Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zauwawaz, ze bp nie zmienia wielu niegrywalnych/slabogrywalnych rzeczy w armiach o normalnej sile.

Rownie dobrze co wprowadzenie zmiany, ktorej proponujesz mozna by zmienic zasady inzyniera z imperium lub dolozyc zasady broni giganta tk do limited. Jednak tu chodzilo o zminimalizowanie takich zmina stad watpie zeby byla taka opcja jak zmienianie tak grywalnej armii we

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wiem wiem jednak zastanawialem sie jak zmienic jedyna sluszna rozpiske na cokolwiek innego...
nie zamierzam oddac zycia za to a jedynie zastanawialem sie nad waszym zdaniem...
liczylem ze GW w faq-u cos poradzi jednak pomineli ten szczegol bo pewnie nikt nawet nie pomyslal nad innym zlozeniem lorda lub hero niz jedyny mozliwy...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dobra, widze ze z Imperium mimo iz kazdy chyba tutaj pisze oprocz LS (przynajmniej nie zanotowalem glosow ze 0-1 i 50% to naprawde madre posuniecie) ze przegieliscie to was nie przekonamy. Barb zdaje sie napisal ze za pare miesiecy zrewidujecie czy posuniecie bylo dobre czy nie. Ale nie wiem na co czekacie. Az imperia beda zajmowaly ostatnie 10 miejsc ? Choc i tak watpie zeby ktos stwierdzil pamietal jeszcze o imperium w czasach gdy beda nowe szczury i lizaki...

Ja uwazam ze nie powinno byc 0-1 ani dla Tanka, ani dla Hydry ani dla Treemana ani dla Helki. Urozmaica to rozpiski. A tak to beda teraz wygladac podobniej.

No i co z czarem Power of Darkness ? W tej chwili jest zupelnie bez sensu, bo skoro mam 2 kostki, rzucam czar PoD, i wylosowuje na nim kolejne trzy kostki z ktorych rzucam np. missla, to w sumie zuzylem 5 kosci a de facto czar rzucilem z trzech. Bez sensu i sprawia ze czar jest nie uzywalny. Zwlaszcza ze jak sie wylosuje np z czaru 4, i nie bedzie mozna ich zuzyc to czarodziejka hity dostanie.

Proponuje wprowadzic jedno z dwoch rozwiazan:
- kosci zuzyte na rzucenie PoD nie licza sie do limitu jesli czar wyszedl i nie zostal zdispelowany
- kosci zuzyte do rzucania PoD licza sie do limitu, jednak te wygenerowane przez czar PoD juz do limitu sie nie wliczaja.

No i co ze sztandarem u demonow dajacym +1do casta ? Czy zabiera dodatkowo kosc z limitu 12PD ? IMO nie powinien, bo nie jest na czarodzieju a horrory i tak juz pociete sa, ale sam nie wiem jaki byl zamysl...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) czar dodatkowych kosci de nie jest bez sensu. moze ci dac dodatkowe kosci jesli zrobicsz pod to rozpe. jednak tak jak na euro te kosci sie wliczaja w sume mozliwych do uzycia kostek. nie ma sensu dawania de opcji grania na masie kostek (powiedzmy 2x tyle co maja inne armie)

2) +1 odo casta dla horrorow sie wlicza w limit. w koncu sa czarodziejem

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Problem z PoD poruszył już bodajże Murmandamus ale bez oddzewu. Nie wiem czy wszyscy wiedzą o co dokładnie chodzi. Sytuacja przykładowa: czar rzucamy na 2 kościach (a tak się przeważnie robi) zakładając że przeciwnik nie dispeluje, czar wchodzi i dostajemy te 4 kostki, niby idealnie dla DE. Ale efektywnie nasza pula powiększa się tylko o 2 a przy tym nasz limit na daną fazę magi zmniejsza się do 10. Czyli przy armii z dużą czarką i dwoma małymi mamy już o 2 kości za dużo, mogą nam one jeszcze zadać woundy a przeciwnik ma nadal full DD. I to po rzuceniu jednego PoD a moglibyśmy to zrobić jeszcze 2 razy.

