Chaos Dwarfs
Moderator: Barbarossa
Zlitować się można Nehanie nad GW że jeszcze kodeksu nie wydało. Nade mną nie trzeba, a jak już to finansowo.
Mam wrażenie, że tych parę osób które się udziela na forum CHD zwąchało możliwość podpakowania sobie armii więc brniecie w tym kierunku na maksa, praktycznie bez zachowania balansu jakim powinien być fakt, że waszej armii nie ma i nie powinna więc być lepsza niż 7edycyjne . Wiem że to boli, ale takie są realia. Zresztą Barbarossa to powiedział (że nie należy przeginać, a według mnie przeginacie).
Co innego jest konwertowanie jednostek które mają figurki, niż tych które nie mają i są czystą fikcją. Zresztą... z tego co widzę, to fantazja już wam puściła i napinasz bo ktoś próbuje powiedzieć ci że destabilizujesz sytuację.
Sądzę, że osoba, która rzuciła temat zmian w CHD, tudzież ktoś z LS, który mówił o pewnych poprawkach, na pewno nie miał na myśli - macie, piszcze kodeks jakbyście byli autorami rodem z GW.
Mam wrażenie, że tych parę osób które się udziela na forum CHD zwąchało możliwość podpakowania sobie armii więc brniecie w tym kierunku na maksa, praktycznie bez zachowania balansu jakim powinien być fakt, że waszej armii nie ma i nie powinna więc być lepsza niż 7edycyjne . Wiem że to boli, ale takie są realia. Zresztą Barbarossa to powiedział (że nie należy przeginać, a według mnie przeginacie).
Co innego jest konwertowanie jednostek które mają figurki, niż tych które nie mają i są czystą fikcją. Zresztą... z tego co widzę, to fantazja już wam puściła i napinasz bo ktoś próbuje powiedzieć ci że destabilizujesz sytuację.
Sądzę, że osoba, która rzuciła temat zmian w CHD, tudzież ktoś z LS, który mówił o pewnych poprawkach, na pewno nie miał na myśli - macie, piszcze kodeks jakbyście byli autorami rodem z GW.
Coś słyszałem , doczepmy mu death rocketa na plecy, niech niszczy : najpierw impakty, potem ataki, w końcu wybuch! (BOOM)Nijlor pisze:Jest model konstruktu made by CHD/ i to produkcji GW i założę się, że masz go w kolekcji BOGINS TO wasz kochany juggernaut, wykuty w wielkiej kuźni Zharr Naggrund
P.s. nie mam go , skupiłem się na Nurglu i Tzeentchu.
Nie wiem gdzie zbytnio fantazjujemy, dyskusja póki co toczy się na przyzwoitym poziomie propozycji nie wymuszamy nic na LS, a już na pewno nie zamierzamy wyginać armii, zauważylem natomiast, że w tych tematach, w których Ty sie wypowiadasz zazwyczaj zaczynają się ironiczne docinki i komentarze, po których następują napinki, więc daruj sobie teksty w typie poprzedniego posta.
Bogins grubo przesadzasz.
Widziałem te wszystkie pomysły i projekty jakie rzucili gracze w dziale ChD. Zaden z tych pomysłów do pięt nie dorasta najnowszym 7 edcyjnym armiom, nie ma tam kompletnie nic co może być zaklasyfikowane obok wraithów, hydry, rzeźników BSB, czołgów itd. Widzę tylko pomysły jakiś immortalów, którzy są wersją longeardów, tyle że w specialach, którym do elitarnych piechot zwłaszcza 7 edycyjnych ciut daleko. Bullcentaury z coprawda 2 woundami, ale bez sejwa, z 1 atakiem co juz na wstapie wypadaja blado w poronwaniu z psami chaosu, z rycerzami chaosu czy nawet DP. A może ten scaut ze sneakow jest taki mocny - bo shadsom czy shadow warriorom moze co najwyzej buty poczyścić. A napisałeś:
Wystarczy określić na jakim poziomie ma być AL do ChD. Czy na poziomie Orków, czy na poziomie HE, czy na poziomie Bretonni. W zależności jaką grupę AB podamy jako wzór taki będzie AL. Bo tej samej osobie wyjdzie inny AL jeśli ma go zrobić równego Demonom a inny jeśli ma być na poziomie Orków, albo HE.
