Dyskusja o balancing patchu
Moderator: Barbarossa
- Barbarossa
- Mniejsze zło
W takim razie nie wiem po co umieściliście w BP wzmiankę o spajtach, bo jedynym spajtem, którego dotyczy ten zapis jest Pageant of Shrikes i to tylko w sytuacji kiedy nie korzysta z niego Forest Spirit, gdyż jak wynika z opisu Forest Spirit, wszystkie modele posiadające tę zasadę mają ataki zarówno w walce wręcz jak i zasięgowe magiczne. Chyba, że spajt bound spell lamentation of despairs też ma np nie działać na eteryki mimo, ze pozbawia savea, warda i regenki.
Nie za dużo zamieszania jak na jeden przedmiot który faktycznie nie jest magiczny tylko na nie forest spiritcie? Postuluję o usunięcie tego fragmentu z bpr.
Nie za dużo zamieszania jak na jeden przedmiot który faktycznie nie jest magiczny tylko na nie forest spiritcie? Postuluję o usunięcie tego fragmentu z bpr.
Nie. Skoro trzymamy się ustaleń, że "zdolności" nie dają magicznych ataków, to nie dają.
Zresztą, w pageant of shrikes nie napisano, czy daje magiczny atak, czy nie. Więc mozna by mieć było wątpliwości. A tak takowych wątpliwości nie ma.
Zresztą, w pageant of shrikes nie napisano, czy daje magiczny atak, czy nie. Więc mozna by mieć było wątpliwości. A tak takowych wątpliwości nie ma.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Wiem, że Pageant of Shrikes jest to jedyny spait zadający obrażenia przy którym nie jest napisane, że są magiczne. Wszędzie indziej jest to napisane chyba z jakiegoś powodu? Mam wrażenie, że teraz co turniej trzeba będzie ludziom tłumaczyć, że murder of spites jest jednak magiczne mimo, że w BP LS napisała, że obrażenia od spajtów są niemagiczne. :/
Poza tym tak jak mówiłem Pageant nie jest magiczny tylko gdy nie używa go FS, co jeszcze bardziej zawęża naturę problemu do takiego stopnia, że jego opisywanie prowadzi do większej ilości problemów niż było.
Jeśli "nie" jest jednak definitywne, to jak traktować rany zadane przez lamentation of despairs? Jest to bound spell ale nie jest napisane czy jest to magiczne, mogę zranić za jego pomocą eteryków czy nie?
Poza tym tak jak mówiłem Pageant nie jest magiczny tylko gdy nie używa go FS, co jeszcze bardziej zawęża naturę problemu do takiego stopnia, że jego opisywanie prowadzi do większej ilości problemów niż było.
Jeśli "nie" jest jednak definitywne, to jak traktować rany zadane przez lamentation of despairs? Jest to bound spell ale nie jest napisane czy jest to magiczne, mogę zranić za jego pomocą eteryków czy nie?
Bound spellem można, bo to czar. Z tymi rzeczami jest sporo problemów, wyjątków i wyjątków od wyjątków. A wszystko przez to, że GW nie zdefiniowało nigdzie, czym sa "magical attacks". I stosuje bardzo różne interpretacje (jak choćby z lifetakerem i łukami WE). A my możemy się tylko domyślać, czy bloodcurdling roar jest magiczny, czy nie. Pewnie, że to "uściślenie" wprowadza trochę zamieszania - ale bez niego też jest zamieszanie, a co gorsza, nie można w żaden sposób rozstrzygnąć czy coś jest magiczne, czy nie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Jasne rozumiem to.
W takim razie mam prośbę, czy można zmienić troszkę treść tego co jestna stronie Barba na odrobinę bardziej precyzyjną? Słowo "natomiast" w środku akapitu może sugerować, że "oprócz wyraźnie opisanych" nie dotyczy już giftów, spajtów itp.
