Lizaki vs. WE 2001 ;)
Moderator: Ziemko
Lizaki vs. WE 2001 ;)
Slann- Bsb, Gen 2. generacja
5+ward dla jednostki przeciwko strzalom i magii
szandar -1 do trafienia przy strzelaniu
Temple Guard #21
full comand squad
war banner
Skink Preist
2. lvl scout
Skinks Skirmishers #10
scout blowpipe
Sarus Scar-Veteran
Cold one
Blade of Realities- no ward save allowed
Salamander hunting pack #3
Sarus Cavalery#9
Full comand squad Blessed Totem- one use only d6 ruchu w fazie magii.
jungle swarm #1
Powinno być ok
5+ward dla jednostki przeciwko strzalom i magii
szandar -1 do trafienia przy strzelaniu
Temple Guard #21
full comand squad
war banner
Skink Preist
2. lvl scout
Skinks Skirmishers #10
scout blowpipe
Sarus Scar-Veteran
Cold one
Salamander hunting pack #3
Sarus Cavalery#9
Full comand squad Blessed Totem- one use only d6 ruchu w fazie magii.
jungle swarm #1
Powinno być ok
Żadnego scrolla to na 2000 pts słaba opcja, jak gram na 2 - bywa ciężko.
pojedyncza baza swarmu nie robi absolutnie NIC, jest tylko darmowym overrunem taktycznym. Zadaje mu 2 rany, ma te 2 rany przewagi i outnumber, biegnie dalej. Czyli zamiast tego swarma jeszcze jedne skiny
Salamandry zadają treemanowi 2 rany na fuksie. masz średnio 14 strzałów, 2 ranią, ma 2 sejwy na 4+, zdaje 1, potem ma jeszcze warda, bo to nie są magiczne ataki.
Jazda jest dobra, tylko za dużo - ona nie potrzebuje szeregu, który i tak stracisz, jeśli chociaż 1 zginie od ostrzału... 6 to wystarczająca licba, ew. 7. Zaoszczędzone punty - skinki.
Czyli tak - masz w tej chwili 2 oddziały do walki, średnio manewrowe (kawa z 7 ruchu to nie jest bardzo dużo, tylko sztandar ich ratuje). Salki, które płyną podczas starcia z driadami (których sensowny przeciwnik na te punkty będzie miał PRZYNAJMNIEJ 2 oddziały), 1 skinki i swarma. Salki idą od driad, kawaleria - od łuczników i ew. magii, a potem temple guardzi dostają kanapkę od wildów i treemana.
Mało obiecujący scenariusz, ta rozpiska naprawdę nie poszaleje...
pojedyncza baza swarmu nie robi absolutnie NIC, jest tylko darmowym overrunem taktycznym. Zadaje mu 2 rany, ma te 2 rany przewagi i outnumber, biegnie dalej. Czyli zamiast tego swarma jeszcze jedne skiny
Salamandry zadają treemanowi 2 rany na fuksie. masz średnio 14 strzałów, 2 ranią, ma 2 sejwy na 4+, zdaje 1, potem ma jeszcze warda, bo to nie są magiczne ataki.
Jazda jest dobra, tylko za dużo - ona nie potrzebuje szeregu, który i tak stracisz, jeśli chociaż 1 zginie od ostrzału... 6 to wystarczająca licba, ew. 7. Zaoszczędzone punty - skinki.
Czyli tak - masz w tej chwili 2 oddziały do walki, średnio manewrowe (kawa z 7 ruchu to nie jest bardzo dużo, tylko sztandar ich ratuje). Salki, które płyną podczas starcia z driadami (których sensowny przeciwnik na te punkty będzie miał PRZYNAJMNIEJ 2 oddziały), 1 skinki i swarma. Salki idą od driad, kawaleria - od łuczników i ew. magii, a potem temple guardzi dostają kanapkę od wildów i treemana.
Mało obiecujący scenariusz, ta rozpiska naprawdę nie poszaleje...
Dodam tylko że normalnie gram chaosem i to tylko taki tester
Co do scrolli to akurat nie potrzebuje bo znam przeciwnika:) Ale zgoda powinienem mieć. Swarm także nie ma co bo tyle samo kosztuje co 10 skinkow. Ale salamandrami sprobuje. no i obetne konnice bo tu tez racja dzieki za porady
Co do scrolli to akurat nie potrzebuje bo znam przeciwnika:) Ale zgoda powinienem mieć. Swarm także nie ma co bo tyle samo kosztuje co 10 skinkow. Ale salamandrami sprobuje. no i obetne konnice bo tu tez racja dzieki za porady
Po co? daj mu cos innego, np sword of might lub piranie, jakakolwiek magiczna bron i tak sciaga warda u WEFlump pisze: Sarus Scar-Veteran
Cold one
pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Flump nie obraz się ale masz łącznie 6 oddziałów:
Slann i Temple Guardzi - za chyba tysiąc punktów, który rusza się jak piechota i albo zostanie rozstrzelany (tak nawet ten 5+ WSv Ci nie pomoże), albo zostaniem wymanewrowany i skanapkowany przez driady, biegacza, ujeżdżaczy jeleni, wardancerów, brokuła. Gracz WE będzie miał co najmniej 3 oddziały z wymienionych i niektóre w ilości 2 lub więcej.
