Rozpiski

Dogs of War

Moderator: esgaroth

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Moja pierwsza rozpa 1k:

Paymaster 103pkt
-słomka, enchanted shield, warhorse barding i heavy armor

Wizard 105pkt
2lvl , warhorse

20 pikeman
-fcg heavy armor

10x Crossbow 80pkt
10x Crossbow 80pkt

8xDuelist 72pkt

10x Norse maruders 80pkt
-flails

5xheavy cavarely 113
-barding, music

5xlight cavalery 67pkt
- spear, music

I moje ulubione ,czyli Hot Pot 50pkt

czy t rozpa jest legalna i czy wszystko w niej gra??

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

nuda kolego nuuuuda... w ogóle nie korzystasz z mnogości jednostek dow ror... zero ekstrawagancji tylko w kółko dueliści kusznicy hc lc itp...
coś egzotycznego trzeba dać nawet kosztem przegranej żeby bitwa miała smaczek i adrenalinkę =] może vesperos vendetta zaniast duelistów może birdmeni? może oglah khan's wolfboyz? albo moich ulubionych long drong slayer piratów? do wybory do koloru jest dow/ror a każdy tłucze to samo LUDZIE! trochę klimatu poproszę!
a co do hot pota to jest bardzo egzotyczny jest ;) ale zawsze mi spłata jakieś figle i nic z niego nie mam :/ ale oczywiście na małe punkty pasuje
tyle... spróbuj zrobić coś odważnego a zobaczysz, że będziesz miał z tego więcej funu niż z takiego standardu jak tu pacnąłeś.
pozdrawiam
kefas

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

A skąd ma wiedzieć co to standart skoro to jest moja pierwsza rozpiska piesków , a nawet nimi nie grałem i nie patrzałem na inne rozpy . A taką rozpę zrobbiłem bo myśłałem ,że dobra , a pozatym ja mam zrobić klinatyczną armię skoro wogóle nie czytałem historii itp. szczerze mówiąc nawet nie wiem jak połowa tych jednostek wygląda

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

To nadrabiaj zaległości :D

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Tularian pisze:A skąd ma wiedzieć co to standart skoro to jest moja pierwsza rozpiska piesków , a nawet nimi nie grałem i nie patrzałem na inne rozpy . A taką rozpę zrobbiłem bo myśłałem ,że dobra , a pozatym ja mam zrobić klinatyczną armię skoro wogóle nie czytałem historii itp. szczerze mówiąc nawet nie wiem jak połowa tych jednostek wygląda
skoro nie wiedziałeś to teraz już wiesz co jest +- standardem w dow nudnym i dziwnym zresztą dla mnie... ja osobiście zanim zabrałem się za robienie jakichkolwiek rozpisek przeczytałem booka, przejrzałem fora, znalazłem wszystko praktycznie co można znaleźć na necie o dow i dopiero wtedy zabrałem się za rozkminy psich rozp... modyfikując je poprzez testowanie poszczególnych jednostek... (i jeszcze mi sporo jednostek zostało a są zapewne i tacy którzy grają już bardzo długo dow i nie najmowali jeszcze niektórych jednostek dow i pewnie nigdy nie spróbują... tchórze ;)) osobiście także śmiesza mnie teksty w stylu: eee to za droga jednostka i dlatego nigdy jej nie wezme do swojej armii. tchórze ;)
dow to bardzo urozmaicona armia i dla niektórych pisząc z przesadyzmem to przekleństwo dla mnie zaś błogosławieństwo :D
jest w czym przebierać a i malowańsko sie nie nudzi...
Jeśli chodzi o Twoją rozpiskę to nie jest zła paymastera konno składam zazwyczaj tak żeby miał sejwa na 1+ :D a pieszo to różnie zreszta za dużo opcji nie ma bo z magicznymi przedmiotami u dow krucho
wizardom koniecznie dispel scrolle dawaj 1 ablo nawet 2 ale wtedy bez kunia i do lasu :D:D:D a jak z kuniem to ponoć opłaca się brać barding
śmieszne ale czasem ratuje dups..
pikemenów wiecej niż 20 wtedy mają sznse podejść i wciąż mieć pełną wartość bojową i walić z 4 szeregów
crossbowmenów osobiście dałbym MofM ale to jak uważasz bo albo masz powiedzmy 10strzałów z lepszym bs albo 2x tyle z gorszym...
statystyka się kłania :D
norsmenów daję zawsze minimum 20 wiem że to na 1k rozpa ale ich daje sporo i uważam że naprawde maja chłopy kopa i potrafia sporo przetrzymać...
flaile to dobre rozwiazanie ale fcg też by sie przydało chociaz jak dajesz ich 10 to nie ma sensu
co do kawy to zawsze daje conajmniej 6 żeby mieć look aut sir i zawsze (prawie) biore moich ulubionych VV w podobnym zestawieniu 5 HC vs 5VV cieżka kawa dow wypada gorzej a jest tylko o 45punktów tańsza od volandów
koniec tego dobrego... poczytaj se booka pooglądaj figurki żebyś potem nie pisał że nie wiesz jak co wygląda
http://uk.games-workshop.com/dogsofwar/ ... gallery/1/

