O&G 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

O&G 2250

Post autor: Charki »

Szef na wronie na razie na półeczkę. Miał słaby punkt, czyli mnie przestawiającego go po polu bitwy, w dodatku dawno nie grałem na great szamanie. Oto mój twór:

Savage Orc Great Shaman @ 305 Pts
General; Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa; Warpaint
Skull Wand of Kaloth [40]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
Collar of Zorga [5]
Waaagh! Paint [10]

Black Orc Big Boss @ 165 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Martog's Best Basha [15]
Nibbla's Itty Ring [20]
1 Boar @ [0] Pts

2x Night Goblin Shaman @ 130 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Magic Mushrooms [10]
Magic Mushrooms [10]

20 Savage Boyz @ 210 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; FCG

24 Orc Boyz@ 174 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; FCG

2x 21 Night Goblins @ 117 Pts
Shield; Musician
2 Fanatic @ [50] Pts

12 Orc Arrer Boyz @ 77 Pts

5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Musician

5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Musician

5 Goblin Spider Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician

5 Trolls @ 200 Pts

2x Boar Chariot @ 80 Pts

Rock Lobber @ 75 Pts
Bully

2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully

Doom Diver @ 80 Pts

Total Army Cost: 2248

Szaman oczywiscie do savagy (zestaw sprzetu zapozyczony od Undead'a ) Hydry, vargulfy (i ogolnie undead'y) powinien brac na klate. Demony tez nie maja zbyt wysokiej liderki wiec w dzisiejszych realiach powinien siac poploch na polu bitwy.

BSBek do boyzów.

Troli jest specjalnie 5tka, wystarczy ze co ture robia glupote na 8Ld to przynajmniej unikne paniki jak pierwszy zginie. Dodatkowo wiekszosc rzeczy i tak bedzie sie w stanie dostawic do 5 na raz.

Sa 3 klocki do walki, wsparcie w postaci fastow, rydwanow i fanoli.
Park maszyn ubogi ale powinien wystarczyc, magia tez niczego sobie :)

W razie potrzeby podejdzie pod prawie kazdy CS, ewentualnie magie trzeba bedzie dostosowac.

Daje rade? czy co najwyzej moze jedynie posmyrac ? ;)

Nie wiem czy nie lepiej wogole wywalic night gobliny a za zyskane punktyi savagy i boyzów podpakowac do big unow zeby mieli wiekszego ?

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

Wywaliłbym Trole i Arrer Boyzów. Za te punkty Hoppersi i oddział orków. Dopakowałbym jeszcze NG do 25-30.
To tyle z mojego małego doświadczenia.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Alby ten BSB - nie nauzywa sie pierscionka za bardzo. Wrzucilbym mu effigy jak ma martogsa, a pierscionek na jednego z malych magow.

Ten szaman savage Ci sie sprawdza? Ciezko mi w to uwierzyc ^^ I jeszcze niby masz go trzymac 12 od trolli - slabo :]

No ale fajnie, ze zmiescily Ci sie rydwany i 10 kostek + bound. Za to antymagia kuleje. Zamiast night goblinow wstawilbym upgrade dla boyzow i totem. Jeden klocek sobie zostaw do wypuszczania fanatyka na szarzujacych (znasz na pewno myk z ng ktorzy ida rownolegle z klockiem, a fanola wypuszczaja w bok, jak ktos szarzuje).

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Co do szamana to jeszcze nie testowałem, ostatnio nie mogę znaleźć czasu na bitwę. Gdyby szaman nie był savage tylko zwykłym to i tak pewnie by biegał w dzikusach żeby nie uciec wiec z trollami wychodziło by na to samo. A utrzymanie go 12" od troli nie powinno być problemem, przynajmniej na początku bitwy.

Lubie miec grzyby na malych magach, a jeden DS to byloby zdecydowanie za malo wiec pierscien musi zostac na bsb'ku.

Sprawa totemu do rozważenia ale chyba masz racje żeby go dać kosztem jednych nocników.

Myk z fanolami znam ;]

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

W końcu udało się rozegrać dwa sparingi i zdecydowanie nie jestem zadowolony z wyniku. 20-0 w plecy z DE i 10-10 z imperium na jednym czołgu (co 3 czar nie rzucałem if'ki a miałem 3 stopy :) ) :? .

No cóż.. szkoda, bo armia na stole ładnie się prezentuje i milo zagrać czymś co nie ma 5 slotów w maszynach. Może jeszcze dam jej szansa po lekkich zmianach ale mastera zdecydowanie się tą rozpiską nie wygra.

ODPOWIEDZ