Sprowadza się to do tego że na formacie restricted max to 6 lvl czarodziejek a na limited 4, jeśli ma się coś zyskiwać na tym czarze. Ale przy takiej bazowej ilości PD łatwo te próby zdispelować i zostajemy bez niczego. Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi bo troche to zagmatwałem :)

Tak że kości zużyte do PoD nie powinny się liczyć do tego limitu, możliwość zyskania max 2 PD na czarodziejkę nie jest chyba aż tak przegięte zwłaszcza że przeciwnik może dispelować, czary mogą nie wychodzić albo nie dawać żadnego zysku.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Prawda jest też i taka Hypnoticu, i wiecie przecież o tym doskonale, że to "nie działa", kiedy grasz na maksie dostępnych PD, czyli właśnie na dużej czarce i dwóch małych, czy coś w ten deseń. A co z użyciem Waszej zerówki kiedy grasz na dwóch małych czarkach? Słabe? Wiesz przecież, że nie. Nie wiem, jak powinno być, ale zauważam pewną stronniczość :-)
Mlekpows pisze: Ech, nie. Ani trochę. Odpowiedzialność spoczywa na organizatorach i po trochu na uczestnikach. Produkcja LS to tylko taki pomocnik, ze względu na niezłą jakość powszechnie akceptowany.
Zdanie LS jest bardzo ważne i zupełnie inaczej jest przyzwyczajać "swoich" uczestników do grania na jakichś ograniczeniach, kiedy stoi za tym LS. To całkiem oczywiste. A już zupełnie trudniej, kiedy Twoje ograniczenia bardzo się od nich różnią.
Mlekpows pisze: Kto zamknął możliwość zmian? Na każdym turnieju może być jakaś wariacja na temat BP i restricted i gwarantuję, że żaden z członków LS nie przyjdzie dokopać orgowi...
Nie lubię jak ktoś sprowadza argumenty to takiego absurdu. LS w swoim pomyślę zamknęła się na zmiany. Tak, czy nie? W ciągu najbliższych miesięcy ich nie będzie. Po temacie.
Jankiel pisze:Jasne. Ale jeżeli ktoś pisze tylko po to, by pisać i popisywać się zakresem słownictwa i złosliwością, to po co mam starać się byc miły? Argumentacja oparta o fakty trafia do mnie zawsze, natomiast ta oparta o "wrażenia" - za cholerę. Dlatego przede wszystkim cenię sobie posty z konkretnymi wyliczniami i przykładami.
Już nie wchodząc w szczegóły - nie miałem na myśli przykładu Akumy, tylko w ogóle pewien stosunek do niektórych zgłaszających uwagi. EOT, szczególnie, że nieco linię zmieniliście co cieszy.
Shino pisze:2) mowisz, ze zly jest sposob wprowadzania zmian. Jest dokladnie taki sam jka wprowadzania uscislen Smile ktore w rownym stopniu zmieniaja gra (np. sprawa czy helka szarzuje na 6" czy na 12" determinuje jej uzywalnosc itd.) a na te nikt dotad nie narzekal
Uściślenia to coś innego. Mamy pewne wątpliwości i ktoś musi je rozpatrzeć. Tutaj mamy ingerencje w system. Ale tak jak już pisałem, nie będziemy ciągnąć tej rozmowy :-)
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Akuma
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Akuma »

Ring nie pojawia się w każdej rozpisce.

Ok ale za to PoK jest w 90% rozpisek DE na pierwszych 5 stronach działu rozpiski. Poza tym o jakiej magii piszesz ? Tej ograniczonej do 12 kości ? Zresztą OK - potwierdzasz sam - twoim zdaniem się nie pojawia - jak będzie się pojawiał - znaczy trzeba przyciąć.

EOT.

Kłamiesz
Po raz kolejny jak widzę używasz słów których nie rozumiesz :)

@ "Rozumiem że dla niektórych potwierdzanie funkcjonowania(...)"

Odnosiło się do wypowiedzi ad personam wymienionych przeze mnie ludzi ( nadających się na ostrzeżenie - nic nie wnoszących do tematu wulgarnych i prostackich ).

