Pytania WE ( raczej... "fluffowe"/kompozycyjne)
Moderator: Gremlin
Mam pytanie o Wielkiego Jelenia. Grałem ostatnio bitwę z orkami i goblinami, podczas której boss black orków zabił mojego bohatera Dzikiego Jeźdźca na Jeleniu i pozostawił biedne zwierze bez pana.
Potem zaczęła się kłótnia.
Bo jeden tzw. "sędzia" twierdził, że Jeleń to wierzchowiec i powinien umrzeć razem z bohaterem. Drugi natomiast twierdził, że Jeleń to potwór, bo ma więcej niż 1 wound, większą podstawkę, wysokie LD i zbyt wysoki koszt (50 pkt.) jak na zwykłego rumaka. Koniec końców wypadło nam w teście na 4+, że Jeleń to potwór i gra dalej.
Więc jak to w końcu jest?
Potem zaczęła się kłótnia.
Bo jeden tzw. "sędzia" twierdził, że Jeleń to wierzchowiec i powinien umrzeć razem z bohaterem. Drugi natomiast twierdził, że Jeleń to potwór, bo ma więcej niż 1 wound, większą podstawkę, wysokie LD i zbyt wysoki koszt (50 pkt.) jak na zwykłego rumaka. Koniec końców wypadło nam w teście na 4+, że Jeleń to potwór i gra dalej.
Więc jak to w końcu jest?
- Jacek_Azael
- Masakrator
Jeleń nie umiera z jeźdźcem bo ma więcej niż 1 wound. Co to za sędzia, który taką opcję wybrał? Byłeś bliski wała.
P.S. Niech już Ci nie sędziuje lepiej.
P.S. Niech już Ci nie sędziuje lepiej.
Dokładnie tak - jeszcze jeden element wyróżniający - w armii builderze mounty będące potworami mają swoją wartość punktową w nawiasie. Zwykłe konie chociaż kosztują 12 to mają zero. Byłeś w istocie bliski totalnego wała.
Dzięki za ostrzeżenie. Tylko to nie był koniec mojej drogi poprzez cienie.
Bohater był dołączony do oddziału Dzikich Jeźdźców. Po jego śmierci jeleń został naturalnie w tym oddziale. W tym momencie ktoś stwierdził, że w takim razie Dzicy tracą swój status Fast Cavalry, bo jeleń takowego nie ma i musiałem go odłączyć od reszty oddziału. Wałem pachniało mi na kilometr ale nie miałem już cierpliwości żeby się kłócić.
Poza tym w końcu wygrałem przewagą 400 punktów w grze na 500 więc nie było chyba tak źle...
Bohater był dołączony do oddziału Dzikich Jeźdźców. Po jego śmierci jeleń został naturalnie w tym oddziale. W tym momencie ktoś stwierdził, że w takim razie Dzicy tracą swój status Fast Cavalry, bo jeleń takowego nie ma i musiałem go odłączyć od reszty oddziału. Wałem pachniało mi na kilometr ale nie miałem już cierpliwości żeby się kłócić.
Poza tym w końcu wygrałem przewagą 400 punktów w grze na 500 więc nie było chyba tak źle...
Czy opłaca się brać Ancient Treemana w grze na 2000 pkt.? Jeśli tak to w jakim towarzystwie? Zaplanowałem dać mu Bound Spelle: Stupidity na przeciwnika w 18" i ten z testem na LD dla przeciwnika z D3 woundami w razie porażki. Dołożę jeszcze SpellSingerkę na koniu żeby mogłą poczarować jak przeciwnik będzie dispelował boundy. W sumie mam 4 kostki mocy i 4 dispela, trochę mało a nie wiem jak zwiększyć tą liczbę...
Opłaca się wystawiać w takiej armii Scoutów z Bannerem of the Zenith za plecami przeciwnika? Biorąc oczywiście pod uwagę konsekwencje w postaci konieczności wystawienia Glade Guardów.