"2 - Magicznymi atakami, oprócz tych wyraźnie opisanych, jak np. ensorcelled weapons z warriors of chaos są: ataki wykonane przez jakiekolwiek przedmioty magiczne (weapons, arcane items, enchanted items, magic standard, magic armour, talismans). Natomiast to, że ataki są wykonywane ze spites, chaos gifts i gifts of khaine nie sprawia, że stają się one magiczne. Magicznymi atakami nie sa również strzały z magicznych broni strzeleckich (np. lifetaker), o ile nie strzelają magicznymi strzałami lub nie stanowią inaczej w opisie."
na
"2 - Magicznymi atakami, oprócz tych wyraźnie opisanych, jak np. ensorcelled weapons z warriors of chaos są: ataki wykonane przez jakiekolwiek przedmioty magiczne (weapons, arcane items, enchanted items, magic standard, magic armour, talismans). Natomiast to, że ataki są wykonywane ze spites, chaos gifts i gifts of khaine nie sprawia, że stają się one magiczne (oprócz tych wyraźnie opisanych). Magicznymi atakami nie sa również strzały z magicznych broni strzeleckich (np. lifetaker), o ile nie strzelają magicznymi strzałami lub nie stanowią inaczej w opisie.
W takim razie mam prośbę, czy można zmienić troszkę treść tego co jestna stronie Barba na odrobinę bardziej precyzyjną? Słowo "natomiast" w środku akapitu może sugerować, że "oprócz wyraźnie opisanych" nie dotyczy już giftów, spajtów itp.
"2 - Magicznymi atakami, oprócz tych wyraźnie opisanych, jak np. ensorcelled weapons z warriors of chaos są: ataki wykonane przez jakiekolwiek przedmioty magiczne (weapons, arcane items, enchanted items, magic standard, magic armour, talismans). Natomiast to, że ataki są wykonywane ze spites, chaos gifts i gifts of khaine nie sprawia, że stają się one magiczne. Magicznymi atakami nie sa również strzały z magicznych broni strzeleckich (np. lifetaker), o ile nie strzelają magicznymi strzałami lub nie stanowią inaczej w opisie."
na
"2 - Magicznymi atakami, oprócz tych wyraźnie opisanych, jak np. ensorcelled weapons z warriors of chaos są: ataki wykonane przez jakiekolwiek przedmioty magiczne (weapons, arcane items, enchanted items, magic standard, magic armour, talismans). Natomiast to, że ataki są wykonywane ze spites, chaos gifts i gifts of khaine nie sprawia, że stają się one magiczne (oprócz tych wyraźnie opisanych). Magicznymi atakami nie sa również strzały z magicznych broni strzeleckich (np. lifetaker), o ile nie strzelają magicznymi strzałami lub nie stanowią inaczej w opisie.
Nie znalazłem by ktoś o to pytał, ale jeśli się mylę to przepraszam. Mam pytanie, co do "Wraca stare quell animosity". Oznacza to, że nowe zasady dotyczące quella już na turniejach nie obowiązuje, czy obowiązuje wraz ze starym. Znaczyłoby to, że jeśli BO jest w jednostce to po wypadnięciu 1 w rzucie na animozję, powoduje jej przerzut, a przy wypadnięciu kolejnej zadaje k6 hitów z siłą 5. Powiedzcie proszę, jak to teraz wygląda.
jest tylko stare quell (przynajmniej ja to tak rozumiemNatibak pisze:Nie znalazłem by ktoś o to pytał, ale jeśli się mylę to przepraszam. Mam pytanie, co do "Wraca stare quell animosity". Oznacza to, że nowe zasady dotyczące quella już na turniejach nie obowiązuje, czy obowiązuje wraz ze starym. Znaczyłoby to, że jeśli BO jest w jednostce to po wypadnięciu 1 w rzucie na animozję, powoduje jej przerzut, a przy wypadnięciu kolejnej zadaje k6 hitów z siłą 5. Powiedzcie proszę, jak to teraz wygląda.