Saurus i kawaleria - kolejny oddział za ponad 500 punktów, jakbym ja był Twoim przeciwnikiem to przez 6 tur skracałbym marsz tego czegoś hawkami i skutecznie kosił Waywatcherami, czy nawet szarża wardancerów licząc na KB.
Reszta czyli te biedne skinki, szaman, salamandry i swarm, albo zostanie rozjechana po drodze do tych 2 wielkich kloców, albo skutecznie rozstrzelana przez reszte armii WE.
Ogólnie moim zdaniem syf, wcale nie wykorzystujesz najlepszych stron lizaków opierając się tylko i wyłącznie na 2 silnych klocach, które i tak nie zaszarżują ani razu (chyba że gracz WE to kompletny początkujący tą armią) i jedyne co zrobią to będą skutecznie uszczuplane, żeby na koniec to co zostało zdechło podczas morderczej szarży
Ja na ogół jak prowadzę swoich WE (które jakieś znowu hiper mega wypas nie jest) to wystawiam coś takiego:
Wardancer noble z moonstonem
1 nosicielka scrolli
biegacz z HoDa i Glamourweave
3 x 8 driad
2 x 10 lucznikow
7 wardancerow
6 jeleni z Warbannerem
4 hawki
6 Waywatchers
1 Brokul
Czymś takim pykam Twoją armie w każdy możliwy jaszczurczy otwór na wszelakiego rodzaju pozycje zamieszczone w Kamasutrze.
Więc cytat:
Sorki za ta ale czy inni gracze lizaków mogą zacząć składać takie rozpy z chęcią bym w końcu powygrywał z wami.
P.S.
Flump wiem że pewnie teraz włączy Ci się coś co ja nazywam sapaniem, więc co by nie zaśmiecać tu zapraszam na priv.
Slann i Temple Guardzi - za chyba tysiąc punktów, który rusza się jak piechota i albo zostanie rozstrzelany (tak nawet ten 5+ WSv Ci nie pomoże), albo zostaniem wymanewrowany i skanapkowany przez driady, biegacza, ujeżdżaczy jeleni, wardancerów, brokuła. Gracz WE będzie miał co najmniej 3 oddziały z wymienionych i niektóre w ilości 2 lub więcej.
Saurus i kawaleria - kolejny oddział za ponad 500 punktów, jakbym ja był Twoim przeciwnikiem to przez 6 tur skracałbym marsz tego czegoś hawkami i skutecznie kosił Waywatcherami, czy nawet szarża wardancerów licząc na KB.
Reszta czyli te biedne skinki, szaman, salamandry i swarm, albo zostanie rozjechana po drodze do tych 2 wielkich kloców, albo skutecznie rozstrzelana przez reszte armii WE.
Ogólnie moim zdaniem syf, wcale nie wykorzystujesz najlepszych stron lizaków opierając się tylko i wyłącznie na 2 silnych klocach, które i tak nie zaszarżują ani razu (chyba że gracz WE to kompletny początkujący tą armią) i jedyne co zrobią to będą skutecznie uszczuplane, żeby na koniec to co zostało zdechło podczas morderczej szarży
Ja na ogół jak prowadzę swoich WE (które jakieś znowu hiper mega wypas nie jest) to wystawiam coś takiego:
1 nosicielka scrolli
3 x 8 driad
2 x 10 lucznikow
7 wardancerow
6 jeleni z Warbannerem
4 hawki
6 Waywatchers
1 Brokul
Czymś takim pykam Twoją armie w każdy możliwy jaszczurczy otwór na wszelakiego rodzaju pozycje zamieszczone w Kamasutrze.
Więc cytat:
jest moim zdaniem nie na miejscu. Fakt faktem nie gram lizakami i moja wypowiedz może być odebrana jako jedno wielkie "G".Powinno być ok Smile
Sorki za ta ale czy inni gracze lizaków mogą zacząć składać takie rozpy z chęcią bym w końcu powygrywał z wami.
P.S.
Flump wiem że pewnie teraz włączy Ci się coś co ja nazywam sapaniem, więc co by nie zaśmiecać tu zapraszam na priv.
Nic tylko sie z Attarem zgodzic.
