Single model on foot a szarza taktyczna
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Single model on foot a szarza taktyczna
Czy single model on foot moze zrobic szarze taktyczna? W RB jest napisane, ze porusza sie jak skirmiszer. A skirmiszerzy, o ile wiem, nie moga takich szarz robic.
Odpowiedzi prosze podawac z podstawą prawną.
Przy okazji przypominam LS o tym problemie (bo to nie jest nowa sprawa).
Odpowiedzi prosze podawac z podstawą prawną.
Przy okazji przypominam LS o tym problemie (bo to nie jest nowa sprawa).
Uscislenie dotyczy skirmiszerow a nie biegaczy.
Ale w sumie masz rację. Choć w takim razie wiekszosc ludzi, którzy maja w armii biegaczy, gra niepoprawnie. Odpowiedz na to pytanie, pomimo iż łatwa do uzyskania poprzez RAW, nie jest intuicyjna.
Pozostajemy przy RAW?
Ale w sumie masz rację. Choć w takim razie wiekszosc ludzi, którzy maja w armii biegaczy, gra niepoprawnie. Odpowiedz na to pytanie, pomimo iż łatwa do uzyskania poprzez RAW, nie jest intuicyjna.
Pozostajemy przy RAW?
Kurcze, ja zawsze grałem na co najmniej jednym biegaczu i zawsze korzystałem z zasad ruchu i szarży dotyczących skirmiszerów. Myślałem, że to oczywista rzecz. Można wiedzieć skąd w ogóle wątpliwość z tą szarżą taktyczną? Może źle grałem.. jeśli tak to byłby to baaaaardzo duży bonus dla biegaczy.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
bless pisze:Uscislenie dotyczy skirmiszerow a nie biegaczy.
Pozostajemy przy RAW?
Tak jak nie należy rozciągać FAQi GW ponad potrzebę, czyli ponad to czego bezpośrednio dotyczą, również US nie powinny być nazbyt “rawowo” traktowane.
Za chwilę okaże się, że Hydra też nie może taktycznie szarżować.
Zakaz taktycznych szarż dla skirmishu już jest naciągany*, ale miał na celu uniknięcie bezsensu driad szarżujących taktycznie na skinki.
• Niektóre naciągane zasady – jak „latacze po prostej” które z ETC przeszło – są sensowne – ukrócenie „Smoków w Dupie”, czy szarż skirmiszu na skirmish.
h) SzarŜe skirmisherów na skirmisherów: tak jak w wypadku lataczy, skirmisherów po prostu dostawiamy po prostej, dokładnie tak, jak opisuje to podręcznik (s. 67) – uznajemy, Ŝe nie dotyczy ich errata do rulebooka o taktycznym wheelu.
Robienie z tego zakazu szarży taktycznej dla biegaczy czy Hydr, jest tyleż „rawowe” co bezdennie głupie.
Zaprawdę niedźwiedzia to przysługa dla LS – by jej teksty były czytane jak teksty GW.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Szarze taktyczne nie sa errata tylko interpretacja/uscisleniem zasady, ze wolno Ci robic szarze w dowolny sposob byle by wypenic zasady (dla normalnego oddzialu jest to zetkniecie sie z odpowiendnia strona szarzowanego oddzialu, jeden wheel i ruch max 2xMove).
Skirmish szarzuje na najblizszy model ustawiajac sie prostopadle do linii laczacej najblizsze modele w skirmishu przed szarza.
"Zasada" szarzy taktycznej glosi, ze poki wypelniasz te warunki szarzujesz jak chcesz (czyli nie koniecznie po prostej).
Nakaz szarzy "po prostej" dla lataczy w uscisleniach jest ewidentna zmiana zasad.
Wedlug zasad GW latacz szarzuje tak jak typ oddzialu ktorym jest (czyli jak to monster, to musi zetknac sie z odpowiednia strona oddzialu (lub najblizszym mozliwym skirmisherem) i przysluguje mu jeden pivot).
Skirmish szarzuje na najblizszy model ustawiajac sie prostopadle do linii laczacej najblizsze modele w skirmishu przed szarza.
"Zasada" szarzy taktycznej glosi, ze poki wypelniasz te warunki szarzujesz jak chcesz (czyli nie koniecznie po prostej).
Nakaz szarzy "po prostej" dla lataczy w uscisleniach jest ewidentna zmiana zasad.
Wedlug zasad GW latacz szarzuje tak jak typ oddzialu ktorym jest (czyli jak to monster, to musi zetknac sie z odpowiednia strona oddzialu (lub najblizszym mozliwym skirmisherem) i przysluguje mu jeden pivot).
