VC 1250 na ldz
VC 1250 na ldz
1250 Pts - Vampire Counts Army
1 Vampire @ 190 Pts
General; Magic Level 1; Necromancy; Great Weapon; Heavy armour
The Martialle: Avatar of Death [20]
Helm of Commandment [30]
Enchanted Shield [15]
The Courtly: Walking Death [25]
20 Skeleton Warriors @ 234 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Skeleton Captain @ [8] Pts
20 Zombies @ 88 Pts
Standard
8 Black Knights @ 302 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of Hellfire [10]
1 Hell Knight @ [16] Pts
9 Skeletal steed @ [0] Pts
1 Wight King @ 145 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Heavy armour; Shield
Sword of Kings [25]
1 Skeletal steed @ [0] Pts
4 Cairn Wraiths @ 200 Pts
Great Weapon
5 Dire Wolves @ 40 Pts
5 Dire Wolves @ 40 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 66
Total Army Cost: 1239
poprzednia rozpa wylądowała w koszu;) Jak widac nie sa takiej przejebane Wampiry ktore wsysają wszystko co stanie im na drodze;)Magia ograniczona do minimum,w zasadzie jedynie na wskrzeszenia z jednej kosci.
1 Vampire @ 190 Pts
General; Magic Level 1; Necromancy; Great Weapon; Heavy armour
The Martialle: Avatar of Death [20]
Helm of Commandment [30]
Enchanted Shield [15]
The Courtly: Walking Death [25]
20 Skeleton Warriors @ 234 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Skeleton Captain @ [8] Pts
20 Zombies @ 88 Pts
Standard
8 Black Knights @ 302 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of Hellfire [10]
1 Hell Knight @ [16] Pts
9 Skeletal steed @ [0] Pts
1 Wight King @ 145 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Heavy armour; Shield
Sword of Kings [25]
1 Skeletal steed @ [0] Pts
4 Cairn Wraiths @ 200 Pts
Great Weapon
5 Dire Wolves @ 40 Pts
5 Dire Wolves @ 40 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 66
Total Army Cost: 1239
poprzednia rozpa wylądowała w koszu;) Jak widac nie sa takiej przejebane Wampiry ktore wsysają wszystko co stanie im na drodze;)Magia ograniczona do minimum,w zasadzie jedynie na wskrzeszenia z jednej kosci.
Banshee... Wstaw banshee
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
- 4 karabiny
- Beast from the East
Generał szczerze mówiąc trochę z dupy. Jakiej broni masz zamiar na nim używać?
a no, wstaw banshee (nie zauważyłem) ;] Genereł jest dobrze złożony bo może wyciągnąć 2+ save albo może mieć S7 na rydwany.Z tym banner of hellfire mam przykre doświadczenia grając z HE, chodzi o DP
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, o 20:11 przez Drwal, łącznie zmieniany 1 raz.
- 4 karabiny
- Beast from the East
Ad drwal. Bzdura z 2+ sejvem nie może mieć siły 7. I właśnie dlatego z dupy złożony. Jak wybierzesz hand weapon to wtedy od strzelania masz tylko o jeden lepszy sejv, w kombacie identyczny. A do walki i tak nie będzie szedł. Pod te unity Master of Black Arts na chama leczyć wszystko z jednej 4 razy lub z 2 dwa razy.
- 4 karabiny
- Beast from the East
No właśnie o to chodzi, że nie może bo zgodnie z uściśleniami deklarujesz przed turniejem jakiej broni używasz. Czyli jak wybiera dwuręka nie ma Enchanted Shield, jak używa hw i schield(może wtedy mieć ES) to sejwa ma tylko na strzelanie lepszego o jeden, bo w kombacie wychodzi na to samo Enchanted Shield i zwykły shield.Drwal pisze:Źle mnie chyba zrozumiałeś. Słowo "oraz" odnosiło się do tego, że albo/albo, oznaczało po prostu 2 różne możliwości, z której 1 można używać.