Klasyk na lone slanie, biegaczu, szamanie, 2x4 kroxach, 2x4 tekach, 1 salki i morze skinkow sie sprawdzal dla mnie.
A gralem przeciw znacznie bardziej doswiadczonemu graczowi WE, ktory wiedzial ze gra przeciw lizakom.
Po pechowym spanikowaniu Slanna, i tak bylo tylko 12:8 (Slann sie cale szczescie zebral).
Klasyk na lone slanie, biegaczu, szamanie, 2x4 kroxach, 2x4 tekach, 1 salki i morze skinkow sie sprawdzal dla mnie.
A gralem przeciw znacznie bardziej doswiadczonemu graczowi WE, ktory wiedzial ze gra przeciw lizakom.
Po pechowym spanikowaniu Slanna, i tak bylo tylko 12:8 (Slann sie cale szczescie zebral).
WE miażdzysz magią która lizaki maja wyjebongo, dajesz lone slanna z +2 wardem na shooting, tepoka, bierzesz lore fire, losujesz z 4 czary z fire tak zeby stykła pożoga, D6, 2d6 i moze czerep a ostatni czar to jakiś D6 i walisz WE w kakao jak chcesz Do tego skink prista zeby telepatie robic i morderce biegacza z ITP i SoM zeby driady i miekkkkciutkich wildów wyrzynac w "pień" jedna szarza.
Takich alterów i inne śmieciuchy sciagasz jednym S&S skinków albo zalosnym D6
A 350 pkt do przodu jestes bo nie bierzesz TG.
Takich alterów i inne śmieciuchy sciagasz jednym S&S skinków albo zalosnym D6
A 350 pkt do przodu jestes bo nie bierzesz TG.
Ha Ha moje jaszczury bi ci odrąbały tego porośniętego mchem kut@cha i wsadzily do wlasnej doopyJa na ogół jak prowadzę swoich WE (które jakieś znowu hiper mega wypas nie jest) to wystawiam coś takiego:
1 nosicielka scrolli
3 x 8 driad
2 x 10 lucznikow
7 wardancerow
6 jeleni z Warbannerem
4 hawki
6 Waywatchers
1 Brokul
pozdro
Najlepszy jest biegacz ze slomka i enchanted shieldem, podobnie jak lasti wspomniał ale niekoniecznie z immune to psychology... bo jak dasz mu soteka i quetzla to jest rzeźnikiem i nie potrzebuje itp bo zawsze wklepie wounda a sejwuje sie od takiego ścierwa jak driady na 2+. Najlepiej trzymac go w salkach bo po pierwsze salki mogą człapać po innej niż slann flance nietracąc wysokiegold, a po drugie Scar nie jest podatny na ostral. Natomiast na wildow nie radziłbym szarżować tymże jebak@, ze wzgledu na niski ws(zawsze można ryzykować, ale od czego mamy 3 salek, które z przyjemnością skremują taftowe elfickie ścierwo)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, o 21:54 przez Raptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolejny tekst ktory nadaje sie w sygnature!SauruS PoweR pisze: Ha Ha moje jaszczury bi ci odrąbały tego porośniętego mchem kut@cha i wsadzily do wlasnej doopy
Zarzuć Raptor rozpe na WE, chce obczaic jak Ty to widzisz
Wiedziałem ze tak będzie ale sami przyznajcie rozpa Flumpa jest no biedna, wiem ze kupa z was by mi zjechala moja porośnięta kora "doope" ale mam to gdzieś gram for fun i tylko wyraziłem swoja opinie.
Jaszuroixy, Lizardomixu itp. take it easy. Kazdy jest madry jak widzi/zna rozpe przeciwnika. Sami powiedzcie czy pakowanie ponad 1500 punkciorow w dwa potezne kloce na WE da rade?
Arakis przyznaje Ci racje, rozpa Flump to lipenza ale Twoja tez nie jest pro miazga-wyczes pały.
Choc przewaznie klocek TG ze Slannem to 1000 pkt ktore najprawdopodobniej zdejmie jakieś 1500 i wiecej pkt u przeciwnika
Slann ma mega magie a TG maja 7 CR na wstepie wiec gniotą rownie niemiłosiernie.
Ja ostatnio takim klockiem dostalem od przodu szarze 5 knigtow khorna z BSB na juggerze i lordem chaosu na juggerze i wdpilem ten odzial po duzych stratach, ale on kosztowal 1000pkt, lecz nastepnie z magii zjechalem 20 maruderów, maga chaosu i 12 chosenow khorna
Choc przewaznie klocek TG ze Slannem to 1000 pkt ktore najprawdopodobniej zdejmie jakieś 1500 i wiecej pkt u przeciwnika
Slann ma mega magie a TG maja 7 CR na wstepie wiec gniotą rownie niemiłosiernie.