No i czy sprawdzą się Eternal Guardzi? Planuję wystawić ich z Noblem ale są chyba dość wrażliwi na ostrzał.
Opłaca się wystawiać w takiej armii Scoutów z Bannerem of the Zenith za plecami przeciwnika? Biorąc oczywiście pod uwagę konsekwencje w postaci konieczności wystawienia Glade Guardów.
No i czy sprawdzą się Eternal Guardzi? Planuję wystawić ich z Noblem ale są chyba dość wrażliwi na ostrzał.
Generalnie 4 kostkami i 3 boundami sobie nie poczarujesz Łatwo to zdispelować, a drzewiec np. w pojedynku ze star dragonem dostaje baty w 1 turze... Dlatego jeśli chcesz brać lorda drzewca to koniecznie z siatkami (trafianie na 6+ w challengu) oraz +1 kosc do DP. Najlepsza opcja.MarsnTwix pisze:Czy opłaca się brać Ancient Treemana w grze na 2000 pkt.? Jeśli tak to w jakim towarzystwie? Zaplanowałem dać mu Bound Spelle: Stupidity na przeciwnika w 18" i ten z testem na LD dla przeciwnika z D3 woundami w razie porażki. Dołożę jeszcze SpellSingerkę na koniu żeby mogłą poczarować jak przeciwnik będzie dispelował boundy. W sumie mam 4 kostki mocy i 4 dispela, trochę mało a nie wiem jak zwiększyć tą liczbę...
Co do obstawy. To już co kto lubi. Ja daje do tego 2 caddych i bsbka koniecznie, w corze masę łuczników (40) i jako kontre wildów z szmatami, w rarze 5-6 wayów z championem.
IMHO GG i tak warto wystawić. A scouci z sztandarem to nieporozumienie. Free frag dla przeciwnika, 1 magicznego pocisku, salwy z czegokolwiek...Opłaca się wystawiać w takiej armii Scoutów z Bannerem of the Zenith za plecami przeciwnika? Biorąc oczywiście pod uwagę konsekwencje w postaci konieczności wystawienia Glade Guardów.
Wiesz... Wszystkie elfy są miękkie A eternale być może byliby dobzi, gdyby mieli wbudowany stubborn, a tak to lipa.No i czy sprawdzą się Eternal Guardzi? Planuję wystawić ich z Noblem ale są chyba dość wrażliwi na ostrzał.
No i zależy jaką armią lubisz grać, bo w niektórych armiach eternale się sprawdzają.
Pozdrawiam
- Michał Archanioł
- Mudżahedin
To ja może dodam coś od siebie o eternalach.
Chłopaki fajne jeśli nie szarżują i jeśli w wyniku przyjęcia szarży ginie najwyżej 2 z nich. Dlaczego? Nie będę wyjaśniał bo to prosta matematyka.
W obecnych czasach eternale tracą na wartości lecz, i tu podkreślę są nadal dobrzy! Wypłacanie 2ataków przez jednego + dodatkowy atak z 2 szeregu czyni ich ponad przeciętną piechotą.
Ilość ataków i premie za szeregi dają możliwość przetrzymania nawet ciężkiej kawalerii, o ile szlachta jest z nami.
Średnio od 2 rundy (przy liczebności klocka 25) przeciwnik się musi testować, kolejny wyjątek to bretonia, chłopaki mogą połówkę zjeść przy szarży.
Co do ich wrażliwość na ostrzał proponuje magom zostawiać 3 czar z domeny Loren. Czyni ten oddział znacznie mobilniejszym i żywotniejszym.
Pzdr.
Chłopaki fajne jeśli nie szarżują i jeśli w wyniku przyjęcia szarży ginie najwyżej 2 z nich. Dlaczego? Nie będę wyjaśniał bo to prosta matematyka.