Kolega zapewne bedzie używać Hw + shield, ale podczas szarży zawsze sie GW przyda
Hmm, trochę nie grałem, ale właśnie przejrzałem uściślenia sędziowskie i nie mogę takiego zapisu znaleźć... Jakby on tam był, to prosiłbym bardzo o numerek, cobym mógł znaleźć i się doszkolić4 karabiny pisze:No właśnie o to chodzi, że nie może bo zgodnie z uściśleniami deklarujesz przed turniejem jakiej broni używasz. Czyli jak wybiera dwuręka nie ma Enchanted Shield, jak używa hw i schield(może wtedy mieć ES) to sejwa ma tylko na strzelanie lepszego o jeden, bo w kombacie wychodzi na to samo Enchanted Shield i zwykły shield.Drwal pisze:Źle mnie chyba zrozumiałeś. Słowo "oraz" odnosiło się do tego, że albo/albo, oznaczało po prostu 2 różne możliwości, z której 1 można używać.
Kolega zapewne bedzie używać Hw + shield, ale podczas szarży zawsze sie GW przyda
"Zakłada się, że wszyscy żołnierze i wszystkie Postacie dysponują jakąś bronią ręczną, jak miecze, topory, pałki, maczugi i im podobne, Dodatkowo, niektórzy żołnierze mogą być wyposażeni w inną broń, taką jak włócznia, kopia czy halabarda. Na początku pierwszej tury walki jednostka taka może dokonać wyboru, której broni będzie używać (całą jednostka musi zdecydować się na taką samą broń, ale Postacie wybierają swą broń oddzielnie). Niezależnie od tego, na jaką broń zdecyduje się jednostka, to będzie musiała ją używać do końca walki."No właśnie o to chodzi, że nie może bo zgodnie z uściśleniami deklarujesz przed turniejem jakiej broni używasz. Czyli jak wybiera dwuręka nie ma Enchanted Shield, jak używa hw i schield(może wtedy mieć ES) to sejwa ma tylko na strzelanie lepszego o jeden, bo w kombacie wychodzi na to samo Enchanted Shield i zwykły shield.
Podręcznik z zasadami str. 54 "Broń a jednostki" drugi akapit.
Nawet jeżeli jest takie uściślenie, to należałoby je wywalić, gdyż w oczywisty sposób łamie zasady.
- 4 karabiny
- Beast from the East
Jest Mając ES nie masz bonusu w combacie + 1, za walke HW i Shieldem, więc wychodzi na jedno. Mając Avatar of Death przed turem wybierasz: Albo dwuręk i HA(wtedy nie masz tarczy), albo SH, HA i Hand Weapon. Stronka Barba o uściśleniach.
Także albo podasz mi numer uściślenia, względnie stronę w uściśleniach, albo nie mamy o czym rozmawiać...tomekjar pisze:...
Hmm, trochę nie grałem, ale właśnie przejrzałem uściślenia sędziowskie i nie mogę takiego zapisu znaleźć... Jakby on tam był, to prosiłbym bardzo o numerek, cobym mógł znaleźć i się doszkolić
na banszi mi nie starczy punktow a wole miec te kilka atakow wiecej ,bo z rzutami na ld to roznie bywa;)
banner of hellfire...wsadzilem zeby likwidowal regenke i mogl polykac jakies eteryki.Wiem ,ze na DP oni nie przejda,ale walka z HE to juz jest zupelnie inna bajka przy takich zasadach jak beda na turnieju w ldz,bo moja magia tam praktycznie nie istnieje...
a co do samego generala...napisze wiecej jak odpoczne,bo jestem narazie troche zmęczony a widze ,ze czeka mnie dluzczy wywód;]
banner of hellfire...wsadzilem zeby likwidowal regenke i mogl polykac jakies eteryki.Wiem ,ze na DP oni nie przejda,ale walka z HE to juz jest zupelnie inna bajka przy takich zasadach jak beda na turnieju w ldz,bo moja magia tam praktycznie nie istnieje...
a co do samego generala...napisze wiecej jak odpoczne,bo jestem narazie troche zmęczony a widze ,ze czeka mnie dluzczy wywód;]
Tak przy okazji: masz +1 do AS z racji posiadania Hand Weapon + Enchanted Shield. Patrz FAQ GW...4 karabiny pisze:Jest Mając ES nie masz bonusu w combacie + 1, za walke HW i Shieldem, więc wychodzi na jedno. ...