aaha i jeszcze jedno kto w Twojej armii robi za gienka? wizard? :)

powodzenia życzę w kminieniu psich rozp i odwagi również :D
kefas

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

powiem ci tak ściągnąłem z neta książkę ,ale tylko zasady , bo uczę się innych ras , a propo turniejów. Pieski o tyle mi się spodobały ,żę zrobiłem rozpe , która wydawała mi się silna , a na turniejach raczej rzadko korzystać można z jednostek imiennych. A pytania typu "aaha i jeszcze jedno kto w Twojej armii robi za gienka? wizard?" zostaw dla siebie

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Rzadko kiedy można używać na turniejach bohaterów specjalnych, a różnica między nimi a jednostkami RoR jest ogromna. Bywa, że jest zakaz używania RoR w innych armiach niż DoW, ale nie spotkałem się jeszcze z takim zakazem dla naszej armii. Nawet jest przeważnie zapis, że tylko DoW może używać jednostek wykorzystujących slot hero. 8)

A w pytaniu o gieńka chodziło raczej o to, że z taką liderką przy pierwszej, bądź drugiej panice pół armii dezerteruje. :D

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Tularian pisze:powiem ci tak ściągnąłem z neta książkę ,ale tylko zasady , bo uczę się innych ras , a propo turniejów. Pieski o tyle mi się spodobały ,żę zrobiłem rozpe , która wydawała mi się silna , a na turniejach raczej rzadko korzystać można z jednostek imiennych. A pytania typu "aaha i jeszcze jedno kto w Twojej armii robi za gienka? wizard?" zostaw dla siebie
fajnie że zacząłeś wnikać w DoW jak również inne armie =D> jeśli chodzi o pojęcie poczucia silnej rozpy w moim rozumowaniu kończyło się zazwyczaj rozczarowaniem a to właśnie "byle jakie" pokombinowane i udziwnione armie radziły sobie świetnie a jeśli już nie świetnie to przynajmniej uciechy było po pachy :D

a propos turniejów z tego co ja się orientuję jedn DoW jak również RoR wystawiać można spokojnie i bynajmniej organizatorzy bardzo rzadko zabraniają z nich korzystać (mowa tu oczywiście o RoR bo jak mniemam pisząc "jedn imienne" o te właśnie Ci chodziło) jeśli chodzi zaś o speciali jak np lorenzo lupo to już oddzielna kwestia ...

a co do gienka tego nieszczęsnego o którego miałem nie pytać to dodam tylko tyle że paymaster generałem być nie może a wizard jak to napisał Kokesz nań nadaje się raczej słabo... i rzeczywiście 7ld to nie rewelacja zapytałem bo nie miałeś w rozpisce zaznaczone kto nim jest bo paymaster być nim nie mógł więc pewnie wizard (co uznałem za nieprzemyślane bo wizard w dow jest tylko i wyłącznie od czarowania a nie od dowodzenia wg mnie chociaż w pewnych sytuacjach ekstremalnych czemu nie ale wtedy inaczej go złożyć trzeba [i potem będzie że się mądrzę] ;)
jeśli doszukałeś się dodatkowo ironii w pytaniu to zonk... każdy przecież kiedyś zaczynał... zwłaszcza że napisałeś czy wszystko w tej rozpie gra...
pozdrawiam serdecznie kefas

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

Witam

Oto moja rozpiska na 1,5k na wood elfy. RoR narazie nie gram dlatego brak ich w tej rozpisce.
Wszelkie uwagi mile widziane.

