Witam
Tak jak w temacie. Jak robić zdjęcia aby były szczegółowe i oddawały w jak nawiększym stopniu oryginał?
Mam następujące ustawienia w aparacie: EV; Focus; Metering Mode; White Bal; ISO; P. Quality; REC Mode; Flash Level; P. Effect; Saturation; Contrast; Sharpness
Co włączyć w poszczególnych opcjach dla najlepszego efektu? Czy jest tu jakiś fotograf? Mój sprzęt to Sony Cyber-shot, 5.1 mega pixel, DSC-T33
P.S. Jeśli ten temat nie pasuje do tego forum prosze o usunięcia bądź przeniesienie go w odpowiednie miejsce. Nie znalazłem IMO lepszego miejsca na ten temat.
Jak robić zdjęcia i jakie ustawienia są najlepsze?
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
Jak robić zdjęcia i jakie ustawienia są najlepsze?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$
EV:
0
Metering mode:
partial/point/single (w zależności od marki aparatu zwie sie różnie, generalnie chodzi o pomiar światła w formie punktowej)
White balance:
auto, tungsten lub custom na białej kartce pod identycznym oświetleniem co fotografowany obiekt.
ISO:
jak najniższe;
Quality:
Moze być 640x480, nie trzeba wtedy zmniejszać rozmiaru pliku choc do "profesjonalnych" fotek figurek to najlepiej coś ok 2mln pixeli.
Flash lvl:
Lampę błyskową wyłączyc.
Saturation/Contrast/Sharpness:
W zależności od umiejętności posługiowania się edytorami obrazu. Dla laika polecam kolejno +10%/+20%/+70%
Resztę proszę w odpowiednim temacie u góry
0
Metering mode:
partial/point/single (w zależności od marki aparatu zwie sie różnie, generalnie chodzi o pomiar światła w formie punktowej)
White balance:
auto, tungsten lub custom na białej kartce pod identycznym oświetleniem co fotografowany obiekt.
ISO:
jak najniższe;
Quality:
Moze być 640x480, nie trzeba wtedy zmniejszać rozmiaru pliku choc do "profesjonalnych" fotek figurek to najlepiej coś ok 2mln pixeli.
Flash lvl:
Lampę błyskową wyłączyc.
Saturation/Contrast/Sharpness:
W zależności od umiejętności posługiowania się edytorami obrazu. Dla laika polecam kolejno +10%/+20%/+70%
Resztę proszę w odpowiednim temacie u góry
Chłopi-przy-broni. A Bronia bez kiecki.