- 4 karabiny
- Beast from the East
Własnie o tym piszę Po co ci ES skoro masz bonus + 1 do sejva, a jak masz ES to ten bonus tracisz.tomekjar pisze:Tak przy okazji: masz +1 do AS z racji posiadania Hand Weapon + Enchanted Shield. Patrz FAQ GW...4 karabiny pisze:Jest Mając ES nie masz bonusu w combacie + 1, za walke HW i Shieldem, więc wychodzi na jedno. ...
Co do uściśleń Przeczytaj sobie uważnie aktualizację odnośnie VC misiaczku
http://strony.aster.pl/barbaros/
Ależ od razu trzeba było zaznaczyć, że to zapis dotyczący VC, oczywiście misiaczek szybko go znalazł i jasnym jest, że masz rację. Ale ogólnie mając HW, Shield, GW mogę na początku walki wybrać HW + Shield, albo GW i nie ma obowiązku trzymania w łapce tego samego przez cały turniej.4 karabiny pisze:Własnie o tym piszę Po co ci ES skoro masz bonus + 1 do sejva, a jak masz ES to ten bonus tracisz.tomekjar pisze:Tak przy okazji: masz +1 do AS z racji posiadania Hand Weapon + Enchanted Shield. Patrz FAQ GW...4 karabiny pisze:Jest Mając ES nie masz bonusu w combacie + 1, za walke HW i Shieldem, więc wychodzi na jedno. ...
Co do uściśleń Przeczytaj sobie uważnie aktualizację odnośnie VC misiaczku
http://strony.aster.pl/barbaros/
Co do Enchanted Shield: Nie tracisz bonusu za HW & Shield podczas używania Enchanted Shielda. Jest to w FAQ GW do Rulebooka. Czyli mając model z Enchanted Shieldem, HW i HA masz na piechotę AS 2+ (oczywiście wyłącznie przeciwko atakom z przodu, przeciwko innym 3+)
- 4 karabiny
- Beast from the East
A tego to ja na przykład nie wiedziałem wydawało mi się , że tracisz bonus. A jak nie to zajebiście zmienia to troszkę moją rozpętomekjar pisze: Co do Enchanted Shield: Nie tracisz bonusu za HW & Shield podczas używania Enchanted Shielda. Jest to w FAQ GW do Rulebooka. Czyli mając model z Enchanted Shieldem, HW i HA masz na piechotę AS 2+ (oczywiście wyłącznie przeciwko atakom z przodu, przeciwko innym 3+)
Heh, aby częściej mi się zdarzały takie dyskusje: używane są prawdziwe argumenty, nie ma jakichś dziwnych spięć i nerwów, no i doszliśmy do porozumienia i każdy się czegoś nauczył.
A co do rozpiski, co bo offtopu nie robić:
Ta banszeta dodatkowa by się naprawdę przydała, bo 4 Wraithy są słabe po prostu... Zwykły koleś do walki wręcz ma szanse ich podziabać, a Magic Missile robią z nich sieczkę... Dlatego albo jakiś Scroll do ich ochrony, albo daj Banshee, coby ona była główną bronią oddziału. Taka moja opinia
A co do rozpiski, co bo offtopu nie robić:
Ta banszeta dodatkowa by się naprawdę przydała, bo 4 Wraithy są słabe po prostu... Zwykły koleś do walki wręcz ma szanse ich podziabać, a Magic Missile robią z nich sieczkę... Dlatego albo jakiś Scroll do ich ochrony, albo daj Banshee, coby ona była główną bronią oddziału. Taka moja opinia