CS by Furion ODSŁONA DRUGA
ja to wogóle bym obcioł wszystko, zostawić tylko zwykłych herosów(max 2), 1 rare (jeżeli zajmuje więcej niż 50 pts to jeszcze herosa zjada), 1 special, 2 cory wszystko różne musi być, max 2 kości PD można użyć. Przedmioty magiczne tylko common itemy
to jest na 2K oczywiście
wtedy nie będzie przegięć !
to jest na 2K oczywiście
wtedy nie będzie przegięć !
No właśnie i tu pojawia się problem. W pewnym stopniu CS narzuca nam wystawianie jednostek, których normalnie nie wystawiamy lub nie wystawiamy w takich a nie innych ilościach.
Scimi napisał, że czas Treemana i Treekinów przeminął aczkolwiek tych drugich praktycznie nie widziałem na stole
Każdy gracz ma swoją wizję i koncepcję gry a narzucanie mu przez obcięcia, banowanie lub kij wie co kompozycji armii jest IMO błędem.
Ludzie mamy 7ed i takie a nie inne zasady oraz armie... jak Wam nie pasi to zróbcie sobie przerwę, zajmijcie się czymś innym a nie ciśnieniowaniem, bo to żale, płacze i inne rzeczy już mnie nudzą.
Fakt można spróbować zbalansować armie ale nie przez cięcia przedmiotów, corów, specjali czy kij wie czego.
Ja sensownego sposobu nie widzę, bo zawsze ktoś będzie mniej lub bardziej poszkodowany...
Jedne armie CS rusza inne wręcz przeciwnie. Najgorsze jest to, że taki CS może przyczynić się do tego, że będę musiał Ja lub ktoś inny kupić nowe figsy, których nie chcę wystawić a muszę - a chyba każdy wie jak się gra czymś czego nie lubimy...
Scimi napisał, że czas Treemana i Treekinów przeminął aczkolwiek tych drugich praktycznie nie widziałem na stole
Każdy gracz ma swoją wizję i koncepcję gry a narzucanie mu przez obcięcia, banowanie lub kij wie co kompozycji armii jest IMO błędem.
Ludzie mamy 7ed i takie a nie inne zasady oraz armie... jak Wam nie pasi to zróbcie sobie przerwę, zajmijcie się czymś innym a nie ciśnieniowaniem, bo to żale, płacze i inne rzeczy już mnie nudzą.
Fakt można spróbować zbalansować armie ale nie przez cięcia przedmiotów, corów, specjali czy kij wie czego.
Ja sensownego sposobu nie widzę, bo zawsze ktoś będzie mniej lub bardziej poszkodowany...
Jedne armie CS rusza inne wręcz przeciwnie. Najgorsze jest to, że taki CS może przyczynić się do tego, że będę musiał Ja lub ktoś inny kupić nowe figsy, których nie chcę wystawić a muszę - a chyba każdy wie jak się gra czymś czego nie lubimy...
-
- Chuck Norris
Ojej srasznie mi zal ludzi, ktorzy kupili sobie 4 oddzialy psow khorna i teraz nie beda ich mogli wytawiac na turniejach organizowanych na comp scora...
Zapewne bedzie nadal duzo mastrow na zwykle limited. Ja na razie z nich zrezygnuje...
Zapewne bedzie nadal duzo mastrow na zwykle limited. Ja na razie z nich zrezygnuje...
Tylko widzisz, ja grałem wcześniej chaosem - i w grach z IMP czy WE, HE nerwicy dostawałem.trikk pisze:Przestań grać vc albo demonami i się z tobą zgodzę
Imperium na 70 strzelcach i taktyka rzutu na trafienie, zranienie i później magia a dalej działa...
WE - nie piję do każdego gracza ale ale siedzenie w lesie magami czy to większością jednostek, magia, strzelanie itd... no i teleport bohaterow....
HE - książka i walenie czarów - później dobijanie strzelaniem.... SM z bannerem w lesie i ponad 800pkt w bohaterach masakryczna taktyka...