Ja ostatnio takim klockiem dostalem od przodu szarze 5 knigtow khorna z BSB na juggerze i lordem chaosu na juggerze i wdpilem ten odzial po duzych stratach, ale on kosztowal 1000pkt, lecz nastepnie z magii zjechalem 20 maruderów, maga chaosu i 12 chosenow khorna
@Arakis: biedna jak mysz koscielna
@Lasti:
Na WE bierzesz czary tak:
masz 2+4+2+5=13PD (baza, slann, diadem, dorzuty)
czyli morzemy rzucic 3 czary na 7-9+ oraz 2 na 5+
Robimy tak:
2D6S4 z fire, jak nie to fireball
2D6S4 z death (jak wyjdzie to Steal Soul), jak nie to dark hand
2D6S4 z metalu, jak nie to piąstka
D6S4 z light
uzupelnic malymi pociskami z fire, death i piastka.
Host Quetzla czy Tepoka pomaga, bo mamy jeszcze jeden missile z szamana.
Pamietajcie, ze magia sie skaluje nieliniowo. 2x wiecej czarow to znacznie wiecej niz 2x wiekszy efekt.
Edit: A wiecie jak bedzie miazdzyl teraz Slann z TG jak bedzie ITP, stubborn i tanszy? :D:D
@Lasti:
Na WE bierzesz czary tak:
masz 2+4+2+5=13PD (baza, slann, diadem, dorzuty)
czyli morzemy rzucic 3 czary na 7-9+ oraz 2 na 5+
Robimy tak:
2D6S4 z fire, jak nie to fireball
2D6S4 z death (jak wyjdzie to Steal Soul), jak nie to dark hand
2D6S4 z metalu, jak nie to piąstka
D6S4 z light
uzupelnic malymi pociskami z fire, death i piastka.
Host Quetzla czy Tepoka pomaga, bo mamy jeszcze jeden missile z szamana.
Pamietajcie, ze magia sie skaluje nieliniowo. 2x wiecej czarow to znacznie wiecej niz 2x wiekszy efekt.
Edit: A wiecie jak bedzie miazdzyl teraz Slann z TG jak bedzie ITP, stubborn i tanszy? :D:D
standard ...Lasti pisze:Zarzuć Raptor rozpe na WE, chce obczaic jak Ty to widzisz
o kurde to jest na 2000 tysiace tylko...
1 Saurus Oldblood @ 323 Pts
General; Tepok; Light Armour; Shield; Quetzl; Itzl
Blade of Revered Tzunki [65]
Aura of Quetzl [30]
1 Cold One @ [0] Pts
1 Saurus Scar-Veteran @ 205 Pts
Tepok; Light Armour; Battle Standard; Itzl
Glyph Necklace [30]
Venom of Firefly Frog [15]
1 Cold One @ [0] Pts
1 Saurus Scar-Veteran @ 172 Pts
Tepok; Light Armour; Quetzl
Sword of Might [20]
Enchanted Shield [10]
Charm of the Jaguar Warrior [20]
1 Skink Priest @ 135 Pts
Magic Level 1; Lore of Light; Tepok
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
11 Skink Skirmishers @ 86 Pts
Tepok; Blowpipe
3x 10 Skink Skirmishers @ 80 Pts
Tepok; Blowpipe
2x 4 Kroxigors @ 232 Pts
Great Weapon
5 Saurus Cavalry @ 235 Pts
Spear; Shield; Standard
Huanchi's Blessed Totem [40]
2 x3 Salamander Hunting Packs @ 195 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 6
Models in Army: 82
Total Army Cost: 2250
jak na 2 kafle to wywalilbym z żalem jedne kroxiki
@Alister
Wiesz co, te czary które Ty wymieniles to szczyt marzen kazdej żabki, ale Slann ma swoją ułomność w postaci losowania czarów
Ale Ja bez pozogi zaglady z domu nie wychodze W 1 ture zjadla 12 chosenów
Albo to co Raptor proponuje, isc na walenie w CC i taki gang-bang 3 sausuow moze miazdzyc wszystko. Oldblood w 1 ture zjada treeemana (bez warda, bez save... Trafia na +3, rani na +4...) jak i reszte armii
Wiesz co, te czary które Ty wymieniles to szczyt marzen kazdej żabki, ale Slann ma swoją ułomność w postaci losowania czarów
Ale Ja bez pozogi zaglady z domu nie wychodze W 1 ture zjadla 12 chosenów
Albo to co Raptor proponuje, isc na walenie w CC i taki gang-bang 3 sausuow moze miazdzyc wszystko. Oldblood w 1 ture zjada treeemana (bez warda, bez save... Trafia na +3, rani na +4...) jak i reszte armii