Wyciąłeś też integralny element w którym proszę żeby takie uwagi - jeśli już muszą kierowali na PW ( jaki jest z punktu widzenia dobra dyskusji sens pisania takich przemyśleń na forum ogólnym ? )

Efekt
akuma skoncz juz te swoje pseudo psychologiczne wywody bo az zal sie robi czytajac to gowno...
Widać nie do wszystkich dotarło :)
Zacznę się wypowiadać na temat zmian zasad w regulaminie ligi koszykówki(...)
Nie wypowiadaj się o koszykówce jeśli sam twierdzisz że się na niej nie znasz. Natomiast jeśli miernikiem znania się na koszykówce jest dla ciebie ilość występów w NBA to faktycznie nie zrozumiałeś tego co napisałem :).
Są pełnowartościowym produktem. Czy są najlepszym rozwiązaniem? Mam nadzieję, że tak. Ale tego nie wiemy, dopóki go nie przetestujemy.
Fajnie - przetestujcie - Co w wynikach testów będzie wskazywało że ST 01 i 50% to trochę za dużo ? ( Bo sprawę PoK mamy już rozwiązaną :) )
Jasne. Ale jeżeli ktoś pisze tylko po to, by pisać i popisywać się zakresem słownictwa i złosliwością, to po co mam starać się byc miły? Argumentacja oparta o fakty trafia do mnie zawsze, natomiast ta oparta o "wrażenia" - za cholerę. Dlatego przede wszystkim cenię sobie posty z konkretnymi wyliczniami i przykładami.
Cieszę się że doszliśmy do porozumienia - w sprawie PoK - jeśli będzie się pojawiał w każdej rozpisce - tniecie - jestem pod wrażeniem otwartości poznawczej szanownej LS.

Jest tylko jedno ale - cała Twoja Jankielu argumentacja dotycząca PoK i ST opiera się o "wrażenia" - tylko że w tym przypadku wasze. A post z przykładami wysłał chyba Sa!nt ... Jeśli zechcesz poświęcić trochę swojego cennego czasu i sprawdzisz dział rozpiski zaskoczy Cie częstotliwość pojawiania się PoK w rozpiskach.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

tak ale moze pomyslecie o tym ze jesli wystawisz 2 drugo poziomowe magiczki to jestes w stanie z nich wycisnac max kosci za pomoca PoD
wiec jako gracz DE nie uwazam ze ten czar stracil swoj sens. Wrecz przeciwnie od wyjscia nowego booka gram na dwoch magiczkach 2 lvl i moze moja magia nie jest niszczaca (shadow) to jest bardzo uszczypliwa i sprawia przeciwnikowi duzo problemow

@Akuma na pradwe daruj sobie swoje wywody bo to nie jest juz ani madre ani smieszne
Czepiasz sie tego ze PoK jest w rozpiskach DE a widzisz jakis inny sensowny ward zeby go wystawiac?
Spoko niech wroci stary dobey ward 4+ za 40 pkt bedzie niezla alternatywa ale skoro jest tylko do wyboru PoK albo regenka to nie dziw sie ze jest on w wiekszosci rozpisek na walczacy lordzie
ObrazekObrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Akuma pisze:
akuma skoncz juz te swoje pseudo psychologiczne wywody bo az zal sie robi czytajac to gowno...
Widać nie do wszystkich dotarło :)
A skoro już o docieraniu. Ja tylko chciałbym nadmienić, że fakt słabej tutaj obecności Fluffiego czy mojej nie oznacza, że możecie regulamin forum i zasady kulturalnej dyskusji wyrzucić do kosza. Powiem więcej, następny taki wyskok skończy się przymknięciem tematu na policyjne 48 i wycinką chwastów.