W obecnych czasach eternale tracą na wartości lecz, i tu podkreślę są nadal dobrzy! Wypłacanie 2ataków przez jednego + dodatkowy atak z 2 szeregu czyni ich ponad przeciętną piechotą.
Ilość ataków i premie za szeregi dają możliwość przetrzymania nawet ciężkiej kawalerii, o ile szlachta jest z nami.
Średnio od 2 rundy (przy liczebności klocka 25) przeciwnik się musi testować, kolejny wyjątek to bretonia, chłopaki mogą połówkę zjeść przy szarży.
Co do ich wrażliwość na ostrzał proponuje magom zostawiać 3 czar z domeny Loren. Czyni ten oddział znacznie mobilniejszym i żywotniejszym.
Pzdr.
Eternale - 25 z fcg - 318pts plus noble około 120pts. Ergo drogi kloc. Jeśli przeciwnik nie ma czym go rozkręcić to będzie starał się unikać, albo wystrzelać i wymagować. Co boli eternali? Wszystko - strzał z s4 i AP znosi mu save'a więc każda rana ściąg model. Magia to samo 2d6s4 to dla nich 6 modeli średnio out. W walce - kawa z s5 wjeżdża i jeśli nie spieprzy rozwala nam cały pierwszy szereg i nawet jeśli ustaniemy stubborn to niewielu nam ich zostanie. Oczywiście może być tak, że się kawa odbije - jasne, ale generalnie nie liczyłbym na to z jakimś dużym prawdopodobieństwem. Być może do grania z dużym magiem, przeciw konkretnym przeciwnikom (np. demonom, żeby minimalizować zło psów ). Generalnie nie jestem ich fanem.
Zastanawiałem się nad nimi w kombinacji 2 oddziały x 10/12/14 (do wyboru ze wskazaniem na 14) w 2 szeregach. Koszt to 240/288/336 punktów.
Podczas szarży -> 10/12/14 ataków co powinno lekkim oddziałom pierwszy szereg zniszczyć lub przynajmniej nadszarpnąć, żeby straty zminimalizować. I w następnej turze walki z In5 uderzamy pierwsi 15/18/21 atakami.
To oczywiście z Highbornem, żeby slotów nie jadło. Highborn WD BoL, Amarantynka, AoN lub WR - oaken, amarantynka (na koniu!).
Na 2350 przy WD'ku i 2 x 14 starcza pkt. na
3 x GG
3 x Dryady
2 x 6 WR + standard
2 x duże WD (8, CG)
jako-taką obronę anty magiczną -2 x Spellsinger, 3 DS, Dryada lvl, clusterki
Podczas szarży -> 10/12/14 ataków co powinno lekkim oddziałom pierwszy szereg zniszczyć lub przynajmniej nadszarpnąć, żeby straty zminimalizować. I w następnej turze walki z In5 uderzamy pierwsi 15/18/21 atakami.
To oczywiście z Highbornem, żeby slotów nie jadło. Highborn WD BoL, Amarantynka, AoN lub WR - oaken, amarantynka (na koniu!).
Na 2350 przy WD'ku i 2 x 14 starcza pkt. na
3 x GG
3 x Dryady
2 x 6 WR + standard
2 x duże WD (8, CG)
jako-taką obronę anty magiczną -2 x Spellsinger, 3 DS, Dryada lvl, clusterki
- Jacek_Azael
- Masakrator
Witam. Ja nigdy nie grałem na Eternalach, nigdy na poważną (turniej) grę ich raczej nie wezmę, ale jak już kiedyś towarzysko zagram tym klockiem to tylko z lordem który ma 5+ warda dla siebie i całego oddziału, ASF i GW.
Pzdr.
Pzdr.
Eternale mają 3S i tego nic nie zmieni, są jak klocek goblinów z większą liczbą ataków, ale bez fanoli A tak na serio to na tle innych jednostek tego typu obsysają i tyle (IMHO).