hard CORE
Moderator: JarekK
Hehe, ja podobnie. Niektórzy dają fasty jakieś na wypasie, Slaanesh, flaile, muzyk. Ja zaś biorę 2 piątki z muzykami, coby tanio było i flee mówiło.
Dla magów (scroll caddych) biorę 10tkę maruderów Slaanesha gołych.
No i 2 oddziały psów. Coś musi za mięso robić
A gdy już wykupię Speciale rary i Herosów, to czasem trzeci oddział psiaków nawet wejdzie.
Podobają mi się Warriorzy jako Core, na pewno kiedyś na nich zagram, ale to jak zacznę grać na 3 magach, nie na smoku. Planuję brać 15tkę Slaanesha z halabardami, tarczami, muzykiem i sztandarem a jako szmata Banner of Wrath. Może to i 328 pkt, ale żeby łamać coś takiego, gdy BSB jest w środku/pobliżu to już trzeba znaleźć jakiś dobry oddział do walki wręcz.
Inna sprawa, że są wolni i zostaną wystrzelani, ale na pewno kiedyś poużywam sobie takiego oddziału jako schronienie dla magów
Dla magów (scroll caddych) biorę 10tkę maruderów Slaanesha gołych.
No i 2 oddziały psów. Coś musi za mięso robić

Podobają mi się Warriorzy jako Core, na pewno kiedyś na nich zagram, ale to jak zacznę grać na 3 magach, nie na smoku. Planuję brać 15tkę Slaanesha z halabardami, tarczami, muzykiem i sztandarem a jako szmata Banner of Wrath. Może to i 328 pkt, ale żeby łamać coś takiego, gdy BSB jest w środku/pobliżu to już trzeba znaleźć jakiś dobry oddział do walki wręcz.
Inna sprawa, że są wolni i zostaną wystrzelani, ale na pewno kiedyś poużywam sobie takiego oddziału jako schronienie dla magów

ja tam używam 12 warriorów shield + halabarda muzyk + sztandar z frenzy i ostatnio na -2 breakowali bloodzia
- ale później to on mnie zbreakował
maruderzy toporki + muzyk - slanesh jest zbędny i tak jest przerzut paniki
no i psy
co do wystrzelania warriorów to mają +3 sv i t4 no i wchodzi ich 2 modele za 1 kawaleryjski
a 5 ocalałych z 12 + frenzy + halabardy ma lepsze przyłożenie niż 5tka kawalerii
ale ostatnio jak robiłem rozpę z menghilami to ledwo się 3 fasty zmieściły - nawet na 3 oddział psów nie starczyło

maruderzy toporki + muzyk - slanesh jest zbędny i tak jest przerzut paniki
no i psy
co do wystrzelania warriorów to mają +3 sv i t4 no i wchodzi ich 2 modele za 1 kawaleryjski

a 5 ocalałych z 12 + frenzy + halabardy ma lepsze przyłożenie niż 5tka kawalerii
ale ostatnio jak robiłem rozpę z menghilami to ledwo się 3 fasty zmieściły - nawet na 3 oddział psów nie starczyło

"a 5 ocalałych z 12 + frenzy + halabardy ma lepsze przyłożenie niż 5tka kawalerii"
A w jaki sposób ? Jak porównywać warriorów khorna to kinghtów też khorna i wtedy do równego przyłożenia im brakuje a co dopiero lepsze
Ja wystawiam w corach
2/3 maruderów konnych
konifguracja zależy od rozpy
czasem 1 maruderów na piechote gołych zazwyczaj
i psiaki
czasem można się pokusić i dać 1 maruderom konnym flaile i mark Khorna
A w jaki sposób ? Jak porównywać warriorów khorna to kinghtów też khorna i wtedy do równego przyłożenia im brakuje a co dopiero lepsze