Trikk - owszem mam VC
No i nie wiem, czemu napisałeś przestań grać VC lub DL...
-
- Chuck Norris
Nie wiem czy widziales wyniki ostatnich masterow.No i nie wiem, czemu napisałeś przestań grać VC lub DL...
No tak - ale są ludzie, którzy mają do WE niemal wszystko i nagle każe im się dokupić Eternali i Warhawki ekstratwardochleb pisze:Ojej srasznie mi zal ludzi, ktorzy kupili sobie 4 oddzialy psow khorna i teraz nie beda ich mogli wytawiac na turniejach organizowanych na comp scora...
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Gram WE i nie widzę w tym problemu, szczególnie, że np. 2ch drzewców nie mam... A "mniej" użyteczne oddziały w końcu znają miejsce w moich rozpiskach.Scimitar pisze:No tak - ale są ludzie, którzy mają do WE niemal wszystko i nagle każe im się dokupić Eternali i Warhawki ekstratwardochleb pisze:Ojej srasznie mi zal ludzi, ktorzy kupili sobie 4 oddzialy psow khorna i teraz nie beda ich mogli wytawiac na turniejach organizowanych na comp scora...
Najbardziej boli brak potrójnego slotu i WE. Nadal nie wiem dlaczego tak, no ale ok...
Moim zdaniem nie poważne podejście do tematu. Jak każdy powie: ja już mam to co potrzebuje i więcej nic nie kupię,zmieniajcie inne armie a nie moją, to całe plany zmian można olać.
Nie wypowiadam się o poprawności merytorycznej proponowanych, zmian bo nie mam tak dużego doświadczenia jak osoby które się tym zajmują tylko o podejściu.
Osobiści uważam że nigdy nie będzie idealnie równo chyba że CS będzie na zasadzie gramy tylko imperium itp. Organizatorzy mogą przyjmować dowolne ograniczenia na swoich turniejach i nie ma co krytykować jednej z propozycji. Jak komuś nie leży to jedzie na inny turniej. Z drugiej strony o porównywalności wyników z poszczególnych turniejów, przy tak daleko idących zmianach można zapomnieć. Lepiej już chyba przyjąć odgórne zasady nawet nie zbalansowane, niż się brać za przeróbki ala koncert życzeń, bo umówmy się na rozwiązanie idealne nie ma szans.
Nie wypowiadam się o poprawności merytorycznej proponowanych, zmian bo nie mam tak dużego doświadczenia jak osoby które się tym zajmują tylko o podejściu.
Osobiści uważam że nigdy nie będzie idealnie równo chyba że CS będzie na zasadzie gramy tylko imperium itp. Organizatorzy mogą przyjmować dowolne ograniczenia na swoich turniejach i nie ma co krytykować jednej z propozycji. Jak komuś nie leży to jedzie na inny turniej. Z drugiej strony o porównywalności wyników z poszczególnych turniejów, przy tak daleko idących zmianach można zapomnieć. Lepiej już chyba przyjąć odgórne zasady nawet nie zbalansowane, niż się brać za przeróbki ala koncert życzeń, bo umówmy się na rozwiązanie idealne nie ma szans.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, o 17:35 przez hypnotic, łącznie zmieniany 1 raz.
A wcześniej nie znajdowały ?? Ja Treekiny i Warhawki na masterach wystawiałem, grałem też często na nich bez Treemana, tym bardziej dwóch i co do dwóch pierwszych to potwierdziłem w praktyce, że plewne są, a co do tego ostatniego, to wiadomo, że przeciw pewnym armiom stoi w lesie całą grę.Piotras pisze:Gram WE i nie widzę w tym problemu, szczególnie, że np. 2ch drzewców nie mam... A "mniej" użyteczne oddziały w końcu znają miejsce w moich rozpiskach.Scimitar pisze:No tak - ale są ludzie, którzy mają do WE niemal wszystko i nagle każe im się dokupić Eternali i Warhawki ekstratwardochleb pisze:Ojej srasznie mi zal ludzi, ktorzy kupili sobie 4 oddzialy psow khorna i teraz nie beda ich mogli wytawiac na turniejach organizowanych na comp scora...
