Krajobraz w literaturze ;)
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Krajobraz w literaturze ;)
Mam prośbe do Was. Obiecalem komuś pomóc w pracy na mature z polskiego, ustną.
Temat brzmi: "Krajobraz jako motyw literacki. Przedstaw jego funkcjonowanie w twórczosci pisarzy".
Już wiele mi wylecialo z liceum, ale mi na myśl nasuwają się Sonety Krymskie Mickiewicza jako pierwsze.
Macie jakieś propozycje? Oczywiście nie mogą to być "nudne" pozycje typu Nad Niemnem (choć są bardzo wartosciowe literacko).
Myśle też na Wladcą Pierścieni, jednak nie wiem czy to niezbyt ryzykowne posuniecie, chociaż ja na swojej maturze ustnej mialem ją jako pozycje i sie spodobalo
Dzieki za pomoc. Dla zachety napisze, ze jak ktos sie bedzie ladnie udzielal to stawiam browara tam kiedyś na jakimś turnieju
Temat brzmi: "Krajobraz jako motyw literacki. Przedstaw jego funkcjonowanie w twórczosci pisarzy".
Już wiele mi wylecialo z liceum, ale mi na myśl nasuwają się Sonety Krymskie Mickiewicza jako pierwsze.
Macie jakieś propozycje? Oczywiście nie mogą to być "nudne" pozycje typu Nad Niemnem (choć są bardzo wartosciowe literacko).
Myśle też na Wladcą Pierścieni, jednak nie wiem czy to niezbyt ryzykowne posuniecie, chociaż ja na swojej maturze ustnej mialem ją jako pozycje i sie spodobalo
Dzieki za pomoc. Dla zachety napisze, ze jak ktos sie bedzie ladnie udzielal to stawiam browara tam kiedyś na jakimś turnieju
Jezeli dobrze pamietam to poezja KAcprowicza i Przerwy-Tetmajera (chyba dobrze pamietam nazwiska)mocno ukazywala krajobraz Tatr.
Władce bym sobie odpuścił bo nie wiem dlaczego ale większość polonistów go nie lubi.Myśle też na Wladcą Pierścieni, jednak nie wiem czy to niezbyt ryzykowne posuniecie, chociaż ja na swojej maturze ustnej mialem ją jako pozycje i sie spodobalo Very Happy
A co Kosa panna pisze maturę?
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
wlaśnie z romantyzmem to najmniejszy problem, bo każdy tam pisal o przyrodzie, taka epoka, ale co z resztą?
@Michal, tak Tetmajer pięknie pisal też o przyrodzie. Ogólnie to już dzięki, zaczyna sie cos zapelniąc
@Michal, tak Tetmajer pięknie pisal też o przyrodzie. Ogólnie to już dzięki, zaczyna sie cos zapelniąc
ooo
cos takiego jest potrzebne.
A co powiecie o Sienkiewiczu? W koncu dobrze opisuje krajobrazy w swych dzielach, jednak calkowicie odmiennie od Mickiewicza. Chyba dobry kontrast pomiędzy pozytywizmem i romantyzmem?
heh, tak mi przyszlo na myśl, ze Biblia tez moze być, rajski eden
cos takiego jest potrzebne.
A co powiecie o Sienkiewiczu? W koncu dobrze opisuje krajobrazy w swych dzielach, jednak calkowicie odmiennie od Mickiewicza. Chyba dobry kontrast pomiędzy pozytywizmem i romantyzmem?
heh, tak mi przyszlo na myśl, ze Biblia tez moze być, rajski eden
Biblie odpuść nad Sienkiewiczem się zastanów, ale uważaj bo Sienkiewicz pisał raczej obszerne dzieła
Ale mógłbyś pomyśleć nad "W pustyni i w puszczy" dużo opisów, albo Trylogią a z Mickiewicza to i w Panu Tadeuszu są obszerne opisy przyrody, tak obszerne że aż rzygać się chciało jak się czytało
Ale mógłbyś pomyśleć nad "W pustyni i w puszczy" dużo opisów, albo Trylogią a z Mickiewicza to i w Panu Tadeuszu są obszerne opisy przyrody, tak obszerne że aż rzygać się chciało jak się czytało
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
a ja myśallem, ze Sienkiewicz glownie psial króciutkie nowelki
tylko chodzi o to, ze Sienkiewicz mial oko pozytywisty, o to chodzi, chodzi dalej o epoki literackie.
