Battleaxe of the Last Waaagh!

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Battleaxe of the Last Waaagh!

Post autor: Gogol »

Zastanawiam się nad 1. Ta siekierka daje + tyle ataków i +tyle do siły ile ma się rank czy rank bonusu w tej turze ?

Tzn jeśli mamy powiedzmy warbossa w oddziale 19 orków (czyli kloc z 3 rankami) i w szarży coś nam zabije 6 (zredukuje ilość rank do 1) to czy boss ma +1 A i +1 siły (bo w tym kiedy momęcie atakuje/oddaje ranka jest tylko 1) czy +3/+3 gdyż rank bonus mamy do końca combata +3 ??

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

a mozna prosic dokladny cytat z przedmiotu?

Zasadniczo ranki zawsze liczy sie na bieżąco, z jednym wyjątkiem - na potrzeby brejka liczymy bonus z poczatku walki. Ale jak np. zabije kilka szczurów, to zdaja brejka na zmniejszonej liderce etc.

Cytat wysoce wskazany.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Właśnie nie mam AB (dobry zwyczaj nie porzyczaj)

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

O&G AB pisze: The wielder of this weapon receives a bonus equal to his unit's rank bonus to both his Attacks and Strength - calculate this when the wielder makes his attacks
i wszystko jasne :D

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Jak ktos ci wejdzie na bok to kapa :)
Wedlug mnie przedmiot moze byc dosc dobry i da sie go wykorzystac. Trzeba byc tylko w odziale, duzym odziale orkow oraz miec fasty tak by przeciwnik nie mogl flankowac.
Bawilem sie prae razy nim ale nie moge powiedziec ze zawsze sie bardzo dobrze sprawdza. ogolnie jest o.k.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Charki pisze:
O&G AB pisze: The wielder of this weapon receives a bonus equal to his unit's rank bonus to both his Attacks and Strength - calculate this when the wielder makes his attacks
i wszystko jasne :D
Właśnie dla mnie dalej nie jasne . Tzn czy po zabiciu tych 6 typa (mój 1 post) mamy liczyć 1 ranke czy może słowo rank bonus odnosi się do rank bonusu z początku tury walki ?

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Pytanie:
Czy rank bonus liczysz na poczatku czy na koncu tury ? Z wuzglednieniem tury - czyli liczysz na nowo w swojej turze i na now w turze przeciwnika

odp: na poczatku tury w ktorej bijesz

ad: jak ci kasuja rzadki to tracisz bonusa.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Dla mnie jasne 8)
calculate this when the wielder makes his attacks
- Ktos wpada w oddział, zabija kilku orków.
- Teraz przyszła kolej do atakowania przez warbossa.
- Mam battle axe, licze ile w tym momencie mam szeregów i tyle dodaje do statystyk
- wyplacam ataki

Mysle ze gdyby nie chodziło o to co napisalem wyzeżej, to fragment o liczeniu bonusu w momencie gdy warboss ma wypłacac ataki byłby zbędny

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Ja to intepretuje troche inaczej...
Rank bonus zawsze liczysz przed walka.
Wtedy kiedy koles wyplaca ataki ( przypuuscmy ze jest tura zielonych to liczysz na poczatku.
Jak jest tura wroga a jest juz mniej szerego to liczysz z poczatka tury walki przeciwnika.
W takim zapisie ma to sens odnosnie liczenia BONUSU ranklowego podczas wyplacania atakow.

Po za tym zawsze ranki sa liczone przed wyplaceniem szturchancow.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

sa liczone przed tylko na potrzeby CR. i do niczego wiecej..

toporek wiec da +1/+1 a nie +3/+3.. bo w momencie gdy bedzie koles walil rankow juz nie bedzie tylu - pozostanie jedynie bonus (ale on byl liczony przed combatem) :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Charki pisze:Dla mnie jasne 8)
calculate this when the wielder makes his attacks
- Ktos wpada w oddział, zabija kilku orków.
- Teraz przyszła kolej do atakowania przez warbossa.
- Mam battle axe, licze ile w tym momencie mam szeregów i tyle dodaje do statystyk
- wyplacam ataki

