CS by Furion ODSŁONA DRUGA
jezzaile chyba sa obciete slotami...albo 2x gutterzy albo 2x jezzaile... albo masz wiekszy power na defensy albo masz wiekszy power na ofensy...Malal pisze:Ja bym a propo skavenow obcial jakos jezzaile i ratlingi. Oraz ograniczyl slevy
ratlingi fakt IMO powinny byc max 2
slavy to samo co harpie, czyli tylko w slocie podwojnym
pzdr
Proszę nie szukać w tym pytaniu jakiejś ukrytej złośliwości; prosta odpowiedź będzie wystarczająca.Malal pisze:Ja bym a propo skavenow obcial jakos jezzaile i ratlingi. Oraz ograniczyl slevy
Mówisz na serio, czy robisz jakiś spamożart? Pytam poważnie.
Panowie, bez przesady. Thurion ma rację, już jezzy i gutterzy są wystarczająco przycięci. A co do ratlingów i slejvów. CS ma usensownić grę, a nie wywalić wszystko to co ma jakiekolwiek zastsowanie. Nie porównujmy użyteczności harpii i slavów!! Slajvy fajne, ale bez przesady. Trzy ratlingi zamiast dwóch nie zmieniają losu bitwythurion pisze:jezzaile chyba sa obciete slotami...albo 2x gutterzy albo 2x jezzaile... albo masz wiekszy power na defensy albo masz wiekszy power na ofensy...Malal pisze:Ja bym a propo skavenow obcial jakos jezzaile i ratlingi. Oraz ograniczyl slevy
ratlingi fakt IMO powinny byc max 2
slavy to samo co harpie, czyli tylko w slocie podwojnym
pzdr
Będę Nudny
Wolność dla Bestii (od CSa)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, o 19:52 przez Bombaj, łącznie zmieniany 1 raz.
jesli bestie jeszcze nie maja takiego dopisku, to jest to chyba przeoczenie
i zgadzam sie z ograniczeniem ratlingow do max 2
i zgadzam sie z ograniczeniem ratlingow do max 2
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
slavy też jakoś ograniczyć - bo jednak legiony slavów z Ld 10 to nie jest fajna rzecz.
Starczy jak będą zajmować sloty odpowiednie. No i coś wykminić z kombem Seer + 2 elektryków, może wzięcie seera kosztuje slot hero, albo jakiś inny - rare np.
Starczy jak będą zajmować sloty odpowiednie. No i coś wykminić z kombem Seer + 2 elektryków, może wzięcie seera kosztuje slot hero, albo jakiś inny - rare np.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
ad1. dlaczego uwazasz ze nie dotyka mnie obcicie specjali czy erek? czytasz chociaz co ja wlasciwie pisalem? bo z tego co piszesz to raczej nie... i zeby nie bylo, ja ie gram jak wszyscy i nie kopjuje rozpisek a sam ukladam wzory.Gobos pisze: wiekszosc armii dotyka. te, ktorych nie dotyka, dotykaja inne restrykcje... ciebie nie boli ograniczenie rarow, speciali ani magii... nie moze byc tak, ze jedna z armii, i to, umowmy sie, raczej z tej gornej polki, da sie przepchnac przez CSa bez zadnych strat...
4 szkiele to zadne przegiecie, przy obcietej magii... obciecie zwyklej piechty sprawiloby, ze czesc armii stalaby sie rzeczywiscie niewystawialna... jak chocby orki czy skaveny.
kwestia gustu. najlepsi gracze WE w wielkopolsce graja zazwyczaj wlasnie takim highbornem
ad2 no cos ty... musialyby wystawiac jednostki ktore sa cienkie? niewystawialne? albo lepiej... duuuuze klocki tego co potrzebuja? no to mi przykro ale wlasnie tak jest w WE...! moze dla Ciebie nie sa przegiete te klocuszki ale ja ich nawet dobrze nie zmiekcze bo mam tylko 2 unity lucznikow co przy chociaz 2-3 udanych wskrzeszeniach wszystko wraca a Ty ratlingi, jezaile, warpcannona i magie a ja nie... moja magia supportuje a nie zabija i co Ty na to?
ad3. bez obrazy ale jak im idzie poza Wielkopolska? bo chyba zauwazylem ich absencje na masterach na gornych stolach... to nie jest zlosliwosc ale tak to widze...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
IMHO są już ograniczone przez mainstay'e.Scimitar pisze:slavy też jakoś ograniczyć - bo jednak legiony slavów z Ld 10 to nie jest fajna rzecz.