Ja nie mam nic przeciwko nowym jednostkom. Wypadałoby jednak aby twórca takiej nowej jednostki pokazał zdjęcia modeli, które wyraża dana jednostka z innych form lub innych systemów bitewnych (czywiście musza być to modele dostępne). Wtedy jest spoko, bo jest model tylko nie z etykietką GW.
Mi natomiast zależy na tym aby nowe ChD nie były nudnym defensem i tak powinien być właśnie składany army list.
Widziałem te wszystkie pomysły i projekty jakie rzucili gracze w dziale ChD. Zaden z tych pomysłów do pięt nie dorasta najnowszym 7 edcyjnym armiom, nie ma tam kompletnie nic co może być zaklasyfikowane obok wraithów, hydry, rzeźników BSB, czołgów itd. Widzę tylko pomysły jakiś immortalów, którzy są wersją longeardów, tyle że w specialach, którym do elitarnych piechot zwłaszcza 7 edycyjnych ciut daleko. Bullcentaury z coprawda 2 woundami, ale bez sejwa, z 1 atakiem co juz na wstapie wypadaja blado w poronwaniu z psami chaosu, z rycerzami chaosu czy nawet DP. A może ten scaut ze sneakow jest taki mocny - bo shadsom czy shadow warriorom moze co najwyzej buty poczyścić. A napisałeś:
Nie widzę w ich propozycji nic co byłoby wstanie być lepsze niż armie 7 edycyjne. Być może od orków może to nawet wyglądać lepsze ale nie od całej reszty od HE idać w góre. Nie wiem zatem skąd ta obawa o nagłe przeginanie ChD. Zwłaszcza że to tylko wysyp propozycji, z których już wybrana grupka "twórców" Balancing patcha do ChD lub nowego AL będzie miała dodatkowe punktu do zaczepienia i porównania. Nie widzę w tym nic złego ani przegiętego. Ba! Nawet jeśli ktoś by z nas zaproponował tego Jaggernauta z rakietnicą na plecach to jestem przekonany, że ta jednostka w połowie nie będzie tak wygięta, jak te z najnowszych armii.Mam wrażenie, że tych parę osób które się udziela na forum CHD zwąchało możliwość podpakowania sobie armii więc brniecie w tym kierunku na maksa, praktycznie bez zachowania balansu jakim powinien być fakt, że waszej armii nie ma i nie powinna więc być lepsza niż 7edycyjne
Wystarczy określić na jakim poziomie ma być AL do ChD. Czy na poziomie Orków, czy na poziomie HE, czy na poziomie Bretonni. W zależności jaką grupę AB podamy jako wzór taki będzie AL. Bo tej samej osobie wyjdzie inny AL jeśli ma go zrobić równego Demonom a inny jeśli ma być na poziomie Orków, albo HE.
Ja nie mam nic przeciwko nowym jednostkom. Wypadałoby jednak aby twórca takiej nowej jednostki pokazał zdjęcia modeli, które wyraża dana jednostka z innych form lub innych systemów bitewnych (czywiście musza być to modele dostępne). Wtedy jest spoko, bo jest model tylko nie z etykietką GW.
Mi natomiast zależy na tym aby nowe ChD nie były nudnym defensem i tak powinien być właśnie składany army list.
Więcej konstruktów, proszę bardzo: obliterator po lekkiej modyfikacji (bez broni strzeleckich, soulgrinder, defiler jako colossus, killer kany i deff dred z orków 40 stki, pomyslow mam więcej...
http://i94.photobucket.com/albums/l111/ ... inal02.jpg
http://i94.photobucket.com/albums/l111/ ... inal02.jpg
Bogins, wszyscy dobrze znają Twoje wybryki na tym forum. Wiem, że bardzo lubisz się czepiać Balancing patcha, a że wszyscy już Cię tam ignorują, to znalazłeś nowe pole do zabawy.
Nie chcę przegiąć chaos dwarfów, gdybym chciał grać nobrainerem, to bym nie sprzedał demonów.