Mysle ze gdyby nie chodziło o to co napisalem wyzeżej, to fragment o liczeniu bonusu w momencie gdy warboss ma wypłacac ataki byłby zbędny
Ale w tym momecie mimo że rank jest 1 to bonus wynosi 3 troche niejasny ten opis IMO

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Jaak dla mnie rank bonus jest rank bonus. Liczy sie go na poczatu starcia.
Jezeli jest combat a stracisz pierw np 12 orkow i zostalo ci tylko 13 to nadal dostajesz " rank bonus" za w sumie 3.
Rozumowanie odnosnie liczenia juz podczas starcia jest sprzecze z "rank bonus" i staje sie tylko "liczba rank"- dwa zupelnie inne pojecia.
nie sadze ze chcieli by to tak skomplikowanie zagmatwac.

Po prostu to oczym jest mowa nie jest zgodne z definicja bonusu za ranki. Przynajmniej wedlug podrecznika.

Obliczanie przewagi liczebnej sztandaru jak i "rank bonus" liczy sie na potrzeby CR ale odnosi sie to tez do tego przedmiotu wiec nie mozna powiedziec ze liczy sie to tylko do CR- tu jest wlasnie od tego odstepstwo.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

nudzi wam sie co poniektorym albo celowo udajecie nieumiejetnosc zrozumienia najprostszych zdań?

1. Przy liczeniu Cr pisze jak wół: dodaj rank bonus z początku walki.

2. Przy klepaniu batelaxem pisze również jak wół: wykalkuluj rank bonus w momencie uderzania.

Widac różnicę?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

też mi się tak wydaje jak szafie ... ale zapis jest niejasny . Gdyby pisało number of ranks in the moment the hero is making his atacks było by znacznie jaśniej

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Jakby sie czepiac dokladego zapisu to nie jest to czysty RANK BONUS. Po prostu jest to napisane troche sprzecznie.
Mogli by napisac ze Kolo dostaje +1 Atak i Sile za kada ranke liczac od drugiej przy maxymalnym bonuie +3. Liczac w momecie ataku.
lub jak gogol pisze..

offtop on
"ale tak szczerze to jak ma doczynieia z jakimis zasadami po za naszym krejem-polska to tam az tak bardoz sie zasad nie czepiaja. Nie wiem czy to specyfika narodowa czy wrodzona zarzartosc :)"
offtop off

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Gogol pisze: Ale w tym momecie mimo że rank jest 1 to bonus wynosi 3 troche niejasny ten opis IMO
No wlasnie nie, jesli w momencie wyplacania atakow jest tylko jeden rank to masz tylko bonus +1

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

szafa@poznan pisze:nudzi wam sie co poniektorym albo celowo udajecie nieumiejetnosc zrozumienia najprostszych zdań?

1. Przy liczeniu Cr pisze jak wół: dodaj rank bonus z początku walki.

2. Przy klepaniu batelaxem pisze również jak wół: wykalkuluj rank bonus w momencie uderzania.

Widac różnicę?
nie wiem
ja tam jakos nigdy nie mialem problemu z dzialaniem tego majchra....opis jest jasny i czytelny

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Gogol pisze:też mi się tak wydaje jak szafie ... ale zapis jest niejasny . Gdyby pisało number of ranks in the moment the hero is making his atacks było by znacznie jaśniej
no tak.. zapomnieli tego dopisac ;) zeby Polacy nie mieli watpliwosci :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ronald
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Ronald »

Przeczytałem wszystko i inne poruszane problemy z zasadami :roll:
Ja nigdy przy bitwach z moim kumplem nie miałem problemu - znaczy miałem, ale rozwiązywałem go D6 :D i wszystko jasne.

:!: A co do tego axa to dal mnie tez jest to logiczne i proste - jak wali to dostaje + do S i do A tak duży jak jego rank bonus gdy wali - a nie jakieś tam kombinowanie że liczy sie z początku tury cz jakoś tak....

Naciągacie po prostu! :twisted:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

no właśnie ;)

ODPOWIEDZ