Draconis - FOR EVER !!!
Wiesz - co innego jak masz np. demony a w nich tylko pieski, horrory i parę fiendów i furii, a co innego jakbyś miał do tej armii niemal wszsytko i w wyniku pocięcia musiałbyś se dokupić jeszcze bloodletterów - najlepiej w sporej liczbie (choć tutaj na szczęście aż tak źle raczej nie jest). Bo chyba jest coś nie tak z tym CSem, jeśli niektórzy nie mogą wziąć notabene klimatycznych rozpisek, bo CS je przycina na równi z tymi giętymi.hypnotic pisze:Moim zdaniem nie poważne podejście do tematu. Jak każdy powie: ja już mam to co potrzebuje i więcej nic nie kupię,zmieniajcie inne armie a nie moją, to całe plany zmian można olać.
Osobiści uważam że nigdy nie będzie idealnie równo chyba że CS będzie na zasadzie gramy tylko imperium itp. Organizatorzy mogą przyjmować dowolne ograniczenia na swoich turniejach i nikt nikogo nie zmusza żeby grał akurat u nich. Jak komuś nie leży to jedzie na inny turniej. Z drugiej strony o porównywalności wyników z poszczególnych turniejów, przy tak daleko idących zmianach można zapomnieć. Lepiej już chyba przyjąć odgórne zasady nawet nie zbalansowane niż się brać za przeróbki ala koncert życzeń, bo umówmy się na rozwiązanie idealne nie ma szans.
Myślę, że sensowniejszym krokiem byłoby pójście w stronę cięcia konkretnych jednostek tak jak paru itemów, a nie wrzucać do jednego worka warhawki, treekiny, czy slayerów na równi z pieskami khorna. A to robi ten CS.
Przykład:
- nie wystawię armii WE na samych forest spiritach (driady, treekiny, wildy, treeman)
- nie wystawię Demonów jako armii jednego boga (od biedy khorne, ale musiałbym wrzucać całą masę bloodletterów, żeby dopchać punkty)
i pewnie po głębszej analizie by się znalazło parę podobnych kwiatków.
Tak więc to do rozważenia dla Furiona, bo jakbym miał sam coś sam proponować, to w ogóle w inną stronę bym poszedł.
Draconis - FOR EVER !!!
- Jan z Czarnolasu
- Mudżahedin
Ja już na pierwszej stronie zauważyłem, że ten CS strasznie krepuje i niejako wymusza schematy. Imo wynikają z tego dwa problemy:
a) większość graczy i tak jedzie na schematach więc po prostu zmienią jeden schemat na inny - problem tutaj jest brak dodatkowych i pomalowanych modeli. Łatwo powiedzeć, że wystarczy wystawić orzełka, glade ridersów, treekiny czy bloodlettersów i demonetki. Gorzej, że mało kto ich ma ! wątpię by ludzie zaczeli takie modele kupować i malować dla jednego CSa. .. jednego mastera (przynajmniej na razie).
b) Z kolei dla graczy nie lubiących schematów, mających dużo ludzików, wystawiających różne rzeczy, problem jest tego rodzaju że są skrępowani. Mnie cieszy nowy kodeks DE ze względu na fantastyczną ilość kombinacji, a ten CS tnie je hurtem.
Dlatego osobiście jestem raczej za projektem, który mam nadzieję Barb dopcha do końca mimo wściekłego oporu kół reakcyjnych w LS. . . (i poza nią).
a) większość graczy i tak jedzie na schematach więc po prostu zmienią jeden schemat na inny - problem tutaj jest brak dodatkowych i pomalowanych modeli. Łatwo powiedzeć, że wystarczy wystawić orzełka, glade ridersów, treekiny czy bloodlettersów i demonetki. Gorzej, że mało kto ich ma ! wątpię by ludzie zaczeli takie modele kupować i malować dla jednego CSa. .. jednego mastera (przynajmniej na razie).
b) Z kolei dla graczy nie lubiących schematów, mających dużo ludzików, wystawiających różne rzeczy, problem jest tego rodzaju że są skrępowani. Mnie cieszy nowy kodeks DE ze względu na fantastyczną ilość kombinacji, a ten CS tnie je hurtem.
