Przypadki wychodzenia za krawędź stołu.

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
DaBoss
Chuck Norris

Przypadki wychodzenia za krawędź stołu.

Post autor: DaBoss »

Witam!!!

Z kolegami toczymy merytoryczny spór na temat możliwości wyjścia za krawędź stołu. Miałbym prośbę żeby uzupełnić naszą wiedzę.

Możliwości wyjścia za krawędź:
1 W przypadku ucieczki
2 W przypadku pościgu (i tutaj czy przez "pościg" rozumiemy też spaloną szarżę za wrogiem, który uciekł za krawędź, a nasz własny ruch wystarczył żeby za tą krawędzią się zanleźć)

I teraz nie jestem pewien, czy w tych przypadkach można wyjść za krawędź:

3 Jednostki które w wyniku wyskaterowania znajdą się za krawędzią
4 Jednostki które w wyniku niezdanego testu głupoty wyjadą za krawędz

Dzięki wielkie :wink:

Awatar użytkownika
Macki
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Macki »

DaBoss pisze: 1 W przypadku ucieczki
Tak
DaBoss pisze:2 W przypadku pościgu (i tutaj czy przez "pościg" rozumiemy też spaloną szarżę za wrogiem, który uciekł za krawędź, a nasz własny ruch wystarczył żeby za tą krawędzią się zanleźć)
Tak
DaBoss pisze:3 Jednostki które w wyniku wyskaterowania znajdą się za krawędzią
Tak tylko że niektóre już z tamtąd nie powracają :wink:
DaBoss pisze:4 Jednostki które w wyniku niezdanego testu głupoty wyjadą za krawędz
W tym przypadku też nie jestem do końca pewien ale byłbym za tym żeby wyszli.

DaBoss
Chuck Norris

[quote="Macki
DaBoss pisze:3 Jednostki które w wyniku wyskaterowania znajdą się za krawędzią
Tak tylko że niektóre już z tamtąd nie powracają :wink:
[/quote]
:D

No dobra ale które jednostki nie wracają?? Mamy taką sytuację. Gigant pomyka sobie przy krawędzi. Napotyka murek, potyka się i nieszczęśliwie wypada za krawędź. Czy w takim przypadku wraca?? czy już nie??

Gdzieś chyba widziałem :oops: przypadek odnośnie fanatyka, że zabija się o krawędź. Gdzieś też była dyskusja odnośnie magów wyskaterowujących (tak to się chyba odmienia) za planszę, ale nie mogę jej zlokalizować :lol:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

3 wybiegaja i nie wracaja z tego co pamietam... scatterujace hopgobliny i spawny sie zatrzymuja na krawedzi
gigson trzela templatka z losowym kierunku za cene jednego wounda a nie wypada za krawedz

4 nie wychodza. zostaja na krawedzi

DaBoss
Chuck Norris

A podałbyś jakiś cytacik, czy może nakierował byś mnie gdzie w literaturze (RB, uściślenia :D ) można znaleźć te wyjaśnienia

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

O tym ze tylko gonienie/uciekanie moze wyjsc za stół, a np. gluputa nie moze tego spowodowac jest na 100% w RB. Nie wiem na ktorej stronie ale jest napewno.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

czemu spawn ma się zatrzymywać na krawędzi ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

-> rb i to co jest zaraz za krawedzia :roll: :roll:

oczywiscie jak woliscie mozecie uznac, ze sie niszczy i sa za niego punkty... jak kto woli...

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

bo ma ruch 3d6/2d6 podobnie squigi ... zamiast np ruchu 5 poprostu losowa statystyka. Nic tzn żadna zasada nie mówi że dzięki normalnemu swojemu ruchowi może wyjść za plansze (tak jak np nie możesz wyjechac za plansze kawalerią ani wyjść piechotą) fanatyk natomiast może za plansze wylecieć (bądz jak kto woli zabić sie o krawędz :P)

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Krawędź jest w 7ed impassable poza pościgiem i ucieczką. Wszystko co nie ściga właśnie złamanego wroga ani nie ucieka nie może wyjść za planszę tak samo jak nie mogłoby się dostać na środek wielkiego klocka terenu impassable jeżeli taki stałby na środku pola bitwy.

Maciek

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

a jeżeli np. tuneling team został wyskaterkowany przy wychodzeniu? to czy ustawia się na krawędzi czy przepada?

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Przepada.

ODPOWIEDZ