Przy okazji szacun, Akuma, że nie puszczają Ci nerwy czytając takie teksty.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

a na ch^&j komu ward?
zagraj zielonymi-tam albo jestes savage,albo masz papierosnice(6+) albo czapkie szefuńcia(5+)
AS tez nie powala na kolana(na calym jednym modelu mozna wyciagnac 1+)
i co ciekawe ta armia bardzo odczuwa strate lordow/generalow (wampiry same sie sypia a zieloni przestaja cokolwiek robic)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie lubię jak ktoś sprowadza argumenty to takiego absurdu. LS w swoim pomyślę zamknęła się na zmiany. Tak, czy nie? W ciągu najbliższych miesięcy ich nie będzie. Po temacie.
My nie będziemy zmieniać nic. Ale jeżeli organizator turnieju to zmodyfikuje - jego sprawa. Chcesz skasować 50% za czołg na swoim turnieju - proszę bardzo.
jaki jest z punktu widzenia dobra dyskusji sens pisania takich przemyśleń na forum ogólnym
Przemyśl to raz jeszcze przed wysłaniem kolejnego posta.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Shino pisze:1) czar dodatkowych kosci de nie jest bez sensu. moze ci dac dodatkowe kosci jesli zrobicsz pod to rozpe. jednak tak jak na euro te kosci sie wliczaja w sume mozliwych do uzycia kostek. nie ma sensu dawania de opcji grania na masie kostek (powiedzmy 2x tyle co maja inne armie)
Wlasnie bylby z sensem gdyby kosci zuzyte na udane rzucenie tego czaru nie liczyly sie do limitu. Teraz dwoma 2lvl czarodziejkami mozna zuzyc limit 12PD. Rzucamy wtedy dwoma czarkami 2xPoD z dwoch kosci, i wtedy przeciwnik nam to spokojnie dispeluje. Aby rzucic ten czar z sukcesem trzeba miec wiecej czarodziejek, a wtedy juz nie miescimy sie w limicie. Przemyslcie to, sprobojcie sobie moze "na sucho" poczarowac czarodziejkami przy standardowej obronie przeciw-magicznej, zobaczycie ze czar stracil zastosowanie. A szkoda, bo DE nie maja teraz +1 do casta, a czar jest naprawde ciekawy...

PS. Jak tutaj liczy sie sztylet ? Tzn. kosci dorobione ze sztyletu licza sie oczywiscie to limitu, ale czy to ze daje mozliwosc zabicia modelu dla kosci to generuje jeszcze zmniejszenie ilosci uzytych kosci o 1? Jesli tak, to czy przedmioty dajace +1 kosc do powera lub dispela zmniejszaja de facto limit kosci mozliwych do wykorzystania o 2 (jeden to dodatkowa kosc, a drugi to sam fakt ze wplywaja na magie) ??
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Już kiedyś powiedziełem że wszelkiego rodzaju CS nigdy nikogo nie uszczęśliwią - bo jest to jednak produkt ludzi, którzy też mają swoje jakieś tam wyobrażenie o Warhammerze. I nie ma bata, żeby czasem coś zmienić.
Cees który powstał jest hmm w porządku. Pociął to co miał głównie pociąć - czyli moje kochane demony i mniej kochane wampiry, jednak i tak pozostawił sporo rzeczy - jak park maszynowy krasnoludzki czy imperialny - nie ucięty. Naturalnie są obostrzenia dodatkowe zwane restricted. IMHO powinniśmy zawsze stosować oba jednocześnie.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

karlee pisze:Dobra, widze ze z Imperium mimo iz kazdy chyba tutaj pisze oprocz LS (przynajmniej nie zanotowalem glosow ze 0-1 i 50% to naprawde madre posuniecie) ze przegieliscie to was nie przekonamy.
ja uwazam ze dobrze scieli :wink: tylko gracze imperium sa strasznie przerazeni, ze niestety teraz beda musieli grac rozpiskami wymagajacymi myslenia... wiec kupia sobie demony :lol2:
karlee pisze: No i co z czarem Power of Darkness ? W tej chwili jest zupelnie bez sensu, bo skoro mam 2 kostki, rzucam czar PoD, i wylosowuje na nim kolejne trzy kostki z ktorych rzucam np. missla, to w sumie zuzylem 5 kosci a de facto czar rzucilem z trzech. Bez sensu i sprawia ze czar jest nie uzywalny. Zwlaszcza ze jak sie wylosuje np z czaru 4, i nie bedzie mozna ich zuzyc to czarodziejka hity dostanie.