Ja wystawiam w corach
2/3 maruderów konnych
konifguracja zależy od rozpy
czasem 1 maruderów na piechote gołych zazwyczaj
i psiaki
czasem można się pokusić i dać 1 maruderom konnym flaile i mark Khorna
ja bym chetnie pieszych wariorów brał ale z rapturusem i bsb gdzies pobliżu. oni dostaną szarżę bo są wolniejsi wiec muszą ustać, a ten baner im to ułatwia. no i slanesh zamiast khorna bo jak przegraliby breaka z fearem to po zabawie. no i khorne to 30p, jak przegram combat to trace te punkty w zasadzie.. a koszt unitu i tak spory już.
przy 6-7 kolesiach w rzędzie i tak wypłacą sporo ataków:) ragebanner fajny ale tego ustania breaka sie boję. nie wspominając o wyciągnięciu mi klocka na frenzy przez co może nigdy w combart nie wejść a jeszcze flanke od kawalerii zaliczyć czy coś równie przyjemnego. chętnie bym za to wsadzał do środka herosa, powinien zwiększać ich przeżywalność:) dać mu książke, latanie z shadowa i coś do klepnięcia/osłony, albo na steeda slaneshowego, będzie miał albo baze do wyszarżowania albo zostanie ich wspomagać;]
wariorzy ze wspomaganiem warshrina też mogliby być świetni czy z bannrem dającym stubborn. ale to już ustawianie rozpy pod wariorów, na turniej nie wiem czy mają rację bytu i pewnie tylko marudy konne albo piesze do magów będą ze wspomaganiem psów.
ale chętnie przetestuję też 10ki wariorów, ciekaw jestem jak by się sprawdzali ze wspomaganiem wagonów psów czy klocków maruderów.
przy 6-7 kolesiach w rzędzie i tak wypłacą sporo ataków:) ragebanner fajny ale tego ustania breaka sie boję. nie wspominając o wyciągnięciu mi klocka na frenzy przez co może nigdy w combart nie wejść a jeszcze flanke od kawalerii zaliczyć czy coś równie przyjemnego. chętnie bym za to wsadzał do środka herosa, powinien zwiększać ich przeżywalność:) dać mu książke, latanie z shadowa i coś do klepnięcia/osłony, albo na steeda slaneshowego, będzie miał albo baze do wyszarżowania albo zostanie ich wspomagać;]
wariorzy ze wspomaganiem warshrina też mogliby być świetni czy z bannrem dającym stubborn. ale to już ustawianie rozpy pod wariorów, na turniej nie wiem czy mają rację bytu i pewnie tylko marudy konne albo piesze do magów będą ze wspomaganiem psów.
ale chętnie przetestuję też 10ki wariorów, ciekaw jestem jak by się sprawdzali ze wspomaganiem wagonów psów czy klocków maruderów.
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Vocal, o breaka z FO to się aż tak bym nie martwił, bo Rapturous Standard daje Insane Courage. Poza tym mając Khorna masz na pierwszą turę ItP... Za to racja, uważam, że ciągani by byli jak na smyczy ci Warriorzy, także lepiej dać Slaanesha taniego, albo Nurgla (niezły naprawdę).
Co do kolesia Slaanesha do Warriorów: nie ma czegoś takiego jak latanie z Shadowa, bo czar jest losowy i nie zamienisz go na 1kę.
Tak po dłuższym zastanowieniu: nie wiem, czy nie brać oddziałów 10 maruderów Khorna z dwurakami. Tanie to jak cholera, a kopa w szarży ma... Następna opcja do przetestowania
Co do kolesia Slaanesha do Warriorów: nie ma czegoś takiego jak latanie z Shadowa, bo czar jest losowy i nie zamienisz go na 1kę.
Tak po dłuższym zastanowieniu: nie wiem, czy nie brać oddziałów 10 maruderów Khorna z dwurakami. Tanie to jak cholera, a kopa w szarży ma... Następna opcja do przetestowania

do khorna nie ale do zwykłychmichau5300 pisze:"a 5 ocalałych z 12 + frenzy + halabardy ma lepsze przyłożenie niż 5tka kawalerii"
A w jaki sposób ? Jak porównywać warriorów khorna to kinghtów też khorna i wtedy do równego przyłożenia im brakuje a co dopiero lepsze![]()
5 gości to 15 ataków WS 5 S 5
5 kawalerzystów to 10 A WS 5 S 5 i 5 A WS3 S 4
i łatwiej dopchać do wroga 5 gości z 12 niż 5 kawalerzystów z 5 czy tam 6ciu

