Internet

Moderator: Zaklinacz Kostek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stach697
"Nie jestem powergamerem"

Internet

Post autor: Stach697 »

mam liveboxa i jest taka sprawa odstatnio mi bardzo wolno działa mam 19,5mb/s szybkosc sciagania jak dzwoniłęm na obsługe to mi mowili ze za duzo sciagam z rapida itp... a jak juz nie sciagałem zadzwoniłęm znowu (na nastepny dzien) to mi mowia ze cos sciagam a komp jest wg wyłączony O_o a potem właczylem kompa i wszystko na nim powyłaczałęm zadzwoniłęm (za 4h) i znowu mi mówi ze cos sciagam O_o wiec zwracam sie do was czemu moze mi tak wolno pracowac internet i czemu powiedzieli mi w obsłudze ze cos sciagam jak nie sciagałem nic??
Obrazek

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

jak dla mnie, ktoś shakował i ci się podpiął pod wirelessa. nie wiem jak lajfboks działa, ale spróbuj wyłączyć bezprzewodowe.
ewentualnie, opierdol obsługę

Awatar użytkownika
Stach697

a da sie sprawdzic jakie kompy korzystaja z neta aktualnie lub w ogule?? no bo kompy chyba maja swój numer czy jakos tak bo adaptery wi-fi maja wiec karta sieciowa wbudowana też pewno ma
Obrazek

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Nehan pisze:jak dla mnie, ktoś shakował i ci się podpiął pod wirelessa.
Zgadzam się tyle tylko że nie trzeba hakować aby podłaczyć sie do rutera (wiem z własnego doświadczenia bo sieci są dosłownie wszędzie :wink: ). Swoją drogą ten typ to kompletny kretyn skoro coś ściąga i max obciąża sieć, jakby tylko oglądał strony www to byś nie "poczuł jego obecności" Stachu.

Wystarczy że nie zabezpieczyleś sieci czyli nie wprowadziłeś hasła dostepu do niej np. szyfrowanie WPA (które trudno złamać). Jeżeli sam podłączałeś się do usługi to pewnie tego nie zrobiłeś, musisz zadzwonić do obsługi TPSA i się popytać czy Livebox jest z automatu zabezpieczony a jeżeli nie to dowiedzieć sie jak to się robi lub poszukać w necie. Możesz także zrobić test- jeżeli livebox ma mozliwość bezpośredniego podłączenia do kompa (kablem) i wyłączenie przy tym trybu wifi- przetestowac prędkość połączenia.

Co do programu sprawdzającego jakie komputery są podłaćzone do sieci to istnieją takie. Poszukaj na necie ogólnie o wifi. Niektóre np. ustalają zakres adresów ip jakie mogą podłaczyć sie do sieci. W zwykłych ruterach masz opcje ustalenia adresów kart sieciowych jakie moga podłaczyć się do sieci (każda karta sieciowa ma swój adres/numer chyba z 20 liczb) nie wiem jak jest z liveboxem.

PS. Pomiętaj że zasięg wifi jest także ograniczony a każda ściana/drzwi pogarszają jakość sygnału. A i jeszcze jedno nerwostrada to zuo....
Obrazek

Awatar użytkownika
Stach697

wiesz jak sie miało iplusa co miał predkosc 20kb nie sciagana a działanaia tak ze strona mi sie ładowała z 10 min a filmik to właczałem zeby sie łądował i wychdziłem na cały dzien ^^ wiec po takim czyms ta neo to nie takie zło.... musze sobie sciagnac jakis program... a lajfboks ma klucz web na automacie (24 liczby) i właśnie dlatego nie chce mi sie wierzyc ze ktos sobie zgadnoł taki kod. a masz jakies konkret nazwy tych programów co kontroluja jakie kompy sa podłaczone??
Obrazek

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Wiesz ale Iplus to mobilny dostęp do sieci, a neostrada- stacjonarny domowy. Więc nie ma sensu porównywać ich. Alternatywą dla Iplusa może być Blueconnect a dla neostrady internet oferowany przez sieci kablowe np. UPC (no chyba że mieszkasz poza miastem- wtedy jesteś skazany na neostrade).

Co do programu to np. My WIFI Zone Personal. Instalujesz na kompie, jak ktoś próbuje się podłączyć do sieci pojawia się komunikat o wykrytym intruzie. Program ten oferuje także ustalenie jakie karty sieciowe mogą korzystać z sieci- adersy MAC.

Polecam Ci 2 polskie fora (mam nadzieję że to nie będzie potraktowane jako jakaś reklama przez administratorów :wink: ):

www.wififorum.pl
www.bez-kabli.pl

EDIT
Coś o Liveboxie (5sec googlowania) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic658481.html
Obrazek

ODPOWIEDZ