Elfy Wysokiego Rodu na 1650

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

2x 10+ WL
2x5 DP
fast...

no, tak to wygląda, 1650 pkt to sporo jest.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

kurde, Kosa, o której Ty rozpisce mówisz?
jednemu z nas coś się chyba pomieszało.. ja nie widzę w tym temacie rozpiski podobnej do tego co ty podałeś - za to widzę takie z 2 i 3 oddziałami łuczników.
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Bo Kosa wymienił same speciale...

Assasello nie wiem co masz do dwóch oddziałów łuczników ale kiepska jednostka to nie jest. Ostatnio wystawiam większą ilość łuczników w HE żeby lepiej kontrolować sytuacje na stole. Furii, harpii, ogólnie DE i masy innych lekkich jednostek mnoży się coraz więcej ;). Na 1650 punktów jest aż nadto że tą stówkę punktów znależć na dodatkowy regiment łuczników.

HE podobnie jak DE wszystkie jednostki mają ciekawe i użyteczne (no prawie ;) ). Testuje ogólnie rozpiski jak najbardziej uniwersalne. Takie, żeby mogły poczarować, mogły przybrać styl gry defensywny albo ofensywny. O tyle jest ciekawiej że z 5 specialami HE da się to zrobić, bo można mieć i scaut, i lekką jazdę i maszyny i rydwan, ciężką kawę i mocny oddział piechoty. Aby jednak to zrobić trzeba bohaterów ograniczyć najlepiej do jednego ;)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

do dwóch, caddy i bsb :) nic więcej nie trzeba .

Kal_Torak
Masakrator

No mam jeszcze koncepcje takiej rozpiski:

Mage (General; Magic Level 2)
- Silver Wand
- Dispel Scroll
- Dispel Scroll

10 Archers
10 Archers

18 Spearelves
- War Banner
- Musician

6 Dragon Princes
- Musician
- Banner of Sorcery

14 White Lions
- Lion Standard
- Chempion
- Musician

Lion Chariot

5 Ellyrian Reavers

6 Shadow Warriors

1 Repeater Bolt Thrower
1 Repeater Bolt Thrower

Jest fast, cieżka kawa, bloker w postaci WL, rankowo piechota z możliwością nabijania ran, magia, scaut, strzelanie, rydwan...chyba wszystko oprócz lataczy.

To chyba łoty środek coś czuję że tym będzie mi się najprzyjemniej grało :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ja jakos zawsze wykorzystuje te 110 pkt na herosów lub speciale..
luki + rydwan to 6 DP z Ellyrionem i podpakowanie czegos jeszcze, ale to tylko moje zdanie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Kal...

nie wiem jak Ty dajesz rade bez stresu piechotą HE bez BSB.

Stuborn na 8 to jest bardzo malo, często się oblewa, a nie raz calutki plan bitwy opiera się na WL, albo coś zatrzymają i dasz rade, albo dadzą dupy i cala bitwa idzie się je*#ć. Także nie widze sporych oddzialów WL bez BSB. Z resztą ich zadanie jest dosć heroiczne, wpakować się w największy combat wytrzymać ile się da i czekać na wsparcie, ale czasami sami wycinają w pień wiele. Wczoraj udalo mi się wpaść w stegadona i w jednym combacie go zatlukli, ot taki fart, od boku wpadli z maksymalnym frontem.

Jednak ich zadanie to stać i trzymać pól armi wroga, bez BSB tego nie mają szans uczynić.
F.N.

Kal_Torak
Masakrator

No ja wiem, że BSB ważny :)

Może dlatego gram beztresowo bez BSB bo zwykle gram bez BSB WE z drzewcem :). Staram się wykluczać sytuacje, w których plan bitwy kładę nad jedną jednostkę. W WE udało mi się osignąć ideał rozpiski uniwersanlnej dzięki dwóm wardownym alterom + wszystkiego po trochu z reszty armii WE. Dla HE też szukam takiego rozwiązania, z tą różnicą, że HE dzięki ASF nie muszą polegać na dużej sile herosów - jednostki moga się same o siebie zatroszczyć. Najgorsze, że BSB HE zjada mi około 200 punktów. Jakoś nie mogę odżałować dwóch regimentów dla kogoś który w zasadzie ma tylko raz czy dwa pomachać "szmatą" dla WL. Z tego samego założenia skorzystałem przy WE i wyszłem na tym bardzo dobrze :). Czasem BSB mnie wkurza, bo nieraz nie oblewam pietwszych testów WL i okazuje się zbędny, innym razem wogóle nie musi niczym machać bo WL nie są zmuszone testów wykonywać. Poprostu HE mają za dużo fajnych regimentów, że za battle bannera przepłacać 200 punktów ;). Chociaż BSB z reaver bow już dość przydatny się robi (zdecydowanie moją ulubiona wersja tego BSB).

No ale grajać z dzrwem bez BSB nauczyłem się eliminować stres :D

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

BSB z BB nie jest aż taki dobry, z reaver bowem jest ok, zaś puszka jest swietna, spokojnie trzyma bardzo wiele rzeczy i to nie jest 184 pkt. wydane po to aby dwa razy pomachać dla WL, on sam dużo robi.
F.N.

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

BSB puszeczka czasami może więcej zrobić niźli 5DP ze sztandarem, why?
Bo jak zaszarżuje na psy khorna, to on zazwyczaj nic nie obrywa, a zadaje 1-2 W, a jak DP zaszarżują to może i zadadzą 2-3 W, ale potem dostaną tyle że się nie pozbierają... Czasami bloker w postaci tego BSB jest lepszy od 5 ciężkiej jazdy, trzeba tylko wybierać cele bez CR'a.
Ale z drugiej strony, jest on naprawdę niezbędny gdy są 2 klocki WL... Z 1 jakoś da się bez niego grać.

ODPOWIEDZ