Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Chwilka, bo o tym nie pomyślałem.
Reform z bannera
pierwszy model
ostatni model
Wheel do 1 cala, powiedzmy:
__
____
______
________
Reform z bannera
pierwszy model
ostatni model
Wheel do 1 cala, powiedzmy:
__
____
______
________
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
A ja tylko cichutko powiem, że nie znam takiej armii jak Warriors of Deamons
A taki potworek znajduje się w najnowszej edycji uściśleń sędziowskich
A taki potworek znajduje się w najnowszej edycji uściśleń sędziowskich
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Żaden model w oddziale nie może się ruszyć więcej niż wynosi jego wartość M, o ile nie szarżuje, maszeruje, ucieka lub goni.
(RB, s 12)
Dodatkowo, modele w trakcie reforma mogą się ruszyć do 2x swoja wartość M.
(RB, s 14)
Zwracam uwagę, że w ramach manewrów "change formation" czy "turn" obowiązuje ograniczenie pierwsze - maksimum do wartości ruchu.
Za daemons of warriors czy jak im tam serdecznie przepraszam i obiecuję korektę
Dziękuję.
(RB, s 12)
(RB, s 14)
Zwracam uwagę, że w ramach manewrów "change formation" czy "turn" obowiązuje ograniczenie pierwsze - maksimum do wartości ruchu.
Dziękuję.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
To wytłumacz to Shino - bo od Euro psuje opinię TK sztuczkami z ikoną.Barbarossa pisze:Żaden model w oddziale nie może się ruszyć więcej niż wynosi jego wartość M, o ile nie szarżuje, maszeruje, ucieka lub goni.
(RB, s 12)
(RB, s 14)
.
Najlepiej włóż w uściślenia.
Ja na Euro zabroniłem.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Ależ treści rulebooka raczej nie trzeba wpisywać do uściśleń - po prostu Shino należy uświadomić, że wykorzystuje luki w zasadach, których to luk nie ma. A ludzie mu wierzą na słowo, że tak można.
Zobowiązuję się, że na każdym turnieju będę sędziował w zgodzie z powyższym, jeśli ktokolwiek poprosi mnie o zdanie w sprawie TK. Wystarczy podejść, innym sędziom też to mogę wytłumaczyć, więc jeśli ktoś się czuje wałowany przez Shino na ikonce - niech po prostu podejdzie, wyjmiemy rulebooki i rozwiążemy całą kwestię zgodnie z zasadami, a nie zgodnie z lukami, które są tylko wtedy, jeśli się czyta wybrane akapity, a te niewygodne pomija.
Zobowiązuję się, że na każdym turnieju będę sędziował w zgodzie z powyższym, jeśli ktokolwiek poprosi mnie o zdanie w sprawie TK. Wystarczy podejść, innym sędziom też to mogę wytłumaczyć, więc jeśli ktoś się czuje wałowany przez Shino na ikonce - niech po prostu podejdzie, wyjmiemy rulebooki i rozwiążemy całą kwestię zgodnie z zasadami, a nie zgodnie z lukami, które są tylko wtedy, jeśli się czyta wybrane akapity, a te niewygodne pomija.
od dzis twoja kawaleria nie moze zrobic turnaBarbarossa pisze:Żaden model w oddziale nie może się ruszyć więcej niż wynosi jego wartość M, o ile nie szarżuje, maszeruje, ucieka lub goni.
(RB, s 12)
(RB, s 14)
Dziękuję.
dziekuje
na szczescie uscislenia nie zaleza od 1 osoby ale od 3... nie wiesz jacku czym grozi takie rawowe podejscie do zasad?Najlepiej włóż w uściślenia.
normalny klocek 5/5 nie moze zrobic change formation bo ma za malo ruchu... jesli na prawde ci na tm zalezy to prosze tylko przy okazji wytlumacz mi dlaczego w rb na nastepnej stronie jest niewlasciwy turn? jednostka 22 modeli nie moze zrobic turn do tylu gdyz niepelny szereg robi wiecej jak 4" ruchu. dodatkowo na diagramie 14/2 przy change formation tez jest bledny rusunek tegoz. jak mi wytlumaczysz czemu tak czesto w tych przykladach byly bledy to uznam, ze masz racje
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Wykorzystujesz lukę w zasadach, której nie ma, i jeszcze zarzucasz ludziom, którzy zwracają Ci uwagę, "RAWowe podejście"?
Czyli rozumiem, że to, że gwardzista rusza się w ciągu tury 10" do tyłu (reform), potem 18 cali do przodu (change formation+zwykły ruch) to jest dla Ciebie zupełnie legalne zagranie, a powoływanie się na zasady zakazującego tego, które są czarno na białym w booku wypisane, to jest RAWowe podejście?
Nie bądź żenujący. Gwardia nie może robić takich rzeczy, jakie Ty nią robisz. I nic nie muszę uściślać, mam to w RB czarno na białym. Równie dobrze mogę zacząć szarżować na 20" kawalerią i jak mi ktoś zwróci uwagę mówić, że RAWowe podejście do zasad jest niestosowne, a szarżuję na 20", bo tak mi się podoba.
