lizardmen 2009
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
S 55 "If the Skink Priest is alive, he may use the power of the Engine( in addition to casting any spells)." Dalej coś że nie może być zdispelowane ale tutaj niespodzianka nie pisze w jakiej fazie używa tych mocy. Ja bym optował za tym że fazie strzelania, zastępuje howdah weapon więc powinien też działać w fazie strzelania.to by rozwiązywało problem magiczności ataków.
Mnie się wydaje, że powinno iść w fazie magii. Jest napisane "in addition to casting any spells" - czyli oprócz rzucania czarów można użyć engine. Po co by to pisali, gdyby engine miał działać w fazie strzelania? Po co by pisali o dispelu, skoro strzelania się nie dispeluje?
Ataki z engine nie są magiczne. Przynajmniej w świetle obowiązujących zasad, FAQ i uściśleń. Imo bane head nie działa na engine, bo to nie skink zadaje obrażenia, tylko stegadon swoim enginem.
Ataki z engine nie są magiczne. Przynajmniej w świetle obowiązujących zasad, FAQ i uściśleń. Imo bane head nie działa na engine, bo to nie skink zadaje obrażenia, tylko stegadon swoim enginem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
"The engine of the Gods can create one of the following effects (choose of the beginning of each friendly magic phase)" - używanie tego w fazie shootingu chyba jednak odpada......
Omg jak wound zadawane przez moc bogów w fazie magii moga niebyć magiczne ?? To co miscast też niema dopisku że zadawane przez niego hity są magiczne więc rozumiem że nie są ??
Omg jak wound zadawane przez moc bogów w fazie magii moga niebyć magiczne ?? To co miscast też niema dopisku że zadawane przez niego hity są magiczne więc rozumiem że nie są ??

Nie wiem, zapytaj GW, czemu nie dopisali, że te ataki są magiczne. Skoro GW już wymyśla, że strzały z magicznych łuków nie są magiczne, to czemu obrażenia z jakiegos silnika bogów zamontowanego na kaszczurce mają być magiczne? Co więcej, GW nigzie nie zdefiniowało magicznych ataków, więc interpretacja co jest magicznym atakiem, a co nie, jest dużo trudniejsza.Omg jak wound zadawane przez moc bogów w fazie magii moga niebyć magiczne ??
Co do obrażeń z miscasta - imo nie są magiczne. Nigdzie nie napisano, że są.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Magiczne kusze nie mają, engine też mieć nie powinien. Miscast też nie maDrako pisze:"The engine of the Gods can create one of the following effects (choose of the beginning of each friendly magic phase)" - używanie tego w fazie shootingu chyba jednak odpada......

Release the Przemcio!
Magiczna kusza nie ma ?? Nieprzeglądałem ostatniego Faq GW ale wcześniej chyba odpowiedni dopisek był tylko w erracie WE których BoL strzela zwykłymi strzałami a jedyne umagicznienie to to że strzela kilka razy... podczas gdy kusza DE ma magiczne bełty bo mają większą niż normalna siła.
Jeżeli coś o tym było w ostatnim Faq GW to powyższą wypowiedz możecie zignorować...
Omg, jak tak dalej pójdzie to wyjdzie że MM nie jest magiczny bo takiego dopisku niema... a jak wiem sama nazwa niczego nieznaczy bo by "spout flames" salamander z 6 edycji było ogniste musiało wyjść Faq...
Czyli tylko WE leśne duchy i demony mają magiczne ataki bo mają dopisek ze ich ataki sa traktowane jako magiczne

Jeżeli coś o tym było w ostatnim Faq GW to powyższą wypowiedz możecie zignorować...
Omg, jak tak dalej pójdzie to wyjdzie że MM nie jest magiczny bo takiego dopisku niema... a jak wiem sama nazwa niczego nieznaczy bo by "spout flames" salamander z 6 edycji było ogniste musiało wyjść Faq...
Czyli tylko WE leśne duchy i demony mają magiczne ataki bo mają dopisek ze ich ataki sa traktowane jako magiczne

@Shino
Walcz o magiczne ataki na engine, walcz!
Skoro tyle dziwnych usciśleń jest to co za róznica bedzie jeżeli engin bedzie magiczny, skoro skinek go uzywa i to w fazie magii to musi być magiczny 
Walcz o magiczne ataki na engine, walcz!

też mi się tak wydaje. patrząc na same zasady - odpalanie engina w fazie magii nie czyni ataków z niego magicznymi samo przez się. tak jak zdolność banshee nie jest (moim zdaniem) atakiem strzeleckim mimo że jest używana w fazie strzeleckiej (ranged attack owszem, shooting attack już nie bardzo).Ataki z engine nie są magiczne. Przynajmniej w świetle obowiązujących zasad, FAQ i uściśleń.
fluffowo też każdy po swojemu może rozumieć - dla jednych engine to moc bogów, dla innych zaawansowana inżynieria rażąca "zwykłymi" piorunami
Inna sprawa że engine powinien "zdroworozsądkowo" mieć magiczne ataki i wcale się nie zdziwię jak po pierwszym FAQ takimi się staną. Ale póki co żadne twarde argumenty za tym nie stoją moim zdaniem.
Zdroworozsądkowo to można wiele rzeczy oceniać, jak np. to, że oddział będący tuż, tuż przy wrogu, nie może go zaatakować ponieważ nie dojdzie do jego właściwej strefy
W WE też mamy włócznie, która nie jest włócznią
Fluffowo to są magiczne ataki, ale warhammerowo już niekoniecznie 

Mówcie co chcecie mój engine jest magiczny a wasze moga nie byc

Czuje w kosciach ze za miecha wyjdzie faq do lizaków i engine okaze się magiczny ;P Innego stanu rzeczy nie zaakceptuje

Czuje w kosciach ze za miecha wyjdzie faq do lizaków i engine okaze się magiczny ;P Innego stanu rzeczy nie zaakceptuje

- Barbarossa
- Mniejsze zło
1) Super, tylko nie wciskaj ludziom na turniejach głodnych kawałków o tym, że uściśliliśmy to inaczej.Skaven pisze:Mówcie co chcecie mój engine jest magiczny a wasze moga nie byc![]()
2) Za miecha to może wyjdzie FAQ do Warriorsów, do jaszczur będzie za pół roku
3) Z FAQIem może być różnie. Może być RAW hardcore (w stylu mag nie widzi oddziału, w którym stoi), może być errata z dorzuceniem "magic attacks", może być pochylanie się nad biednym głupim graczem w stylu "oczywiście, że ma magiczne ataki, to potężna magiczna machina zbudowana przez bogów" albo "oczywiście, że nie, zasady są przecież jasne".
Wszystko to nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy magicznych ataków EOTG nie ma.
Już się pogodziłem z myślą o tym ze nie jest magiczna, ale i tak mnie to zdziwiło. Byłem przekonany ze skoro to w magii jest to jest magiczne. Ale mniejsza z tym, bez magicznych ataków i tak robi siekę 

Wpadam od boku w kawę oldbloodem z BoR, trafiam 4 ataki, przeciwnik ma zrobic 4 testy ld, i tyle ile razy niezda tyle modeli ginie? Czy tylko ginie jeden model z ktorym sie stykam a reszte woudnuje normalnie?
Bo słowo "victim" mnie zmyliło.
Bo słowo "victim" mnie zmyliło.