DEAMONIC MOUNT A WCHODZENIE DO ODDZIAŁÓW DEMONOW

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

DEAMONIC MOUNT A WCHODZENIE DO ODDZIAŁÓW DEMONOW

Post autor: thurion »

exalted jako ze jest mortalem nie moze jezdzic w demonetkach

pzdr
Ostatnio zmieniony 6 mar 2007, o 11:06 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Exalted moze byc w demonetkach, bo jezdzi na demonic steed.
Dwuraka ma po to, aby miec sile 7 jak mu wystrzela steed'a z pod tylka, poza tym i tak bije zawsze ostatni w challengu (Bindings of Slaanesh).
Co do Lorda wole 6 atak niz S6.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Esco pisze:Exalted moze byc w demonetkach, bo jezdzi na demonic steed.
.
NIE, NIE MOŻE polecam uwaznie przeczytac booka do swojej armii...

a co do exalteda zeby nie byc goloslownym, masz wyraznie napisane w booku ze herosi mortali nie moga dolaczac sie do demonow, a koles na mouncie dale jest herosem mortalowym, poniewaz mount jak sama nazwa mowi jest tylko mountem i nie czyni z modelu deamonic, ba, nawet jak jest jezdziec to mount juz nie ma instability wiec sam tez juz nei jest deamonci w 100%

pzdr
Ostatnio zmieniony 6 mar 2007, o 11:04 przez thurion, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Dzięki za Twe mądrości o wielki Thurionie, ale pozwolisz, że nie skorzystam z Twej wiedzy, gdyż:

TAK, TAK MOŻNA wystawić Exalteda na Demonic Mouncie w regimencie demonetek i proponuję abyś poczytał Army Book w innym miejscu, zaczynając od strony 29, zasada Daemonic, zdanie zaczynające się od "The only exception is...". ;) :P :D

Ale prawie mnie nabrałeś, aż sam jeszcze raz spojrzałem :D

Nikt nie jest nieomylny (oprócz Gave'a Thorpe'a)

Pozdro

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

wydzielilem z rozpisek chaosu..

no wiec panowie moze czy nie moze? chodzi o exalteda na cycatym wezu i demonetki...

mi sie przez cale zycie wydawalo ze absolutnie nie moze, a kolega jest mocno przekonany ze moze, chcialbym zasiegnac opinii fachowcow ;)

z jednej strony chce potwierdzic swoj tok rozumowania, a z drugiej fajnie by bylo gdybyscie go nie potwierdzili :P bo fajny patent sie robi ;)

pzdr

Awatar użytkownika
Dusiołek
Pseudoklimaciarz

Post autor: Dusiołek »

W Armybooku mamy takie zdanie:
"Non-Daemonic models may not join a Daemonic unit, and a Daemonic model may not join non-Daemonic unit. The only exeption is a character riding a Daemonic Mount, Steed of Slaanesh, Juggernaut of Khorne or Disc of Tzeentch.

I teraz zależy to od tego, czy pan na którymś z tych wierzchowców jest modelem Daemonic (i w myśl wyjątku może dołączyć do non-Daemonic unit), czy jest modelem non-Daemonic i wyjątek pozwala mu dołączyć do jednostek Daemonic.

Choć będą to dywagacje czysto teoretyczne, ponieważ i w tym, i w tym przypadku pan ten może dołączyć do obu typów jednostek.

Więc jest fajny patent :wink:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Q. Can a mortal Chaos character mounted on a daemonic steed
join a unit of daemons?

A. No. Only a mortal character with the Chalice of Chaos
(which makes him a daemon) may join a unit of daemons.
Non-daemonic models may not join a daemonic unit.
S. Gav Thorpe - Warhammer Design Team / Hordes of Chaos
Army Book page 29

Q. Can a mortal Chaos character mounted on a daemonic steed join a
mortal unit?

A. Yes. A daemonic steed may be joined to a mortal unit, as long
as the mortal chaos character riding the steed is alive.
S. Gav Thorpe - Warhammer Design Team / Hordes of Chaos
Army Book page 29

czyli wszystko zalezy od gory... jak mamy mortalowego jezdzca to dolacza sie tylko do mortali.. chyba, ze sie go zabije... wtedy ount moze do demonow...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

to jakby ten tego? idac za nowa moda...?

NIE, NIE MOGA!
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

No po udziwnieniach wspanialego Gavina to mozemy co najwyzej teraz samego steeda dolaczyc do oddzialu demonow. Ale w druga strone, do oddzialu mortali to ten demon wchodzi bez problemu :roll:

Miales racje Thurion, ale bynajmniej nie wynikalo to z Army Booka, ktory w tej kwestii jest totalnie niejednoznaczny.

No trudno, trzeba bedzie uzywac Chalice of Chaos.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Esco pisze:No po udziwnieniach wspanialego Gavina to mozemy co najwyzej teraz samego steeda dolaczyc do oddzialu demonow. Ale w druga strone, do oddzialu mortali to ten demon wchodzi bez problemu :roll:

Miales racje Thurion, ale bynajmniej nie wynikalo to z Army Booka, ktory w tej kwestii jest totalnie niejednoznaczny.