Proponuje wprowadzic jedno z dwoch rozwiazan:
- kosci zuzyte na rzucenie PoD nie licza sie do limitu jesli czar wyszedl i nie zostal zdispelowany
- kosci zuzyte do rzucania PoD licza sie do limitu, jednak te wygenerowane przez czar PoD juz do limitu sie nie wliczaja.
tu sie z toba zgadzam - ale wskoramy tyle samo co imperialisci...
"kazda armia ma prawo do swoich przegiec" - pod warunkiem ze jest to armia demonow :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

no ale rzeczywiscie PoD nie ma sensu, nie lepiej jednak wylaczyc dogenerowane kostki z tego czaru z limitu??

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nad PoD się zastanawiałem długo, ale niestety nie znalazłem żadnego rozwiązania. Jesli to puścimy, to spokojnie będzie można grać na 20 PD, a żadna obrona magiczna tego nie zatrzyma. Ten czar staje się praktycznie nieużywalny, ale co na to poradzę?

Po raz kolejny jak widzę używasz słów których nie rozumiesz
Chyba jednak pogubiłeś się w tym, co piszesz. Albo zwyczajnie nie rozumiesz tego, o czym piszesz. Zarzucanie nam myślenia grupowego to nic innego, jak argument ad personam. Zarzut sugerowania choroby psychicznej na podstawie archaicznego i specjalistycznego znaczenia pojęcia "słowotok" również jest absurdalny. Weź sobie napisz jakąś książkę, a nie marnuj czasu tutaj.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Ja troszkę myślałem nad tym limitem PD i, co ważniejsze, nad przedmiotami ograniczającymi naszą pulę PD. Mianowicie sposób przyjęty w BP+R, czyli po prostu odjęcie 1 za każdy przedmiot w rozpisce, który pomaga czarować tak naprawdę wyklucza z gry parę przedmiotów, a wiele innych czyni niegrywalnymi.
Chodzi głównie o przedmioty typu one use only / przerzuty / przedmioty używane raz na jakiś czas. Weźmy na przykład Conjoined Homunculus: dodaje d3 do naszego casting roll już po rzucie, ale za to powoduje test głupoty w turze następnej, można użyć raz na turę. Przedmiot ewidentnie nastawiony na "ratowanie" nieudanego rzucania czaru, czyli do użycia raz na jakiś czas. A PD z puli kradnie cały czas. Następnym dobrym przykładem jest Mark of the Old Ones na Skink Prieście z Cube of Darkness: d3 przerzutów na całą grę, w tym 1 na pewno ma być na Cube of Darkness. A kostkę PD zabiera z puli cały czas. Nie wspominając o Tooth gnoblarach, każdy daje +1 do casta one use only, a zabiera PD z puli.

Moja propozycja na PD wygląda tak:
1. Bound Spelle - tu jest OK jak najbardziej. -1 PD za pierwszy użyty, potem -2 PD za każde użycie.
2. Dokupione przedmioty/zdolności umożliwiające przerzuty - zabierają 1 kość z puli PD w momencie wykorzystania przerzutu.
3. Przedmioty/zdolności dodające Casting Dice do rzutu (Conjoined Homunulus, tokeny Skavenów, grzyby NG, Guts Sickle, Sacrificial Dagger, Tooth Gnoblar, kości Slaana itp) - zabierają kość z puli PD w momencie wykorzystania bonusu do casta.
4. Dokupione przedmioty/zdolności dające permanentne bonusy do casta (+1 i więcej) - zabierają 1 PD z puli na stałe.
5. Dokupione przedmioty/zdolności dające znajomość całego Lore / pozwalające wybierać czary - zabierają 1 PD z puli na stałe.

Moja propozycja na DD wygląda tak:
1. Dispel Scrolle - - tu też jest OK jak najbardziej. -1 DD na stałe za pierwszy w rozpisce, potem -2 DD za każdy następny.
2. Dokupione przedmioty/zdolności umożliwiające przerzuty - zabierają 1 kość z puli DD w momencie wykorzystania przerzutu.
3. Dokupione przedmioty/zdolności dające permanentne bonusy do dispela (+1 i więcej) - zabierają 1 DD z puli na stałe.
4. Dokupione przedmioty/zdolności wpływające na Miscast - zabierają 1 DD z puli na stałe.

