Hydra - potwory siejące groze
Moderator: Yudokuno
Mam jedno pytanko, czy w nowej edycji normalnie podczas strzelania rozdziela sie strzaly miedzy hydre/poganiaczy, i czy po smierci poganiaczy hydra wpada w glupote, reakcji potwora nie ma? Zatem procz strzelania/magii zabic poganiaczy sie nie da? (Chodzi mi np kiedy szarzuje na hydre jakis wrogi oddzial od tylu, to poganiacze uciekaja na druga strone ale przeciwnik dostaje normalnie +2 do CR a poganiacze walcza normalnie?)
Artein, uwierz mi ze gdybym miał booka do nowych DE to nie pytalbym, ale na chwila obecna do najnowszej edycji nie posiadam, wkrotce zapewne to nastapi, ale do tego czasu milo by bylo gdyby ktos mi odpowiedzial na reszte pytan. Jak uzbieram kase to nabede księge, ale do tego czasu jeszcze zagram pewnie pare bitew i bede dozgodnie wdzieczny jezeli ktos pofatyguje sie i mi udzieli odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, bo jak narazie otrzymalem odpowiedz tylko na jedno. Wiec w jaki sposob mozna zabic beastmaster'ów, czy gina dopiero po smierci hydry?
Wszystkie strzaly zasiegowe (magia;ostrzal) ida w hydre nie ma losowania miedzy nia a beastmasteramiczy w nowej edycji normalnie podczas strzelania rozdziela sie strzaly miedzy hydre/poganiaczy
Jesli beastmasterzy zgina to normalnie zdajesz monster reactionczy po smierci poganiaczy hydra wpada w glupote, reakcji potwora nie ma?
poganiacze normalnie wchodza w kombat bez roznicy czy jest to od tylu/boku czy frontu ale w walce jesli przeciwnik moze wybrac czy chce bic w hydre czy beastmasterow MUSI bic w hydre. W beastmasterow moga bic tylko te modele ktore stykaja sie TYLKO z nimiZatem procz strzelania/magii zabic poganiaczy sie nie da? (Chodzi mi np kiedy szarzuje na hydre jakis wrogi oddzial od tylu, to poganiacze uciekaja na druga strone ale przeciwnik dostaje normalnie +2 do CR a poganiacze walcza normalnie?)
Nie mam pewnosci czy przeciwnik dostaje +2 za tyl poniewarz hydra porusza sie jak skirmisz (wiec niby nie ma) ale widzi normalnie 90` (wiec niby ma) w tej jednej kwestii niech wypowie sie ktos kto wie jak to jest
ooo to ciekawostka
a powiedz mi shino jak to bedzie w takim razie
zalozmy ze na hydre od frontu szarzuja driady - kiedy robimy maksymalizacje modeli w takim razie? dostawiaja sie 4 driady do hydry i potem dostawiam beastmasterow? czy najpierw dostawiam beastmasterow a potem driady sie maksymalizuja? (wtedy bedzie 5 driad w kontakcie i dwie beda mialy styk tylko z masterami)
a powiedz mi shino jak to bedzie w takim razie
zalozmy ze na hydre od frontu szarzuja driady - kiedy robimy maksymalizacje modeli w takim razie? dostawiaja sie 4 driady do hydry i potem dostawiam beastmasterow? czy najpierw dostawiam beastmasterow a potem driady sie maksymalizuja? (wtedy bedzie 5 driad w kontakcie i dwie beda mialy styk tylko z masterami)
dostawiasz sie maksymalizujac tylko do monstera.
potem dostawiasz beastmasterow (z zalozeniem, ze maksymalizuja ilosc wlaczacych w miare mozliwosci)
jest wiecmozliwe takie doszarzowanie (zakladajac maly front szarzujacego -> np. character o podstawce mniejszej nix 50x50 lub wielokrotna szarza) zeby zaloganci sie nie dostawili a hydra miala mniejsza ld
potem dostawiasz beastmasterow (z zalozeniem, ze maksymalizuja ilosc wlaczacych w miare mozliwosci)
jest wiecmozliwe takie doszarzowanie (zakladajac maly front szarzujacego -> np. character o podstawce mniejszej nix 50x50 lub wielokrotna szarza) zeby zaloganci sie nie dostawili a hydra miala mniejsza ld
A takie dostawianie jest gdzieś opisane jakoś w zasadach ??Shino pisze:dostajesz + za flanke i tyl.
a szarzujesz nie na oddzial ale na hydre a zaloganci po dostawieniu sie oddzialu ustaiaja sie jak skirmish
Pytam bo jak zacznę to stosować to zaraz mnie zasypią pretensjami typu " a z jakiej paki tak robisz ?"
Strona 59 w RB. Przy szarzy szarzujesz na Hydre nie na poganiaczy dlatego oni sa pomijani.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
może temat stary ale warty odkopania:P
1 Hydra? Zawsze
1 Hydra 2 bolce? to już cos a i klimat jest
2 Hydry? Power Gaming:P dla mnie bez sens
zawsze musi być alternatywa na otwarty teren i kawalerie lub biegające Wargulfy:P hehe a jak jeszcze shade wpadna pomoc z dwurakami i SAssssainkiem mmmmmmm sweet:)
w końcu rozpiski nie robi sie POD konkretnego gracza
1 Hydra? Zawsze
1 Hydra 2 bolce? to już cos a i klimat jest
2 Hydry? Power Gaming:P dla mnie bez sens
zawsze musi być alternatywa na otwarty teren i kawalerie lub biegające Wargulfy:P hehe a jak jeszcze shade wpadna pomoc z dwurakami i SAssssainkiem mmmmmmm sweet:)
w końcu rozpiski nie robi sie POD konkretnego gracza
Że co? Wybacz, ale tak pisać to sobie mogą High Elfickie pomioty Myśmy powinni pisać " I wtedy żądni krwi shades wpadli i swoimi toporami zrobili miazgę ..rozrywając mięso ociekające posoką...etc....jak jeszcze shade wpadna pomoc z dwurakami i SAssssainkiem mmmmmmm sweet:)
Dobra koniec offtopu