnie - ograniczenia ETC co do core - są OK. (Trochę skinków brak - wystarczy zrobić wyjątek).
Twoje manewry ze slotami core - niepotrzebne
Dokładnie tak samo uważam.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

imo sensowna rozpiska

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Gobos pisze:...
chyba czegos gobos niezrozumiales...

to nie jest zle ale skonfrontuj to z dwarfami, imperium, skavenami itp... mowie szczerze ze treekiny sa slabe i wg mnie nie na turniejowe gry... za wolne i malo manewrowalne... duzy biegacz? niestety na 7 za bardzo latwo go zdjac [ na 6 sam gralem na nim] GR tylko do specyficznych rozpisek, 6 widow za drodzy do zadan ktore dla nich mam... bsb nigdy nie uzywam i dlaczego mam zaczac?nie chce miec rozpiski jak kazdy a na tym sie skonczy...
mam miec jedyna sluszna rozpiske?
o to chodzi?

zreszta dlaczego rankowa niestrzelajaca piechota nie jest ograniczona slotami??? w takiej sytuacji WE na starcie staja na straconej pozycji z braku takowej a skavy sa praktycznie nieciete...

Furion.
WE sporo traca juz nawet na tych ograniczeniach.
moje malo bo mam zbalasnowana rozpiske i niezbyt przegieta.
ale gram ostatnio na 3*wildzi 3 lucznicy i 3 driady...do tego duzy mag i maly jako antymagia z drzwcem i bez 2 erki... na euro mialem 2 wildzi i 2 wardanerzy [1 jako matecznk drugi do walki] juz tutaj tego nie zrobie i nie mow prosze ze niedopuszcze do siebie tanka czy innej pierdoly bo nieraz sie po prostu nie da... szczegolnie jak trzymasz tam wszystko...
waye sa fajne ale nie dla mnie i nie w tej ilosci... zreszta idac tym tokiem rozumowania mozemy znalzc kogos kto uwielbia treekiny czy bez eterali nie wyobraza sobie gry a GR to podstawowa jego jednostka ale na obecne realia [nawet pociete tym CS-em] sa niegrywalne
3+2 szczegolnie na 2313 i tak jest obcieciem...
na ciecie erek i specjali oraz niepowtarzanie hereosow mowie ok ale ciecie corow mija sie z celem...

zreszta wszystkie argumenty juz padly Furion naprawde wszystkie i nie ma sensu ich powtarzac... zrobisz jak uwazasz jednak fajnie by bylo zeby i WE mialy szanse na podium a nie byly skazane gdzies na srodku stawki...

i nie biadole a mowie jak jest i wiem jak to sie skonczy...
zreszta skoro WE byly od razu tak przegiete to ile masterow wygraly?
z tego co pamietam to JJ swoj kapelusz oszczedzil...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

To ja mam pomysł. Ograniczmy wszystkie armie a WE zostawmy w spokoju i nie róbmy żadnych cięć. Aaaa i niech ich ward jest na 3+ (w koncu działa tylko na niemagiczne)

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

bigpasiak pisze:
Gobos pisze:...
chyba czegos gobos niezrozumiales...

to nie jest zle ale skonfrontuj to z dwarfami, imperium, skavenami itp... mowie szczerze ze treekiny sa slabe i wg mnie nie na turniejowe gry... za wolne i malo manewrowalne... duzy biegacz? niestety na 7 za bardzo latwo go zdjac [ na 6 sam gralem na nim] GR tylko do specyficznych rozpisek, 6 widow za drodzy do zadan ktore dla nich mam... bsb nigdy nie uzywam i dlaczego mam zaczac?nie chce miec rozpiski jak kazdy a na tym sie skonczy...
mam miec jedyna sluszna rozpiske?
o to chodzi?
latwo zdjac lorda? toz on caly czas siedzi w tancerzach... :?
to co napisalem to jest tylko przyklad, majacy udowodnic ze da sie zlozyc grywalna rozpiske WE. jestem pewien, ze to nie jest jedyna mozliwosc zlozenia...
bigpasiak pisze: zreszta dlaczego rankowa niestrzelajaca piechota nie jest ograniczona slotami??? w takiej sytuacji WE na starcie staja na straconej pozycji z braku takowej a skavy sa praktycznie nieciete...
juz pisalem jak skavy sa pociete... nie bede sie powtarzal. choc w sumie, powinno byc ograniczenie do max 2 ratlingow... do 3 nic nie daje, bo i tak nikt nie wystawia wiecej
Jankiel pisze: Marudzę, że muszę wystawiać to, co wszyscy. Że wszystkie rozpiski będą do siebie bardzo podobne - ten CS zwyczajnie zabija kreatywność.
moge sie zalozyc, ze moja i twoja rozpiska DE pod PGA beda sie roznic, i to nie detalami :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

rozpa Furiona pachnie warzywniakiem ;)

a tak poważniej - tak jak Pasiak napisał - Gobos i Furion nie rozumiecie tej jednej rzeczy, co pokazuje twoja "jedyna słuszna rozpa" Gobos. Dałeś warzywnego lorda za kupę punktów, który i tak nic nie zdziała (już prędzej się biegacz by opłacił, ale w tej mizerii jeśli idzie o liczebność armii, to nie ma gdzie go pochować. Dałeś Treemana i Treekiny - kosztują one masę punktów i dzięki temu rozpa się domyka. A ja pisałem, że nie miałbym ochoty wystawiać tych jednostek (szczególnie Treemana), bo uważam, że ich czas przeminął. Dla takich dwarfickich klop z ogniem, czy imperium, a nawet skaveńskich jezzeili, te jednostki to nic innego jak free-frag i to wart prawie 500 pkt.
Ja wolałem już wystawiać orła (lub 2) + Waye, ale nie w liczbie 8-10, ale góra 6. Trzeba wypośrodkować cenę jednostki to możliwości. Co z tego, że to aż 8-10 potencjalnych KB w jakąś jazdę, lodra itp. - nie uda ci się rzaden, albo wywardują to i już masz 200 pkt. w plecy od zwykłego zionięcia czy pocisku magicznego.
Moja koncepcja WE opierała się na maksowaniu Corów, w specialach brania tylko szybkich jednostek jak Wildy, ew. jedni tancerze, by chronić magów. Było to coś innego, orginalnego w stosunku do innych WE. Pasiak też zwykle miał coś nowatorskiego w stosunku do innych rozp. GR są do wystawienia w mojej koncepcji, ale już w liczbie 2 co najmniej. Same GRy w liczbie 1 to o kant d... .
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

to daj jakas propozycje zmian do CSa, oprocz "dajcie mi wystawic wiecej core'ow bo mi sie nalezy i juz"

mozliwosc wziecia dodatkowego cora kosztem slotu herosa, rara czy speca... nie wiem.
moja propozycja - WE nie maja slotu potrojnego, za to maja 3 podwojne. przegiec nie bedzie, a jak ktos chce to moze jeszcze zdublowac glade'ow :D

a tak w ogole, to uwazam ze hail tez powinien zajmowac jakis slot...

ODPOWIEDZ