Reasumując:
W RB masz czarno na białym napisane wszystkie ograniczenia ruchu, w tym reformów i turnów.
Dobrze by było, gdyby Twoi przeciwnicy i sędziowie zwracali na nie uwagę, zamiast wierzyć Ci na słowo, że "to jest legalne".
Czyli rozumiem, że to, że gwardzista rusza się w ciągu tury 10" do tyłu (reform), potem 18 cali do przodu (change formation+zwykły ruch) to jest dla Ciebie zupełnie legalne zagranie, a powoływanie się na zasady zakazującego tego, które są czarno na białym w booku wypisane, to jest RAWowe podejście?
Nie bądź żenujący. Gwardia nie może robić takich rzeczy, jakie Ty nią robisz. I nic nie muszę uściślać, mam to w RB czarno na białym. Równie dobrze mogę zacząć szarżować na 20" kawalerią i jak mi ktoś zwróci uwagę mówić, że RAWowe podejście do zasad jest niestosowne, a szarżuję na 20", bo tak mi się podoba.
Reasumując:
W RB masz czarno na białym napisane wszystkie ograniczenia ruchu, w tym reformów i turnów.
Dobrze by było, gdyby Twoi przeciwnicy i sędziowie zwracali na nie uwagę, zamiast wierzyć Ci na słowo, że "to jest legalne".
nadal nie rozumiem cemu te diagramy w rb sa nieprawidlowe...
a nie wiem ktory gwardzista sie rusza 10" do tylu w reformie...
i tak uwazam, ze change formation wykonuje zgodnie z zasadami.
p.s. tak z ciekawosci... fly nie zwieksza movement rate. flyerzy nie marszuja... czy zatem mozesz latac tyle ile masz move'a?
najgorsze chyba jednak jest to,ze tyle lat walowales na popychaczkach ruszajac sie bk 14" i potem popychajac ich 8"
a nie wiem ktory gwardzista sie rusza 10" do tylu w reformie...
i tak uwazam, ze change formation wykonuje zgodnie z zasadami.
p.s. tak z ciekawosci... fly nie zwieksza movement rate. flyerzy nie marszuja... czy zatem mozesz latac tyle ile masz move'a?
najgorsze chyba jednak jest to,ze tyle lat walowales na popychaczkach ruszajac sie bk 14" i potem popychajac ich 8"
wlasnie barb ci udowodnil, ze nieKlocek 5x5 może spokojnie zrobić zmianę formacji nawet mając MV3 - wszystko jednakże w granicach rozsądku - nikt nie powiedział że
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, o 19:25 przez Shino, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Flyerzy, tak jak i reform, mają szczegółowe zasady co do tego, ile się może ruszyć jeden model.
@Shino - Przeginasz i dobrze o tym wiesz. Wykaz się odrobiną uczciwości intelektualnej.
A ja zdetonuję tę brudną bombę na sędziowskiej.
@Shino - Przeginasz i dobrze o tym wiesz. Wykaz się odrobiną uczciwości intelektualnej.
A ja zdetonuję tę brudną bombę na sędziowskiej.
Barb - brawo!
Tego oczekują właśnie gracze (przynajmniej tacy jak ja). Jako LS jesteście wg mnie morlanie zobowiązani do rozwiązywania takich gównianych problemów. Po to macie swego rodzaju władzę, żeby z niej korzystać dla dobra gry i graczy. Te ruchanie gwardią to jeden z większych bugów w WFB i warto by go zlikwidować. Dziwi mnie Shino, że tak się upierasz ślepo przy swoim. A nawet gdyby Barb nie miał racji, to to zagranie powinno być zbanowane jako niezgodne z duchem fair play. A chyba chodzi o to, by się dobrze bawić, prawda?
Barb, nie odpuszczaj. Mam nadzieję, że większość członków LS myśli podobnie ja Ty.
Tego oczekują właśnie gracze (przynajmniej tacy jak ja). Jako LS jesteście wg mnie morlanie zobowiązani do rozwiązywania takich gównianych problemów. Po to macie swego rodzaju władzę, żeby z niej korzystać dla dobra gry i graczy. Te ruchanie gwardią to jeden z większych bugów w WFB i warto by go zlikwidować. Dziwi mnie Shino, że tak się upierasz ślepo przy swoim. A nawet gdyby Barb nie miał racji, to to zagranie powinno być zbanowane jako niezgodne z duchem fair play. A chyba chodzi o to, by się dobrze bawić, prawda?
Barb, nie odpuszczaj. Mam nadzieję, że większość członków LS myśli podobnie ja Ty.
Uch, Kołata, przez Ciebie żałuję, że nie ma możliwości punktowania postów, z którymi zgadzam się całym sercem.
Naprawdę, Shino, zostaw już ten żałośny manewr z ikoną. Budzi u wszystkich, nawet innych graczy TK, niesmak i krzywy uśmiech politowania.