No trudno, trzeba bedzie uzywac Chalice of Chaos.
ja mam tak zawsze, wiem ze dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele.. dlatego jak mi ktos karze wskazac strone i akapit to zazwyczaj ten etap dysksji przemilcze... ;)

sie troche gra i sie wie jak jest, ale juz czlowiek nie wie gdzie to wyczytal kiedys tam...

a chalice to glupi pomysl ;) juz lepiej exaltowany demon, sam tak chyba pojade na WI... :wink:

pzdr !!

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

mozemy co najwyzej teraz samego steeda dolaczyc do oddzialu demonow
ale steed bez jeźdźca to chyba jest traktowany jako monster, a monsterów nie można dołączać do oddziałów ? ... ale nie będę się przy tym upierał :P

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

chalice ma swoje plusy, dajesz takiemu panu Flail ma S7 i jest to magiczny atak, dostaje jeszcze ward 5+, fear i immune to psychology, sypanko zamaist brake...........dużo tego w zamian za bodajże 35 punktów, sam się nad tym zastanawiałem. Ale jak dla mnie straciło to zastosowanie właśnie poprzez nie możliwość dołąćzenia kolesia do oddziałów mortali.
No chyba że zrobimy taki hardcore :twisted:

1 * Chaos Lord @ 668 Pts
Mark of Chaos Undivided; General; Flail; Chaos Armour
Chalice of Chaos [35]
Enchanted Shield [10]
Crown of Everlasting Conquest [50]

1 Chaos Dragon @ [360] Pts

Ward, regenka, sv2+ S7 żyć nie umierać, a przecież smok nam nie odparuje no nie :wink: no chyba że smok może nam odparować to wtedy dla odmiany mamy skąd rany czerpać.
Chyba wezmę tego pana na GTEE. :wink:

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Jedna uwaga: czary z metala bolą Cie jak licho: nie masz warda, nie masz regenki, save prawie zniesiony siłą czaru. :?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

taka mala uwaga.. ten czar o ktorym mowiesz jest no armour save ;)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

nie ma rozwiazan doskonalych :wink:

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Esco pisze:Dzięki za Twe mądrości o wielki Thurionie, ale pozwolisz, że nie skorzystam z Twej wiedzy, gdyż:

TAK, TAK MOŻNA wystawić Exalteda na Demonic Mouncie w regimencie demonetek i proponuję abyś poczytał Army Book w innym miejscu, zaczynając od strony 29, zasada Daemonic, zdanie zaczynające się od "The only exception is...". ;) :P :D

Pozdro
To już kiedyś gdzieś było, że z tym the only exception to chodzi o to, że możesz posadzić mortala na demonicznej krówce, ale to dalej jest mortal.

Hehe to mam takie pytanie a co się dzieje, jak w kombacie zejdzie exalted i zostaje sam demonic mount wewnątrz, oddziału jazdy, a ci mają np. uciekać???
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

moim zdaniem jak sie zmieśći z Ld w swojej i nie rozpuści sie z ran to zostaje a jazda ucieknie

pzdr
RAF

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

MUKER pisze:
Esco pisze:Dzięki za Twe mądrości o wielki Thurionie, ale pozwolisz, że nie skorzystam z Twej wiedzy, gdyż:

Pozdro
To już kiedyś gdzieś było, że z tym the only exception to chodzi o to, że możesz posadzić mortala na demonicznej krówce, ale to dalej jest mortal.

Hehe to mam takie pytanie a co się dzieje, jak w kombacie zejdzie exalted i zostaje sam demonic mount wewnątrz, oddziału jazdy, a ci mają np. uciekać???

Mi się wydaje że w momęcie śmierci typa z góry mount przestaje być 1 oddziałem z mortalami i koniec końców brejki są 2

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

mi sie wydaje tak jak gogolowi, mount jest mountem i nie moze byc w oddziale, po smierci ziutka jest automatycznie ustawiany obok regimentu(a dokladniej jak byl w srodku to przestawiasz na krawedz oddzialu tak zeby byl w btb z oddzialem z ktorego zostal wyoutowany) i bierze oddzielny break

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

raczej zła koncepcje bo przyjmijmy że jeździec miał ld 9 i chcę w związku z tym robić break na wyższym LD, czyli co mam zrobić break dla mounta mimo że jeździec żyje, czy może nie mogę bo jeździec żyje ale zaraz się przekręci........... poza tym 2 breaki to o jeden za dużo. Są unitem tak więc 1 break wystarcza. Koncepcja 2 breaków jeden po drugim jest idiotyczna, co niby jeszcze potem jeśli np jeździec miał challice to najpierw mam robić break na LD9, powiedzmy jeździec paruje, teraz break dla smoka i teraz jeszcze monster reaction???????? NIE monster reaction jeśli jest wymagany jest już wystarczający i musi nastąpić niezwłocznie po stracie jeźdźca.
Chyba dobrze mówię.........

ODPOWIEDZ