Single model on foot a szarza taktyczna

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
defik
Wałkarz

Post autor: defik »

Single model on foot jak Alister mówi, szarżuje jak skirmish i po co w ogóle ta cała dywagacja ? Podstawą taktycznej szarży jest wheelowanie, a jak każdy mam nadzieję wie, single model on foot wheela nie zrobi, chyba że pijany;p

Co do wałowania ludzi szarżą taktyczną zwykłym oddziałem, to chyba się nie zrozumieliście - Aliserowi chodzi o to że ziom jakoś dziwnie sie stykał ze skirmishem, i potem robił align do nich, a nie tak jak być powinno - czyli skirmish dostawia się do jednostki która na niego zaszarżowała.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Alister pisze:Zle zagranie, bo zaloganci wystawiaja sie przed szarza i musisz sie zetknac z przodem zalogantow.
zaloganci wystawiaja sie prostopadle do kierunku szarzy. w szarzach taktycznych kierunek wybiera szarzujacy :)
ze uscislenie do lataczy jest zmiana zasady.
the charging flyier moves straight towards the target.

str 68
Podstawą taktycznej szarży jest wheelowanie, a jak każdy mam nadzieję wie, single model on foot wheela nie zrobi, chyba że pijany;p
wheelowanie? wtf?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Podstawą taktycznej szarży jest wheelowanie, a jak każdy mam nadzieję wie, single model on foot wheela nie zrobi, chyba że pijany;p
W takim razie musze chyba przeprosic wszystkich tych, ktorym robilem szarze taktyczne Vargulfem. Ajm sori.

A skoro Shino juz nam sie tak ładnie pojawil, to... (łapie za fraki) co z tym singlem on foot, co?! Pytam sie grzecznie... :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

skirmish, traktuj jak skirmish, bo jak inaczej sklasyfikujesz zasadowo biegacza?

defik
Wałkarz

Shino pisze:
wheelowanie? wtf?
can wheel (or pivot) only once during the charge move. Ok - podstawa szarży taktycznej jest wheelowanie lub pivot, żadnego z nich single model on foot nie robi, chyba że pijany :)...

Bless - > a Vargulf robi jak każdy monster :-)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

defik pisze:
Shino pisze:
wheelowanie? wtf?
can wheel (or pivot) only once during the charge move. Ok - podstawa szarży taktycznej jest wheelowanie lub pivot, żadnego z nich single model on foot nie robi, chyba że pijany :)...

Bless - > a Vargulf robi jak każdy monster :-)
to jaki manewr robi biegacz gdy:

....EEEEEEEE

..FFFFFFFFFFFFFF
-------------------
.............B.........\
.........................\

E- enemy
F- friendly
B-biegacz
-- -gorka

znaczy skoro nie robi pivota to szarza niemozliwa? naturalnie zakladam ze spokojnie w 18" jest...
bo nie widze mozliwosci przeskoczenia na F zeby dopasc E...
prosze o podpowiedz...
Ostatnio zmieniony 9 gru 2008, o 21:30 przez bigpasiak, łącznie zmieniany 1 raz.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

defik
Wałkarz

Po jak najkrótszej drodze w stronę przeciwnika, czyli lekko obiegając F, jako że jako skirmish możesz się ruszać "in any direction". Nadal nie możesz zrobić szarży taktycznej, bo najkrótsza droga jest tylko jedna :P

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

kurde, dajcie spokój, bo jak Was czytam to mi się flaki przewracają. Kwestia szarż taktycznych została uściślona, była dyskusja na ten temat, bo wpierniczyła się errata GW, pozwalająca wszystkim na zmianę kierunku podczas szarży. Jak są jakieś pytania, to poszukajcie innych tematów, gdzie zostało to wyjaśnione. To nie teat na to, ani na kolejną badziewną dyskusję

@Pasiaku, nie bądź złośliwy, bo niektórzy nam tu się zamęczą w udzielaniu odpowiedzi na proste pytania ;)

@Blessie-odpowiedz padła kilkukrotnie- RB str. 72 dział MOVEMENT ,,Man sized character on foot (...) follow the movement rules for skirmishers (...)"

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

@bigpasiak: biegacz moze pivotowac w przypadku szarzy w golym terenie na skirmish (jedynie ma zasady, ktore dokladnie okreslaja gdzie i w jakim kierunku ma sie znalesc po szarzy). W przypadku szarzy wokol innego oddzialu/impossible terenu na inny skirmish nadal masz dokladnie okreslone gdzie masz sie znalesc i w jakim kierunku po szarzy.

Takich zadas nie ma w przypadku szarzy na oddzial, wiec wedlug normalnego GW mozesz taktycznie zaszarzowac w dowolna czesc frontu (pod warunkiem, ze zmaksymalizujesz ilosc modeli walczacych).

