Murek jako element scenerii przyozdobi nasze pole bitwy oraz będzie służył naszym oddziałom jako przeszkoda za którą mogą się chronić. Można się zza niej bronić i strzelać w przeciwnika samemu będąc mniej wrażliwym na wrogie pociski. Więc warto mieć
Materiały jakie potrzebujemy to :
*Styrodur - ja mam 1 cm grubości i taki jest najlepszy, jak mamy inny trzeba ciąć by był odpowiedniej grubości , szerokości itd...
*Balsa
*Piach, tektura, wikol, kamyczki, pędzle, nożyk.
1.Zaczynamy wycinając podstawkę pod nasze dzieło. Użyłem balsy, tektura raczej się wygnie, można stosować twardsze materiały jeżeli mamy możliwość łatwego ich cięcia.
Ze styroduru kroimy kawałki, które posłużą nam za główny element murku.
Możemy ponacinać\ porwać\ przypalić? naszego styrka żeby uzyskać efekt zniszczenia,wyłomów ja tego nie robiłem.
2. Przyklejamy styrodur i czekamy aż się dobrze przyklei, dopiero wtedy będziemy robić dalej. > Wycinamy "cegiełki" z tektury, które przyklejamy gdzieniegdzie.
3.Wycinamy i przyklejamy paseczki z balsy - troszeczkę dłuższe i szersze niż styrodur. Czymś twardym, cienkim nacinamy równomiernie. Potem przyklejamy i zostaje nam nawikolowanie i przyklejenie piachu oraz kamyczków czy jakiegoś bitz'a - ja dałem krasnoludzką tarczę.
Na noc odłożyłem by wszystek wikol rano był ładnie zaschnięty.
4.Styrodur spodkładowałem pędzlem, resztę sprayem (który potrafi "zeżreć" styrodur )
5.Podstawkę następnie pomalowałem na brązowo a resztę na szaro. Szybki dry'brusch i mamy gotowy murek.
Jako dodatek warto dodać trawkę, można trzcinę( ze starych pędzli), liście itd...
Ja jeszcze na koniec zwashowalem gdzieniegdzie by murek wydawał się być starszy i bardziej zmurszały.
Efekt:
Tworzę taką swoją małą stronkę i tam będzie parę różnych pomocnych artykułów jak ten tutorial oraz moja galeria . Za jakiś czas umieszczę linka do niej w podpisie, narazie wymaga jeszcze trochę roboty.
Tyle, dzięki za uwagę
Gdy chcemy się zamurować...
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
-
- Chuck Norris
Wszystko ok , dokładnie to samo jest w książce gw ale bardzo fajnie i prosto to pokazałeś.
wykonanie bardzo fajne i na pewno wiele osób z tego skorzysta efekt końcowy bardzo zadowalający .. jedyne co mnie irytuje to te cegiełki ... jest to doskonały sposób do robienia dużych powierzchni fortec murów nawet boków budowli czy murków jednak w tym murze wygląda to nie ciekawie .. na początku czytałem myślałem że wykleisz cały bok tymi cegiełkami emitując bloki kamienne ale jeżeli chciałeś w niektórych miejscach by było widać tworzywo z którego jest mur a reszta miała być przykryta.. to powinieneś zrobić głazy wystające a ścianki mocniej pociągnąć szpachlówką by pokazać ze te kamienie są pokryte papą (w tych czasach glina z nad rzeki i słoma to jedyne co znali)
jeżeli byś zastosował prostokątne kamienie to sugeruje to budownictwo podmiejskie bądź miejskie które nie było tak niskie. przeciętnie 1.5m
Jednak jeżeli złożysz te murki swoje w 4 rogi napełnisz wodą myślę ze lepszej fontanny nikt nie wymyśli ;p
zaznaczam ze uwagi moje mają na celu unikniecie takich dupereli przez osoby korzystające z twojego tuto riala a nie znających architektury średniowiecza i nie mają na celu z krytykowanie ciebie i twojej pracy która uważam za bardzo udaną jak i cały opis powstawania tej makiety.
wykonanie bardzo fajne i na pewno wiele osób z tego skorzysta efekt końcowy bardzo zadowalający .. jedyne co mnie irytuje to te cegiełki ... jest to doskonały sposób do robienia dużych powierzchni fortec murów nawet boków budowli czy murków jednak w tym murze wygląda to nie ciekawie .. na początku czytałem myślałem że wykleisz cały bok tymi cegiełkami emitując bloki kamienne ale jeżeli chciałeś w niektórych miejscach by było widać tworzywo z którego jest mur a reszta miała być przykryta.. to powinieneś zrobić głazy wystające a ścianki mocniej pociągnąć szpachlówką by pokazać ze te kamienie są pokryte papą (w tych czasach glina z nad rzeki i słoma to jedyne co znali)
jeżeli byś zastosował prostokątne kamienie to sugeruje to budownictwo podmiejskie bądź miejskie które nie było tak niskie. przeciętnie 1.5m
Jednak jeżeli złożysz te murki swoje w 4 rogi napełnisz wodą myślę ze lepszej fontanny nikt nie wymyśli ;p
zaznaczam ze uwagi moje mają na celu unikniecie takich dupereli przez osoby korzystające z twojego tuto riala a nie znających architektury średniowiecza i nie mają na celu z krytykowanie ciebie i twojej pracy która uważam za bardzo udaną jak i cały opis powstawania tej makiety.
Bardzo fajny tutorial, ja się tylko obawiam, że balsa może być podatna na uszkodzenia.
http://azylium.vot.pl - Serwis Społeczności Mordheim
Imho murek dziwny (w kształcie i proporcjach), ale może to kwestia moich 'zainteresowań' Wykonanie b. ładne, dobra 'obróbka' tutoriala
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.