Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Terael
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Terael »

Oraz jest za dużo u wampirów o ograniczenie Vanhella, który ma 12" zasięgu. 2 popychaczki w 12" to żadne przegięcie.
Na prawdę nie mogę zrozumieć, czemu Furionie przyczepiłeś się do tej popychaczki? W 6ed nie było żadnego recastowania i jakoś kłopotów nie było. A jeżeli chodzi o zasięg to zważ również, że za te -6" do zasięgu masz +2 do casta (bo stary Danse Macabre był na 9+). Ja wiem, że ty to wiesz, ale się zastanawiam czy nie zapomniałeś ;)
Ja już gdzie indziej pisałem, że osobiście bym obciął tego recasta całkowicie. W 6ed dało rade to i teraz też by się dało a że armia ogólnie bardziej gięta i w dodatku mają 0-rowy czar to nawet by się należało :P.
w swietle ostatniego mastera, nie wierze ze uda sie wprowadzic jakikolwiek sensowny balans w tej grze.
Może niepotrzebnie się wypowiadam, bo nie wiem co tam się działo ale puki co wychodzę z założenia, że mecz-rewanż zawsze jest jakimś rozwiązaniem ;).

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

RAFIX pisze:Nie rozumiem o co wam chodzi chcieliscie cięcia macie cięcia i to widać na podstawie wyników
To że w czołówce są demony i wampiry to tez zasługa graczy a nie tylko zasad które i tak zaostały zpolhameryzowane i dalej wam sie to nie podoba to może poprostu zbanujcie armie, bo jak narazie to widać przypływ frustracii u was panowie
Mów za siebie. Ja nie chciałem "jakichkolwiek" cięć. Ja chciałem "działające i sensowne" cięcia.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Terael pisze: Na prawdę nie mogę zrozumieć, czemu Furionie przyczepiłeś się do tej popychaczki? W 6ed nie było żadnego recastowania i jakoś kłopotów nie było. A jeżeli chodzi o zasięg to zważ również, że za te -6" do zasięgu
-6" do zasięgu powoduje, że żeby się sensownie przyspieszyć (np. flanka) trzeba podejść naprawdę blisko przeciwnika. A jeżeli przeciwnik sobie nie potrafi poradzić z 2ma przyspieszeniami w tej jednej, kluczowej turze to smiem watpic w jego umiejetnosci... skostkować i zeskrolować. Żadna filozofia.
masz +2 do casta (bo stary Danse Macabre był na 9+). Ja wiem, że ty to wiesz, ale się zastanawiam czy nie zapomniałeś ;)
Nic to nie zmienia. I tak rzucasz na 3 kostkach.
Ja już gdzie indziej pisałem, że osobiście bym obciął tego recasta całkowicie. W 6ed dało rade

w 6ed działało zupełnie inaczej, wiec porownujemy tu jablka i banany.
a że armia ogólnie bardziej gięta
TZN???

Wampiry nie są przegięte same z siebie - trzeba je przegiąćżeby takie były: np wziąć drakenhoff i helm, lord i 2 male wampiry, wraithy, oddzial bk i maly wspomagacz BK.

Same z siebie - przegięte nie są. JEst tam kilka głupich kombinacji któe trzeba obicąć / zbanować a nie całą armię.
w dodatku mają 0-rowy czar to nawet by się należało :P.
w 6ed był to pierwszy czar, więc absolutnie żadnej różnicy to nie robi.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

wiesz co furionie a ja chciałbym iść na turniej do którego nie musiał bym czytać trylion stron o tym jak mam zrobić rozpiske

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

szafa@poznan pisze:top topem, ale nie do końca.

w top10 były 2xvc i 2xtk. Postęp :)Do tego HE, WE, i WoC.

Patrżac jeszcze szerzej (bo turniej był bardzo mocno obsadzony - w top20-30 praktycznie nie ma przypadkowych graczy)

TOp20:
4x demony
2x vc
2x tk
1xWoC
1x he
2x we
1x skaveny
2x bret
2xdwarf
1x DE

I cos czym grał fish ale nie mam zanotowane. No to powiedzcie że nie jest to zroznicowane...A w całym turnieju to było może z 8 armi demonów i z 5 VC. Na podium i okolicach vc i demony, ale patrząc szeroko - 100 osob na turnieju) to na pewno nie było efektu "ram prawie tylko z demonami i VC)
A gdzie Imperium, zaobserwowałem tylko dwa w pierwszej 60-tce jedno na 24 drugie na 56 pozycji, ale nie przy wszystkich graczach była podana Armia
no cóż, chyba trochę za mocno przycięta tak czy siak armia??