IMO to błąd - dzięki temu w corach skaveny nie są w ogóle pocięte, co uważam, za pewną niesprawiedliwość. Bo co tnie twój CS skavenom w corach ?? że wezmą sobie 3x nightrunnerów + 2x globadierzy (którzy to i tak właściwie służą tylko do podnoszenia ilości punktów wystawienia) ?? Dodasz jeden zapisek, że slavy w skavenach muszą się stosować do podziału na sloty (pomimo, że są niestrzelającą piechotą) i po problemie - trochę to przytnie wspomniane 3 jednostki (slavy, globadierów oraz nightów)Furion pisze:IMHO są już ograniczone przez mainstay'e.Scimitar pisze:slavy też jakoś ograniczyć - bo jednak legiony slavów z Ld 10 to nie jest fajna rzecz.
A co z kombem seer + mały elektryk x2 ?? do tego zwykle jest jeszcze storm banner. Imo wyciągasz 3x duży piorun bez kłopotu, ew. 2x duży, 1x mały + bound
Draconis - FOR EVER !!!
ad1. obciecie rarow cie nie dotyka - wszystkie 3 sa grywalne, dodatkowo masz dow, w tym armate jak strasznie sie boisz czolgow masz 2 b. dobre spece, pozostale faktycznie srednie... ale wiele innych armii ma podobnie.bigpasiak pisze:ad1. dlaczego uwazasz ze nie dotyka mnie obcicie specjali czy erek? czytasz chociaz co ja wlasciwie pisalem? bo z tego co piszesz to raczej nie... i zeby nie bylo, ja ie gram jak wszyscy i nie kopjuje rozpisek a sam ukladam wzory.Gobos pisze: wiekszosc armii dotyka. te, ktorych nie dotyka, dotykaja inne restrykcje... ciebie nie boli ograniczenie rarow, speciali ani magii... nie moze byc tak, ze jedna z armii, i to, umowmy sie, raczej z tej gornej polki, da sie przepchnac przez CSa bez zadnych strat...
4 szkiele to zadne przegiecie, przy obcietej magii... obciecie zwyklej piechty sprawiloby, ze czesc armii stalaby sie rzeczywiscie niewystawialna... jak chocby orki czy skaveny.
kwestia gustu. najlepsi gracze WE w wielkopolsce graja zazwyczaj wlasnie takim highbornem
ad2 no cos ty... musialyby wystawiac jednostki ktore sa cienkie? niewystawialne? albo lepiej... duuuuze klocki tego co potrzebuja? no to mi przykro ale wlasnie tak jest w WE...! moze dla Ciebie nie sa przegiete te klocuszki ale ja ich nawet dobrze nie zmiekcze bo mam tylko 2 unity lucznikow co przy chociaz 2-3 udanych wskrzeszeniach wszystko wraca a Ty ratlingi, jezaile, warpcannona i magie a ja nie... moja magia supportuje a nie zabija i co Ty na to?
ad3. bez obrazy ale jak im idzie poza Wielkopolska? bo chyba zauwazylem ich absencje na masterach na gornych stolach... to nie jest zlosliwosc ale tak to widze...
ad2. sprobuj zrobic sensowna rozpiske skavenow wliczajac clanraty i slavy w limit corow... 2-3x clanraty, 2x slavy, 1 night runnerzy... i tyle z sensownych corow co do wampirzych klocuszkow, spokojnie mozesz je objechac i zalozyc kanapke... a wildzi spokojnie moga ich wciagac od frontu.
ad3. bez obrazy ale mogles nie dostrzec grajac na dalszych
anyway:
http://www.adeon.livenet.pl/individual.php?Id=1321
http://www.adeon.livenet.pl/individual.php?Id=1888
i jeszcze od siebie - zgadzam sie, ze jest troche klopot z tymi WE. nie tniemy - sa za mocne, przycinamy - ograniczamy kombinacje w rozpiskach. moze zamiast przerzucac sie argumentami zaproponujesz jakis konsensus? dla wspolnego dobra
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
No ok i ?? wiele armii ma parę grywalnych rarów i speców - czego to ma dowodzić ??Gobos pisze: ad1. obciecie rarow cie nie dotyka - wszystkie 3 sa grywalne, dodatkowo masz dow, w tym armate jak strasznie sie boisz czolgow masz 2 b. dobre spece, pozostale faktycznie srednie... ale wiele innych armii ma podobnie.
ojej, popłaczmy nad biednymi skavenami (nie dodałeś jeszcze glboadierów)ad2. sprobuj zrobic sensowna rozpiske skavenow wliczajac clanraty i slavy w limit corow... 2-3x clanraty, 2x slavy, 1 night runnerzy... i tyle z sensownych corow
Nie chciałbym być złośliwy, ale odpowiem jednak w stylu odpowiedzi paru poprzedników:
weź sobie 3 klocki clanratów po 40 modeli oraz 2 klocki slavów po 40, night runnerów i globarierów też możesz chyba po 10 wystawić ??
