Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

ale pamietajmy ze runa udwurakowienia dalej działą na slayer axes :wink:
King of the Slayers, and the Slayer of Kings

Awatar użytkownika
Vakar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Vakar »

Witam, wszystkich długobrodych.
A ja mam takie pytanko:
Czy jak użyje Rune of Battle zarówno na sztandarze odziału jak i na BSB w tym samym oddziale, to +1 do CR będzie podwójny (czyli razem +4 za dwa sztandary i dwie Battle Runes) czy zawsze jest tylko +1 niezależnie jak rozłożone na sztandary to będzie?

P.S. Z góry przepraszam, jeśli już gdzieś padła odpowiedź na te pytanie.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Sklanialby sie do odpowiedzi ze +2, gdyz sa to dwa rozne sztandary (pamietajac fakt ze nie mozna miec takiego samego zestawienia run na dwoch przedmiotach... :wink: ), tak jak w HE masz WB i BB i oba sie licza... :)
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

To już było kiedyś poruszane. W jednym combacie działa tylko jedna r. of battle . Efekt który chcesz uzyskać, możesz osiągnąć poprzez dodanie na BSB G.r. stromniego za 100 punktów.

Celedor.

Chociaż twój przykład popieram, niestety nie przejdzie on. Dlaczego? Sztywne karki i strach przed przyznaniem się kilku osób do błędów.

Awatar użytkownika
Vakar
Powergamer Rozpiskowy

bo tak sie zastanawiałem, ile static CR są w stanie wyciągnąć krasie.

I tak sobie pomyślałem. - Oddział 20x hamki/ironi ze sztandarem +1Cr i 2xUS do tego BSB - Rune of Battle, Master Rune of Stromni Redbeard.

co dałoby chyba static +8 Cr a nawet +9 z większością, bo nasz outnumber.

EDIT.
oki czyli +7 /+8 a zamiast Rune of battle na BSB cosik innego
-> Niech ktoś w końcu zacznie kopać wampirze tyłki, bo mam dosyć słuchania docinek o graniu przegiętą armią tylko dlatego, ze GW zwaliło army booka i wydało go bez z balansowania :/

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Hmm, nie wiedzialem o tych Ro battle... Dzieki za wyjasnienie i przepraszam za wprowadzenie w blad... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Można większy, liczyłem go kiedyś. 3 szeregi, przewaga, baner z r.of battle, war baner z r. stromniego, jest jeszcze 2 za tył i 1 za atak z górki (ale to tylko okazjonalnie), można by doliczyć też jeszcze 1, gdyby jakiś oddział siedział na flance. Daje nam to okazjonalne 12, ale normalnie maks. to 8.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

Co? gdzie tak jest napisane że z RoBattle można mieć tylko jeden bonus? Owszem nie daje nic jak się ma 2 na jednym sztandarze, ale na oddziałowym i BSB to co jest nie tak? Wszystkie bonusy dodające do CRa maja napisane jeśli nie można mieć ich kilka w jednym kombacie- ta runa nie ma nic napisane o tym (np walking death) mogę poznać źródło tego osądu?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

też wydajemi się że w takim przypadku powinny się liczyć bonusy za obie runy, skoro możliwe jest złożenie rozpiski w której będą dwie takie same runy to dlaczego w przypadku CC jedna z nich miała by niedziałać?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Popieram Supła :p
nie ma żadnego źródłowego uzasadnienia (o ile wiem) zabraniającego zsumowania tych bonusów jeśli są na innych sztandarach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Co do zasad to jest chyba jakaś, że jak mamy przedmioty dające ten sam bonus, to wybiera się przedmiot, z którego bonusu korzystamy. Najczęściej jest to przedmiot dający wyższy bonus. Nie pamiętam tylko, gdzie to było zapisane, być może to tylko moje urojenie.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

hmm... to ciekawe... bo np bonus do rozpraszania z BSB z Valaia i runsmitha z spellbindingiem sie sumuja :p
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Nie używam tej kombinacji, bo uważam że nie działa. Używasz +1 z runesmitha z spellbindingiem lub +2 z BSB z Valaia. Mogę się mylić, ale zasadę o której wspomniałem nie mogę znaleźć, więc to ja mogę być w błędzie.
Jednak na poparcie mojego punktu widzenia mogę podać przykład z Wardem. Jak masz dwa, wybierasz lepszy.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

a ja na obalenie przykłady Warda podam przykład Armour Save'a... jak masz heavy armour i tarcze to nie wybierasz czym sie bronisz tylko to sumujesz więc Twój przykład imo chybiony.

Ja używałem tej kombinacji i jest ona dozwolona (4karabiny jeszcze do Shina dzwonił jak moja rozpe zobaczył ;) ).
Obrazek

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Mozliwe,ze juz bylo, ale nie mam czasu przegladac 40tu stron tematu...Wiec chcialbym zapytac jak sie ma Mroch do enemy in the way...Gdy ktos rzuca ta rune na LT, np. smoka ktory po drodze do rzucajacego ma przed soba inny oddzial, to czy smok przelatuje nad i leci do rzucajacego, czy moze sie wbic np. w plecy w inny klocek? Z gory dzieki za odpowiedz i sorry jesli to juz bylo wiecej niz raz i macie dosc odpowiedzi na to pytanie ;)

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Aby run za działał musisz mieć możliwość szarzy, musisz wtedy zaszarżować w używającego runy albo uciekasz. Nie ma innej możliwości.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

smoczysko to gruby, opasły latacz.

jak widzi gostka z m.roch to się w nim melduje. albo ucieka. dlatego ustaw się pod skosem żeby mial jak najblizej za plecami krawędź stołu.

raz albo dwa już tak pogoniłem smoka :D

Awatar użytkownika
Jacuchna
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jacuchna »

JA mam pytanko co do zabójcy smoków. A więc, ponieważ jeśli da się mu broń runiczną, to automatycznie gaśnie zasada toporów zabójców. Czy w takim przypadku można ustalić, że ma 2 topory jednoręczne, a w tym jeden runiczny? A jeśli nie, to czy można go obdarzyć 2 runicznymi toporami jednoręczymi?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

nie można. Możesz miec tylko jedną bron runiczna a gdy jej używasz nie możesz już korzystac z żadnej innej. Polecam opis magii runicznej w podreczniku - wszystko jasno i klarownie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vakar
Powergamer Rozpiskowy

Na pewno nie możesz dać mu dwóch runicznych toporów, bo Rulebook mówi, że postać nie może mieć dwóch runicznych/magicznych broni.

Czy można mu wtedy dać zwykły drugi toporek - niestety nie.
Runiczna broń gasi tę zasadę specjalną.

Slayers Axes:
"...If the Slayer has rune axe then this rule ceases to apply and he fights with the rune axe ONLY, generally as a handweapon but possibly as a great weapon if it has the Master Rune of Kragg the Grim inscribed on it."

-> Też uważam, że to głupie ale niestety tak sobie GW ustaliło
-> Niech ktoś w końcu zacznie kopać wampirze tyłki, bo mam dosyć słuchania docinek o graniu przegiętą armią tylko dlatego, ze GW zwaliło army booka i wydało go bez z balansowania :/

Zablokowany