Podstawki pod regimenty :)
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Podstawki pod regimenty :)
Czyli szybki ,łatwy i przyjemny sposób na podstawki pod regimenty Jak wiadomo figurki (szczególnie duże regimenty) przesuwa się łatwiej ,jeżeli posiadamy Movement Trays Do wykonania podstawek będziemy potrzebować :
-Tekturę (najlepiej 2-3 mm)
-patyczki po lodach (mogą być oczywiście listewki)
-kleje (super glut i wikol)
-Do wykończenia :korek ,bitsy ,trawka ...
Oto foto rzeczy które będziemy potrzebować
Pierwszy etap to oczywiście wycięcie odpowiedniego kawałka kartonu . Pamiętajcie o zostawieniu naddatku na patyczki .Możecie oczywiście zostawić miejsce na wszystkie 4 krawędzie .Ja jednak wole 3 (z tyłu wtedy łatwo dodawać modele) mimo iż cztery wyglądają bardziej estetycznie
Następnie przyklejamy patyczki .Do ich ciecia używam obcążków .Można użyć noża modelarskiego .Klej to oczywiście super glut Podstawki na tym etapie wyglądają następująco :
Następnie szpachlujemy dziury ,które powstały na styku patyczków oraz ścinamy krawędzie (nie jest to konieczne tzn. co kto lubi ) . Przyklejamy kawałki korka czy inne bitsy ,które będą ozdabiać podstawkę .
Kolejny etap to nałożenie wikolu i obsypanie piaskiem . Gdy klej wyschnie nakładamy podkład i malujemy podstawkę dodając na końcu trochę trawki (przyklejanej na wikol)
PODSTAWKA GOTOWA
p.s- Sorry za słabe foty
-Tekturę (najlepiej 2-3 mm)
-patyczki po lodach (mogą być oczywiście listewki)
-kleje (super glut i wikol)
-Do wykończenia :korek ,bitsy ,trawka ...
Oto foto rzeczy które będziemy potrzebować
Pierwszy etap to oczywiście wycięcie odpowiedniego kawałka kartonu . Pamiętajcie o zostawieniu naddatku na patyczki .Możecie oczywiście zostawić miejsce na wszystkie 4 krawędzie .Ja jednak wole 3 (z tyłu wtedy łatwo dodawać modele) mimo iż cztery wyglądają bardziej estetycznie
Następnie przyklejamy patyczki .Do ich ciecia używam obcążków .Można użyć noża modelarskiego .Klej to oczywiście super glut Podstawki na tym etapie wyglądają następująco :
Następnie szpachlujemy dziury ,które powstały na styku patyczków oraz ścinamy krawędzie (nie jest to konieczne tzn. co kto lubi ) . Przyklejamy kawałki korka czy inne bitsy ,które będą ozdabiać podstawkę .
Kolejny etap to nałożenie wikolu i obsypanie piaskiem . Gdy klej wyschnie nakładamy podkład i malujemy podstawkę dodając na końcu trochę trawki (przyklejanej na wikol)
PODSTAWKA GOTOWA
p.s- Sorry za słabe foty
bardzo dobra tektura jest do robienia ramek do fotografii nie wiem jak się to zwie ale świetnie się nadaje gruba i sztywna ledwo co ją można ciąć
Karkonoska Frakcja Fantastyki http://www.kffjelenia.fora.pl
http://www.coolminiornot.com/artist/grahnar
http://www.coolminiornot.com/artist/grahnar
Tektura na szybko- stare zeszyty o twardej okładce
A co do samego tutorialu to bardzo fajny, dobry pomysł z tymi patyczkami.
Ja zawsze ciąłem tekturę na paski i potem przyklejałem do tray'a.
A co do samego tutorialu to bardzo fajny, dobry pomysł z tymi patyczkami.
Ja zawsze ciąłem tekturę na paski i potem przyklejałem do tray'a.
Tekturę można dostać prawie w każdym papierniczym
@Voodoo
Tylko tektura się wygina pod wpływem wikolu a patyczki nie
@Voodoo
Nareszcie ktoś, kto robiąc podstawki pod modele nie paćka równiutkich kółeczek z trawy statycznej, regularnie ułożonych od siebie o wyznaczoną odległość, tylko tak jak powinno być. A toturial bardzo dobry.
Spoko jak w nocy malowałem swojego licza to zobaczyłem ,że mam w bród tych podstawek (i to w różnych stadiach rozwoju) . Wystarczyło tylko cyknąć fotki
Założysz się? Efekt końcowy jest wystarczająco wytrzymały.szczurek pisze:@Voodoo
Jak nie patyczków to równie dobrze możesz użyć wyprasek - wycinasz długość jaka Ci potrzebna, podklejasz glutem i reszta jak w poradniku wyżej. Mnie się to bardzo dobrze sprawdza a w połączeniu z tekturą ze starych zeszytów z liceum wychodzą naprawdę śmieszne koszta w porównaniu z funkcjonalnością.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
kupić metalowe blaszki i zrobić im odpowiednie boki... to jest dopiero funkcjonalne
Tektura może tania i prosta w obróbce, ale poruszanie tych dużych (8 ed.) regimentów po różnych terenach jest o wiele przyjemniejsze gdy ma się wszytko na magnesach.
Tektura może tania i prosta w obróbce, ale poruszanie tych dużych (8 ed.) regimentów po różnych terenach jest o wiele przyjemniejsze gdy ma się wszytko na magnesach.