NIe wiem jak to wyglada wg uscislen PL, ale chyba tez ;)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Alister pisze:@bigpasiak: biegacz moze pivotowac w przypadku szarzy w golym terenie na skirmish (jedynie ma zasady, ktore dokladnie okreslaja gdzie i w jakim kierunku ma sie znalesc po szarzy). W przypadku szarzy wokol innego oddzialu/impossible terenu na inny skirmish nadal masz dokladnie okreslone gdzie masz sie znalesc i w jakim kierunku po szarzy.
czyli?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Czyli juz pare razy pisalem. Musi sie zetknac z najblizszym skirmisherem i odwrocic w kierunku rownoleglym do linii laczacej go z tym modelem na poczatku szarzy. (tak to napisane w RB jest i nawet sa rysunki ;) )

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

piłeś coś.

naprawdę

I sorry JJ za offtop

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

No ja pierd****

Strona 67 duzego RB:

When a skirmishing unit charges another skirmishing unit, take the model closest to the charging unit and move it into BTB contact with closest model in the charged unit. Then (...) line them up with the first model perpendicular to the line of charge. (...)

Amen

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

a wiesz co znaczy parpendicular?

To teraz spójrz jak przetłumaczyłeś poprzednio ;)

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Perpencicular = prostopadle.
Modele sa ustawiwne prostopadle do kierunku szarzy, czyli patrza rownolegle do kierunku szarzy.

Podstawy geometrii.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

A tak z innej beczki.... Dowiedziałem się wczoraj, że skirmisz może robic taktyczne szarże. Na maszyny.

Co Wy na to?

Bo w sumie to pytałem o tego biegacza po tym, jak zostałem zrugany za robienie nim taktycznej szarzy na maszynę.
Tymczasem wczoraj Shino, a wiec uznany sedzia, robił sobie po moich balistach taktyczne szarze Tomb Swarmami tlumaczac, ze maszyna nie jest skirmiszem i mozna na nią robić taktyczna szarzę. Nawet skirmiszem (co tez zrobił).

Wiec ja juz zupełnie zgłupiałem.... To kto w końcu i na co może robić te szarze taktyczne?

Skoro skirmisz moze robic na maszynę szarze taktyczną, to biegacz tez chyba moze, skoro dotycza go te same zasady, nieprawdaz?

Jesli byloby tak, jak przedstawil to Shino, to rozumiem, że:
- wszystkie oddziały, które maja okreslone strefy, moga robić szarze taktyczne zarówno w maszyny, jak i oddziały w skirmiszu.
- skirmisze (w tym Single model on foot) nie moga robic taktycznych szarz na innych skirmiszerów.
- skirmiszerzy (w tym SMOF) moga robic taktyczne szarze na maszyny wojenne.

Am I correct?
Obrazek

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Zawsze mozna zrobic szarze taktyczna.
Szarza taktczna polega na tym, ze masz prawo szarzowac jak chcesz byleby wypelnic warunki szarzy (takie jak zetkniecie sie z odpowiednia strefa, jeden wheel i maksymalizacja walczacych w przypadku szarzy RnF na RnF).

Okreslone sa zasady szarzy skirmisha na RnF (dostawia sie skirmish do oddzialu) i na innego skirmisha (po prostej laczacej najblizsze modele).

Jesli traktujemy Warmaszyne jako RnF to trzeba sie dostawic do odpowiedniej strefy (nie obrocisz maszyny szarza). Jesli jako skirmish to oddzialy ustawiaja sie prostopadle do linii laczacej najblizsze modele.

Tak czy inaczej nie ma dowolnosci w kierunku szarzy takiej jak ma szarzujacy RnF.

Patrzac na uscislenia ("kierunek szarzy wyznacza szarzujacy") wnioskuje, ze traktujemy maszyne i zaloge jako skirmish ze specjalna zasada dostawienia zalogi przed maszyne (czyli inaczej niz Monster and Handlers, ktory rusza sie jak skirmish, ale szarzuje i jest szarzowany jak monster).

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Patrzac na uscislenia ("kierunek szarzy wyznacza szarzujacy") wnioskuje, ze traktujemy maszyne i zaloge jako skirmish
nie. maszyne traktujemy jako maszyne a skirmish jako skirmish :idea:

masz w maszynie napisane, ze zaloganci sie wystawaja prostopadle do kierunku szarzy, ktory ustala szarzujacy. potem dostawiam sie do ich przedniej strefy czyli zupelnie inaczej jak rnf i skirmishe :)

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

W sumie ... czyli mamy 3 rozne cele szarzy (RnF (i monstery), skirmish i maszyna) i 3 rozne sposoby szarzowania (RnF (w tym monster nielatajacy), latacz i skirmish)

I teraz:
A) Sposoby:
1. RnF
- max jeden wheel/pivot
2. Skirmish
- szarzuje dowolnie zaczynajac od najblizszego modelu.
3. Flyer
- szarzuje po prostej

B) Cele
1. RnF
- nalezy zmaksymalizowac modele walczace
- nalezy zetknac sie z odpowiednia strefa celu
2. Skirmish
- nalezy zetknac sie z najblizszym (wzg. ruchu) widoczym modelem
- inny skirmish dostawia sie prostopadle do kierunku szarzy (kierune wynzaca linia laczaca najblizsze modele na poczatku szarzy)
3. Warmachine
- nalezy zetknac sie z dowolnym modelem
- zaloga wystawia sie prostopadle do kierunku szarzy wyznaczonego przez szarzujacy oddzial.

Tak?

Czyli biegaczem moge zaszarzowac maszyne od tylu zaczynajac od przodu? (skirmishem tak samo, jesli mam odpowieni move, zeby tam dojsc)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 10:41 przez Alister, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dupa.

Do uściślen to trzeba dać, a nie szarzować skirmishem na plecy maszyny.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