Mercenary Captain @ 118 Pts
General; Heavy Armour
Brace of Sartosean Pistols
Enchanted Shield
Talisman of Protection
Warhorse + Barding

Paymaster @ 134 Pts
Brace of Pistols; Heavy Armour; Shield
Pike of Remas
Bright Helm of Myrmidia
Warhorse + Barding

5 Light Cavalry @ 80 Pts
Shield; Musician

6 Heavy Cavalry @ 156 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

10 Dwarfs @ 180 Pts
Great Weapon; Crossbow; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

24 Norse Marauders @ 260 Pts
Frenzy; Great Weapon; Light Armour; Shield; Standard; Musician

24 Norse Marauders @ 260 Pts
Frenzy; Great Weapon; Light Armour; Shield; Standard; Musician

Casting Pool: 2
Dispel Pool: 2
Models in Army: 83
Total Army Cost: 1500

Pozdrawiam
Pelzak

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Synowie zatraceenia 1650pkt

Kapitan Diego Alatriste
pegaz(Smigłoskrzydły)
Brace of Saratossan pistols, enchanted shield

Kapitan Alatriste pochodzi z imperium. Jest synem Estalijskiego marynarza i Imperialnej dziewczyny z Nordlandu który po krótkiej karierze w armii cesarskiej zakończonej dyscyplinarnym zwolnieniem z wojska za pijaństwo . dziewkarstwo i ogólną obojętność na wiarę w Sigmara udał się do Tilei by zająć się profesją najemnika. Wraz z nim opuścił armię jego wieloletni przyjaciel Ulrich Dammans z którym razem służył. Po kilku latach zdołał zdobyć pewną reputację i zebrać nawet niewielką armię wynajmując się różnym z książąt kupców. Obecnie jest na służbie w republice Remas.

Paymaster Izaak Stozman
barded warhorse(Krezus)
Pike of Rermas

Izaak Stolzman dołączył do Synów zatracenia jako skarbnik i kwatermistrz gdy banda Alatrista odbiła karawanę której był właścicielem i jego samego z rąk bandy orków. Zrujnowany zaoferował swoje umiejętności jako kupiec i ekspert od złota kapitanowi Alatriste.

Hireling wizard 1lv (Allor Dzikus) (beast lore)
2xdispell scrolls(fetysze z kosci)

Allor dzikus to dziwny człowiek z lasu który pewnego razu przyłączył się do Synów zatracenia bez ważnego powodu. Posiada pewne zdolności magiczne które okazują się przydatne dla bandy najemników Alatrista. W zamian za możliwośc towarzyszenia sobie allor żąda tylko wyżywienia i towarzystwa. Ze zdawkowych rozmów z Allorem wiadomo że ten neimal zdziczał zupełnie w lasach w których przebywał samotnie bardzo długo. Sam Allor niewiele mówi na swój temat a i inne rozmowy z nim są trudne bo ma tendencje do mówienia ciągle o naturze, lasach i w sposób w jaki zazwyczaj mówią szamani dzikich plemnion z dalekich krain.

Synowie Zatracenia czyli oryginalny skład najemniczej kompanii pod dowództwem kapitana Alatrista. Razem przebyli całą Tileę i kawał estalii walcząc na usługach róznych władców , ksiąząt i kupców.

10 Kusznicy Zatracenia
25 Pikinierzy Zatracenia fcg

6 Cięzka Jazda Zatracenia (Voland Ventators)
Ulrich Dammas(Voland)-przyjaciel Alatrista który zdezerterował z imperialnej armii po tym jak jego kapitan został z niej wyrzucony. Zdecydował sie na zawód najemnika i towarzyszenie swemu dowódcy w podróżach po tilei i wynajmowanie swej kopii i miecza za złoto. Jako dawny dowódca rycerski Ulrich sformował dla alatrista mały lecz bitny oddział cięzkiej kawalerii.

Działo zatracenia

Najemnicy z Remas jako wsparcie dla Synów Zatracenia oddelegowanych przez Triumwirat Republiki.