Mając tę perspektywę spójrz na WE teraz. Te mają 2 grywalne cory (driady i GG), natomiast GRy bym dał z (*) - w określonych kombinacjach, które na tym CSie odpadają (czyli chodzi o szał kawalerii).
Tyle teoriico do wampirzych klocuszkow, spokojnie mozesz je objechac i zalozyc kanapke...
Naprawdę ?? Hmm, w ile rund ?? śmiem twierdzić, że dożywiane szkielety spokojnie przetrzymają wildy na długie tury zanim nie dostaną kontry od wraithów, duchów czy czegoś tam - chyba że masz na myśli gołą 10kę szkieletorów, bo takie to wsysają nawet moje DRy.a wildzi spokojnie moga ich wciagac od frontu.
Ja tam z masterów widzę DMP, a jaki to turniej to każdy wie Szacun dla Leśnika za MB.ad3. bez obrazy ale mogles nie dostrzec grajac na dalszych
anyway:
Pasiak zaproponował zostawić to co było bez żadnych dodatkowych obostrzeń. Od siebie mogę dodać: 1 slot potrójny + 1 slot podwójny LUB 3 sloty podwójne - wtedy mamy już większą dowolność, choć i tak jak wspominałem problemem WE jest to, że zmusza się je do brania Treemana, aby wogóle się rozpa domknęła.i jeszcze od siebie - zgadzam sie, ze jest troche klopot z tymi WE. nie tniemy - sa za mocne, przycinamy - ograniczamy kombinacje w rozpiskach. moze zamiast przerzucac sie argumentami zaproponujesz jakis konsensus? dla wspolnego dobra
Draconis - FOR EVER !!!
ad1 dziala nie moge uzywac na 9 na 10 turow...Gobos pisze:ad1. obciecie rarow cie nie dotyka - wszystkie 3 sa grywalne, dodatkowo masz dow, w tym armate jak strasznie sie boisz czolgow masz 2 b. dobre spece, pozostale faktycznie srednie... ale wiele innych armii ma podobnie.bigpasiak pisze:ad1. dlaczego uwazasz ze nie dotyka mnie obcicie specjali czy erek? czytasz chociaz co ja wlasciwie pisalem? bo z tego co piszesz to raczej nie... i zeby nie bylo, ja ie gram jak wszyscy i nie kopjuje rozpisek a sam ukladam wzory.Gobos pisze: wiekszosc armii dotyka. te, ktorych nie dotyka, dotykaja inne restrykcje... ciebie nie boli ograniczenie rarow, speciali ani magii... nie moze byc tak, ze jedna z armii, i to, umowmy sie, raczej z tej gornej polki, da sie przepchnac przez CSa bez zadnych strat...
ad2. sprobuj zrobic sensowna rozpiske skavenow wliczajac clanraty i slavy w limit corow... 2-3x clanraty, 2x slavy, 1 night runnerzy... i tyle z sensownych corow co do wampirzych klocuszkow, spokojnie mozesz je objechac i zalozyc kanapke... a wildzi spokojnie moga ich wciagac od frontu.
ad3. bez obrazy ale mogles nie dostrzec grajac na dalszych
anyway:
i jeszcze od siebie - zgadzam sie, ze jest troche klopot z tymi WE. nie tniemy - sa za mocne, przycinamy - ograniczamy kombinacje w rozpiskach. moze zamiast przerzucac sie argumentami zaproponujesz jakis konsensus? dla wspolnego dobra
spece to max 1 podwojny wiec juz ciekawie... porownanie nieciekawe...