w demonach nie ma to znaczenia wszystkie ataki wykonywane przez demony sa magiczne (dzieki zasadzie demonic) dotyczy to giftow warriorowy, mutacji itpdlaczego ataki z giftow nie sa magiczne? mi sie wydawalo ze sa to swego rodzaju magiczne przedmioty oferowane demonom przez bogow chaosu? Laughing
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Przeczytaj cały balancing patch, a nie skrót o zmianach, to się dowiesz.Natibak pisze:Nie znalazłem by ktoś o to pytał, ale jeśli się mylę to przepraszam. Mam pytanie, co do "Wraca stare quell animosity". Oznacza to, że nowe zasady dotyczące quella już na turniejach nie obowiązuje, czy obowiązuje wraz ze starym. Znaczyłoby to, że jeśli BO jest w jednostce to po wypadnięciu 1 w rzucie na animozję, powoduje jej przerzut, a przy wypadnięciu kolejnej zadaje k6 hitów z siłą 5. Powiedzcie proszę, jak to teraz wygląda.
@ Kalesoner - nie ma sprawy, żeby to lekko zmienić.
Mam pytanie do calego LS.
Kiedy rozpoczną sie prace nad BP do nowych lizaków?
Book juz jest od dawna a premiera była wczoraj wiec mozna zaczac cos robic, o ile juz nie robicie
Kiedy rozpoczną sie prace nad BP do nowych lizaków?
Book juz jest od dawna a premiera była wczoraj wiec mozna zaczac cos robic, o ile juz nie robicie
czyli ostatecznie BP 1.02 kompletnie ubezsensownia stosowanie czaru PoD u DE, jedyna opcja aby sie nie zabic to wziac "lekka" magie i liczyc na to ze przeciwnik wpusci PoD aby miec kostki, do tego rozdzka (za jedyne 55pkt) zjada 1pd (albo 2 jesli jest to nty bound) nie ma sensu kompletnie - super.
nie wiem gdzie to napisac ale zakladajac ze czyta ten temat ktos z LS napisze tutaj. W uscisleniach znalazlem klopsa, napisane jest, ze "Czary, przedmioty itp działające na ataki steeda nie działają na terradony,"..."bez wyodrębnionego profilu "wierzchowca"," tyle ze terradon teraz jest latajaca kawaleria i jest wierchowcem.
i napisane jest w uscisleniach ze bronie magiczne strzeleckie maja magiczne ataki, a errata twierdzi co innego, ktory z tych dokumentow mam traktowac jako nadrzedny?
i napisane jest w uscisleniach ze bronie magiczne strzeleckie maja magiczne ataki, a errata twierdzi co innego, ktory z tych dokumentow mam traktowac jako nadrzedny?
BP+RGajowy pisze:czyli ostatecznie BP 1.02 kompletnie ubezsensownia stosowanie czaru PoD u DE, jedyna opcja aby sie nie zabic to wziac "lekka" magie i liczyc na to ze przeciwnik wpusci PoD aby miec kostki, do tego rozdzka (za jedyne 55pkt) zjada 1pd (albo 2 jesli jest to nty bound) nie ma sensu kompletnie - super.
A mam nadzieje ze organizatorzy beda odchodzic od tego schematu
CS czasem jest fajny, zeby zrobic ciekawy turniej ale jak to już wiele razy dowodniono nie jest w stanie obciac wszystko.
Dostało sie magii - coż życie, CS nakazuje DE walki
Mysle że BP+R, bedzie CS tymczasowym poźniej stanie sie zarezerwowany tylko do niektórych turniejów
Już widać że organizatrzy zaczynaja rezygnować Restricted, a biorą same BP
czas pokaże
co do magicznych ataków - GW nigdy nie oktreśliło jasno co ma ataki magicvzne a co nie, czasem w FaQ które sa watpliwej jakosci bąkneło ze to ma a to nie wprowadzajac jeszcze wiekszy ferment.
Dla mnie i mam nadzieje wielu z was wazniejwsze jest uścislenie sędziowskie