Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
kelgy
Wałkarz

Post autor: kelgy »

a da sie cos ugrac bez armat?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Bez armat tak bez thundów i organek ... gorzej

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Eh... Nie doczekawszy się odpowiedzi w temacie o rozpiskach pozwoliłem sobie wkleić to tutaj:

Witam.

Przygotowuję się do turnieju na 600 pkt. na zasadach Border Patrol (z drobnymi modyfikacjami) i jako jeszcze krótkobrody mam pytanie do doświadczonych graczy, którą z rozpisek jakie wykminiłem wybrać.
Zaznaczam, że wymiary stołu będą: szerokość 36; długość 48, ponadto będą scenariusze z zadaniami pukntowanymi (np. zajmij ćwiartkę przeciwnika - 1 punkt) także akurat w tym przypadku wesołe wystrzelanie całej armii przeciwnika stojąc w miejscu nic nie da bo dopóki nie zajmie się ćwiartki to będzie remis. Moje propozycje:

1. Gienek w thundach, lub po zamianie na rune of brotherhood w rangerach. Tylko thundzi są stacjonarni, Żyrek fajny mobilny element, spowalniający i dobry na lekkich nie-skirmisherów, rangersi potrafią przywalić, nie panikują a i z siekiery rzucą - ale jest ich mało i są drodzy dość. Jak dla mnie uniwersalna rozpa.

1 * Thane @ 121 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [25]
Master Rune of Dismay
Runic Armour [25]
Master Rune of Gromril

9 * Rangers @ 185 Pts
Great Weapon; Rangers; Throwing Axes; Heavy Armour; Shield; Standard;
Musician

1 Greatbeard @ [10] Pts

10 Thunderers @ 150 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield

1 Gyrocopter @ 140 Pts

2. Tutaj już stoimy i strzelamy. Można dać żyrka do spowalniania lub flame cannon żeby jeszcze wzmocnić strzelanie.

1 * Thane @ 126 Pts
General; Great Weapon; Crossbow; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [25]
Master Rune of Dismay
Runic Armour [25]
Master Rune of Gromril

10 Thunderers @ 165 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Standard; Musician

10 Thunderers @ 165 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Standard; Musician

1 Gyrocopter @ 140 Pts

3. Klocek warriorów i dobre strzelanie czyli wszystkiego po trochu. Moją ulubioną Master rune of dismay zamieniłem tutaj na challenge bo w 20 chłopa z tanem to już można przyjmować, zwłaszcza że na 600 pkt. nie przewiduję jakichś przegięć któe by mogły zmieść ten klocek o tak.

1 Thane @ 119 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [25]
Master Rune of Gromril
Runic Talisman [25]
Master Rune of Challenge

19 Warriors @ 186 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

10 Thunderers @ 155 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Musician

1 Flame Cannon @ 140 Pts
Dwarf Misfire Chart

4. A tu wszystkiego po trochu. Jeszcze bardziej uniwersalnie niż w pomyśle nr 1. 3 oddziały i coś dla miłośników organek czyli - organki

1 Thane @ 124 Pts
General; Great Weapon; Crossbow; Gromril Armour
Runic Talisman [25]
Master Rune of Dismay
Runic Armour [25]
Master Rune of Gromril

10 Warriors @ 90 Pts
Heavy Armour; Shield

10 Quarrellers @ 110 Pts
Crossbow; Light Armour

10 Thunderers @ 155 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Musician

1 Organ Gun @ 120 Pts
Misfire Chart

Proszę o opinie. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

p.s. Nie chciałem tego wkładać do głównego działu z rozpiskami bo tam bym usłyszał "weź kowadło i 2 x organki" - szkoda czasu... ;)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

figsy są świetne, ale z tego co się orientuję to są sporo większe od tych z GW

kelgy
Wałkarz

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

Gogol pisze:Bez armat tak bez thundów i organek ... gorzej
kurde nawet mi nie przyszło do głowy pomijanie organek chodź by jednych więc pewnie dlatego je pominąłem...

Chyba żeby jako organki wystawiać "jeżozwierza" czy jak to sie tam nazywa.
Takie coś podobne do starej balisty w kształcie litery T z tym że z przodu wystrzeliwuje mnogość małych bełtów zamiast jednego dużego pocisku. Jeśli się dobrze orientuje to w niektórych zamkach średniowiecznych czasem takie coś było podstawiane pod bramę i strzelało przez specjalne otworki w bramie w oblegających. Mam nadzieje że łapiecie o co mi chodzi.