Jak chcesz pomóc, to pomagaj, jak nie - weź sobie na wstrzymanie, pomasakruj jeszcze swoimi demonami.
z mojej strony EOT
czil&pis
Nie chcę przegiąć chaos dwarfów, gdybym chciał grać nobrainerem, to bym nie sprzedał demonów.
Jak chcesz pomóc, to pomagaj, jak nie - weź sobie na wstrzymanie, pomasakruj jeszcze swoimi demonami.
z mojej strony EOT
czil&pis
O widzisz Kal Torak o to właśnie mi chodzi. O fakt przyzwolenia. Sam jego podszeptom uległem i rozpisałem się w swoim temacie o krasiach.
Według mnie ktokolwiek - jeśli szczególnie był to człowiek z LS - dał zielone światło do tworzenia armii CHD, powinien przy tym zastrzec do jakiego stopnia "twórcy potencjalnego kodeksu" mają się posunąć. Chodzi o to mi, żebyśmy sobie podarowali rozpisywanie się na 40 stron oraz tworzenie 10 AL, jeśli potem przyjdzie np. Malal i powie, dostaniecie Hellenkę.... No bo albo robimy po prostu kodeks albo ulepszamy RH... proste.
Tak to właśnie widzę - dlatego pisałem z punktu widzenia LS która chce wprowadzić drobne zmiany - jedną, dwie i to raczej w przystosowaniu jednostek do ekhe 7 edycji niż fantazjom na temat Wish Listu CHD z 10 forów zagranicznych.
W skrócie oczekuję od LS, ze określi w którą stronę mamy iść, bo mam wrażenie że ejst albo chaos albo błądzimy po omacku w ciemności.
Na przykład LS mówi:
- Macie pozwolenie na stworzenie magii...robimy,
- Macie pozwolenie na stworzenie magicznych przedmiotów... robimy,
- Macie pozwolenie na stworzenie nowych jednostek...robimy,
- Macie pozwolenie na stworzenie nowych zasad...robimy
ITD.
Według mnie ktokolwiek - jeśli szczególnie był to człowiek z LS - dał zielone światło do tworzenia armii CHD, powinien przy tym zastrzec do jakiego stopnia "twórcy potencjalnego kodeksu" mają się posunąć. Chodzi o to mi, żebyśmy sobie podarowali rozpisywanie się na 40 stron oraz tworzenie 10 AL, jeśli potem przyjdzie np. Malal i powie, dostaniecie Hellenkę.... No bo albo robimy po prostu kodeks albo ulepszamy RH... proste.
Tak to właśnie widzę - dlatego pisałem z punktu widzenia LS która chce wprowadzić drobne zmiany - jedną, dwie i to raczej w przystosowaniu jednostek do ekhe 7 edycji niż fantazjom na temat Wish Listu CHD z 10 forów zagranicznych.
W skrócie oczekuję od LS, ze określi w którą stronę mamy iść, bo mam wrażenie że ejst albo chaos albo błądzimy po omacku w ciemności.
Na przykład LS mówi:
- Macie pozwolenie na stworzenie magii...robimy,
- Macie pozwolenie na stworzenie magicznych przedmiotów... robimy,
- Macie pozwolenie na stworzenie nowych jednostek...robimy,
- Macie pozwolenie na stworzenie nowych zasad...robimy
ITD.
Za ten projekt powinna właśnie się wziąść LS/LL z dobraną przez siebie grupką graczy ChD (no chyba, że w LS taka grupka graczy CHD już jest). Na tą chwile Jankiel jak i Barbarossa nawet odnajdują się w pomyśle nad nowym AL.
Nie chciałbym naciskać na LS/LL ale czy w najbliższym czasie można będzie liczyć na jakiś temat z głosowaniem nad potrzebą zmian w ChD i kierunku tych zmian. To by wszystko bardzo uprościło. W zależności od podjetej decyzji prace graczy by poszły w wybranym kierunku.
Dlatego prosiłbym o informację czy będzie można się spodziewać że LS/LL ten temat podejmie w tym lub innym terminie.