ad2 cos specjalnie dla Ciebie
1 Grey Seer @ 535 Pts
General; Magic Level 4; Skaven Magic
#4 Warpstone Tokens [0]
Twisted Crown of the Horned Rat [50]
Warpstone Charm [25]
Dispel Scroll [25]
1 Screaming Bell @ [200] Pts
19 * Stormvermin @ 290 Pts
Halberd; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Fangleader @ [10] Pts
1 Weapon Team @ [60] Pts
Ratling Gun
1 Warlock Engineer @ 135 Pts
Magic Level 1; Supercharged WP Accumulator; Upgraded Warp-Energy
Condenser; Warp Blades
#1 Warpstone Token [0]
Dispel Scroll [25]
Storm Daemon [25]
1 Warlock Engineer @ 125 Pts
Magic Level 1; Supercharged WP Accumulator; Upgraded Warp-Energy
Condenser; Warp Blades
#1 Warpstone Token [0]
Warpscroll [30]
Warpstone Token [10]
1 Chieftain @ 149 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Storm Banner [75]
29 Clanrats @ 235 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Clawleader @ [10] Pts
1 Weapon Team @ [60] Pts
Ratling Gun
29 Clanrats @ 235 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Clawleader @ [10] Pts
1 Weapon Team @ [60] Pts
Ratling Gun
21 Clanrat Slaves @ 46 Pts
Musician
22 Clanrat Slaves @ 48 Pts
Musician
6 Night Runners @ 30 Pts
2 Poison Wind Globadiers @ 20 Pts
Poison Wind Globe
5 Gutter Runners Tunnelling Team @ 85 Pts
Tunnelling Team; 2ndWeapon; Poisoned Hand Weapons
7 Warplock Jezzail teams @ 140 Pts
Jezzail; Pavise
7 Warplock Jezzail teams @ 140 Pts
Jezzail; Pavise
1 Warp-lightning Warp Cannon @ 100 Pts
Warp Lightning Cannon Misfires
zle? nie wydaje nie sie... nie musisz wszystkich kostek uzywac zawsze...
dalej to chyba zapominamy o reszcie armii? wrighty, BK, wargulf herosi magia? zreszta skoro to takie proste to czemu VC sa takie mocne?
ad 3 niechce m sie tego ciagnac ale przypomnij mi na ktorym masterze byli wyzej odemnie? oczywiscie jak bylem... mam spore zaleglosci turniejowe ale obiecuje nadrobic i deklaruje challenge kazdemu WE ktorego wskarzesz
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
co do dziala - na PGA na bank bedzie dozwolone.
co do rozpiski skavenow - moge odpowiedziec dokladnie to samo co ty na moja rozpe WE
czyli moze nawet grywalne, ale kompletnie nie moj styl...
co do rozpiski skavenow - moge odpowiedziec dokladnie to samo co ty na moja rozpe WE
czyli moze nawet grywalne, ale kompletnie nie moj styl...
mi tez sie nie chce ciagnac, wiec ostatnie zdanie w tej kwestii - nie twierdze ze sa to gracze na jakims kosmicznym poziomie, ale potrafia grac, i to niezle, wiec moze ten highborn nie jest taki do konca warzywnybigpasiak pisze: ad 3 niechce m sie tego ciagnac ale przypomnij mi na ktorym masterze byli wyzej odemnie? oczywiscie jak bylem... mam spore zaleglosci turniejowe ale obiecuje nadrobic i deklaruje challenge kazdemu WE ktorego wskarzesz
Przyciągnie te parę ataków czy strzał, więc przydać się przyda - szkoda, że kosztuje ponad 200 pkt. - to tak jakby armia była na 2100 a nie 2300Gobos pisze: mi tez sie nie chce ciagnac, wiec ostatnie zdanie w tej kwestii - nie twierdze ze sa to gracze na jakims kosmicznym poziomie, ale potrafia grac, i to niezle, wiec moze ten highborn nie jest taki do konca warzywny
Draconis - FOR EVER !!!
Nie, nie będzie...Gobos pisze:co do dziala - na PGA na bank bedzie dozwolone.
niestety taki lord obecnie jest slaby...Gobos pisze:...
wypala hode i to wszystko... o przepraszam daje 10 ld i teraz to wszystko...
nigdy nie twierdzilem ze Ci gracze sa slabsi czy cokolwiek w tym guscie twierdze ze ta kombinacja jest mocno srednia...
w obenej dobie DL czy VC nawet przycietych tym CS-em...
a cannona nie bede mogl miec z czego tez ubolewam
Abandoned
Abandoned
tu akurat pudło, moze ciezko Ci zrozumiec ze ten CS moze sie niepodobac równiez osobom nie grajacym demonami lub VC.Furion pisze: Poza tym - wszelkie sensowne sugestie mile widziane. Jeżeli ktoś chce napisać coś w stylu Manfreda - to niech sobie idzie i gra dalej swoimi demonami / wampirami póki większość nie pójdzie po rozum do głowy i nie wprowadzi ograniczeń (w jakimkolwiek kształcie)
mi sie niepodoba, na prawde zabija kreatywnosc.