Jak masz frenzy to najpierw je tracisz a potem dopiero jest FO, więc
to nie prawda, o ile o to ci chodziło.Poza tym mając Khorna masz na pierwszą turę ItP
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
no właśnie, z tym khornem to problemy są jak się go straci.. choć fajnie mieć te dodatkowe ataki;)
rapturus daje insane courage ale poza tym na -1 mogę brejka też przegrać i rzuce np. 2+3 a i tak mam FO:(
różnica między wariorami a kawalerią jest jeszcze taka że nasi wariorzy w 95% przypadków będą dostawać szarżę i odda tylu ilu przeżyje a rycerze będą częściej szarżować i atakować pierwsi. no i save mają stały konni, a piesi z hlb zmienny więc jak dostaniemy szarżę czegoś lepszego to pewnie tarcze pójdą w ruch niestety.
rapturus daje insane courage ale poza tym na -1 mogę brejka też przegrać i rzuce np. 2+3 a i tak mam FO:(
różnica między wariorami a kawalerią jest jeszcze taka że nasi wariorzy w 95% przypadków będą dostawać szarżę i odda tylu ilu przeżyje a rycerze będą częściej szarżować i atakować pierwsi. no i save mają stały konni, a piesi z hlb zmienny więc jak dostaniemy szarżę czegoś lepszego to pewnie tarcze pójdą w ruch niestety.
Bardzo ciekaw myśl takie małe klocuszki wojowników , mogą być ciekawe. Idzie sobie takie coś za kawalerią nikt tego nie rusza bo każdy wili rycerzy gnieść a tu zonk jak dostaniesz w papę z bannera np albo jak po prostu klocki dojdą i zrobią kuku.
30x wojaków kosztuje 450 pts 510 tarcze plus halabardy, jestem ciekaw jak to podziała bo przecież nie są oni aż tak plewni.
A jak myślicie , konnice z championami czy tylko z muzykiem albo i z bannerem i muzykiem ?
Przyznam się że mam taką wizje "zakonserwowanej armii" 3x10 warriors
3x 5 knights , lord + hero , 2x mage z DSx4 -/+ helka np
wiem że to nic finezyjnego ale no Panowie WARRIORS ot mają być a nie jakieś cyrki.
30x wojaków kosztuje 450 pts 510 tarcze plus halabardy, jestem ciekaw jak to podziała bo przecież nie są oni aż tak plewni.
A jak myślicie , konnice z championami czy tylko z muzykiem albo i z bannerem i muzykiem ?
Przyznam się że mam taką wizje "zakonserwowanej armii" 3x10 warriors
3x 5 knights , lord + hero , 2x mage z DSx4 -/+ helka np
wiem że to nic finezyjnego ale no Panowie WARRIORS ot mają być a nie jakieś cyrki.
jakbym mial tak grać to ze 3x12 slanesowych panów...
ze 4 oddzialy psów, 3\4 fasty i wykarzać się kunsztem taktycznym
dalej jest ta szmata to daje stuborn na 6 cali?
ze 4 oddzialy psów, 3\4 fasty i wykarzać się kunsztem taktycznym

dalej jest ta szmata to daje stuborn na 6 cali?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
jest i dodatkowo terror daje ale droga strasznie 125pkt.
gdy gram chosem często wystawiam 11 wojaków z tarczami bronią ręczną FCG i Banner of wrath, do nich wrzucam dwóch magów na konikach i mamy chodzącą konserwe zasypującą wroga gradem maagicznych pocisków. trzeba tylko uważać na klopu/armaty i jakieś kundle się przydają coby szarze odciągać. Osobiście to mnie się sprawdza
gdy gram chosem często wystawiam 11 wojaków z tarczami bronią ręczną FCG i Banner of wrath, do nich wrzucam dwóch magów na konikach i mamy chodzącą konserwe zasypującą wroga gradem maagicznych pocisków. trzeba tylko uważać na klopu/armaty i jakieś kundle się przydają coby szarze odciągać. Osobiście to mnie się sprawdza
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
klimat i do tego nie takie całkiem cienkie, grywam tak - 30 maruderów( i chyba wsadzę drugich jak figsy będę miał zamiast warriorsów) warriorsi, knighci, mniejsze oddziały maruderów, w ciul śmiecia i do tego np ja 2x juggery(w tym bsb BoG) shrin który przy stubbornie jest genialny.^Karpiu^ pisze: Ja musze poprobowac z jakims totalnym klimatem. Pare klockow maruderskiem piechoty po 20 ze stubornami itp :] Do tego troche lightow i psow i max jeden wagonik knightow :] Ale to tylko klimat
w walce trudno to zjeść do konća, niektórzy nie mają jak nawet, do defensów dojdą w końcu a jak dojdą herosi to miazgę robią jak są obok siebie, dwóch takich z sv 0+ i -1+ którzy mają stubborn i biją mocno( lord 7 ataków s6 + 3 jugger) ja brałem do tego mengili ( mieścili się )

jednak jest słaba ochrona magiczna więc mogą mieć ciężko

- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Napewno przyjemniej się gra czymś takim niż kolelnym klocem kawy 

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- cristobald
- Powergamer Rozpiskowy
Nie mogę się zgodzić.
Niema to jak wizja szeregów piechoty pod murami obleganego miasta.
No i armia chaosu "na piechote" naprawde świetnie wyglada na stole.
Musze tylko odmalować marudy
Niema to jak wizja szeregów piechoty pod murami obleganego miasta.
No i armia chaosu "na piechote" naprawde świetnie wyglada na stole.
Musze tylko odmalować marudy

- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie wiem co ma być klimatycznego w rozpisce w której cory zapychane są fastami, tylko po to żeby napchać jak najwięcej konnicy.
Kawa to elita, specjal, więc by było klimatycznie to 1-2 klocki na armie.
Fakt, figurki w szczegulności ładnie pomalowane zaprawde są świetne.
Kawa to elita, specjal, więc by było klimatycznie to 1-2 klocki na armie.
Fakt, figurki w szczegulności ładnie pomalowane zaprawde są świetne.
Czopek- co do piechoty ze wspomaganiem juggerów, nie boisz się że sobie radośnie wyszarżują z frezy na coś? czy w kawie ich trzymasz?