Opinie na temat UPC

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Opinie na temat UPC

Post autor: Christos »

Witam,
mam prośbę do użytkowników/ byłych użytkowników dostępu do sieci (i TV) oferowanego przez UPC, o komentarz w kwestii jakości tego operatora (głównie chodzi o neta, ale opinie o telewizji tez mile widziane).
Przeprowadzam się do nowego lokum i jest to pierwszy poważny dostawca, którego biorę pod uwagę.
Najlepiej jakby ktoś z 3miasta (precyzyjniej - okolice Przymorza) korzystał z UPC i zechciał się wypowiedzieć (ale opinie z całej Polski mile widziane, więc nie zamieszczam na trójmiejskim forum, tylko tutaj).

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
bigees
Mudżahedin

Post autor: bigees »

ja mam chello 1,5 mb i jest ok ;) czasem zdaje sie, jakby cieli troche transfer na torrentach, ale z tego, co poczytalem na roznych forach, to wypada duzo lepiej niz neostrada
przykladowo - najnowsze odcinki prison break z torrenta ciagna sie ok 120-150 kb/s :twisted:
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Ja korzystam z usług internetowych UPC w Szczecinie od roku. Używam łączą 1,5-megowego i jak dotąd nie mam do nich większych zastrzeżeń. Ceny mają niezłe (płacę 84 zł miesięcznie), błyskawicznie instalują i aktywują łącze (u mnie zajęło to około godziny). Jedyne do czego mogę się przyczepić to to, że zdarzają im się (można powiedzieć, że raz na dwa/trzy miesiące) jakieś problemy techniczne co czasami urywa net na kilka godzin (ale z reguły naprawiają to dość szybko). No i czasami są zbyt nadgorliwi, raz zapomniałem zapłacić rachunek, to tydzień po terminie zapłaty zablokowali mi net. Ale jak tylko zapłaciłem rachunek to od razu przywrócili łącze bez żadnych karnych opłat. Ogólnie rzecz biorąc polecam ich jak najbardziej (zwłaszcza jeśli drugim dostępnym dostawcą, jak w moim przypadku, jest Telekompromitacja Polska ;) ).
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

tez mam chello 1,5 Mb.. tylko ze w WaWie.

musze zgodzic sie calkowicie z tym oc napisal Krassus, ogolnie lacze jest dostatecznie szybkie by pracowac i sciagac to co potrzebne.:)
jedyny minus to te przerwy w dostawie netu, ktore sie pojawiaja co jakis czas. naszczescie nie sa az tak strasznie dlugie. O ile nie jest sie uzaleznionym od internetu to jest to bardzo dobry wybor ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
bigees
Mudżahedin

Post autor: bigees »

u mnie wciagu 2 lat korzystania, byla tylko jedna taka przerwa :)
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Zaskocze Was ale do tej pory używałem neostrady i jestem zadowolony. Szczególnie teraz po zmianach (brak limitu transferu i nizsze ceny). Nigdy mi sie nic nie zawieszało (może dlatego że nigdy nie korzystałem z modemu od tepsy - od razu kupiłem sobie routera).
Insza sprawa że do niedawna miałem 256kb/s, ale nigdy nie miałem duzych wymagań (nie ściagam raczej dużych plików).

@Krassus 84zł miesięcznie za samego neta?? Troche dużo. Jaką masz umowe (na czas nieokreslony czy określony)? 1mb w tepsie to teraz 56zł

Ale tepsa w moim przypadku odpada, bo nie zakładam stacjonarnego w ogóle (a bez abonamentu za telefon stacjonarny trzeba płacic "opłate za utrzymanie łącza" w wysokości 36zł)

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Christos pisze: @Krassus 84zł miesięcznie za samego neta?? Troche dużo. Jaką masz umowe (na czas nieokreslony czy określony)? 1mb w tepsie to teraz 56zł
Tak, za samego neta. Akurat teraz umowa przekształci mi się w umowę na czas nieokreślony.

Porównując ceny to pamiętaj o dwóch rzeczach:
-dopłata za utrzymanie łącza (czyli wychodzi z opłatą za net 92 zl)
-fakt, że za właściwie jednak niższą cenę (licząc opłatę za utrzymanie łącza) masz szybsze, bo 1,5-megowe, łącze

Choć nie przeczę, że zauważam, iż 84 zł na dzień dzisiejszy nie jest już ceną okazyjną (choć rok temu, jak zawierałem umowę, taką była).

Z Tepsą "rozwiodłem" się ponad rok temu i to już chyba na dobre. Chyba, że zaskoczą mnie jakąś mega ofertą na bardzo korzystnych warunkach.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Christos - najlepsze zrodlo http://www.chello.pl jesli chodzi o ceny.
za 84 zl (chyba umowa na czas okreslony) jest za 1,5 Mb.
co i tak wyjdzie ci taniej niz jakbys sie podlaczal przez TP 1Mb (56+36 zl).

najtansza wersja chello to 512 Kb za 59 zl.
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Internet 512 + TV -Umowa na 14 miesiecy, pierwsze dwa miechy gratis, nastepne 12 po 86zł, instalacja 2zł w ciągu dwóch dni roboczych. Wygląda mi nieźle.

W pytaniu chodziło mi głównie o jakość. Jak z usterkami właśnie i obsługa klienta.

A i zdaje sie były jakies limity transferu na chello? Czy to prawda? Ponoc je juz zniesli? Zgadza się?

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Christos pisze:Internet 512 + TV -Umowa na 14 miesiecy, pierwsze dwa miechy gratis, nastepne 12 po 86zł, instalacja 2zł w ciągu dwóch dni roboczych. Wygląda mi nieźle.

W pytaniu chodziło mi głównie o jakość. Jak z usterkami właśnie i obsługa klienta.

A i zdaje sie były jakies limity transferu na chello? Czy to prawda? Ponoc je juz zniesli? Zgadza się?

Obsługa jest w porządku, przynajmniej ja nie miałem z nimi żadnych problemów. A instalacja przebiegła naprawdę szybko.

No niestety, limity transferu ciągle są. Nie wiem jak przy 512, przy 1,5-megowym limit wynosi 30 giga.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

UUU własnie doczytałem. Limit transferu przy 512 to 10 giga. Kurde to tepsa juz miała więcej ( a teraz w ogóle nie ma limitów).

Ale dla posiadaczy 1,5mega mam dobra wiadomość
http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=6074

Czyli tylko 512 jest z limitem :(

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

ja mam chello (w Gdyni) i jestem zadowolony, mnie to akurat nie dotyczy bo tyle nie sciagam, ale limity potrafia bolec
telekompromitacja panstwowa od strony technicznej to ludzie nie maja zarzutow, natomiast biurokracja, jakosc obslugi, zaltwianie spraw itp u nich spowodowalo, ze duzo znajomych z nich po prostu zrezygnowalo
pozdr

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

No to akurat wiem. Pracuje dla tepsy (jestem doradcą klienta) ;) Głowny problem z tepsa jest taki, że to moloch z naprawde kiepskim przepływem informacji. Ja jako doradca niejednokrotnie musiałem dzwonić na Błękitna Linie, żeby dowiedzieć się czegoś (ogólnie uczciwy ze mnie kolo i nie lubie ludziom kitu wciskać). A na Błekitnej siedzą ludkowie którzy niewiele więcej ode mnie wiedzą.

ODPOWIEDZ