Dlatego osobiście jestem raczej za projektem, który mam nadzieję Barb dopcha do końca mimo wściekłego oporu kół reakcyjnych w LS. . . (i poza nią).
jedyna jednostka ktora nie pojawila sie u mnie na masterach to treekiny bo sie nie nadawaly... dla funu mozna sobie pograc ale nie przeciw zmasowanej magii czy ostrzalowi bo pamietajcie ze WE to nie jest jakas super ofensywna armii ale wyposrodkowane pomiedzy ofensem a defensem...
niektore jednostki po prostu nie maja zycia na turach... to tyle.
nie mam pretensji jak juz napisalem do CS ale zeby byl on rowny i bez ciecia podstaw... jak juz mowilem 3+2 wogole nie dotyka czesci armii a mnie juz tak. nie tniesz corowej niestrzelajacej piechoty bo? uderzy to np w VC bo nie beda mogly wystawic 4 *szkiele? zrob 2+2 na KAZDEGO cora i dla KAZDEGO to wtedy pogadamy co z tego wyjdzie...
sorry gobo nie zauwazylem ze to nie biegacz... w tym wypadku to juz warzywo totalne jest...
dajcie sobie luz skladajac na sile rozpiski dla WE... dajcie mi podstawy jakie maja inne armie i bede mogl rownorzednie grac a nie stosowac ulubiona taktyke czesci graczy "znajdz mnie w lesie lub sobie daruj..." chyba dobrze wiecie ze nie gram w ten sposob nawet z silniejszym przeciwnikiem... i nie chce byc zmuszony do tego...
ps. hypnotic jest jeden problem bo ten CS aspiruje do krajowego ograniczenia na wszystkich turniejach i bycia na rowni z limited i to juz jest problem...
nie mam pretensji jak juz napisalem do CS ale zeby byl on rowny i bez ciecia podstaw... jak juz mowilem 3+2 wogole nie dotyka czesci armii a mnie juz tak. nie tniesz corowej niestrzelajacej piechoty bo? uderzy to np w VC bo nie beda mogly wystawic 4 *szkiele? zrob 2+2 na KAZDEGO cora i dla KAZDEGO to wtedy pogadamy co z tego wyjdzie...
sorry gobo nie zauwazylem ze to nie biegacz... w tym wypadku to juz warzywo totalne jest...
dajcie sobie luz skladajac na sile rozpiski dla WE... dajcie mi podstawy jakie maja inne armie i bede mogl rownorzednie grac a nie stosowac ulubiona taktyke czesci graczy "znajdz mnie w lesie lub sobie daruj..." chyba dobrze wiecie ze nie gram w ten sposob nawet z silniejszym przeciwnikiem... i nie chce byc zmuszony do tego...
ps. hypnotic jest jeden problem bo ten CS aspiruje do krajowego ograniczenia na wszystkich turniejach i bycia na rowni z limited i to juz jest problem...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
bigpasiak pisze:jedyna jednostka ktora nie pojawila sie u mnie na masterach to treekiny bo sie nie nadawaly... dla funu mozna sobie pograc ale nie przeciw zmasowanej magii czy ostrzalowi bo pamietajcie ze WE to nie jest jakas super ofensywna armii ale wyposrodkowane pomiedzy ofensem a defensem...
podpisuję się pod tym
Draconis - FOR EVER !!!
wiekszosc armii dotyka. te, ktorych nie dotyka, dotykaja inne restrykcje... ciebie nie boli ograniczenie rarow, speciali ani magii... nie moze byc tak, ze jedna z armii, i to, umowmy sie, raczej z tej gornej polki, da sie przepchnac przez CSa bez zadnych strat...bigpasiak pisze: nie mam pretensji jak juz napisalem do CS ale zeby byl on rowny i bez ciecia podstaw... jak juz mowilem 3+2 wogole nie dotyka czesci armii a mnie juz tak.