Co do PoD, to możnaby wpisać go jako numer 6. na liście rzeczy tnących pulę PD, mianowicie:
6. Power of Darkness - rzucenie tego czaru (udane, czy też nie) zabiera jedynie 1 PD z puli niezależnie od ilości użytych kości.

A teraz mam prośbę do osób związanych z tworzeniem BP+R o ustosunkowanie się do powyższych pomysłów. Bo być może okaże się ,że to straszna głupota, ale myślałem o tym dość długo i wydaje mi się to bardzo sensowne...

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Jankiel pisze:Nad PoD się zastanawiałem długo, ale niestety nie znalazłem żadnego rozwiązania. Jesli to puścimy, to spokojnie będzie można grać na 20 PD, a żadna obrona magiczna tego nie zatrzyma. Ten czar staje się praktycznie nieużywalny, ale co na to poradzę?
a moze tak: doczarowane nie wliczaja sie w limit, ale znajomosc czaru odejmuje jedna kostke od limitu? z dodatkiem ze mozna przed bitwa/turniejem zdeklarowac ze czarodziejka nie zna tego czaru.

eliminuje to spam kostek na 3+ czarodziejkach (?) a sprawia ze czar znow jest uzyteczny
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
mdłości
Chuck Norris

Post autor: mdłości »

Przepraszam, że truję pupę, ale chciałbym wiedzieć czyja wypowiedź dotycząca mojego pytania (Czy ancient treeman wyczerpuje slot treeman 0-1 w BP?) jest wiążąca, szafy@poznań czy Jankiela?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

ksch pisze:
Mlekpows pisze: Kto zamknął możliwość zmian? Na każdym turnieju może być jakaś wariacja na temat BP i restricted i gwarantuję, że żaden z członków LS nie przyjdzie dokopać orgowi...
Pozwólcie, że sprostuję. Rzekome "zamknięcie na zmiany" to brednia. Balancing Patch jest z założenia systemem ewoluujacym, a ewolucja zakłada zmiany.

Po prostu nie chcemy opierać tych zmian na tym, że (np.) Akuma chciałby, aby Pendant of Khaeleth był zbanowany, bo - w odróżnieniu od VHS - totalnie wypacza rozgrywkę i występuje w 90% rozpisek swojej armii. Podczas gdy dla mnie jest to kolejny przedmiot z gatunku VHS, annoyance of nettlings itp. - owszem, niezbyt da się go rozwiązać przy pomocy dwuraka na herosie, ale są inne możliwości.

Ale to jest takie czcze teoretyzowanie (mówię o obu stanowiskach)... DE niewiele sukcesów osiągnęły, ani nie uczestniczyły w turniejach w ilości, którą można by uznać za reprezentatywną. Najbardziej widoczne były na Arenie, gdzie wypadły idealnie średnio (średnio 35 miejsce, na 70 uczestników turnieju; dla porównania demony miały koło 20tego, a wampiry 26 czy coś koło tego).

A więc: Ponieważ wszelkie zmiany chcemy opierać na doświadczeniach, zmian tych nie będzie gdzieś do końca roku. Żeby wam uświadomić, ile to jest czasu - ok. miesiąc dzieli nas od Świąt. Sądzę, że w tym czasie bardzo niewielu z Was zagra na więcej niż jednym turnieju z zasadami BPR. Ja zagram na jednym masterze na balancing patch i może, może też jakiś lokal + grę towarzyską wcisnę.

I dopiero po tym będą zmiany. Nie jesteśmy zamknięci na zmiany, i nie jesteśmy zamknięci na Wasze sugestie i głosy, ale zmiany tę będą podejmowane po tym, jak zobaczymy działanie BP w praktyce.

Treeman Ancient to nie jest Treeman - jednostka. W BP celowo nie ma nic o treeman anciencie, można mieć więc jedno mniejsze drzewo i jednego generała drzewo.

ODPOWIEDZ