Alister pisze:
Ooo.. stary, nie chcesz wiedziec, co mój smok by robil, gdyby szarze taktyczne były dopuszczalne dla lataczy. Masakra !
Jestem za!!!!!
Przed moim smokiem stoi oddział Black Orków z herosem, który ma Collar of Zorga. Wiec generalnie dosyc słaba zacheta do szarzy od frontu. Ale co widzę?! Czyzby za tym oddział stała goblinska balista? Szarza w baliste! Lece za maszyne - pivot - dostawiam się. Overrun po maszynie w tył Black Orków.
Czyz to nie cudowne taktyczne zagranie?
Czyz to nie cudowne taktyczne zagranie?
Maszyna nie ma przodu.Alister pisze:Maszyna nie jest skirmishem tylko rusza sie jak skirmisher. I tak musisz szarzowac przod maszyny.
Zreszta, wybacz, ale odchodzimy od meritum. Zagrania, o których mówię byłyby mozliwe, gdyby zasady były interpretowane tak, jak Ty piszesz (choc zalezy, czy bralibysmy pod uwage uscislenia, czy nie). Poniewaz zostało to wykryte, zostało też od razu poprawione uściśleniami (dyskusje były długie i gorące - chcesz to poszukaj na forum). Latacze lecą po prostej, zaś załoga dopasowuje sie do szarzujacego a nie odwrotnie. To juz jest wyjasnione. Szkoda czasu na wałkowanie tego po raz kolejny.
Dla mnie nie było jedynie oczywiste, jak traktować biegaczy. Dzięki Twojej pomocy wiem, jak to odczytywać wg RAW.
Opinia Jacka na temat zasadności stosowania RAW jest dla mnie cenna i podzielam ją, lecz poki co nie mam argumentu, by grać inaczej (na dobre i na złe). Pozostaje RAW jeśli LS nie zdecduje inaczej.
Ja tylko sie upieram, ze uscislenie do lataczy jest zmiana zasady. Co faktu nie zmienia ze na turnieju obowiazuje 
Wedlug mnie RAWowo biegacz szarzowac taktycznie moze (bo moze kazdy). Czyli - szarzujac na inny skirmish - musi dostawic sie do najblizszego skirmishera rownolegle do linii z nim go laczacej na starcie. Jak to zrobi to juz jego wybor (i to jest zasada szarzy tkatycznej, a nie zadne darmowe wheele jak polowa ludzi na turniejach waluje niedoswiadczonych uzykownikow skirmishy (wiem bo na jednym turnieju dostalem nieprawidlowe "taktyki" od 3 roznych graczy)
Hydra zgodnie z monster and handlers szarzuje jak monster wiec moze pivotowac w szarzy.
Edit: rusza sie na szarzuje
Wedlug mnie RAWowo biegacz szarzowac taktycznie moze (bo moze kazdy). Czyli - szarzujac na inny skirmish - musi dostawic sie do najblizszego skirmishera rownolegle do linii z nim go laczacej na starcie. Jak to zrobi to juz jego wybor (i to jest zasada szarzy tkatycznej, a nie zadne darmowe wheele jak polowa ludzi na turniejach waluje niedoswiadczonych uzykownikow skirmishy (wiem bo na jednym turnieju dostalem nieprawidlowe "taktyki" od 3 roznych graczy)
Hydra zgodnie z monster and handlers szarzuje jak monster wiec moze pivotowac w szarzy.
Obawiam się, że jesteś w błędzie. Jednak nie ja bede tym, który Cie z niego wyprowadzi. Ciekawi mnie tylko, czy nie zastanowiło Cie to, że "wszyscy jada pod prąd"? Dopuszczasz taka mozliwość, że ci, których posadzasz o wałkowanie, mogli mieć jednak rację? Szczególnie, że mieli outnumber a czasem tak jest, że wiekszość ma rację (to może skłaniac do refleksji, że ich zgodność może jednak wypływać z podobnego rozumienia zasad a nie podobnej chęci do wałkowania).Alister pisze:Ja tylko sie upieram, ze uscislenie do lataczy jest zmiana zasady. Co faktu nie zmienia ze na turnieju obowiazuje
Zostawiam do rozważenia.
Nie bo wkoncu poszedlem po kogos z listy sedziowskiej co byl na turnieju i im ladnie wyjasnil jak sie robi szarze taktyczna klasycznym unitem. (zadnego free align na koncu 
A single character on foot rusza sie jak skirmisher czyli szarzuje jak skirmisher, a nie jak monster - ergo musi sie dostawic jak opisalem wyzej.
A single character on foot rusza sie jak skirmisher czyli szarzuje jak skirmisher, a nie jak monster - ergo musi sie dostawic jak opisalem wyzej.