Naprawdę, Shino, zostaw już ten żałośny manewr z ikoną. Budzi u wszystkich, nawet innych graczy TK, niesmak i krzywy uśmiech politowania.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Shino daj spokój, to juz nawet ja nie wpadam w tym klocku na te 20ileś cali, najwyzej w tej legalnej kresce. Change formation to najbardziej dajacy pole do popisu manewr, niemal kazdy prowadzi do wała ;/
jakos szczelinki nigdy nie byly uscislane a jakos budzily podobne emocje tudziez zdejmowanie moedli z walki, ktore wg. barba jest jak najbardziej ok...Naprawdę, Shino, zostaw już ten żałośny manewr z ikoną. Budzi u wszystkich, nawet innych graczy TK, niesmak i krzywy uśmiech politowania.
jakos mam dizwne wrazenie ze wiecej rozmawialem z roznymi graczaim niz ty na ten temat i troche lepiej sie orientuje co kto jak sadzi...
- Barbarossa
- Mniejsze zło
To jest dokładnie tak, jak reform minersów (wyjście ze stołu w kresce, expand formation+1,5" ruchu - lub reform + popchnięcie z kowadła). Wpierw to było w sekcji worst play, potem po prostu to zbanowaliśmy poprzez ingerencję w zasady. O ile pamiętam Shino - byłeś za.
Robisz coś, co
a) nie jest pewne, czy jest w ogóle legalne - zależy jak odczytać RB
b) nawet, jeśli jest legalne - jest na tym samym poziomie, co sztuczka z minersami
Po prostu przestań.
Robisz coś, co
b) nawet, jeśli jest legalne - jest na tym samym poziomie, co sztuczka z minersami
Po prostu przestań.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Zdecydowanie polecam użycie siły i zakazanie tej sztuczki.Barbarossa pisze:To jest dokładnie tak, jak reform minersów (wyjście ze stołu w kresce, expand formation+1,5" ruchu - lub reform + popchnięcie z kowadła). Wpierw to było w sekcji worst play, potem po prostu to zbanowaliśmy poprzez ingerencję w zasady. O ile pamiętam Shino - byłeś za.
Robisz coś, co
Po prostu przestań.
Kiedy już to zrobicie, można przyznać, że Shino został pokonany siłą a nie argumentami.
Mom zadaniem - równie legalne jak sztuczka z minersami, takoż powinno byc zbanowane.
Trochę argumetów historycznych;
http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.php?t=46153
Główne (oraz piękne zdjęcia) w cytowanym linku
http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.php?t=45630
Więc uznajmy siłę argumentów Shino, po czym użyjmy siły...
Nie wiem czy to takie szcęście.Shino pisze: na szczescie uscislenia nie zaleza od 1 osoby ale od 3... nie wiesz jacku czym grozi takie rawowe podejscie do zasad?
Moje podejście do zasad Michale, jest autorytarne, a nie rawowe.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Ja mam pewne zastrzeżenia do tego balancing patcha. Mianowicie wprowadziłbym drobne zmiany.
Uważam, ze VC powinny móc 1 raz recastować popychaczkę, albo chociaz móc rzucić 2 efekt tego czaru. Wskrzeszanie jest w miarę zrównoważone, bo przyznam, że fell baty wskrzeszane d6 były przegięte, ale czemu odrazu obcinać wskrzeszanie Ghuli czy szkieletów do 2x?
Co do drakenhoffa to zgodze się, że powinien być obcięty, ale nie w taki sposób, żeby praktycznie uniemożliwić jego wystawianie, bo wampirek bez save to już jest też przesada. Uważam, że lepiej by było zrobić np, że banner ten zajmowałby np. slot rare i special albo coś w tym stylu.
Dziwi mnie, że book of hoeth nie jest przycięty w HE a to też jest dobry przedmiot.
Wiem, że pewnie nie wniknę w decyzję LS, ale pisze tu tylko swoje propozycje i czekam na odpowiedź.
Uważam, ze VC powinny móc 1 raz recastować popychaczkę, albo chociaz móc rzucić 2 efekt tego czaru. Wskrzeszanie jest w miarę zrównoważone, bo przyznam, że fell baty wskrzeszane d6 były przegięte, ale czemu odrazu obcinać wskrzeszanie Ghuli czy szkieletów do 2x?
Co do drakenhoffa to zgodze się, że powinien być obcięty, ale nie w taki sposób, żeby praktycznie uniemożliwić jego wystawianie, bo wampirek bez save to już jest też przesada. Uważam, że lepiej by było zrobić np, że banner ten zajmowałby np. slot rare i special albo coś w tym stylu.
Dziwi mnie, że book of hoeth nie jest przycięty w HE a to też jest dobry przedmiot.
Wiem, że pewnie nie wniknę w decyzję LS, ale pisze tu tylko swoje propozycje i czekam na odpowiedź.
Kolego Drwal, od tego jest temat "Dyskusja o Balancing Patchy"