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

a ja chcialbym pojsc na turniej na ktorym nie bedzie demonow :P
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

RAFIX pisze:wiesz co furionie a ja chciałbym iść na turniej do którego nie musiał bym czytać trylion stron o tym jak mam zrobić rozpiske
Nie trylion, tylko co najwyżej 1A4. Naprawdę nie rozumiem frustracji.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

RAFIX pisze:wiesz co furionie a ja chciałbym iść na turniej do którego nie musiał bym czytać trylion stron o tym jak mam zrobić rozpiske
Ostatnio Jeźdźcy Hardcoru taki zrobili :)

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

1A4 od organizatorów + jakieś BP i R (ewentualnie jakiś inne cesy ala ...)tego nie liczysz a wychodzi więcej niż jedna kartaka :wink:
pozatym trzeba mieć na uwadze graczy którzy dopiero zaczynają sie bawić w to hobby i poza zasadami i kodeksem muszą sie jeszcze przegryśc przeż inne głupoty

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jankiel pisze:A, to o ten bonus chodziło. Nie mam kodeksu lizardów i nie pamiętam dokładnie która generacja jakie bonusy do casta daje.

W tym wypadku każda dorzucona kość obniża Ci o 1 PD pulę. Nie musisz przecież dorzucać, to raz, dwa, że dwóch skinków i żaba to już dosyć przegięta magia.
nie. masz -1 do pd ORAZ -1 za kazda kosc wykorzystana ;) w konmcu wykupujesz te zdolnosc :)
A gdzie Imperium, zaobserwowałem tylko dwa w pierwszej 60-tce jedno na 24 drugie na 56 pozycji, ale nie przy wszystkich graczach była podana Armia
no cóż, chyba trochę za mocno przycięta tak czy siak armia??
slaby argument biorac pod uwage fakt, ze pga nie mialo wiele z bp wspolnego :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

W świetle ostatniego mastera - BP jest słaby.
Bo nie napisał go Furion.
Sorry, ale takie mam wrażenie ze wszystkich postów, które piszesz.

Imo dostawanie w dupę od demonów czy VC spowodowanej jest przede wszystkim brakiem skilla. Malal potrafi wskoczyć na podium grając TK, Crus się otarł o podium, bo przez tyle lat nie dorobił się ładnej armii ;). Reszta widocznie nie potrafi. I albo sama sobie kupuje demony czy VC, albo marudzi. Nie nauczycie się grać, wykorzystywać kodeksów i zasad w 110%, to przy każdym nowym kodeksie będzie marudzenie, jakie to wszystko gięte. A 80% graczy wymysliło sobie 2 lata temu jeden "najbardziej wygięty" standard i narzeka, że nie radzi sobie nim z nowymi kodeksami. Jest masa niespotykanych na stołach jednostek, podobno niegrywalnych, ale nigdy nie testowanych na nowe kodeksy. Z lenistwa i z nieomylnego przeświadczenia, że są słabe. Cięzko spotkać na turnieju coś naprawdę nowatorskiego, bo nikt nie chce zaryzokować, że jego nowy pomysł się nie sprawdzi.
dalej wam sie to nie podoba to może poprostu zbanujcie armie, bo jak narazie to widać przypływ frustracii u was panowie
Albo nauczcie się grać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

nie. masz -1 do pd ORAZ -1 za kazda kosc wykorzystana w konmcu wykupujesz te zdolnosc
Nie. Nie ma -1 za zdolność pozwalająca dorzucać dodatkowe kości :P Nic takiego się w BP nie znalazło.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Jaszczurx
Mudżahedin

Post autor: Jaszczurx »

Czyli mam maga który kosztuje 600+ pkt. zajmuje sloty lord+hero+rare a czaruje gorzej jak 4lvl+2lvl obojętnie jakich magów z +1 do casta?!?! Czyli te 200-300 pkt płace za woundy?