co do czytania, to ja czytalem wszystko z wielką przyjemnoscia, jednak teraz te rzeczy zostaly wywalone z mózgu na rzecz innych, bardziej skomplikowanych. Dlatego zalozylem ten temat aby sobie przypomnieć co i jak.
A Biblie czemu mozna sobie odpuscić? Jest to dobra pozycja, w końcu to też jest jakaś archaiczna epoka literacka, ob tego mozna nawet zacząć, bo tu chodzi o epoki...
A od P.Tadeusza wole Sonety, są zdecydwoanie barwniejsze, orginalniejsze, mocniejsze. A zapewne P.Tadeusz to będzie obracany w co drugiej pracy, a Sonety są mniej popularne ale zdecydowanie barwniejsze.
tylko chodzi o to, ze Sienkiewicz mial oko pozytywisty, o to chodzi, chodzi dalej o epoki literackie.
co do czytania, to ja czytalem wszystko z wielką przyjemnoscia, jednak teraz te rzeczy zostaly wywalone z mózgu na rzecz innych, bardziej skomplikowanych. Dlatego zalozylem ten temat aby sobie przypomnieć co i jak.
A Biblie czemu mozna sobie odpuscić? Jest to dobra pozycja, w końcu to też jest jakaś archaiczna epoka literacka, ob tego mozna nawet zacząć, bo tu chodzi o epoki...
A od P.Tadeusza wole Sonety, są zdecydwoanie barwniejsze, orginalniejsze, mocniejsze. A zapewne P.Tadeusz to będzie obracany w co drugiej pracy, a Sonety są mniej popularne ale zdecydowanie barwniejsze.
to nie moja matura
dlatego lepiej coś tutaj powiedz, a nie
dlatego lepiej coś tutaj powiedz, a nie
Hmm... może by zmienić nazwę tematu na "Matura na sprzedaż" tez bym swoja zamieścił
nie spamować mi tu.
to jest czysto charytatywna dzialalność, nie odnosze z niej żadnych korzysci materialnych. Wy kapitalisći!
to jest czysto charytatywna dzialalność, nie odnosze z niej żadnych korzysci materialnych. Wy kapitalisći!
"Nad Niemnem" Orzeszkowej...opisami krajobrazu można zwracać po 25 stronach...
Wlaśnie wiem jak wyglada "Nad Niemnem" i chcialbym jej tego oszczędzić hehehe
- Shakin' Dudi
- Masakrator
rzuć ją...wymaga od ciebie zbyt wiele...
heh, nikogo nie msuze rzucać
a pomoc sam oferowalem
a pomoc sam oferowalem
Nijlor pisze:Jeśli w tym klimacie, to także Adam Asnyk, w ogóle poeci romantyczni czerpali natchnienie z piękna natury.
Adam Asnyk był poetą pozytywizmu , a nie chodzi o opis krajobrazu tylko wpły, otaczającego go krajobrazu na twórczość. Myślę ,że Słowacki w Zalach. itp. Można by spróbować wycelować w Kordiana. No i najlepszą epoką w tym senie jest pozytywizm , którym rozinął się realizm i naturalizm.A i jeszcze Byron
I believe in Honour.!
co dwie glowy to nie jedna
bardzo dzięki, już jest tego troszke, a np. w średniowieczu czy w epoce renesansu znacie jakiś autorów?
bardzo dzięki, już jest tego troszke, a np. w średniowieczu czy w epoce renesansu znacie jakiś autorów?