Nie chciałbym naciskać na LS/LL ale czy w najbliższym czasie można będzie liczyć na jakiś temat z głosowaniem nad potrzebą zmian w ChD i kierunku tych zmian. To by wszystko bardzo uprościło. W zależności od podjetej decyzji prace graczy by poszły w wybranym kierunku.
Dlatego prosiłbym o informację czy będzie można się spodziewać że LS/LL ten temat podejmie w tym lub innym terminie.
Słuchajcie nie w jeden dzień Rzym zbudowano trzeba to robić stopniowo najpierw proponuje dać CHD itemki wzorowane na 5 edycji i tego nie szczęsnego helcanona który się im należy (krótko gram CHD ale już kilka razy widziałem zdziwienie czemu chd nie maja helki) Popatrzy się po testuje i zobaczy może po tym dojdziemy do wniosku ok, jest spoko stały się grywane więcej im nie potrzeba. Albo stwierdzimy no rzeczywiście można by im dać jakiś klocek w specach itd.
Termi ma rację.
To powinno tak wyglądac :
-pare propozycji listów
-uwagi i dyskusja
-wybranie najlepszych pomysłów
-pare tygodni testów
-korekty
-pare tygodni testów
-korekty
-stestowanie na paru turniejach
-korekty
- projekt trafia na biurko LS do oceny
i po pozytywnej ocenie LS myślę że sporo organizatorów turnieji będzie ten AL dopuszczał
To powinno tak wyglądac :
-pare propozycji listów
-uwagi i dyskusja
-wybranie najlepszych pomysłów
-pare tygodni testów
-korekty
-pare tygodni testów
-korekty
-stestowanie na paru turniejach
-korekty
- projekt trafia na biurko LS do oceny
i po pozytywnej ocenie LS myślę że sporo organizatorów turnieji będzie ten AL dopuszczał
Mam pytanie nie znam sie na flufie Chaos Dwarfow ale Czemu Ch Dwarfy nie maja markow przeciez wyznaja bogow chaosu??I dlaczego tak nagle stracily zdolnosc kucia run???
Pozatym mam pomysl na nowy rar do nich opisanego w ksiarzce "Powiernik Krzywd"
Opisali tam ze w czasie bitwy pojawilo sie cos co w skrocie mozna by opisac jako Drednoty jak z 40k napedzane magia a konkretnie uwiezionym w nich demonem
W zasadach moglo by to dzialac jak polaczenie Giganta z Steam tankiem z siedzacym w srodku czarodziejem (nie mogacym czarowac bo zajmuje sie panowaniem nad demonem ale generujacym 1 DD )
pozatym to moglo ziac ogniem pomyslcie nad tym
Pozatym mam pomysl na nowy rar do nich opisanego w ksiarzce "Powiernik Krzywd"
Opisali tam ze w czasie bitwy pojawilo sie cos co w skrocie mozna by opisac jako Drednoty jak z 40k napedzane magia a konkretnie uwiezionym w nich demonem
W zasadach moglo by to dzialac jak polaczenie Giganta z Steam tankiem z siedzacym w srodku czarodziejem (nie mogacym czarowac bo zajmuje sie panowaniem nad demonem ale generujacym 1 DD )
pozatym to moglo ziac ogniem pomyslcie nad tym
- swieta_barbara
- habydysz
Moja propozycja AL:
CHAOS DWARFS ARMY LIST
General rules
Flee and pursue 2D6-1”.
May march within 8” of the enemy.
Hate Dwarfs.
All Hobgoblin units consisting of 5+ models are subject to animosity. At the beginning of your turn, before charges are declared, roll for each unit that is not in combat. On 1 it cannot move or shoot in that turn, and Sorcerors within the unit cannot cast spells.
All hobgoblins ma re-roll their failed Animosity if within 6” of Chaos Dwarf Lord or a Chaos Dwarf Hero.
Hobgoblins cause panic only in Hobgoblins.
Chaos Dwarfs can use the lore of Fire, Metal and Death.
Chaos Dwarf Armoury
Blunderbuss
Obsidian Armour – 4+AS, immune to fire based attacks
Steam Armour - 2+AS, 5Mv.
