Warriors 1650

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shabovy
"Nie jestem powergamerem"

Warriors 1650

Post autor: shabovy »

Exalted tzeentch, dysk, flail, shield, golden eye @ 178

Exalted khorne, jugger, flail, shield, bronze armour @ 224

caddy @ 135

6 knights slaanesh, muzyk, sztandar - raptorous @ 300

6 knights slaanesh, muzyk, sztandar - warbanner @ 305

5 knights khorne, muzyk @ 240

2 X 5 horsemen slaanesh, flail, muzyk @ 2 X 91

5 horsemen slaanesh, flail @ 85

Rozpiska wydaje mi sie calkiem mocna, ale nie jestem pewny zlozenia herosow. BSB ma tylko immune to killing blow, a latacz warda od missili. Mam nadzieje ze magiczne ataki wystarcza na kawaleriach.

Prosze o uwagi (najlepiej konstruktywne)

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Zacznijmy od tego: czy wiesz co to takiego BP+R? Bo podejrzewam, ze większość osób robi teraz rozpiski/turnieje pod ten standard, jeśli Twojego ośrodka to nie dotyczy, czytaj dalej ;)

Za mało Cię... Masz 17 Najtów, a tylko 15 maruderów konnych, z większością armii po prostu nie dojedziesz... A to z tego powodu, że fasty oberwą od łuczników, odsłonią Najtów, a ci zarobią z bolców, zostaną wyciągnięci (Frenzy na Khornitach) czy coś równie nieprzyjemnego. kosztem 6tych rycerzy zainwestowałbym w 2 oddziały psów.

Po drugie: Gdzie ty schowasz tego Caddiego? Jest parę armii, które go zje bez problemów w 2 tury max. 10tka Maruderów Slaanesha kosztuje 50 pkt jedynie, a ładnie trzyma maga i ćwiartkę.

Po trzecie: Flail to średnia broń na Herosach. Owszem, siła 7 jest ok, ale zwykle jak władujesz dyskowca w poważniejszą walkę, to tam posiedzi. Polecam halabardę jako rozwiązanie.

Czyli lista zmian wg mnie:
-zmienić Flaile na Halabardy
-zdjąć 6tych Najtów (+80 pkt)
-zdjąć Flaile z oddziałów z muzykami, będą one stricte od mówienia flee, Flail im do tego niepotrzebny... (+20 pkt)
-zdjąć Slaanesha z Najtów, 8ka z przerzutem im starczy raczej... (+20 pkt)
-dać 2 oddziały psów (-60 pkt)
-dać oddział maruderów Slanesza (-50 pkt)
-zmienić tarczę generała na Enchanted Shield, albo znaleźć 5 punktów i zmienić halabardę/flail na SoM.

Awatar użytkownika
shabovy

W ktorym miejscu rozpa nie spelnia zalozen BP+R? Jasne, ze jedna lekka mozna wymienic na 3 X psy, to chyba jest wskazane.

Co do trzymania maga w maruderach, nie widze sensu. Jest mi potrzebny tylko w pierwszych 2 turach a jak ktos wpadnie w taki oddzial i tak go zatlucze. Teraz przynajmniej moze sie showac w lesie. Oczywiscie zakladam ze wiekszosc amii tak latwo nie ominie sobie kawy.

Nie testowalem jeszcze halabard, ale w dobie niebrejkowalnych wampirow i demonow moze byc sensowne.

Maruderzy bez flaili nawet nic nie zaszarzuja, nie wydaje mi sie zeby warto bylo tu oszczedzac 20 pkt. Co do ench shielda na lataczu to tez o tym myslalem i chyba powroce do tego pomyslu, ale nie ma sensu wrzucanie mu do tego SoM, bo musi miec warda od strzelania.

8 ld z przezutem wystarczy? Nie wydaje mi sie... i nie wydaje m isie zebym chcial sprawdzac. Maruderzy tez maja generalskie 8, to po co im dawac mark? Slaanesh na duzych kawaleriach jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Jeśli chodzi o BP+R, racja, my bad, zaspany byłem.... Standardowo to format na duże punkty (2k-3k). Na małe punkty (do 2k) w Łodzi stosujemy podobny, tylko odpowiednio obniżony, czyli max 2 takie same core, nie dublowanie special, chyba, że w ogóle nie ma rare, max 8 PD. Z powodu zaspania założyłem, że tak się ogólnie gra i stwierdziłem, że Twoja rozpa się nie zgadza :P

Co do Najtów bez Slanesha: mi żadni nie uciekli jeszcze, więc póki co nie daję im tej marki, jeśli kiedyś zwieje mi 300 pkt od paniki zacznę się zastanawiać :P

Co do Exalteda, to myślałem albo o Słomce, albo o E Shield, nie o 2 na raz.

No i oczywiście masz rację z psami, najlepiej by było jakby weszli za maruderów w sumie.

BTW jak masz koleżkę na dysku, to liderki za bardzo nie daje, tylko leci sobie na tyły wroga chyba? ;)

Awatar użytkownika
shabovy

Jednych maruderow zamienie na 2 X psy i zostanie jeszcze 25 pkt na itemy. Z jednej strony dobrze by bylo dac lataczowi ench shielda, ale z drugiej ze słomą łapałby wraithy.

Co do marków to lekka ma tylko 8 ld, a na terror (dla nich fear) nie ma przerzutu.

W sprawie halabardy oczywiscie przetestuje ale wydaje mi sie ze masz racje. Flail jest juz passe. Teraz ani przez wampiry ani demony nie przegryzam sie w 1 ture.

Restricted rzeczywiscie jest przygotowane na 2k+ ale nie widzialem oficjalnej wersji na mniejsze punkty.

ODPOWIEDZ