PS: może troche przesadziłem ale slan traci cały potencjał

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Sorry, ale czeu traktować slanna wyjątkowo? Jak używasz 12 PD na turę to używasz 12 PD na turę, bez względu na to, czy zużywa je slann, cz 3 drugopoziomowych magów.

Awatar użytkownika
Terael
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Terael »

A jeżeli przeciwnik sobie nie potrafi poradzić z 2ma przyspieszeniami w tej jednej, kluczowej turze
-6" do zasięgu powoduje, że żeby się sensownie przyspieszyć (np. flanka) trzeba podejść naprawdę blisko przeciwnika
Biorąc te dwa fakty to zgodzę się, że te 2 przyspieszenia aż takim problemem nie są.
Nic to nie zmienia. I tak rzucasz na 3 kostkach.
A właśnie, że zmienia - częściej wchodzi. Nie zgodzisz się? No i małym na 2 własnych kościach też możesz próbować rzucić.
w 6ed działało zupełnie inaczej, wiec porownujemy tu jablka i banany.
Proszę cię wytłumacz mi o co konkretniej chodzi. Że niby obecna mechanika zmusza wampiry do korzystania z recasta?
Same z siebie - przegięte nie są. JEst tam kilka głupich kombinacji któe trzeba obicąć / zbanować a nie całą armię.
Żadna armia sama z siebie przegięta nie jest.

Nie mówię o banowaniu całej armii. Stwierdziłem, że są mocniejsze od 6ed chociażby z 2 powodów:
- leczenie wszystkich oddziałów (szczególnie GG)
- marsz od wszystkich Wampirów
w 6ed był to pierwszy czar, więc absolutnie żadnej różnicy to nie robi.
No bez przesady 3=/=2
Tym bardziej, że Rise Dead nie jest takim musem więc można wylosować inne ciekawe czary i nadal mieć Invokację. Mały wampir może mieć invokację i popychaczkę. IMO to jest różnica.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Terael pisze:Proszę cię wytłumacz mi o co konkretniej chodzi. Że niby obecna mechanika zmusza wampiry do korzystania z recasta?
Recasta inwokacji jak najbardziej. Może nie w sposób "pure exploitation", ale brak dożywiania klocków na dwóch i trzech kostkach(jak w poprzedniej edycji) i brak recastu na inwokacji spowodowałby, że szkielety i generalnie core'y wampirów to byłyby jedna z najbardziej lipnych jednostek w grze. One mają rację bytu tylko dlatego, że wstają bo w walce 1 na 1 dostają wpierdy od goblinów, a kosztuję po 8 puntów za sztukę, a przy braku recasta nie dałyby rady wstawać w odpowiednio szybkim tempie żeby dać radę nawet najbardziej lipnej piechocie przeciwnika. O recast na popychaczce można się kłócić, ale na pewno nie o samą ideę recasta w tak skonstruowanym lorze wampirów.
A licky boom boom down!!!

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Po PGA powiem tyle:
Idealny CS - ban na demony. Tego się nie da pociąć.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Grajmy wszyscy ogrami wtedy przegięć nie będzie

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

DolmiR pisze:Po PGA powiem tyle:
Idealny CS - ban na demony. Tego się nie da pociąć.
Sam się zbanuj :)
Najlepiej na całą ligę. Będziesz miał mniejsze ciśnienie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Bo nie napisał go Furion.
A co tam, pocisk za pocisk :)

Czyli BP jest dobry, bo napisał go Jankiel?
Sorry, ale takie mam wrażenie ze wszystkich postów, które piszesz.
Zamieściłem choć krótkie uzasadnienie co do proponowanych przeze mnie zmian. Ty obracasz dyskusję w pyskówkę celowo nie dostrzegając wszelkich śladów merytoryki.

Wiem jakie to trudne - sam "broniłem" pewnego CSa.
Imo dostawanie w dupę od demonów czy VC spowodowanej jest przede wszystkim brakiem skilla.
Miecu ma demony, stasiu ma orki. wygrywa mieciu.
podmianka: stasiu ma demony, mieciu ma orki. wygrywa stasiu.

wiem, bo widzialem. co do diaska ma tu skill do rzeczy?

pozdraiwam
Furion

ODPOWIEDZ