8 duellist pistol
8 duellist pistol

Powyciągani z więzień wszelakiej maści szubienicznicy, zbóje i bandyci wypuszczeni z więzień za obietnicę darowania kar i symboliczny żołd najemniczy oddelegowani do synów zatracenia.

20 dwarfs fcg

kontygent krasnoludów wystawiony przez gildię krasnoludzką i opłacaną dodatkowo przez triumwirat Remas. Snorri który dowodzi krasnoludami ostatnio zdołał sięzaprzyjaźnić nawet z ogrzym dowodcą Borgutem i razem przepili niejedną noc. W dowód uznania Snorri nawet częstuje ogra słynnym xxxxxx.

4 Ironguts fcg
war banner

Najemnicy najęci przez republikę oddelegowani do kapitana alatrista. Dowódca żelazobrzuchów Burgut znany jest z zamiłowania do elfiego mięska co niejako powoduje że boczacy się zwykle krasnoludy na ogrów traktują ich nawet ciepło. Oczywiscie poczęstunek pieczonym elfem jak się taki trafi krasnoludy zawsze odmawiają.

power dice: 3
dispel dice:3
models: 89

czyli dla ułatwienia w armii jest:

Kapitan na pegazie
paymaster na koniu
mag scrollowy

25 pikinierów z pełnym commandem
10 kuszników
2x8 duellistów z pistolami
6 voland Ventators
20 Dwarfów z pełnym commandem
4 Irongutów z commandem i war bannerem
działo
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ciekawa rozpiska, chciałbym z nią zagrać, jedyne co mi nie pasuje to pika na kawalerii, ja rozumiem że to niezły item ale jak lolo na koniu może użyć dwuręcznej piki-(de facto broń piechoty) nie mam pojęcia....

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

i tak zmienie go na piechotę jak sądze. poczatkowo chciałem grand armour of mirgaliano i pikę wsadzic do dwarfów ale armour zakazuje brania oburęcznych broni. Tak więc pika została dla pewnej ochrony tego paymastera. Jego samego i tak w dwarfach będę trzymał raczej. Zaluje tez ze brak mi pkt dla 2lv dla maga. Zawsze mógłby cos uczarowac jakims fuksem . A jak nie to przyjemnie sobie pokulac dwoma koscmi na dwa czary.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Nijlor pisze:Ciekawa rozpiska, chciałbym z nią zagrać, jedyne co mi nie pasuje to pika na kawalerii, ja rozumiem że to niezły item ale jak lolo na koniu może użyć dwuręcznej piki-(de facto broń piechoty) nie mam pojęcia....
tak samo jak halabardy

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Jeśli pan Alatriste służył kiedyś w imperialnej armii, to może dałbyś mu Armour of Meteoric Iron zamiast Enchanted Shield? Albo pokombinuj nad jakimś innym przedmiotem, który mógł skądś "pożyczyć" :D

I nie wiem, po co FCG na ograch, olej czempiona, nie nadaje się ;)

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

mikołakowy turniej nie stosuje balancing patcha więc nie mogę meteorytu brac.

czempion do pojedynków i dodatkowy atak jest.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

za ile, 20 pts?? nie warto

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

No i duelistow 9 a nie 8,trudniej spanikowac ich ostrzalem.

Pozdrawiam
Pelzak

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Czyli możesz pozbyć się chempiona z ogrów i dać po 9 duellistów albo za czempiona i zamianę u jednych duellistów pistoletów na AHW możesz mieć 2 lvl na magu oraz po 9 duellistów.
Możesz też działo na hot pot zamienić, jeśli masz figurki. Chociaż rozumiem, że działo miałoby straszyć LT.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

nie mam figurki hot pota ani zblizonego zamiennika. A działo przyda sięzawsze na jakieś swiństwa większe chociarzby by je tylko napocząć.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Czy krasie z paymastarem uzbrojonym w PoR'a ;) to ma być oddział, który ma za zadanie jedynie przeżyć całą bitwę? Ze swoim M3 nie poszarżują. Z piką nie przyjmą na klatę czegoś ciekawego, prócz piechoty. Jaki masz zamysł ich stosowania?

ODPOWIEDZ