Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

ładunki wybuchowe to throwing weapon i podlegają normalnym zasadom S&S

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

co sadzicie o BSB z ASF, +1 hit, +1S i +1AS? Da rade cos zrobic czy lepiej nastawic sie na przetrwanie?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ja kiedys wystawiałem BSB z ASFem ale niewiele to dawało. Wole jednak blaszaka albo runiczny sztandar. Do walki sa inni bohaterowie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

thorgrim pisze:co sadzicie o BSB z ASF, +1 hit, +1S i +1AS? Da rade cos zrobic czy lepiej nastawic sie na przetrwanie?
fajny pomysł tylko że ja bym tak nie grał raczej - mi schodzi BSB zwykle od herosów nie od zwykłych byle wrogów i nic nie da mi nawet taka super kosa - a jak mam sv na 1+ re roll to się czuje bardziej komfortowo i spokojnie mogę challange rzucać takim kolesiem

ale pomysł warty wypróbowania, powiedzcie jak wam idzie na takim BSbku...

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

no to wypróbowalem dzisiaj takiego BSB jak pisalem i trzeba powiedziec ze ladnie sie spisal. Walczyl z ghoulami i zabijał 2 na kolejke czasami 3, a tylko raz ubil 1. Wtedy nic nie oddaje i save nie jest potrzebny :) a do tego mniej modeli przeciwnika bije pozniej w zwykle nasze jednostki

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

to oczywiste, ale jak by wskoczył herosik jakiś? jest opcja wtedy tylko stawiać go na brzegu jednostki i koło niego czempiona, niech on bierze czelendze, wtedy jak zabije 2 to już mu nikt nie odda

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Supeł pisze:to oczywiste, ale jak by wskoczył herosik jakiś? jest opcja wtedy tylko stawiać go na brzegu jednostki i koło niego czempiona, niech on bierze czelendze, wtedy jak zabije 2 to już mu nikt nie odda
Herosik byl w ghoulach i najpierw mial pojedynek z moim czempionem hammererow. Do tego w moim klocku byl jeszcze inny Thane ktory pojedynek tez by wytrzymal przez kilka tur a moze i zabil tego wampira wiec nie balem sie o mojego BSB. I tak jak mówisz stal na brzegu jednostki wiec byl bardzo bezpieczny

Tak czy inaczej uwazam ze jest to nawet dobra kombinacja :D

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

może i dobra ale wymusza posiadanie innego hero w oddziale lub unikanie wiekszych kosiorów bo tracimy BSB przez co ten staje się troche mało uniwersalny. Ale zawsze to jakieś urozmaicenie od puszki :) ja lubiłem jeszcze wystawiac sobie BSB z fruwającym młotkiem. Przeciwnik sie zazwyczaj nie spodziewa czegoś takiego a tu bum bum bęc i nagle ginie mu coś ważnego co trzymał poza zasiegiem krasnoludzkiej szarży i machin :) zabawka fajna jednak w sumie rzadko się spłacał młotek (ale na ubijanie np ratlingów, Mengila czy nabijanie ran na jakichs innych bohaterach daje rade ;) ).
Obrazek

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Mam pewien kłopot... Otóż jakiś czas temu górnicy w jednej z moich kopalń odkryli podziemne tunele skaveńskie... W celu zbadania zagrożenia wysłałem w te czeluście spory oddział zwiadowców wspomagany przez część dolnej szychty... Nikt jednak z tej wyprawy nie powrócił. Posłałem tedy po Żelazne Bractwo słynące ze swej wiedzy i umiejętności walki ze szczurzym pomiotem. Stoczywszy działo ogniowe i 2 balisty wraz z najwaleczniejszymi górnikami i odzianymi w gromril wojownikami zeszliśmy w dół, by jednym uderzeniem pozbyć się zagrożenia ze strony plugastwa... Ponieśliśmy tam jednak porażkę gdyż bez wsparcia dział i katapult nie udalo nam się zniwelować przewagi liczebnej wroga...