Chaos Dwarf Magic Items
Magic Weapons
Dark Mace of Death [70]
One use only. Instead of rolling to hit, make a special attack all models in BtB contact take D3 wounds with no AS allowed.
Obsidian Blade [50]
No AS allowed. If enemy takes a wound destroy its armor.
Magma Blade [50]
+ 2A.
Black Hammer of Hashut [45]
+2S, fire attacks, flammable targets are killed if they take a wound
Axe of Torment [40]
At the beginning of battle nominate one enemy character or a monster. All hits against it wound on 2+, no AS allowed, D3 wounds.
Lash of Slavery [35]
ASF, Additional Hand Weapon, model wounded by this weapon must make a Ld test or may not attack in their following combat phase.
Mace of the Bull [30] Bull Centaur Chieftain Only
Great Weapon, +1A.
Sharpa Shoota [30] Hobgoblins only
Bow. D6 arrows, Poison, AP.
Axe of Dark Ash [25]
ASF, AP.
Magic Armor
Colossal Armour [60]
1+AS, +1S, MR1, ASL.
Shield of Vazzkar [50]
6+AS all magic weapons in base to base contact count as mundane.
Armor of the Furnace [50]
5+AS, 4+WS.
Bull Helm [30]
6+AS, Breathe fire S3.
Armor of Gazrakh [30]
1+AS cannot be improved by any means.
Obsidian Shield [30]
6+AS, MR2.
Big Hat [15]
6+AS, immune to KB. Can be worn by Sorcerors. You may take as many Big Hats as you wish.
Talismans
Talisman of Obsidian [100]
Wearer and unit cannot be affected by spells (including friendly spells) at all, and neither he nor any wizards in BtB can cast spells.
Tore of Spite [45]
In close combat each hit is rebounded back at the dealer on the roll 4+.
Black Gem of Gnar [35]
One use only. Bearer, 1 enemy, and their steeds, may not attack or be attacked for one combat phase.
Black Steel Collar [30]
5+WS for the wearer and his mount.
Circlet of Fire [15]
One use only. Bearer can re-roll one die that affect bearer only.
Enchanted Items
Drums of Doom [40]
Bound spell PL4. Contains The Wolfs Hunt spell from the Lore of Beast. Roll each time after using. On 1 the power of Drums of Doom has worn off, and the item cannot be used again in the battle.
Iron Ring [35]
Bound spell PL4. Contains the Rule of Burning Iron spell from the Lore of Metal.
Gauntlets of Bazhrakk the Cruel [20]
+1S, if bearer rolls 1 to hit then strikes random friendly model in BtB, including mount.
Gauntlets of Fire [15]
Wearers attacks count as magical fire attacks.
Arcane Items
Chalice of Darkness [50]
May roll a D3 at the start of either players magic phase. Remove that many dice from both player's magic pools.
Staff of Zharr [50]
Takes one dispel die from opponent and adds it to your casting pool.
Circlet of Power [40]
Adds +1 to casting rolls.
Amulet of the Black Forge [25]
Sorcerer can recast one spell each turn. Roll each time after using. On 1 the power of Amulet has worn off, and the item cannot be used again in the battle.
Book of Dark Sorcery [15]
Bearer knows 1 more spell.
Magic Banners
Obsidian Totem [75]
All units within 12" gain MR2.
Volcano Banner [60]
Bound spell PL4, all enemy units within 2d6 suffer D6S4 flaming magical attacks.
Banner of the Bull [50]
Unit may make an additional march move before the battle begins. If carried by Battle Standard Bearer all Chaos Dwarf Warriors and Immortals units may make an additional march move.
Banner of Slavery [40]
Hobgoblin units within 12" may re-roll any failed psychology tests.
Banner of Dark Ash [40]
5+ WS for bearer and unit against normal and magic missiles.
Tapestry of Torment [40]
Fear.
Trampling Banner [25]
Unit charged may only perform hold as a charge reaction.
Chaos Dwarf Army List
Lords
Slave Lord [145] - Dwarf Lord stats
Wears Heavy Armour.