4 szkiele to zadne przegiecie, przy obcietej magii... obciecie zwyklej piechty sprawiloby, ze czesc armii stalaby sie rzeczywiscie niewystawialna... jak chocby orki czy skaveny.bigpasiak pisze: nie tniesz corowej niestrzelajacej piechoty bo? uderzy to np w VC bo nie beda mogly wystawic 4 *szkiele? zrob 2+2 na KAZDEGO cora i dla KAZDEGO to wtedy pogadamy co z tego wyjdzie...
kwestia gustu. najlepsi gracze WE w wielkopolsce graja zazwyczaj wlasnie takim highbornembigpasiak pisze: sorry gobo nie zauwazylem ze to nie biegacz... w tym wypadku to juz warzywo totalne jest...
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
To nie jest temat o zasadności CSa, tylko o jego kształcie - uprzejmie proszę o nieciągnięcie tego tematu.
Proszę również aby przestać postować o tym, jak to CS ogranicza kreatywność i zmusza do jednego słusznego standardu. Zainteresowanych tym temat odsyłam do przeczytania tego tematu oraz do Army Buildera / Armybook'ów.
Proszę natomiast o więcej wypowiedzi odnośnie ograniczeń WE: co o nich obecnie myślicie, co byście zmienili.
Poza tym - wszelkie sensowne sugestie mile widziane. Jeżeli ktoś chce napisać coś w stylu Manfreda - to niech sobie idzie i gra dalej swoimi demonami / wampirami póki większość nie pójdzie po rozum do głowy i nie wprowadzi ograniczeń (w jakimkolwiek kształcie)
pozdrawiam
Furion
Proszę również aby przestać postować o tym, jak to CS ogranicza kreatywność i zmusza do jednego słusznego standardu. Zainteresowanych tym temat odsyłam do przeczytania tego tematu oraz do Army Buildera / Armybook'ów.
Proszę natomiast o więcej wypowiedzi odnośnie ograniczeń WE: co o nich obecnie myślicie, co byście zmienili.
Poza tym - wszelkie sensowne sugestie mile widziane. Jeżeli ktoś chce napisać coś w stylu Manfreda - to niech sobie idzie i gra dalej swoimi demonami / wampirami póki większość nie pójdzie po rozum do głowy i nie wprowadzi ograniczeń (w jakimkolwiek kształcie)
pozdrawiam
Furion
jak pisalem wczesniej - dodatkowy slot podwojny, jakies ograniczenie haila...Furion pisze:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
To ja o czymś innym niż WE i Demony
Mój "życiowy" problem to Beasts of Chaos.
Postuluję nastepujący zapis w Furionowym CS:
Bests of Chaos: nie dotyczą żadne ograniczenia restrykcyjne, za wyjątkiem magii
Argumenty: tam już naprawdę nie ma czym grać Po utrąceniu cora, nawet 4 ambuszy nie założę W bestiach po stracie jednostek, praktycznie gra sam core i minosy. Magię można przyciąc, czemu nie, po równo, ale resztę, darujcie! Chciałem wziąć bezsensowne bestie na PGA, ale nie aż tak ukrócone ...
Co Wy na to / co Pan na to Panie Furion?
Mój "życiowy" problem to Beasts of Chaos.
Postuluję nastepujący zapis w Furionowym CS:
Bests of Chaos: nie dotyczą żadne ograniczenia restrykcyjne, za wyjątkiem magii
Argumenty: tam już naprawdę nie ma czym grać Po utrąceniu cora, nawet 4 ambuszy nie założę W bestiach po stracie jednostek, praktycznie gra sam core i minosy. Magię można przyciąc, czemu nie, po równo, ale resztę, darujcie! Chciałem wziąć bezsensowne bestie na PGA, ale nie aż tak ukrócone ...
Co Wy na to / co Pan na to Panie Furion?