Witam ostatnie 2,5 godziny spedzilem z notesikiem i kalkulatorkiem zeby stworzyc rozpiske wedlug CS`u Furiona. Powiem szczerze dawno takiej frajdy nie mialem. Wiem ze czesc graczy sapie na ten CS (glownie VC i DL) ale jezeli chodzi o moje DE to komponujac ja odkrylem cos co odbiega od mojej standardowej rozpy a jednoczesnie napelnia me czarne serce radoscia. Thx Furion.
Pochwaly czas zakonczyc i przedstawic moje wypociny, opisy, urzywalnosc na polu bitwy pod rozpiska.
Heroes:
1 Dreadlord, General; Halberd, Ring of Hotek, Armour of Darkness,
Caledor's Bane, Dark Pegasus
1 Death Hag, Cauldron of Blood; Frenzy; 2ndWeapon; Battle Standard
Manbane, Rune of Khaine, Cauldron of Blood,
2 Hag, Frenzy; 2ndWeapon
Core Units
7 Harpies
7 Harpies
12 Black Ark Corsairs, Frenzy; Rptr Handbow; Light Armour;
Sea Dragon Cloak; Standard, Sea Serpent Standard
5 Dark Riders, Spear; Rptr Crossbow; Light Armour
5 Dark Riders, Spear; Rptr Crossbow; Light Armour
Special Units
5 Cold One Knights, Lance; Heavy Armour; Shield; FCG, War Banner
6 Shades, Great Weapon; Rptr Crossbow
12 Black Guard, Halberd; Heavy Armour; FCG, Standard of Hag Graef
12 Har Ganeth Executioners, Great Weapon; Heavy Armour; FCG,
Banner of Murder
Rare Units
1 War Hydra
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 2
Models in Army: 79
Total Army Cost: 1993
A wiec po kolei:
Dreadlord - czyli moj nowy "Allah ackbar" terrorysta. Lata jak opetany, straszy magow Hotekiem, rozdupca maszynki, wbija sie w boki, tyły pancerniakow jako wsparcie, moze zlapac smoka, przegania strzelaczy i fasty i roznego rodzaju przeszkadzajki, a jezeli jakims cudem zostanie zaszarzowany i przetrwa to chowa lance w siodlo i nawala halabarda.
Daeth Hag - wystawiana w tylniej lini ciagnie sie za wojskiem dajac bonusy z CoB i racji bycia BSB, wspomaga walke jak w do niej wejdzie, a nawet zaszarzowana moze ustac i bolesnie oddac takie mobilne centrum wsparcie wielozadaniowego.
Dark Ridersi - w CS`ie liczeni jako slot potrojny nie wpelni wykorzystany, robia to co zawsze biegaja, spowalniaja, ostrzeliwuja, przeszkadzaja etc, etc.
Harpies - w CS`ie jako slot podwojny, tez robia to co zawsze, screenuja, lataja, nawalaja maszynki wchodza od tylu, boku z zachowaniem dobrego smaku mlodocianego S&M.
Corsairs - mam zamiar wykorzystywac ta jednostke glownie do zajmowania teranu, wykurzania bzdetow z lasu, czy samobojczych szarz.
Black Guardzi - wiadoma sprawa staraja sie jak najbardziej pociachac cos co ma duzy startowy CR, a sadze ze z kotlem na plecach dadza rade nawet bez bohatera z Crimsonem
Executioners - jednostka do ciachania czegos duzego, mocnego, wytrzymalego. Ogolnei do robienia kuku tym jednostkom przeciwnika, ktore zostana zatrzymane przez inne jednostki w mojej armii.
Cold One Knights - czyli najprostsza z mozliwych pancerna piesc, o zadaniach takich jak kazda ciezka jazda, oczywiscie po zdaniu glupoty.
Shades - typowa partyzantka, uprzykrzajaca zycie innym i robiaca w kolo jak najwiecej zamieszania.
Hydra - moj pupilek od grilowania, siejaca terror, pozoge i zostawiajaca po sobie nadpalone resztki cial.
Ufff wiem ze wybitnie optymistycznie podchodze do tej rozpiski, ale nie przecze wybitnie mi sie spodobala jezeli chodzi o kompozycje, mozliwosci bojowe i moj styl gry.
Pozdrawiam
DE na 2k według CS`u Furiona
Haga nie moze "dobrowolnie" opuscic CoB, wiec walczyc bedzie tylko jak na nia zaszarzuja...Dlatego uwarzam,ze te gifty sie na niej marnuja.wspomaga walke jak w do niej wejdzie
Moze sie grubo myle, ale ja jakos lapania smokow na tym zlozeniu nie widze...Prawie wszystko trafia Ci pegaza na 3+, no i 3W z 4T bez save'ow...Dla LT to praktycznie darmowe +3 do CR...Ran pegazem nie wbijesz raczej z tymi dwoma atakami...Niby masz Caledor's Bane...Ale zeby nie przegrac musisz zranic 4ema atakami. Zakladajac,ze gora smoka nie zrani nic a smok zada tylko 3 rany...Bo inaczej masz fear-outnumber, po generale, hoteku, no i wiesz co dalej...nawet bijac smokiem DE w gore a lordem w dol, pegaza praktycznie nie masz, a save'a od smoka na lordzie tylko na 4+...Ja tego nie widze...moze zlapac smoka
No i jak juz tak bedziesz latal po maszynkach i tylach, to uwazaj zebys sobie nie wylecial poza zasieg ochrony Hoteka.
Masz troche piechoty, brakuje mi tutaj assassina - mysle,ze by sie przydal z +D3 atakami i KB. Nawet do Exekow, zeby odstraszac przeciwnika od ewentualnych sarz, choc takiej kombinacji, przyznam, jeszcze sam nie probowalem.
To tak na szybko odemnie