- Great Axe [6]
- Additional Axe [6]
- Handgun [10]
- Pistol [10]
- Shield [3]
- Obsidian Armour [10]
- Great Taurus [200] – Great Taurus stats and rules
- Magic Items up to 100
Sorceror Lord [225] - Runelord stats
- Obsidian Armour [10]
- Steam Armour (cannot ride Lammasu) [30]
- Lammasu [200] – Lammasu stats and rules
- LVL4 [35]
- Magic Items up to 100
Heroes
Slave Master [65] - Dwarf Thane stats
Wears Heavy Armour.
- Great Axe [4]
- Additional Axe [4]
- Handgun [8]
- Pistol [8]
- Shield [2]
- Obsidian Armour [8]
- BSB [25]
- Magic Items up to 50
Sorceror [90] – Runesmith stats
- Obsidian Armour [8]
- LVL2 [35]
Bull Centaur Chieftain[100] – Bull Centaur Hero stats, 3W
Wears Heavy Armour.
- Great Axe [4]
- Additional Axe [4]
- Magic Items up to 50
Cavalry.
Hobgoblin Hero [40] – Hobgoblin Hero stats
- Great Weapon [4]
- Additional Axe [4]
- Bow [8]
- Shield [2]
- Light Armour [2]
- Wolf [12]
- Magic Items up to 50
Core
Warriors [8; 10+] - Dwarf Warriors stats
Wear Heavy Armour.
- Great Axe [2]
- Shield [1]
- Musician [5]
- Standard Bearer [10]
- Champion [10]
- one unit may carry a magic banner up to 50
Gunners [12; 10+] - Dwarf Warriors stats
Wear Heavy Armour and carry a Blunderbuss.
- Shield [1]
- unit may exchange Blunderbusses for Handguns for free
- Champion may exchange a Handgun for Pistol for free
- Musician [5]
- Standard Bearer [10]
- Champion [10]
Hobgoblins [3; 20+] – Hobgoblins stats
- Bow [2]
- Shield [1]
- Light Armour [1]
- Musician [4]
- Standard Bearer [8]
- Champion [8]
Do not count towards minimum number of Core units.
Hobgoblin Wolfriders [12; 5-15] - Hobgoblins stats
- Bow [2]
- Shield [1]
- Light Armour [1]
- Musician [6]
- Standard Bearer [12]
- Champion [12]
Do not count towards minimum number of Core units. Fast Cavalry unless wearing Light Armour.
Special
Immortals [13; 10-25] – Dwarf Hammerers stats
Wear Obsidian Armour and carry Great Axes.
- Shield [1]
- Musician [7]
- Standard Bearer [14]
- Champion [14]
- may carry a magic banner up to 50
Immune to psychology.
Bull Centaurs [18; 5-15] – Bull Centaurs stats, 2W
- Great Axe [4]
- Additional Axe [4]
- Musician [7]
- Standard Bearer [14]
- Champion [14]
- one unit may carry a magic banner up to 50
Cavalry.
Sneaky Gits [7; 5-15] – Hobgoblin stats
- Bow [2]
- Additional Axe [2]
Poisoned Attacks, Skirmishers, Scouts
Death Rocket [80] – stone thrower
Rare
Hellcannon [205]
Earthshaker [125] – stone thrower
In addition to normal damage roll 2D6. Any unit within that distance move at half speed in their next turn and may not shoot. War Machines may only shoot on a 4+.
Colossus [275] – Giant stats and rules.
1+AS, MR1, Breathe Fire S4
a ja nie zgadzam się z magią deatha dla krasi imo fire&metal only
fajny byłby przedmiot który robi z bohatera 1lvl maga z losowym czarem z domeny metalu takie na wskroś chaos dwarfickie to by było (40pkt)
AL wypas , zdecydowanie najlepszy jaki póki co powstał . Ale na 100% nie jest to jego finalna wersja
fajny byłby przedmiot który robi z bohatera 1lvl maga z losowym czarem z domeny metalu takie na wskroś chaos dwarfickie to by było (40pkt)
AL wypas , zdecydowanie najlepszy jaki póki co powstał . Ale na 100% nie jest to jego finalna wersja