(choc moje HE przeslizguja sie przez niego całkiem dobrze )
Jesli problemem sa demony i VC to utnijmy tylko demony i VC, jesli problemem sa 2 czołgi to utnijmy czolgi... itd
Tak jak pisałem w pierwszym temacie tego CS - tworzysz najpierw ogolne restrykcje a potem do tego mnostwo wyjatków - nie lepiej zrobic to na odwrót ? (tzn szczegołowe restrykcje)
pozdrawiam
Pomysł Gobosa z 3x2core dla WE IMO dobry. Na obecnym CS spróbowałem ułożyć coś takiego:
Wild Rider Highborn 345pts
Great Stag
Oaken Armour
Annoyence of netlings
Horn of the Asrai
Noble
Batlle standard 130pts
Asyendi's Bane
Hail of doom arrow
Spelllsinger 140pts
Dispel scroll
Dispel scrol
Spellsinger 140pts
Dispel scroll
Dispel scroll
Rare:
Great Eagle 50pts
Waywatchersx6 144pts
Special:
Warhawks riders x3 120pts
Wild riders x6 War Banner 199pts
Wild riders x6 Standard 174pts
Wardancers x8 Musician 151pts
Core (i tu robi się dziwnie)
Glade guards x11 Musician 138pts
Glade guards x12 Musician 150pts
Dryads x10 120pts
Dryads x10 120pts
Glade Riders x5 Musician 129pts
Takie możliwe do grania moim zdaniem chociaż zmieniłbym te ograniczenia core, dwa pomysły:
1) Gobosa - trzy sloty podwójne
2) Mój - slot potrójny nie może być zajmowany przez glade guards reszta bez zmian.
Wild Rider Highborn 345pts
Great Stag
Oaken Armour
Annoyence of netlings
Horn of the Asrai
Noble
Batlle standard 130pts
Asyendi's Bane
Hail of doom arrow
Spelllsinger 140pts
Dispel scroll
Dispel scrol
Spellsinger 140pts
Dispel scroll
Dispel scroll
Rare:
Great Eagle 50pts
Waywatchersx6 144pts
Special:
Warhawks riders x3 120pts
Wild riders x6 War Banner 199pts
Wild riders x6 Standard 174pts
Wardancers x8 Musician 151pts
Core (i tu robi się dziwnie)
Glade guards x11 Musician 138pts
Glade guards x12 Musician 150pts
Dryads x10 120pts
Dryads x10 120pts
Glade Riders x5 Musician 129pts
Takie możliwe do grania moim zdaniem chociaż zmieniłbym te ograniczenia core, dwa pomysły:
1) Gobosa - trzy sloty podwójne
2) Mój - slot potrójny nie może być zajmowany przez glade guards reszta bez zmian.
OK Furion, szybkie pytania, odnosnie samej koncepcji Twojego CSa:
1. Skoro celem CS jest balansowanie poprzez scinanie to czemu np.: Bretonnia nie moze wystawic 2x trebuchet w armii "klimatycznej" chlopskiej (dublowanie rara)?
2. Czy masz zamiar robic CS szczegolowego dla kazdej armii uwzgledniajac wyjatki, czy tez raczej bedziesz forsowal idee zasad ogolnych dla wszystkich?
No i chcialbym poznac Twoja opinie na temat turniejow. Pozwoli to lepiej zrozumiec punkt widzenia i sama koncepcje CSa jako takiego.
3. Czy moglbys zdefiniowac "turniej warhammera"? Jaki jest cel, zalozenie?
1. Skoro celem CS jest balansowanie poprzez scinanie to czemu np.: Bretonnia nie moze wystawic 2x trebuchet w armii "klimatycznej" chlopskiej (dublowanie rara)?
2. Czy masz zamiar robic CS szczegolowego dla kazdej armii uwzgledniajac wyjatki, czy tez raczej bedziesz forsowal idee zasad ogolnych dla wszystkich?
No i chcialbym poznac Twoja opinie na temat turniejow. Pozwoli to lepiej zrozumiec punkt widzenia i sama koncepcje CSa jako takiego.
3. Czy moglbys zdefiniowac "turniej warhammera"? Jaki jest cel, zalozenie?