Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
noobowe pytanie: to warchlaki zdejmują ranki?runepriest pisze:nie zgodze sie z toba mdlosci poniewaz mimo ze 4 warhawkow jest drozsza to taki oddzial potrafi wytrzymac jakas magie czy organki
a i jeszcze jak by byla 3 i jeden zginie to juz rankow nie zdejmoja
Noobowa odpowiedź - niet.mdłości pisze:noobowe pytanie: to warchlaki zdejmują ranki?runepriest pisze:nie zgodze sie z toba mdlosci poniewaz mimo ze 4 warhawkow jest drozsza to taki oddzial potrafi wytrzymac jakas magie czy organki
a i jeszcze jak by byla 3 i jeden zginie to juz rankow nie zdejmoja
RB str. 69
Units of flyers
"[...]Units of flyers operate as skirmishers[...]"
Flying Cavalry
"[...]They are treated as units of flyers[...]"
Units of flyers
"[...]Units of flyers operate as skirmishers[...]"
Flying Cavalry
"[...]They are treated as units of flyers[...]"
Ehh:
"[...] Traktuje się ją jak latającą jednostkę, z tym, że latająca kawaleria używa w walce charakterystyk właściwych dla modeli kawaleryjskich, każdy model ma US 2 [...]"
"[...] Jednostki składające się z modeli latających działają jako harcownicy [...]"
Ruch - harcownicy
Walka - kawaleria
Widać różnicę?
p.s. wiem, że ten sam cytat, ale chciałem podkreślić operate, bo to nie to samo co "rules this same as skirmishers" - tylko move
edit: @ Krassus: to uważasz, że Pegazy również nie ściągają ranków, bo są flying cavalery?
"[...] Traktuje się ją jak latającą jednostkę, z tym, że latająca kawaleria używa w walce charakterystyk właściwych dla modeli kawaleryjskich, każdy model ma US 2 [...]"
"[...] Jednostki składające się z modeli latających działają jako harcownicy [...]"
Ruch - harcownicy
Walka - kawaleria
Widać różnicę?
p.s. wiem, że ten sam cytat, ale chciałem podkreślić operate, bo to nie to samo co "rules this same as skirmishers" - tylko move
edit: @ Krassus: to uważasz, że Pegazy również nie ściągają ranków, bo są flying cavalery?
W walce używają charakterystyk kawalerii - odnosi się to tylko do tego, że ataki jeźdźca i wierzchowca rozpatrywane są osobno. Masz napisane "działają jak" a nie "poruszają się jak" harcownicy.
Oczywiście, że Pegazy nie ściągają ranków.
Oczywiście, że Pegazy nie ściągają ranków.
Z cała pewnościa, jesli jednostka operuje jako skirmisz to swiadczy tylko i wylacznie o tym, ze jest skirmiszem. Zas skirmisz, jak powszechnie wszystkim wiadomo, nie zdejmuje ranków.
Jestem mocno zdziwiony, ze ktos w ogole moze miec jeszcze jakies watpliwosci w tej materii.
Pegazy tez nie zdajmują szeregów, tak btw.
Jestem mocno zdziwiony, ze ktos w ogole moze miec jeszcze jakies watpliwosci w tej materii.
Pegazy tez nie zdajmują szeregów, tak btw.
Piotras, ja za to i tak dowiedziałem się dzięki tej dyskusji pewnej rzeczy. Nie wiedziałem, że Flying Cavalry poruszając się po ziemi ma minusy do ruchu za trudny teren. Zawsze byłem święcie przekonany, że Pegazy mogą bezkarnie po ziemi szarżować w las. A tu się okazuje, że jednak nie...
Strasznie chciałem zrobić w miarę uniwersalną rozpę, która będzie w stanie robić jakiekolwiek pułapki. Z potencjałem defensywnym i z pierdzielnięciem gdy potrzeba. Wyszło mi to chociaż trochę?
1 * Highborn @ 247 Pts
General; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Bow of Loren [35]
Arcane Bodkins [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 Noble @ 130 Pts
Battle Standard
Hail of Doom Arrow [30]
Asyendi's Bane [10]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Treeman @ 285 Pts
7 Wardancers @ 165 Pts
Musician
1 Bladesinger @ [14] Pts
6 Wardancers @ 147 Pts
Musician
1 Bladesinger @ [14] Pts
5 Glade Riders @ 120 Pts
5 Glade Riders @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts
1 * Highborn @ 247 Pts
General; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Bow of Loren [35]
Arcane Bodkins [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 Noble @ 130 Pts
Battle Standard
Hail of Doom Arrow [30]
Asyendi's Bane [10]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Treeman @ 285 Pts
7 Wardancers @ 165 Pts
Musician
1 Bladesinger @ [14] Pts
6 Wardancers @ 147 Pts
Musician
1 Bladesinger @ [14] Pts
5 Glade Riders @ 120 Pts
5 Glade Riders @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts
powiedz mi czemu nie wystawiasz większej ilość wardancerow w oddziale wedlug mnie powinenes wystawiać minimalnie 8
po pierwsze to liczba khorna
a po drugie jest bardziej pewna liczba jeśli o chodzi o przeżywalność i skuteczność w walce ,co za tym idzie lepiej pilnują magów i czasem daje ci przewagę w walce wręcz a takie małe różnice są widoczne gdy sie gra z takimi demonami czy wampirami
a po drugie jest bardziej pewna liczba jeśli o chodzi o przeżywalność i skuteczność w walce ,co za tym idzie lepiej pilnują magów i czasem daje ci przewagę w walce wręcz a takie małe różnice są widoczne gdy sie gra z takimi demonami czy wampirami
runepriest pisze:powiedz mi czemu nie wystawiasz większej ilość wardancerow w oddziale wedlug mnie powinenes wystawiać minimalnie 8
7-ki wydaja sie optymalne - sa tanie a jesli nie ucierpia od ostrzalu, to w ataku maja na ogol maksymalna ilosc ataków. Jesli ucierpia, to mozna szukac ratunku w szarzach laczonych.
Ja ostatnio mysle o rozpie na 3x 7 WD. Kazdy taki oddzialik to wydatek 126 pkt, wiec taniocha. Muzyk by sie przydał, ale to juz 21 pkt na 3 oddzialach. Championow nie daje swiadomie - rownie czesto przeszkadzaja, jak pomagaja. Nie chce dawac herosom przeciwnika szansy na ratunek w pojedynku z moim championem.