Tu właśnie moje pytanie. Jak radzicie sobie w walkach podziemnych bez naszych najbardziej śmiercionośnych machin?
ps.
Moim największym sukcesem w bitwach ze skavenami(w podziemiach) był remis :oops:

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

Co to znaczy caddy
i co to jest odginanie szarży?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

andmiz - zaraz ktoś Cię zbeszta, że to nie odpowiedni temat ale żeby uniknąc mnożenia postów odpowiem. Caddy to 1 lvl czarodziej ze scrollami. odginanie szarż to ustawianie oddziałów tak, żeby przeciwnik po szarży wystawił się nam na szarże np bokiem lub tyłem (to tylko przykład, możliwosci jest wiecej).
Obrazek

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

caddy - mag który ma cicho siedzieć i trzymać dispel scrolle
odginanie szarż - ustawiasz się czymś szybkim, z lataniem najlepiej i ustawiasz się z boku przed oddziałem przeciwnika tak, że musi on zaszarżować w tą jednostkę albo stać w miejscu - szarża jest po lini prostej więc oddział przeciwnika jedzie w bok i zwykle wystawia swój bok na szarżę
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Dźwiedź

Czy żaden z Długobrodych generałów nie toczył bitwy ze skavenami w tunelach :?: Szczęśliwy to zatem czas dla Krasnoludzkiej rasy gdy skaveński pomiot jedynie na otwartej przestrzeni atakować nasze oddziały raczy :P Niestety nie wszyscy mają tak lekko i walkę nierówną pod ziemią toczyć muszą :evil: Chyba trza będzie dolne poziomy mej kopalni zalać i plugastwo utopić :?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Dźwiedź pisze:Czy żaden z Długobrodych generałów nie toczył bitwy ze skavenami w tunelach :?: Szczęśliwy to zatem czas dla Krasnoludzkiej rasy gdy skaveński pomiot jedynie na otwartej przestrzeni atakować nasze oddziały raczy :P Niestety nie wszyscy mają tak lekko i walkę nierówną pod ziemią toczyć muszą :evil: Chyba trza będzie dolne poziomy mej kopalni zalać i plugastwo utopić :?
troche nie wiem o co ci chodzi. walka w tunelach to jakieś zasady urozmaicające gre, typu zasady do oblegania zamków, albo city fight w 40k?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Dźwiedź

Chyba nie trzeba być "klimaciarzem" żeby nie wystawiać w walce pod ziemią katapulty czy żyrosa... Są przecież granice dobrego smaku :)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

no w sumie nie, ale skoro ty osłabiasz swoją armie( nie dając np.klopy), a twój przeciwnik gra skavenami, którzy raczej nie muszą się ograniczać i biorą do rozpy co im w futrzate łapy wpadnie, to raczej trudno ci będzie ich zmasakrować IMO.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Dźwiedź

Otóż to, choć bardziej od masakrowania interesuje mnie jak nie przegrywać ze skavami pod ziemią... :oops: Chyba latający młotek na ratlingi zacznie się pojawiać bo to dość ciekawe rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

przepraszam, ale siegając do flufu to w miejscu gdzie znajdzie sie armia krasnali 1000-2500 pktow to raczej idą jakimś lepszym krasnoludzkim korytarzem ktory siega wysoko wysoko
King of the Slayers, and the Slayer of Kings

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

chłopie bierz balisty - ze 6 szt powinno odesłać ratlingi i mocniejsze klocki do krainy wiecznego sera

i obowiązkowo malakaj - wyczyścisz tym wszystko w tej armii - wal po klocach z gienkiem i licz na panikę - nie da się przegrać ze skavami dopóki nie maja storm banera

powodzenia

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Malakai jak najbardziej. Na skaveny cud-maszyna. Do tego jakies organki lub FC, thundzi, mocne, nienaruszlane kloce, jak sie chcesz klimatycznie pobawic to górnicy i ironi mile widziani :) jak pisałem - młotek do zdejmowania ratlingów i innych badziewi, balisty syta antymagia i spokojnie dajesz rade ;)
Obrazek

Zablokowany