W tym momencie już spokojnie będzie sie dało coś pograć taką armią imo.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

@Bartys

w Joannie d'Arc takie cos bylo... straszna maszyna śmierci, zamaist organek jak najabrdziej.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

kelgy
Wałkarz

dobra teraz musze podliczyc ile tego bym potrzebowal wedlug mnie:
-40 wojowników
-1 organki (to co kolega wyzej pisal)
-2 balisty
-1 katapulte
-lapki z kuszami
-i 10 wojowników jako obsluge

lub co mozecie mi na obsluge polecic?

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

Gdy uzywam kowadła to zanim wykuje rune mam wyznaczyć jednostke na której jej uzyje ? Czy moze najpierw sprawdzam czy mi wyszła potem( gdybym wykuł wielka) ile jednostek objeła i teraz mowie w ktore ?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

możesz najpierw kuc a potem mówic... możesz odwrotnie... nie ma to znaczenia tak naprawdę bo nic nie zmienia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

jak kujesz runę, np dużą to nie wiesz ile jednostek obejmie więc najpierw kujesz(musisz powiedzieć jaką runę, bo to już może zmienić wiele) i jak wiesz już ile jednostek Ci obejmie to je wyznaczasz. powodzenia :D

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Thx za odpowiedzi, powodzenie sie przyda , nie długo mam taki "prywatny" turniej z VC i Delfami ... wiec niech zagrzmia działa

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Pytanie czystko fluffowe: czy w górach krasnale biją się tylko z goblinami, czy też jest możliwość by napier***ały się również z ogrami? Bo myślę, by wprowadzić do powstającej właśnie armii w klimatach górsko/zimowych takie elementy (głównie trofea na sztandarach i u bohaterów - może slayerów leżących na górze mięcha...). Co myślicie? Nie wiem czy to nie będzie się gryzło z oddziałem hammerersów/smokobójców...
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Najczęściej zielonoskórzy no iszczury, które lęie w naszych tunelach i czekają co by tu za@#$%^&*ić. Ogry jedzą wszystko, więc nawet i na żyłowate krasnoludzkie mięso sie połaszczą, gdy innych żeczy im zabraknie, więc do jakichś starć na pewno dochodzi.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

bijemy zielonych, bijemy szczury, bijemy ogry, smoki, gigantów, bijemy ludzi, wyznawców Chałasu i bandytów, bijemy elfy, bijemy umarłych, bijemy demony... wszystko bijemy... także masz pełną dowolnośc w trofeach :)
Obrazek

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

ja bym powiedział że prawdziwy krasnolud to bije wszystko co się zbliży na odległość jego ramienia+zasięg toporu bo wszystko co dalej często powoduje że kraś wybierze piwo choćby nie wiem jak dalej znajdowałoby się ono w rzeczywistości :P

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Post autor: Mongrim »

Ogry też się zdarzają :wink: powiedziałbym nawet że dość często...powiedzmy bitwa setki dział - ogry chciały się przeprawić na drugą stronę gór bodajże...wydaje mi się że mniejsze wyprawy łupieżcze czy po inn ch** one tak łażą zdarzają się często :) a że grubasy lubią złoto i dobrze zjeść i się napić to mamy się z nimi o co napierd*** :) trofea ogrów jak najbardziej pasują imo :)

Pzdr

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Witam,
Dzisiaj gralem po raz pierwszy przeciwko Lordowi na tarczy. Mam pytanie co do jego save'a...Kolega mial na nim rune of stone i walczac od przodu rzucal na -1...z rerollem...Po bitwie zobaczylem,ze w ksiazce jest napisane,ze shieldbearers daja mu save'a na "up to a maximum of 1+"...
Jak to jest? Jezeli juz sie pojawialo to przepraszam za powtorke ale za dlugo by zajelo grzebanie przez to wszystko.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

można mieć maksymalnie 1+ As na lordzie i jakimkolwiek innym bohaterze krasnoludzkim.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Bycie na tarczy daje +2 do save'a jednak do max 1+ kolega widac nie doczytał

Zablokowany